Itálie "nevylučuje" odstoupení od projektu plynovodu South Stream

5. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Italská energetická společnost ENI bude pokračovat v účasti na projektu plynovodu South Stream pouze tehdy, pokud by její výdaje s tím spojené nepřekročily 600 milionů eur. ENI je partnerem ruského Gazpromu ve výstavbě plynovodu obcházejícího Ukrajinu jižním směrem.

O postoji k projektu hovořil ředitel společnosti ENI Claudio Descalzi. Podle něj má společnost o projekt stále zájem, ale nikoliv nutně v případě, že by se prodražoval. V tom případě je připravena zvážit své odstoupení od spolupráce s Gazpromem.

Plynovod South Stream plánují Rusko, Maďarsko, Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Rakousko, Řecko a Srbsko. Podle plánu předloženého Gazpromem a sedmi státy EU by měl plynovod vést po dně Černého moře a obcházet Ukrajinu, končit by měl v Rakousku a Maďarsku. Kromě toho se zvažuje možnost prodloužení kvůli dodávkám do Řecka a Itálie.

Rusko již má dohody o výstavbě se Srbskem a Rakouskem, na vážkách je nyní především postoj Bulharska. Evropská komise 3. června prohlásila, že je nezbytné zastavit práce na South Streamu, a 18. srpna Bulharsko projekt zmrazilo. 25. října Rumunsko avizovalo, že nebude využívat k tranzitu svého plynu tento produktovod.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7896

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2014