Ukrajina přestane posílat peníze na separatistický východ

5. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Rada národní bezpečnosti a obrany pozdě večer v Kyjevě oznámila ukončení financování oblastí, které jsou ovládány proruskými separatisty, posílení energetické nezávislosti a obranyschopnosti a výstavbu opevnění na východě země. Neuznané volby na východě pokládá za porušení dohod o příměří uzavřených v Minsku.

Zástupce tajemníka rady Olexandr Lytvyněnko po skončení zasedání prohlásil, že rada také nařídila okamžité odvolání výnosu o zvláštním statusu Donbasu v rámci Ukrajiny. Vláda bude obyvatelům na východě zajišťovat humanitární pomoc, ale nebude už financovat neuznané institucionální útvary.

Dříve kyjevské orgány informovaly, že separatisté neplatí za dodávky elektrické energie, plynu a tepla. Podle Lytvyněnka vláda v Kyjevě nadále usiluje o mírové řešení, ale bude se také připravovat k obraně.

Zasedání svolané prezidentem Porošenkem kvůli nedělním neuznaným volbám na východě trvalo pět hodin. Při zahájení jednání prezident prohlásil, že země se musí připravit na negativní scénář vývoje situace na východě. Očekává se možný útok ve směrech na Mariupol, Berďansk, Charkov, severně od Luhanska a v okolí Dněpropetrovska, řekl Porošenko.

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
10053

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2014