Jestliže Anglie bude chtít hlasovat pro odchod z EU, Skotsko bude v EU chtít zůstat

28. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Jestliže londýnská vláda nesplní příslib radikální decentralizace Skotska, který učinili angličtí politikové těsně přes skotským referendem, v důsledku tlaku euroskeptické strany UKIP na ohrožené konzervativce, to by vedlo ve Skotsko k "opravdu hněvivé reakci", varovala nominovaná nové šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeon v rozhovoru pro týdeník Observer. A pokud by pak Anglie hlasovala pro odchod z Evropské unie, zatímco Skotsko by hlasovalo pro setrvání v EU, znamenalo by to, že Skotská nacionální strana by do svého programu pro volby r. 2016 byla nucena zařadit další referendum o nezávislosti.

Ve dnech následujících po referendu o skotské nezávislosti dochází ve Skotsku k pozoruhodnému vývoji, který vede k pochybnostem, zda normální zákony politiky tam ještě platí. Jak známo, v referendu o skotské nezávislosti zvítězili unionisté, vedení Labouristickou stranou, jenže vítězná Labouristická strana nyní čelí ve Skotsku drastickému volebnímu propadu, kdežto Skotská nacionalistická strana, která v referendu o nezávislosti prohrála, zaznamenává v těchto dnech obrovskou vlnu popularity, bezprecedentní v moderní politické historii. Před referendem měla Skotská nacionalistická strana jen 25 000 členů, za poslední týden od referenda stoupl počet jejích členů na téměř 70 000. Skotští nacionalisté se tak stali třetí největší britskou politickou stranou. Nárůst členské základny zaznamenali i další skotské strany, které usilovaly o nezávislost Skotska, jako skotská Strana zelených (její počet členů vzrostl ze 1720 na 6235) a Skotská socialistická strana (počet jejích členů stoupl z 1000 na 3000).

"Moje osobní emailová schránka je plná emailů od lidí, kteří píší, 'Vždycky jsem hlasoval pro labouristy, ale už to v životě neudělám,' jak průkazné to je, to nevím," říká Sturgeonová. "Zdá se, že je to pro Labouristickou stranu ve Skotsku katastrofa. V Glasgow zaznamenali naprostý rozklad své tamější tradiční dlouhodobé voličské základny. Postavili se v kampani před referendem na stranu konzervativců a přispěli k zachování situace, v níž jsme ve Skotsku na pospas konzervativních vlád. Lidé si pamatují, kolikrát už hlasovali pro labouristy, a vždycky dostali jen vládu konzervativců. Pokud se lidé probudí v den po britských všeobecných volbách v květnu 2015 a zjistí, že zase mají konzervativní vládu, jejich hněv jen zesílí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6248

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2014