Donald Trump lobbuje za Farage, zatímco tvrdí, že zakáže lobbování

22. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Ve svém pondělním prohlášení uvedl Donald Trump, že okamžitě po nástupu do funkce zakáže americkým politikům lobbování. Přitom jedním dechem, na Twitter prosazuje ultrapravičáka Nigela Farage do funkce britského velvyslance v USA:

Farage okamžitě napsal na ultrapravicovém serveru Breitbart News, že "tím není příliš překvapen. Trump je velmi loajální muž a podporuje ty, kdo podporují jeho". Farage naznačil, že by britská premiérka Mayová měla rezignovat, protože před britským referendem o brexitu stála v táboře setrvání Británie v EU. "Nejhorší je, že ti, kdo Trumpovi otevřeně nadávali, nyní předstírají, že jsou jeho přáteli. To je kariérní politika v tom nejhorším smyslu slova a nyní ohrožuje britský národní zájem. Svět se změnil a je načase, aby se změnila i Downing Street. "

Deník Guardian poznamenává, že je bezprecedentní, aby nově zvolený americký prezident prosazoval jako velvyslance šéfa opoziční strany v nějaké zemi. Role britského velvyslance v USA patří k nejprestižnějším v britské diplomacii. V současnosti ji zastává Sir Kim Darroch, bývalý poradce britské vlády pro národní bezpečnost a trvalý zástupce Británie v EU. Farge se už dříve vyjádřil, že Darroch je představitelem "starého režimu" a musí rezignovat.

Sir Christopher Meyer, bývalý britský velvyslanec ve Washingtonu, uvedl, že je Trumpovým výrokem na Twitteru ohledně Farage zmaten. "Britský velvyslanec ve Washingtonu je od toho, aby hájil britské zájmy v USA, ne americké zájmy v Británii," napsal na Twitteru. "Není možné, aby zahraniční prezidenti rozhodovali, kdo bude naším velvyslancem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5924

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2016