Británie málem deportací zničila život australskému aktivistovi

10. 12. 2013

čas čtení 1 minuta

Trenton Oldfield, aktivista, který loni skočil do řeky Temže, aby tím narušil tradiční každoroční závod mezi veslaři z Oxfordské a Cambridžské univerzity, byl za to odsozuen na půl roku do vězení a britská konzervativní ministryně vnitra Theresa Mayová pak nařídila, aby byl deportován do své rodné Austrálie. Oldfield, 37, univerzitní profesor a nakladatel, by se tak musel odloučit od své manželky Deepa Naikové a jejich pětiměsíčního syna. V pondělí však rozhodl imigrační soudce v Londýně, že zruší deportační příkaz, který vydala Theresa Mayová. Oldfield se u tribunálu hájil, že kvůli rasismu v Austrálii tam nemůže vzít svou manželku.

Uvedl, že se rozhodl narušit veslařský závod na Temži mezi Oxfordskou a Cambridžskou univerzitou na protest proti prohlubující se nerovnosti v britské společnosti.

Právník Danny Morley, zastupující britské ministerstvo vnitra, zdůraznil, že Oldfield svým chováním projevil "naprosté pohrdání zákonem" a "zneužil veřejným způsobem svého práva protestovat".

Oldfielda podpořil velký počet aktivistů z univerzitních kruhů a z protestních hnutí. Tribunálu byla předložena petice 265 profesorů z Cambridžské univerzity, kteří protestovali proto rozhodnutí ministryně vnitra Mayové, že povolit Oldfieldovi další pobyt v Británii "není ve veřejném zájmu".

Oldfield dodal, že byl překvapen, že s ním britské úřady naložily tak tvrdě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8248

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2013