Jiří Vyvadil

Vyvadil jako myš, která řve. To pištění je směšné

25. 7. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 5 minut
reakce na článek Jiřího Vyvadila "Miloši, vyděračům se ustupovat nemá"

Ano, vyděračům se ustupovat nemá. Jak pravil národní socialista, nyní přechodně v sociálně demokratickém převleku, Jiří Vyvadil. Proto by ČSSD s podporou vládě neměla váhat, konstatoval politický a mediální analytik Štěpán Kotrba v reakci na poslední blog Jiřího Vyvadila.

Co si to Vyvadil vůbec dovoluje? Třináct let byl členem Československé strany socialistické, pak už jako sociální demokrat a jako předseda Ústavně právního výboru Senátu radil dalšímu národnímu socialistovi Paroubkovi při umístění amerického radaru na českém území. Po Paroubkově krachu a krachu i oné americké mise se vrátil do České strany národně socialistické a byl z ní vzápětí vyloučen. Teď si hledá dalšího Paroubka pro pokračování brkounské politiky. Za svůj politický život stihl působit v pěti politických formacích: ČSS, LSU, LSNS, ČSSD, ČSNS. Neuspěl ani jako soudce Nejvyššího správního soudu. A dnes hodlá poučovat prezidenta?

Levice dostala šanci. Nepřímou. Otestovat si všeobecně akceptovatelné osobnosti do čela některých resortů "nanečisto". Podpořit přechodnou vládu, která jí nehodlá ubližovat, ale má za úkol stabilizovat ekonomickou situaci, nedovolit ODS a TOP 09 další destrukci složek státu, překlenout několik měsíců a dovést zemi k volbám. Co nejdříve, ale od pravice se nedá očekávat podpora mimořádných voleb, protože jak ODS, tak TOP 09 vědí, že se stěží dostanou do příští sněmovny. V Rusnokově vládě je přitom několik sociálně demokratických, či dokonce socialistických ministrů a několik stejně orientovaných náměstků na klíčových místech. Nabídku přijali jako krizoví manažeři, ne jako žvanící politici. Moc takových v sociální demokracii a na levici vůbec nenajdete... Levice by měla v přechodném období konsolidovat kádry a připravit resortní strategie. Místo toho je Sobotka na dovolené a straníci zmatení jak lesní včely. Podpořit Zemana nebo nepodpořit? Vyjednávat v zákulisí s Kalouskem o ústupcích za jeho souhlas s předčasnými volbami a nebo ne? Připravovat pro rok 2014 pragmatickou levicovou koalici a nebo se pokoušet o resuscitaci politických mrtvol v podobě KDU-ČSL a Strany Zelených, jak si přeje Špidla?

To, že Sobotka nechápe Zemana, není nic nového. Nechápal ho nikdy, ale nikdy neměl odvahu se mu otevřeně postavit. Protože Zeman je stratég, ne slepá žížala napíchnutá na háčku. A "drobečkovou" politiku nikdy nedělal ani jako předseda ČSSD, ani jako předseda vlády "sebevrahů". Pro nedouky: "drobečková" politika staročechů spočívala ve snaze prosadit drobné politické, kulturní, jazykové, hospodářské reformy, které měly zlepšit postavení českého národa v rámci Habsburské monarchie. V reálné politice ovšem podporovali staročeši monarchistický "železný kruh pravice" - vládu v čele s Eduardem Taaffem... Výsledkem byla politická bramboračka, která skončila až v roce 1918.

Ministr vnitra Pecina není žádný pravičák, ale manažer, jakých má sociální demokracie málo. Přestože se s Paroubkem v Brně rozloučil a ze strany vystoupil. Být s namyšleným arogantním hlupákem v čele partaje byl pro Pecinu problém... Vnitro zná. A ví, co musí. Má v podstatě jediný úkol. Ubránit policejní složky, které začaly šetřit Nagyovou a další selhání předchozích vlád.

Ten samý úkol má i ministryně spravedlnosti, bývalá státní zástupkyně Marie Benešová. Jako místopředsedkyně ČSSD a stínová ministryně spravedlnosti byla sociální demokracie dobrá, jako ministryně už vadí? Jakou personální politiku dělá Sobotka?

Ministr zahraničí, sociálně demokratický diplomat Jan Kohout pracoval doteď jako poradce předsedy Senátu, odboráře Štěcha. Sotva přišel, jmenoval sociálního demokrata a diplomata Karla Borůvku, kterého poslal Schwarzenberg na Sibiř do vyhnanství, do funkce náměstka pro konzulární záležitosti. Kohout obnoví svým předchůdcem zablokovanou situaci a jmenuje několik desítek velvyslanců. Vyhodil ty nejhorší pozůstatky po svém předchůdci, jako byla vrchní ředitelka Kateřina Weissová či náměstkyně Veronika Kuchyňová Šmigolová (to je ta, která tak zoufale obhajovala radar v Brdech, i proti americké administrativě) či generální sekretář ministerstva zahraničí Jaromír Plíšek . Obnoví Schwarzenbergem zrušená velvyslanectví. Co víc si přát za několik týdnů?

Ministr práce a sociálních věcí Koníček také není pravicový politik, ale dlouholetý sociální demokrat. Asociální kroky od něj nečekejte. Ale je manažer. Čili nebude nejspíš skákat podle toho, jak Sobotka píská. Dlouholetý ministr práce a místopředseda ČSSD Škromach s Koníčkem problém nemá.

Ministr dopravy Zdeněk Žák ukázal hned první den, že dokáže být racionálně uvažující a tvrdý manažer, který se nezastaví před vydíráním betonovou lobby ani neschopnými manažery Ředitelství silnic a dálnic. Manažery učinil osobně zodpovědnými a silničářům z OHL ŽS vzkázal, že jim vypoví zakázku za půl miliardy a staveniště nechá násilím vyklidit. Protest skončil vzápětí.

To je jen namátková ukázka prvních kroků některých členů Rusnokovy vlády. Ani jeden krok není "pravicový". Všechny jsou pragmatické, v mezích možného.

Vzpoura neschopných na levici už by měla skončit. Levice potřebuje do příští doby odborně schopné, autoritativní osobnosti, ne brkounské žvanily a slepé žížaly.

psáno pro Parlamentní listy

0
Vytisknout
12097

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2013