Německo požaduje příslib od USA, že Američané přestanou s výzvědnou činností proti němu

12. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Plánované rozhovory mezi americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym v Německu o Ukrajině a Íránu se namísto toho budou konat o odhalené americké výzvědné činnosti proti Německu.

Německo je rozhodnuto o tomto víkendu přimět Spojené státy, aby veřejně přislíbily, že přestanou provádět výzvědnou činnost proti Německu, přestože chce o těchto věcech Bílý dům jednat za zavřenými dveřmi.

Americký ministr zahraničí John Kerry se má sejít ve Vídni se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steimeierem k jednání o iránských jaderných zbraních, avšak vysocí němečtí diplomaté poukazují na to, že pro Německo bude nejvyšší prioritou získat od USA uspokojivou reakci na nedávná obvinění o americké výzvědné činnosti proti Německu.

Bílý dům obvinil Německo z naivity a stěžuje si, proč němečtí politikové o této věci nejednají za zavřenými dveřmi.

"Země se sofistikovanými výzvědnými službami, jako jsou Spojené státy i Německo, rozumějí, co výzvědná činnost a výzvědné vztahy znamenamjí," řekl Obamův mluvčí Josh Earnest. "Když vznikne znepokojení, je prospěšné řešit tyto neshody za zavřenými dveřmi."

Avšak němečtí politikové jsou přesvědčeni, že německá veřejnost, už tak otřesená odhaleními Edwarda Snowdena, nepřijme nic jiného než veřejný příslib od USA, že v budoucnu nebudou proti Německu provádět výzvědnou činnost.

Podrobnosti v angličtině

ZDE

0
Vytisknout
6142

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2014