Irský premiér varuje, že Británie vypadne z EU bez jakékoliv dohody

17. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

 



Leo Varadakar, premiér Irské republiky, varoval, že pokud bude pokračovat hašteření britské vlády, která stále ještě nevypracovala žádné řešení pro severoirskou hranici a je povinována ho vypracovat do červnového summity EU, který se bude konat v Sofii, Británie vypadne z EU bez jakékoliv dohody. To by bylo pro Británii katastrofou, například by přestal letecký provoz mezi britskými městy a EU.

Pozorovatelé charakterizují neplodné hašteření britské vlády v této pozdní době jako "šokující". Varadakar varoval, že EU a Dublin dosud nedostaly z Británie "vůbec nic, co by se alespoň pokusilo nějak vyřešit současnou slepou uličku", problém s  hranicí EU mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

 

"Do června musíme mít podstatný pokrok v této věci, jak náměstek irského premiéra, Simon Coveney, i já jsme varovali při mnoha příležitostech. Rada Evropy bude hodnotit míru pokroku v červnu. Konečnou lhůtou pro dosažení dohody o odchodu Británie z EU je říjen, ale jestliže neučiníme do června reálný pokrok, vyvstává vážná otázka, zda vůbec vznikne nějaká dohoda o odchodu Británie z EU."

Chrarakteristickým postojem anglických politiků v londýnské vládě je nebrat varování Evropské unie vážně. Britský "vyjednavač" pro brexit David Davis znovu odmítl červnovou konečnou lhůtu jako údajnou "vyjednávací taktiku" EU. Podobně bagatelizují angličtí fundamentalističtí stoupenci brexitu problém severoirské hranice, který prý odpůrci odchodu Británie z EU "záměrně zveličují".

Londýnská vláda je obětí svých vlastních megalomanských představ o nesmírné důležitosti Británie. Kromě toho byli Angličané v posledních dvou stech letech zvyklí, že si na malé Irsko mohou křiknout, jak chtějí - a jsou nemile překvapeni, a vlastně to nedokáží mentálně řádně zpracovat, že čtyřmilionové Irsko má za sebou evropskou sedmadvacítku, a tedy je při nynějším vyjednávání daleko mocnější než Anglie, která - avšak angličtí politikové si to nechtějí připustit - nemá vůbec žádné vyjednávací trumfy a bude muset přijmout diktát EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7058

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2018