Michael Flynn má nakročeno k tomu stát se druhým klíčovým svědkem Trumpova procesu

19. 12. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Rozsudek nad bývalým Trumpovým poradcem pro národní bezpečnost Michaelem Flynnem byl odložen kvůli budoucí spolupráci s vyšetřovateli ZDE. Model je obdobný, jako v případě bývalého Trumpova právníka Michaela Cohena. Také tomu byl trest zmírněn výměnou za spolupráci s Muellerovým vyšetřovacím týmem.


Zdá se že existují i lidé, kteří dosud nepochopili, že účelem procesů s bývalými Trumpovými spolupracovníky není poslat je na doživotí do vězení za těžké zločiny. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller a jeho tým se snaží o něco jiného: Zajistit si spolupráci obviněných při přípravě procesu s jejich bývalým šéfem tím, že obviněným slíbí za jejich provinění podstatné úlevy. Lehký trest pro Cohena a odložení rozsudku nad Flynnem tak znamenají především to, že oba s Muellerem velmi dobře spolupracují.

Podstatné ani tak není, co zaznělo během procesů s Cohenem a Flynnem. Nejvíce záleží na tom, co se dozvíme během procesu s Trumpem, kterého mají oba jmenovaní pomoci dostat za katr.

Zatím je všeobecně k dispozici jen malý zlomek neklasifikovaných informací k Trumpově případu. Jestliže nepříliš rozsáhlá soukromá firma New Knowledge dokázala pro Senát přesvědčivě zpracovat neúplná data z ruské protrumpovské kampaně na sociálních sítích, zkuste si představit, o kolik lépe je na tom zpravodajská služba NSA s mnohem většími zdroji, jejímiž výstupy sice již disponuje Mueller, ale veřejnost zatím ne.

Michaelové Cohen a Flynn mají svorně nakročeno k tomu stát se klíčovými svědky nadcházejícího procesu se svým bývalým nadřízeným Donaldem Trumpem. A zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller předem podnikl účinná opatření, aby Trumpa dostal před soud za svých vlastních podmínek i v případě, že prezident "klekne" na federální ministerstvo spravedlnosti.

1
Vytisknout
7312

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2018