Trumpův rodící se tým je darem z nebes pro globální džihád

22. 11. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Tým budoucího nájemníka Bílého domu sice není prozatím kompletní, nicméně obsazeno již bylo několik vysokých postů v Trumpově administrativě. Nové posily kabinetu 45. amerického prezidenta jsou téměř stoprocentní zárukou, že magnátova teze o neslučitelnosti západní civilizace s civilizací islámskou bude realizována. Blízký východ, který americké tažení proti terorismu, zahájené před 15 lety, proměnilo na mnoha místech v sutiny, zůstane nadále v zorném poli globálního hegemona, což povede k prohlubující se radikalizaci početného segmentu tamní populace.

Nejdříve začněme u Trumpova viceprezidenta Pence, s nímž se do Bílého domu konečně dostávají křesťanští fundamentalisté, kteří byli ještě před několika lety v Republikánské straně na okraji. Tito náboženští fanatikové by se nejraději zbavili všech osob jiné víry, zejména muslimů, jak konstatuje investigativní reportér Jeremy Scahill, jenž Penceovu politickou dráhu monitoruje deset let. Podle Scahilla je Penceův postoj vůči právům žen, menšin, imigrantů či chudých ještě horší než stanoviska Cheneyho neokonzervativců. Jelikož nový viceprezident míní kráčet ve stopách svého mentora Dicka Cheneyho, lze očekávat, že bude papežštější než papež. Mike Pence podle slov Jeremyho Scahilla představuje „extrémně jestřábího neokonzervativce“, jehož přáním je překreslit mapu Blízkého východu. Pence by kupříkladu podpořil izraelský úder na Írán, kdyby se k tomuto kroku Tel Aviv odhodlal.         

Penceův bojovný neokonzervativní duch se neleká ani jaderného Ruska, neboť to byl právě nový viceprezident, který během předvolební debaty se svým soupeřem Timem Kainem prohlásil, že Trumpova administrativa bude vůči Rusku postupovat tvrději než případný kabinet Hillary Clintonové. Ačkoli tedy Donald Trump zastává alespoň v rétorické rovině smířlivý tón vůči Kremlu, podle Donalda Trumpa jr. bude domácí a zahraniční politiku řídit Mike Pence, a ten je v tomto ohledu Trumpův antipod.

Funkci poradce pro národní bezpečnost bude v Trumpově administrativě vykonávat generál Mike Flynn, který proslul svými islamofobními tweety. Islám je ve Flynnových očích „rakovinou“ a strach z něho je strachem „racionálním“. Generál Flynn proslul takzvanými Flynnovými fakty, neboť pravidelně chrlil výmysly a fámy, třeba o tom, že se Spojenými státy šíří šaría. Vojenská kariéra kontroverzního generála je kontradikcí vůči Trumpovu tvrzení o nutnosti vysušit „washingtonskou bažinu“, protože Flynn se lví měrou podílel na provádění speciálních operací v Iráku. Nový poradce pro národní bezpečnost taktéž prosazuje politiku konfrontace s Íránem (jinými slovy změnu režimu), když zpravodajským analýzám navzdory prohlašuje, že Teherán usiluje o jadernou bombu.

Novým šéfem CIA byl jmenován Mike Pompeo. Tento kansaský kongresman v jednom z rozhovorů uvedl, že boj s radikálním islámem musí být rozšířen, ačkoli zároveň připustil, že ne všichni muslimové jsou špatní. Pompeo je členem ultrakonzervativního hnutí Tea Party, jež je v očích establishmentových republikánů v řadě ohledů příliš radikální. Kansaský politik volá po neomezených pravomocích Národní bezpečnostní agentury (NSA), obviňuje islámské lídry ze schvalování terorismu, rázně vystupuje proti jaderné dohodě s Íránem, chce zachovat věznici na Guantánamu, je velkým fanouškem tvrdých vyšetřovacích metod (eufemisticky řečeno) a whistleblowera Edwarda Snowdena by nechal popravit . Pompeo se pravděpodobně pokusí vyrobit falešné důkazy, které by Trumpově vládě poskytly nutný „kouřící revolver“ pro útok na Írán, jak vyplývá ze slov bývalého analytika Raymonda McGoverna.

Ministerstvo spravedlnosti povede od 20. ledna 2017 alabamský senátor Jeff Sessions, jejž reportérka z webu The Intercept nazvala kariérním rasistou. V roce 1986 jej Senát shledal příliš rasistickým na to, aby mohl vykonávat funkci soudce u oblastního soudu v Alabamě. Sessions neblaze proslul výrokem, podle něhož přestal uznávat Kukluxklan poté, co zjistil, že jeho členové kouří marihuanu. Není tudíž divu, že Kukluxklan jeho zvolení do čela ministerstva spravedlnosti oslavoval – Klan přirozeně s obrovským nadšením přijal i Trumpův volební triumf. Alabamský senátor má za sebou dlouhou kariéru, během níž bojoval proti občanským právům Afroameričanů, a dokonce protestoval proti odstranění vlajek Konfederace z veřejných budov.       

Mluvčí Daeše v Afghánistánu Muhammad Umar Chorasání údajně prohlásil: „Naši lídři pozorně sledovali americké prezidentské volby, ale neočekávali, že si Američané sami vykopou hrob.“ Chorasání dodal, že Trumpova nenávist k muslimům umožní podstatně rozšířit řady Daeše.

Pokud globální válka proti terorismu, především pak invaze do Iráku, posílila Al-Kájdu a připravila plodnou půdu pro zrod a vzestup Daeše, kariérní profil výše uvedených Trumpových spolupracovníků nás nenechává na pochybách, že Spojené státy nebudou vést izolacionistickou politiku. Ba co hůř, všichni jmenovaní s výjimkou Sessionse a s Trumpem v čele podporují tvrdý postup proti Íránu. Tato země je snad posledním ostrovem relativního klidu na Blízkém východě, jak jsem se ostatně sám mohl loni přesvědčit; poslední stabilní baštou uprostřed moře mizérie a chaosu. Trump a jeho lidé vnímají svět podobně jako džihádisté a zatímco jejich nenávistná rétorika proti islámu hraje do karet Daeši a dalším islámským fundamentalistům, jejich činy budou pro globální džihád doslova darem z nebes.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7031

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2016