Výmluvná obrazová dokumentace: Po třiceti letech, rozdíl mezi Českem a Západem...

19. 12. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zajeďte si v těchto dnech na Šumavu a poznáte všechno. Silnice na české straně hranice jsou plné neodklizeného sněhu, vozovka je zledovatělá a na mnoha místech doslova nebezpečná.

Překročíte hranici do Rakouska a silnice jsou vzorně čisté. Dokonce na mnoha místech suché, i když je kolem sníh.

Za stav silnic v této oblasti České republiky odpovídá okres Český Krumlov. Zjevně obrovské zisky z turistického ruchu v Krumlově jdou někam jinam.

Jen mě tak napadlo: Češi žijící na Šumavě jsou jistě v téměř každodenním styku s lidmi na rakouské straně hranice. Ten rozdíl mezi stavem silnic v Česku a v Rakousku musejí vidět denně.

Není jim to trapné? Proč se proti tomu neozvou?

Pozn. red.: Jakub Ryppel poukazuje na to, že tato silnice vede národním parkem, kde je zákaz solení. Na rakouské straně není národní park, ale jen evropský významná lokalita Natura 2000.  - Dobře, ale silnice není ani řádně proplužená a jet po ní, stejně jako po řadě hlavních silnic na Šumavě mimo národní park, je nebezpečné (zledovatělý povrch, problém vyhýbání se protijedoucím autům, kdy nezabrzdíte) a silnice není značená tyčemi s odrazkami, takže v mlze je nesmírně obtížné a nebezpečné jí projet. K tomu také ZDE

PS. Muriel Blaive, která žije v Praze a ve Vídni, k tomu poznamenává: Velmi pochybuji, že by rakouské silnice vypadaly lépe prostě proto, že by se Rakušané nestarali o životní prostředí. Jsem si naprosto jista opakem. Vím, že ve Vídni je sůl také zakázána. Můj dojem je, že Rakušané věnují daleko více pracovních sil a zdrojů všemu, co se týká veřejnosti, A PRÁVĚ V TOM je ten rozdíl.

 

 

 

 

 

2
Vytisknout
14254

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2018