Nová politika může zakázat Palestincům jezdit autobusem společně s Izraelci

27. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Jakoby se inspiroval Spojenými státy 50. let nebo apartheidem v Jižní Africe, izraelský ministr obrany údajně prosazuje zavedení nové politiky, která by prakticky zakázala Palestincům cestovat stejnými autobusy, jako Izraelci.

List Times of Israel včera ráno informoval, že Moše Jalon by s odvoláním na "bezpečnostní důvody" Palestincům pracujícím v Izraeli dovolil dojíždět na Západní břeh Jordánu pouze přes přechod Ejal poblíž Kalkilíje.

Kontrolní bod Ejal je údajně vzdálen od všech větších osad a tedy zabrání Palestincům jezdit autobusy veřejné dopravy spolu s izraelskými osadníky z okupovaných území.

Izraelská lidskoprávní organizace B'Tselem tento krok nazvala "špatně zakrytým podbízením se požadavku na rasovou segregaci v autobusech".

Izraelský vládní zdroj sdělil listu Jerusalem Post, že rozhodnutí je "vyvoláno výhradně bezpečnostními ohledy a nezabrání Palestincům chodit do práce nebo získávat obživu".

Levicová strana Merec označila tuto politiku za "oficiální vládní razítko na politice apartheidu na [okupovaných] územích".

Times of Israel tvrdí, že nové nařízení jde proti politice armády, která Palestincům a Izraelcům tři roky dovoluje jezdit jezdit týmiž autobusy.

Všichni palestinští dělníci mají aktuálně povinnost opouštět Západní břeh Jordánu přes Ejal kvůli bezpečnostní prohlídce, ale vracet se mohou kudykoliv. Zatím není jasné, v jakém horizontu chce Jalon novou politiku zavést.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6659

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2014