Mezitím v Absurdistánu 10:

Dálnice, které svým směrem Polsko ponižují, navrhovaná deportace nekatolíků a Ježíš jako král Polska

22. 11. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut


Uplynul rok od té doby, co se Beata Szydło stala premiérkou ve vládě Jarosława Kaczyńského. Strana Právo a spravedlnost je dobře známá tím, jak ráda oslavuje výročí (dokonce i měsíční výročí, tak, jak tomu je v případě havárie letadla ve Smolensku). Nedávno například začali oslavovat výročí doby, kdy se Lech Kaczyński stal varšavským prezidentem - pokládáním květin k protizákonně postavenému pomníku Kaczyńského. Zdá se, že výročí okamžiku, kdy oslovil zklamaného voliče "Jdi se vycpat, dědku",  je jednou z mála důležitých událostí jeho života, které nejsou součástí oficiální hagiografie.

Avšak, jak jsem řekl, nyní se pozornost zaměřuje na Beatu Szydło a její první výročí jako premiérky. Taková velká událost se musí v Absurdistánu oslavit s velkou pompou. Proto se tento týden můžeme těšit z těchto absurdních událostí:

1. Náměstek ministra pro infrastrukturu zpochybnil správnost dosavadní polské dopravní strategie. Nedávno dokončená dálnice A4 a severnější dálnice A2, které byly za předchozí vlády postaveny od západních hranic do Varšavy, obě směřují ze západu na východ. Nejenže pomáhají tranzitní dopravě projíždějící přes naši zemi tím směrem (většině tranzitní dopravy přes Polsko), ale také umožňují méně rozvinutému východnímu Polsku mít lepší přístup na náš největší vývozní trh, Německo. Avšak podle Jerzyho Szmita byly tyto investice jen dalším příkladem polské podřízenosti našim sousedům, protože dálnice vlastně slouží hlavně Němcům a Ukrajincům. Szmit navrhl, aby Polsko stavělo více komunikací ze severu na jih, ale člověk se pak děsí: to by přece zase bylo v zájmu Litvy a Slovenska! Přece nejvlastenečtější dálnice by měla být obřím kruhovým objezdem spojujícím města Łodź, Vratislav, Krakov, Lublin, Olsztyn, Gdaňsk and Poznaň…?

2. Poslankyně strany Právo a spravedlnost Beata Mateusiak-Pielucha má velké starosti ohledně toho, že si vlastně člověk nemůže být jistý, kdo to jsou všichni ti Ukrajinci, kteří pracují v Polsku. Je totiž možné, že všechny peníze, které vydělají v Polsku, pak doma investují do výstavby pomníků pro Štěpána Banderu. Takže si vymyslela chytrý plán: vláda by měla zkontrolovat všechny cizince, zda opravdu mají v Polsku právo na pobyt. Ale vzhledem k tomu, že všichni tito nekatolíci jsou podezřelí, zároveň by "všichni ateisté, pravoslavní křesťané či muslimové měli být donuceni podepsat prohlášení, že budou respektovat polskou ústavu a hodnoty, které jsou v Polsku považovány za důležité". Pokud takové prohlášení odmítnou podepsat, měli by být okamžitě deportováni.

Tato myšlenka je nesprávná na tolika různých rovinách, že ani nevím, kde mám začít: náboženská diskriminace a také porušení ústavního pravidla, že nikdo nesmí být nucen, aby přiznal, jakého je vyznání, jsou jen ty první problémy, které člověka napadají. Jedna věc je jasná: kdyby byli nuceni poslanci strany Právo a spravedlnost podepisovat takové prohlášení loni, většina z nich by musela být od té doby už deportována za to, že porušují ústavu.

3. Správce ústavy, prezident Andrzej Duda (jemuž se přezdívá Klečislav, neboť neustále všude klečí) nevidí problém ve skutečnosti, že Polsko je republika, a účastnil se oslav korunování Ježíše Krista králem Polska. Přestože se některým lidem nelíbilo, že jedná katolická církev jménem všech Poláků a prezident a členové vlády toto podporují svou přítomností, k výraznějším protestům nedošlo: konec konců, Ježíš Kristus by byl daleko lepším vůdcem Polska než Andrzej Duda a jistě by se, jako Boží Syn, nepodřizoval Jarosławu Kaczyńskému. K jejich zklamání se však Andrzej Duda nevzdal své prezidentské funkce. Zatím tedy náš nový král nevstoupil do parlamentu s důtkami, aby vyhnal odtamtud všechny ty idioty a pochybné podnikatele. Někteří lidé říkají, že je to zřejmě proto, že existují určité pochybnosti, zda je Ježíš schopen stát se králem Polska: Zaprvé, když jste byl odsouzen, nemůžete zastávat veřejný úřad. Zadruhé, údajně je královnou Polska Panna Maria, takže se zdá, že je tu určitý konflikt. V minulosti se takové problémy řešily vraždou či jedem, o některých královnách je známo, že byly uvězněny na hradě v Boltonu a později sťaty. Je ale pochybné, zda by takové řešení fungovalo u člověka, který byl zaživa vzat na nebesa...

Je nutno dodat, že dosud Ježíš osobně nepotvrdil, že nové jmenování přijímá. Je o něm ovšem známo, že konstatoval, "Mé království není z tohoto světa" a nedávné události v Polsku tomuto výroku zcela odpovídají: při současné míře absurdity opravdu se do  světa vezdejšího nehodíme.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8452

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2016