Diskuse v CNN: Jsou židi lidé?

22. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Ve vysílání televize CNN citoval Jim Sciutto výrok Richarda Spencera, autora termínu "alt-right" (alternativní, tedy extremní pravice): "Člověk uvažuje nad tím, zda jsou tito lidé vůbec lidmi, anebo jen jakýsi bezduchý golem."

Přestože je Spencer antisemita, tento výrok nebyl konkrétně o židech. Spencer se jím ptal, zda novináři, kteří odsuzují Trumpa, jsou lidmi, anebo jen bezduchými golemy, které stvořili židi. Debata pokračovala několik minut, a CNN celou situaci ještě zhoršila titulkem "Zakladatel hnutí alt-right zpochybnil, zda jsou židé lidmi". CNN sice rasismus těchto výroků a neochotu Donalda Trumpa je odsoudit, kritizovala, nicméně pozorovatelé poukazují na to, že se vůbec taková diskuse do mainstreamové televize dostane, je neuvěřitelné.

Máme se v nadcházejících čtyřech letech na co těšit, poznamenává americký časopis Esquire.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na konferenci, která se konala 19. listopadu nedaleko památníku holocaustu ve Washingtonu, hovořil Richard Spencer několikrát o židech a často citoval nacismus. Německy citoval nacistickou propagandu, argumentoval, že americká média hájí zájmy židů a řekl: "Člověk pochybuje, zda tito lidé jsou vůbec lidmi." Zdůraznil, že Amerika patří bělochům a běloši stojí před rozhodnutím "buď ostatní podmaníme, nebo zemřeme." Je to názor, který je totožný s názorem Adolfa Hitlera, že historie je rasovým bojem o přežití. ZDE

0
Vytisknout
8225

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2016