V Praze se koná mezinárodní konference na téma TTIP:

Rozptýlí mýty a upozorní na výhody pro ČR i další země Evropské unie

6. 11. 2014

čas čtení 4 minuty

Česká vláda podporuje ambiciózní a komplexní dohodu se Spojenými státy, která povede k odstranění těch největších překážek pro naše podniky na americkém trhu", uvádí náměstek MPO Vladimír Bärtl.

"Pro britskou vládu je TTIP jednou z klíčových priorit. Smlouva bude výhodná pro české i britské občany a firmy. Společně s českou vládou a dalšími partnery usilujeme o to, aby se vyjednávání spojená se smlouvou TTIP podařilo co nejdříve úspěšně uzavřít," řekla britská velvyslankyně v Praze Jan Thompson.

Tisková zpráva

V Praze se 6. listopadu v hlavní budově VŠE (náměstí Winstona Churchilla 1938/4, Praha 3) bude konat mezinárodní konference na téma Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Tato již více než rok projednávaná a velmi často diskutovaná obchodní smlouva má odstranit obchodní bariéry mezi EU a USA. Na konferenci nazvané "TTIP -- Hlavní přínosy a výzvy pro Českou republiku a Evropskou unii" bude na vznikající smlouvu nahlíženo z pohledu globálního obchodu i z pohledu skutečných přínosů pro obě strany Atlantiku. Konference se mimo jiné bude věnovat vlivu smlouvy na klíčové sektory české ekonomiky. Svůj pohled představí zástupci českých ministerstev, firem a odborů, ale i představitelé Evropské komise a britské, švédské nebo americké vlády.

Akci společně pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu, Asociace pro mezinárodní otázky, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Konrad-Adenauer-Stiftung, Centrum evropských studí Vysoké školy ekonomické, Britské velvyslanectví, Evropská komise a další partneři.

Pokud Transatlantická zóna volného obchodu skutečně vznikne, půjde o největší prostor volného obchodu a investic na světě. Partnerství evropské a americké ekonomiky je samozřejmě silné už dnes, denní výše vzájemného obchodu činí 2 miliardy euro. Pokud se ale odstraní celní a další bariéry, tak se vzájemný obchod dále posílí, vzniknou nová pracovní místa, díky větší konkurenci se zvýší kvalita nabízeného zboží a ekonomický růst na obou stranách Atlantiku dostane další výrazný impuls. Na konferenci vystoupí hlavní vyjednávač dohody za Evropskou komisi Ignacio Garcia Bercero, náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl a náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa, Gabriel Felbermayr, ředitel Institutu pro ekonomický výzkum, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, David Henig z britského ministerstva obchodu nebo Anders Wahlberg ze švédského ministerstva zahraničí či prezident Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a další významní hosté.

K příležitosti konání konference vydává Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) policy paper analytiků Alice Rezkové a Kryštofa Kruliše "The TTIP One Year On and the Czech Position: Measuring Benefits and Identifying Threats". Studie se věnuje dosavadnímu pokroku ve vyjednávání, výzvám, které bude ještě nutné překonat a české pozici k TTIP. Studie je volně ke stažení ZDE.

V 11:00 proběhne v hlavní budově VŠE tisková konference hostů konference Ignacia Garcia Bercera, Vladimíra Bärtla, Martina Tlapy a Dity Charanzové. Konference bude přenášena ČT24.

Česká vláda podporuje ambiciózní a komplexní dohodu se Spojenými státy, která povede k odstranění těch největších překážek pro naše podniky na americkém trhu", uvádí náměstek MPO Vladimír Bärtl, ale zároveň upozorňuje, že "pro úspěch TTIP je potřeba podpory podniků, ale i veřejnosti, a to ve všech členských státech. To je i cílem této konference."

"Pro britskou vládu je TTIP jednou z klíčových priorit. Smlouva bude výhodná pro české i britské občany a firmy. Společně s českou vládou a dalšími partnery usilujeme o to, aby se vyjednávání spojená se smlouvou TTIP podařilo co nejdříve úspěšně uzavřít," řekla britská velvyslankyně v Praze Jan Thompson.

"Na první pohled se může zdát, že TTIP pomůže hlavně těm členským státům EU, jejichž vzájemný obchod s USA je již nyní významný. Pro země, jako je ČR, ovšem potenciál TTIPu spočívá v přilákání přímých zahraničních investic s vyšší přidanou hodnotou a v rozvoji obchodu s bohatým a stabilním americkým trhem," komentoval tuto problematiku děkan Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Štěpán Müller.

0
Vytisknout
9499

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2014