Dugin: Válka mezi Ruskem a Ukrajinou je "nevyhnutelná"

11. 7. 2014

čas čtení 3 minuty

Prominentní ruský ultranacionalistický filozof sdělil BBC, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou "je nevyhnutelná" a vyzval prezidenta Vladimira Putina k vojenské intervenci na východní Ukrajině, "aby zachránil morální autoritu Ruska".

Alexandr Dugin je zakladatelem Hnutí Eurasia. Panuje přesvědčení, že jeho názory jsou populární mezi jestřábí ruskou elitou. Donedávna byl také profesorem Moskevské státní univerzity, ale říká, že nynější jeho postavení na univerzitě je nejasné.

Říká, že jeho názory se nezměnily, ale postoj k jeho názorům mezi držiteli moci se možná mění.

Základem jeho geopolitické teorie je teze, že posláním Ruska je postavit se americké světovládě, s pomocí Íránu, stejně jako euroskeptických stran, které jsou právě v Evropě na vzestupu.

Je označován za mozek, který stojí v pozadí Putinovy velmi populární anexe Krymu.

Dalším krokem, tvrdí, je vojenská intervence na východní Ukrajině, již soustavně označuje jako Novorusko. Je to název, který použil také Putin.

Dugin věří, že bojem ukrajinských separatistů, který označuje jako "Ruské jaro", se znova vzepjal "ruský duch".

Symbolem tohoto ducha je povstalecký velitel Igor Strelkov podporovaný Duginem, který udržuje pravidelný kontakt s bojovníky v Doněcku.

V rozhovoru vedeném telefonicky z Moskvy Dugin čistou angličtinou s naléhavostí v hlase vyjadřuje obavu, že "Ruské jaro" ztrácí na síle.

"Liberálové jsou proti Putinovi a vlastenci ho podporují, ale pouze pokud bude pokračovat ve vlastenecké politice. Zatímco váhá, ztrácí podporu obou stran. To je nebezpečná hra. Ale možná má řešení?"

"The liberals are against Putin, and the patriots support him, but only if he continues with his patriotic policies. While he is hesitating, he is losing the support of both sides. It is a dangerous game. But maybe he has a solution?"

Alexandr Dugin vyzýval k anexi Krymu už v roce 2008, během války s Gruzií.

Cestoval do sporné oblasti Jižní Osetie, kde se nechal vyfotografovat s granátometem.

Má za to, že Rusko tehdy mělo poslat vojska až do gruzínského hlavního města Tbilisi. Mělo svrhnout prezidenta Michaila Saakašviliho a pokračovat obsazením Krymu, "který je stejně součástí Ruska".

Takové názory většinu lidí na Ukrajině a všude v bývalém SSSR urazí. Bývaly doby, kdy by je mnozí Rusové považovali za extrémní. Ale to už neplatí.

Od anexe Krymu popularita prezidenta Putina vyšplhala na 86%. Podle nezávislého sociologického centra Levada dvě třetiny Rusů souhlasí se separatisty na východní Ukrajině a většina věří, že by Moskva měla poskytovat pomoc. (Podle téhož výzkumu ale dvě třetiny Rusů také nechtějí, aby jejich země vyslala na Ukrajinu armádu. Zdá se tedy, že Putin se v této věci momentálně docela přesně řídí převládajícími náladami veřejnosti, ačkoliv není jasné, zda a případně jak dlouho v tom bude pokračovat - pozn. KD.)

Teď když jsou ukrajinské jednotky v ofenzívě proti povstalcům v Doněcké a Luhanské oblasti, Dugin obviňuje "liberály" z Putinovy neochoty vyslat vojska.

"Liberálové" jsou z jeho pohledu hlavně obchodníci, kteří zbohatli v 90. letech. Pokud budou proti Rusku zavedeny další ekonomické sankce, oni utrpí nejvíce, protože jsou "integrováni do světové ekonomiky".

Údajné Putinovo váhání je podle Duginova názoru způsobeno vnitřním bojem ve vládě a ve vlastní Putinově mysli.

"Je to boj mezi vlasteneckými, pravoslavnými, konzervativními silami - a liberálními silami, které jsou velmi silné", tvrdí Dugin. Výsledkem jsou podle něj dvě vzájemně se svářící stránky Vladimira Putina.

Nejen že mnoho Rusů sympatizuje v novým vojenským patriotismem Alexandra Dugina; někteří jdou tak daleko, že odjíždějí na východní Ukrajinu připojit se k povstalcům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
13665

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2014