Hizballáh podporovaný Íránem je "schopen ničení ve zcela novém měřítku"

21. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
V rámci probíhající izraelské operace s cílem najít a zničit přeshraniční tunely Hizballáhu libanonská šíitská milice představuje větší hrozbu Izraeli než kdy dřív. Posilují ji rostoucí podpora Íránu a bojové zkušenosti ze Sýrie, napsal Tom Weeldon.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsoudil výstavbu přeshraničních tunelů Hizballáhu a označil ji za "válečný akt".

Netanjahuův projev přišel poté, co v neděli došlo k objevení čtvrtého tunelu Hizballáhu infiltrujícího izraelské území zpoza libanonské hranice. Izraelská armáda 4. prosince zahájila operaci s cílem eliminovat všechny podobné tunely.

Avšak přeshraniční síť tunelů představuje pouze jednu z manifestací hrozby, jakou Hizballáh znamená pro Izrael. Pozorovatelé tvrdí, že díky posilám v mužstvu, zdrojích a bojových zkušenostech libanonská skupina od války s Izraelem v roce 2006 značně zesílila.

"Hizballáh je největší strategickou hrozbou, které nyní Izrael čelí," prohlásil bezpečnostní analytik Ely Karmon z Mezinárodního centra pro boj s terorismem v Herclii. Klíčový prvek, který za tím stojí, je fakt, že Hizballáh je nyní "mnohem lépe vybaven, takže má schopnosti vytvořit destrukci na zcela odlišné úrovni", než tomu bylo v roce 2006, dodává Yossi Mekelberg, blízkovýchodní specialista Chatham House.

Izraelské ministerstvo obrany odhaduje, že ozbrojená skupina během posledních let více než zdvojnásobila počty ozbrojeného personálu, z 20 000 na zhruba 45 000. Ale také její arzenál raket a střel vzrostl více jak desetkrát - z asi 13 000 v roce 20006 na více jak 120 000 v roce 2018.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7873

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018