Tolik politiky, až hanba

8. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Přátelé,


jak už jsem avizoval, včera jsem se zúčastnil jednání na Ministerstvu vnitra (MV) ve věci možného přijetí dětí z řeckých uprchlických zařízení, píše Jaroslav Miko na Facebooku. 

Společně se mnou na MV dorazil Martin Rozumek z OPU, Martina Loutná z Dobré rodiny a ředitelka ze zařízení pro děti cizinců na Radlické paní Zuzana Vučková. Věci se mají momentálně tak, že MV trvá na své právní analýze vládního usnesení Sobotkovy vlády o pozastavení relokací uprchlíků z jiných zemí na území EU, tedy že toto usnesení v současné době znemožňuje jakoukoliv relokaci. Právní analýza OPU je opačná - podle ní se toto vládní usnesení týká pouze povinných kvót, nikoliv relokace jako takové. 

Nicméně bohužel nezbývá nic jiného, než respektovat pohled MV. (Mimochodem takovéto vládní usnesení proti části Dublinské dohody existuje z celé EU pouze v Česku).

V praxi to tedy znamená, že ve věci přijetí dětí či kohokoliv jiného v rámci relokace nemůže rozhodovat ministr vnitra Hamáček sám na základě článku 17. Dublinské dohody, ale potřebuje k tomu souhlas celé vlády, která by musela vydat nové vládní usnesení, kterým by se zároveň zrušilo to usnesení staré.

Rozhovor Britských listů 217. Je v ČR ohrožena demokracie?

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta




Organizace Milion chvilek pro demokracii uspořádala už minulý týden nejen v Praze a v Brně, ale i v jiných městech velké demonstrace proti Babišovi. Proč to její aktivisté dělají? O tom hovoří se zakladatelem organizace Mikulášem Minářem Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. května 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rusko se pokusilo ovlivnit probíhající volby v Jihoafrické republice

8. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


Ruští specialisté z organizace s vazbami na petrohradského podnikatele Jevgenije Prigožina, s těsnými vazbami na Vladimíra Putina, vypracovali plán jak ovlivnit probíhající volby v Jihoafrické republice. Přislíbili kampaň "na podporu vládnoucího Afrického národního kongresu" a že ochromí a zdiskreditují prozápadní stranu Demokratická aliance. 

Plán podvrátit volby v Jihoafrické republice vypracoval ruský politický technolog Peter Byčkov, který pracuje pro Prigožina. Dezinformační kampaň připravila ruská nevládní organizace Asociace pro svobodný výzkum a mezinárodní spolupráci (Afric), předstírajíc, že je to vědecký výzkum. 

Eurovolby: 241 millionů Evropanů zřejmě bylo vystaveno ruským dezinformacím

8. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 
Téměř polovina evropských občanů byla před eurovolbami zřejmě vystavena dezinformacím, které šíří na sociálních sítí účty provozované z Ruska, zjistili analytici.

Získali informace o 6700 podvodných účtech, provozovaných z Ruska, které zveřejňují tolik materiálu, že to ovlivňuje až 241 milionů evropských občanů.

Ruský destabilizační materiál nemá žádný jednotný obsah. Cílem zásahů z ruských účtů je prohlubovat místní konflikty a zintenzivňovat konflikty a nespokojenost v souvislosti s místními tématy pro každý jednotlivý členský stát EU. 

Proč nemůže premiér Babiš promluvit takhle?

8. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Nicola Sturgeonová, šéfka skotských nacionalistů a skotská premiérka při příležitosti oslav založení skotského parlamentu: 


Když první skotský premiér, už zemřelý (labourista) Donald Dewar oslovil tento parlament při jeho otevření před sedmnácti lety, pronesl jeden z nejlepších projevů naší doby. Zdůraznil, že skotský parlament, to je něco víc než naše politické strategie a naše zákony. Je o tom, čím jsme. O tom, jak se chováme. 

Dovolte mi tedy, abych zauvažovala nad tím, kdo jsme my dnes v dnešním Skotsku.

Je nás více než 5 milionů mužů a žen, dospělých, mladých lidí a dětí. Všichni mají své vlastní životní příběhy, rodinné historie a své vlastní naděje a sny. 

Jsme vnuci a pravnuci tisíců lidí, kteří sem přišli z Irska, aby pracovali v našich docích a v našich továrnách. Jsme 80 000 Poláků a 8 000 Litevců, 7000 lidí z Francie, 7000 ze Španělska, 7000 z Německa, 7000 z Itálie a 7000 z Lotyšska. 

To jsou lidé z mnoha zemí mimo naše břehy, jejichž příchodem do naší země a životem mezi námi jsme tolik poctěni.
 

Jsme oněch více než půl milionu lidí, kteří se narodili v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku, kteří se rozhodli žít zde ve Skotsku. Jsme ty tisíce evropských studentů, kteří studují na našich univerzitách. A jsme všichni ti lékaři a zdravotníci ze všech evropských zemí a mnoha zemí světa, kteří se o nás denně starají v našem státním zdravotnictví. 

Ať už tady žijeme po celé generace, anebo jsme naši noví Skotové z Indie, z Pákistánu, z Afriky a ze zemí po celém světě, my jsme všechno tohle, a více. Jsme o tolik silnější v důsledku diverzity, která nás utváří. Jsme jedno Skotsko a jsme prostě domovem pro všechny ty, kdo se rozhodli tady žít. 

To je, kdo a čím jsme. 

A jak se chováme? Chováme se s důstojností. Zacházíme s druhými s respektem, oslavujeme svou rozrůzněnost. Nejsme dokonalí, to vůbec ne, a děláme chyby. Avšak každý den, zejména uprostřed protivenství či smutku, bychom měli nabízet svému sousedovi pomocnou ruku.   



NYT: Rakouská vládní ultrapravice se snaží ovládnout státní výzvědné služby

8. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

Evropští spojenci a Spojené státy přestali nyní sdílet určité výzvědné informace s Rakouskem. Obávají se mezinárodních vazeb ultrapravice a zejména jejích sympatií vůči Rusku.

"Dáváme si velký pozor na to, jaké informace sdílíme s Rakouskem, protože si nemůžeme být jisti, kde ty informace skončí," řekl jeden vysoký evropský výzvědný pracovník.


Sybille Geissler dobře zná hrozbu rakouských ultrapravicových extremistů, kteří v posledních týdnech přirovnávají migranty ke krysám a šíří neonacistickou propagandu. Geisslerová už dvanáct let stojí v čele protiextremistické jednotky rakouských domácích výzvědných služeb. Nedávno svědčila v parlamentě, zda se rakouská ultrapravice snaží ochromit činnost jejího úřadu.

Vážným problémem je, že ultrapravice je součástí rakouské vlády a ovládá ministerstvo vnitra.

Šílené akce české vlády na "záchranu vody v krajině"

8. 5. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tak to mě, s odpuštěním, poser. Už nemám sílu být slušný.

Vláda zasedla a vymyslela, že 25 miliard, tedy polovina všech peněz určených na boj proti suchu, půjde na propojování a budování vodovodů. Na co půjde ta druhá polovina, to raději neřekla vůbec.

Takže vodu v krajině zadržíme tím, že propojíme vodovody; 25 miliard na betonové roury. Bagristi a betonáři, stavební firmy se už těší.

8. květen 1945: Den dočasné účelové záchrany genetického materiálu

8. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Z poválečných textů Ferdinanda Peroutky či Záviše Kalandry opatrně našlapujících kolem horké kaše poznáte nejlépe, že vítězství SSSR nad Hitlerovým Německem do našich končin svobodu rozhodně nepřineslo. Přišli jsme o ni již předem, díky Benešovu paktování se Stalinem od roku 1943. Co ovšem porážka Střední skupiny německých vojsk nepochybně zajistila byl v pořadí již druhý odklad konečného řešení "české otázky".

Ubohost. ČR přijala r. 2018 jen 155 uprchlíků

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, Brusel: Česká republika, země, která má 10,5 milion lidí, přijala r. 2018 jen 155 žadatelů o azyl. Ubohost.

Po Moskvou vedené invazi, která r. 1968 rozdrtila Pražské jaro, uprchlo z Československa asi 70 000 lidí (celkem bylo pak československých uprchlíků asi 300 000). Hledali útočiště v západní Evropě a v severní Americe. Jen Kanada přijala téměř 12 000 Čechoslováků.

Dnešní Česká republika na to už zapomněla?


Fašismus. Česko zásadně nedodržuje lidská práva

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Loni Česká republika odmítla 9 z každých 10 žádostí o azyl. Celkem poskytla azyl 155 lidem, tedy 15 lidem na každý milion obyvatel. Fašismus.

K tomu: 

Milí Češi. Vaše vláda financuje 200 miliony Kč brutální mučení lidí. Nesete za to odpovědnost.

Česká společnost i vláda mají trvale záporný postoj k lidským právům

Budoucnost není jen heslo na čepici!

7. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Česko opět odmítá ráznější opatření na ochranu klimatu

Společná tisková zpráva Greenpeace a Centra pro dopravu a energetiku (CDE) 

Praha 7. květen 2019 - Česko sužuje nevídané sucho, úroda může být o desítky procent nižší, vysychají studny, hrozí požáry, není čím krmit dobytek. Dopady změn klimatu pociťujeme stále silněji, přesto dnes Česko nepodpořilo výzvu Francie a dalších evropských států, aby EU zvýšila své úsilí v boji se změnou klimatu.

Boeing věděl o technickém problému v letadle 737 MAX už před rokem a nikomu to nesdělil

7. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


John Simpson, nestor britských novinářů: Může firma Boeing přežit poté, co přiznala, že věděla všechno o technickém selhání letadla 737 Max rok před katastrofou a nikomu o tom neřekla? A měla by přežít?


Firma Boeing v neděli přiznala, že věděla, že jedno bezpečnostní opatření v letadle 737 MAX nefunguje tak, jak má. Při dvou katastrofách letadla 737 MAX zahynulo 346 lidí. 

Russell Lewis, reportér amerického veřejnoprávního rozhlasu NPR: Toto letadlo má dvě čidla, každé na jedné straně svého nosu. Jejich účelem je informovat posádku letadla, jak letadlo letí ve vztahu k proudění vzduchu přes křídla. Pokud by se úhel stoupání stal příliš velký, křídlo letadla přestane letět a vstoupí do aerodynamického pádu.

Více než 370 bývalých amerických prokurátorů: Trump by byl obžalován, kdyby nebyl prezidentem

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Více než 370 bývalých amerických federálních prokurátorů, kteří pracovali v republikánských i v demokratických vládách, podepsalo prohlášení konstatující, že zjištění mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera by vedlo k žalobě Donalda Trumpa za pokusy bránit průběhu spravedlnosti - kdyby nebyl prezidentem.

Prohlášení je odmítnutím tvrzení ministra spravedlnosti Williama Barra, že důkazy, které Mueller shromáždil, nestačí k obžalobě Donalda Trumpa.

Mueller se odmítl vyjádřit k tomu, zda by měl být Trump obžalován. Citoval právní názor ministerstva spravedlnosti, že prezidenti ve funkci obžalováni být nemohou, i znepokojení, že není férové někoho obvinit, když nemůže dojít k soudu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Před 74 lety jsme porazili nacisty v Evropě....

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein: Dnes někteří politikové, vyvolávající nenávist, někteří s otevřenými vazbami na nacisty, znovu útočí na demokracii a na základní práva. Tentokrát je porazme dříve, než budou zase vyvražděny miliony lidí.


Německá televize ZDF znovu o Babišovi

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Zapněte si české titulky a dodívejte se do konce. Velká medializace Karla Gotta.

Video ze satirického pořadu německé televize ZDF o korupčním Babišovi a Orbánovi je ZDE

Zpráva OSN: Lidstvo v nadcházejících letech zničí milion přírodních druhů i svůj vlastní habitat

6. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Provazy a rybářské sítě jsou vážným nebezpečím pro mořské želvy. Tato fotografie je z Indie.

Lidstvo ohrožuje život na této planetě tak dramaticky, že hrozí likvidace milionu rostlinných a zvířecích druhů. Tím budou zničeny ekosystémy, na nichž existenčně závisejí lidé na celé planetě, varuje rozsáhlá nová analýza Spojených národů. Příroda je likvidována více než stonásobně rychleji než za posledních deset milionů let.

Biohmota savců žijících v divoké přírodě poklesla o 82 procent, přírodní ekosystémy přišly o polovinu svého prostoru. Ohroženy likvidací jsou dva z každých pěti obojživelných organismů, třetina korálových útesů a až třetina organismů žijících v mořích byla už zlikvidována. Není dosud jasné, jak to vypadá s hmyzem, ale bylo ho zřejmě už zlikvidováno kolem 10 procent. 

Další film, který ČT odmítla schválit

6. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Aktualizace a oprava: Tento článek měl původně titul "Další film, který ČT odmítla odvysílat".  Titulek byl zřejmě nedorozuměním. Dostává se nám nyní přesnějších informací, že ČT film zatím odmítla schválit. Tvůrci získali distribuci od firmy Bonton a mají zřejmě s ČT dohodu o holdbacku, že by film byl případně odvysílán Českou televizí až poté, co projde distribucí v kinech.

Vít Janeček a Zuzana Piussi natočili hodinový dokumentární film Univerzity a svoboda, který informuje o otřesném systému soukromého školství, který vznikl v Československu/České republice po roce 1989. Nyní zcela neregulovaný systém podvodných tzv. "soukromých vysokých škol" tahá nic netušícím lidem pro nic za nic peníze z kapsy. Protože se v ČR rakousko-uhersky stále rajtuje na titulech, velká část obyvatelstva ČR si za peníze korupčně na těchto školách opatřuje nic neznamenající "univerzitní" tituly, které nejsou podloženy žádným vzděláním. Do státní správy se tak dostávají desetitisíce negramotů s "písmeny" před svými jmény.

Korupční je i "kafemlejnkový" systém akademických publikací, který silně závisí na podvodných, predátorských tzv. "akademických" časopisech. Ve filmu uvidíte české akademiky, kteří záměrně do jednoho z těchto podvodných časopisů poslali článek obsahující shrnutí: "Tento článek je lživý a jeho cílem je dokázat, že publikace v tomto časopise je podvod." Článek v predátorském časopise vyšel bez problémů. V ČR ovšem se publikaci lživých článků v predátorských časopisech používá jako nástroj k získávání velkých financí pro "vědecký výzkum". V zemích, jako Británie, kde se individuálně hodnotí akademický obsah publikovaných článků a nedělá se jen automatická statistika publikací jako v ČR, k takovým podvodům docházet nemůže, v ČR to nikomu nevadí.

Zavedení mafiánského peněžního principu do systému vysokého školství toto školství vážně zničilo nejen v ČR, ale i v zemích, které studentům účtují za vzdělání horentní školné, jako jsou Anglie a Spojené státy. Univerzity v těchto zemích jsou totiž stoprocentně podřízeny manažerskému a finančnímu principu, opustily zásadu akademické svobody, platící na vysokých školách od středověku, likvidují klíčové, avšak třeba malé obory a výzkum a podřizují všechno diktátu peněz, tedy nejnižšímu společnému jmenovateli. Tržní principy mohou fungovat v supermarketu, kde si kupujete pastu na zuby, v univerzitním prostředí však vedou k nivelizaci a k zničení nezávislosti univerzit, které musejí mít právo provozovat kurzy a provádět výzkum, který nepřínáší okamžitý finanční zisk.  Co si myslet o zhoubném zákazu neprovozovat volitelné magisterské kursy, do nichž  se nepřihlásí alespoň deset studentů!

I když je možno jistě vůči dokumentárnímu filmu Víta Janečka a Zuzany Piussi mít drobné kritické připomínky, zejména co se dramaturgie filmu týče, je skandální, že ač film (spolu)financovala Česká televize, odmítá ho nyní odvysílat. Film však převzala do celostátní distribuce firma Bonton a jeho premiéra se bude konat v pražském kině Lucerna  v úterý 21. května 2019 v 18.30.  V předchozí pátek 17. května budeme o tomto filmu vysílat na Regionální televizi rozhovor se Zuzanou Piussi, bude také zveřejněn na Britských listech.

Nenechte si premiéru ani později film v distribuci Bontonu ujít. Je otřesným svědectvím o tom, jak v důsledku absence civilizované regulace se v mnoha sektorech společnosti stala Česká republika obětí kriminální mafie.

Další informace a možnost rezervace vstupenek na premiéru ZDE

Cosi zásadního se v ODS mění - Fiala označil minulost ČR za palermo

6. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ve včerejších Otázkách V. Moravce mne velmi příjemně překvapil šéf ODS pan Fiala. Nikoli snad v jádru debaty, kterou vedl s premiérem Babišem a která spočívala v tom, že premiér si říkal ty své polopravdy (a po úporném snažení moderátora vypustil i nějakou tu pravdu) a Fiala mu na to jako kolovrátek oponoval tím, že Babišova vláda vlastně nic nedokázala.

Edinburk v neděli poprvé zakázal vjezd automobilů do centra

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Města po celém světě dočasně zakazují vjezd automobilům do centra a uvolňují ulice chodcům. Komunální úřad města Edinburku to poprvé zkusil tuto neděli. Město se tak přidalo k hnutí Otevřených ulic a v rámci osmnáctiměsíčního pokusu uzavře centrum města pro automobily každou první neděli v měsíci.

Účelem tohoto opatření je snížit znečištění vzduchu ve městě, které zabíjí.







30389

Portál garantovaný českými úřady šíří dezinformace z parazitního internetového zdroje

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Webový portál projektu „Voda základ života“, jehož garantem je Ministerstvo životního prostředí, Informační centrum OSN a odborným garantem Výzkumný ústav vodárenský, či Český hydrometeorologický ústav, publikuje řadu seriózních a odborných publikací zaměřených na vodohospodářskou problematiku a problematiku sucha.

Hlavním cílem „Vody základ života“ je v dnešní době velice záslužná „tvorba edukačního a komunikačního ekosystému v České republice“ (více  ZDE).

Dnes ale jeden z hlavních nástrojů této platformy, její profil na Facebooku, šířil zprávy z dezinformačního webu AC 24  (viz. screenshot, pořízen dnes v 9:30).

Za pozornost stojí již evropsky zaměřená konstrukce titulku, který jinak odkazuje na palčivou problematiku chemických látek v rybách a mořských živočiších: „Evropské krevety neprošly testem na drogy. Nachází se v nich kokain, xanax...“.

Jen si zahrávejte s czexitem: Brexit připravil Británii už o 224 585 pracovních míst

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

A ještě k němu ani nedošlo. 

Celkový počet ztracených pracovních míst: 224 585
Celková míra ztracených ročních platů: 6 440 424 045 liber
Celkový roční pokles výběru daní a národního pojištění: 1 928 931 365.95 liber.


30372

Struktura bohatství v ČR se podobá Ukrajině

Demokracie v ČR není v ohrožení. V pravém slova smyslu je třeba ji teprve vytvořit

2. 5. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Každá demokracie je ve skutečnosti vytvářena poměrem tří veličin: meritokracie, tedy expertní dimenze v politice, úředním aparátu, akademické sféře a občanském sektoru, která dokáže pojmenovávat problémy, nacházet jejich řešení a číst scénáře vývoje. Oligarchie, relativně malé skupiny ekonomicky nejsilnějších v pozicích vlastníků a manažerů, která představuje největší hybnou sílu v ekonomice a nečekají na volby, aby mohli vyjádřit svá přání v tom, kam má směřovat politika. A pak je tu tu tělo demokracie, suma občanů s volebním právem, kteří z podstaty věci mají měnit podmínky těm, kdo mají vliv a moc tak, aby co nejvíce odpovídaly veřejnému zájmu. V tomto smyslu je česká demokracie jen formální systém, v němž si voliči nedokáží uvědomit skutečný veřejný zájem, a volby proto představují jen drobnou technickou komplikaci pro meritokratickou a oligarchickou vrstvu. Z žabí perspektivy proto sice dává boj proti Babišovi smysl, z té ptačí se ale jeví jako úporná snaha hasit malou část na okraji jinak rozsáhlého požáru.

Nemělo by Česko přece jen už vystoupit z EU a už konečně vstoupit do Ruska?

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Foto: Jen 33 procent občanů ČR považuje členství své země v EU za dobrou věc.

Zdá se, že si to občané České republiky přejí. Viz zjištění Eurostatu, na něž upozornil Filip Zajíček: 

- 10 procent českých občanů se "velmi pravděpodobně" bude účastnit květnových eurovoleb:


- ČR má v  EU jen "minimální vliv":


- Jen 31 procent Čechů si přeje, aby hrál Evropský parlament důležitější roli:



Ve věku extrémů je většina lidí na světě umírněných

6. 5. 2019

čas čtení 4 minuty



Na světě jistě dnes existuje množství šílenců a bláznů: konspiračních teoretiků,  bojovníků proti očkování, ultrapesimistů a dokonce i lidé, jimž je sympatický Andrej Babiš či Miloš Zeman. Avšak z rozsáhlého mezinárodního průzkumu, který provedly organizace YouGov a Cambridge Globalism u více než 25 000 lidí v 23 zemích světa, vyplývá, že většina lidí na světě je umírněná a normální.

Výzkumníci zkoumali názory lidí v těchto zemích (v závorce jsou počty dotazovaných osob): Francie (1021); Německo (1497); Itálie (1005); Španělsko (1014); Švédsko (1011); Dánsko (1010); Polsko (1019); Británie (1,949); Austrálie (1006); USA (2012); Kanada (1006); Japonsko (1143); Brazílie (1006); Mexiko (1009); Turecko (506); Egypt (1537); Saúdská Arábie  (828); Indie (1035); Čína (1021); Indonézie (1001); Thajsko (1043); Nigérie (644); a Jihoafrická republika (1002).

Je šokující postoj českých politiků k Palestincům důsledkem jejich rasismu?

6. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Během víkendu zahynulo v důsledku krvavých a zintenzivňujících se střetů mezi palestinskými extremisty a izraelskou armádou více než 20 lidí. Palestinské frakce odpálily stovky raket do jižního Izraele, který odvetou uskutečnil více než 250 úderů. V dosud snad nejintenzivnějších bojích za poslední léta zahynulo 19 Palestinců, včetně dvou těhotných žen a batolete. Mezi mrtvými bylo osm palestinských extremistů a velitel Hamasu. Palestinské rakety usmrtily v Izraeli 4 Izraelce. Násilí se odehrává podle vzorce vzniklého během minulého roku, kdy ke krátkodobým konfliktům dochází téměř každý měsíc, avšak jsou rychle ukončeny v důsledku vyjednávání skrze prostředníky Egypt a OSN. Boje často vznikají na základě incidentu, který vyvolá napětí. V pátek začali palestinští extremisté střílet přes hranici a zranili dva vojáky. Na to Izrael reagoval leteckými údery při nichž usmrtil dva extremisty z organizace Hamas. Izraelští ostřelovači také usmrtili dva lidi v Gaze, kteří demonstrovali u hranice.

Podrobnosti v angličtině ZDE  


Tři Izraelci a nejméně patnáct Palestinců bylo usmrceno a stovky lidí na obou stranách konfliktu byly zraněny při novém kole násilí mezi palestinskými extremisty a izraelskou armádou. Palestinští extremisté začali odpalovat rakety do jižního Izraele. Vyvolali tím odvetné izraelské letecké bombardování a izraelský premiér Binjamin Netanjahu nařídil armádě, aby přesunula tanky a dělostřelectvo k hranicím Gazy.

Při násilí mezi Izraelci a Palestinci VŽDYCKY umírá daleko více Palestinců než Izraelců. V důsledku izraelského leteckého úderu zahynula i těhotná matka a její dítě. (Izrael tvrdí, že za jejich smrt "může Hamas".) 

České politiky, Hamáčka a Petříčka, však zabíjení Palestinců nevzrušuje. Kritizují jen Hamas. Tento tweet podpořil i Jan Hamáček. Sociální demokrat:


Podívejte se, jak se o násilí mezi Izraelem a Palestinou hovoří v seriozních sdělovacích prostředcích:

Moderátorka Channel 4 News: Máme tu nyní Michaela Freemana z izraelského velvyslanectví v Londýně. Pane Freemane, počet mrtvých stoupá. Předpokládám, že litujete rostoucí počet mrtvých na obou stranách?

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Zkáza chrámu

6. 5. 2019 / Vratislav Moudr

čas čtení 12 minut

 

Obrazy požáru pařížské katedrály Notre Dame braly dech. Materiální škody budou ohromné, ty nehmotné o mnoho větší. Zdá se ale, že to dopadlo ještě dobře. Hlavní zdivo zůstalo zachováno a velkou většinu cenných předmětů se podařilo zachránit. Vlastníci velkých korporací téměř okamžitě přihazovali ohromné částky ze svého bohatství, takže dnes už víme, že oprava památky nebude neřešitelným problémem. Nejspíš se nakonec najde dost financí také na nákup nových cenných předmětů. Katedrála se s velkým nadšením a oslavnými řečmi otevře, aby dojatí návštěvníci mohli obdivovat její nový lesk. Prý bude krásnější, než předtím. Prezident Macron věří, že se o tom přesvědčíme už za pět let při zahájení Olympijských her ve Francii.

Mapa kandidátů do eurovoleb

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Tak, ako tomu bolo aj pri parlamentných voľbách, aj pre eurovoľby som vytvoril prehľadnú mapu kandidátov určenú pre širokú verejnosť, ktorá môže pomôcť pri rozhodovaní, píše Daniel Kerekes, doktorand, Masarykova univerzita, konzultant, Restartup:


Nehumánní blokáda Gazy je zárukou nekonečného konfliktu

6. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Sdělovací prostředky projevují enormní zájem o bezvýchodný blízkovýchodní konflikt vždy, když je poměr mezi zabitými palestinskými a izraelskými civilisty asi 3:1, a nikoliv zhruba 30:1, jako tomu bylo v průběhu minulého desetiletí. A cílené zabíjení palestinských civilistů izraelskými snipery se mnohým jeví jako nelítostná, leč nutná obrana proti krvežíznivým džihádistům. Je zcela zjevné, že lidský život nemá vždy tutéž hodnotu, což pro takzvaný izraelsko-palestinský konflikt platí dvojnásob.

Trump podpořil ultrapravičáky, vykázané ze sociálních sítí

5. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Donald Trump na Twitteru kritizoval sociální sítě poté, co Facebook zlikvidovala účty několika amerických ultrapravičáků a konspiračních teoretiků. Trump vyhrožoval, že "celou věc sleduje bedlivě!" Jde prý o "cenzuru AMERICKÝCH OBČANŮ na sociálních sítích".

V sobotu Trump znovu ostře zaútočil na mainstreamové sdělovací prostředky, jako jsou listy Washington Post a New York Times a ostře kritizoval i sociální sítě, že zakázaly přístup na ně editorům prominentního amerického konspiračněteoretického serveru Infowars.

V Británii sílí zuřivost, že se Corbyn a Mayová proti občanům spikli ve snaze prosadit brexit

4. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Nynější pokus Theresy Mayové a Jeremyho Corbyna spojit se a vzájemně prosadit brexit, navzdory tomu, že obě jejich strany drtivě prohrály ve čtvrtečních komunálních volbách, zřejmě selže, protože se proti tomu zvedá vzbouření od poslanců a od aktivistů v obou hlavních britských politických stranách.

May i Corbyn nyní společně tvrdí, že Konzervativní a Labouristická strana spolu po propadu ve čtvrtečních volbách budou muset spolupracovat, aby prosadily brexit.

Avšak opoziční poslanci i konzervativní brexitéři varují, že jakákoliv dohoda mezi Mayovou a Corbynem bude v parlamentě poražena a vyvolá v obou britských politických stranách další konflikt.

Británie: Konzervativci ve volbách zaznamenali tvrdé ztráty. Šílená Mayová tvrdí, že je to proto, že "Angličané chtějí brexit"

3. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Kolektivní odmítnutí hlavních dvou britských politických stran, ale také jak se zdá skoro všech politických komentátorů přiznat to, co jim civí do tváře (že totiž lidé odmítají brexit) je katastrofou pro ně, ale i pro nás. Skočí do propasti, než přiznají svou chybu. Jsou to narkomani.


Aktualizace: Po sečtení všech hlasů přišli konzervativci o více než 1200 křesel. Prospěch z toho měli liberální demokraté, kteří nově ovládli 10 komunálních úřadů, zelení a nezávislí. Kandidáti, kteří vyhráli, jsou pro setrvání Británie v EU.

Přesto se spikl šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn, která také prohrála, s konzervativní premiérkou Theresou Mayovou a oba tvrdí, "že je nutno realizovat brexit". Snaží se o tom vzájemně jednat.

Většina britských občanů nyní požaduje setrvání Británie v EU.

Podle volebního analytika Johna Curtice mají nyní jak konzervativci, tak labouristé, v zemi podporu jen 28 procent. Před rokem měly obě strany podporu 35 procent hlasů.




Podrobnosti v angličtině ZDE 

Guy Verhofstadt:
Blahopřeji Vinci Cableovi a liberálním demokratům. Probíhá silný návrat liberálních demokratů. Proevropané a občané EU v Británii nyní mají šanci provést zemětřesení během květnových eurovoleb. Těším se na kampaň příští týden.



Jak je zřejmé z níže uvedeného přehledu, britská Konzervativní strana přišla v anglických komunálních volbách, které se konaly ve čtvrtek 2. května, o rekordní počet 1138 křesel. Zdálo by se, že v době, kdy je konzervativní vláda v rozkladu, se voliči uchýlí k opozičním labouristům. Ti však také přišli o 100 křesel. Labouristé se totiž vinou Jeremyho Corbyna odmítli postavit proti brexitu. Velká část labouristických aktivistů, kteří požadují druhé referendum o brexitu, zuří.

 


V době, kdy jak konzervativci, tak labouristé prosazují brexit, zatímco stoupenců setrvání Británie v EU je o cca 15 až 20 procent více než stoupenců brexitu, se voliči uchýlili k liberálním demokratům, kteří získali 598 křesel, ke Straně zelených, která získala 164 křesel a k nezávislým (získali 583 křesel). Jak liberální demokraté, tak zelení, tak nezávislí jsou pro setrvání Británie v EU. Probrexitová strana UKIP přišla o 109 křesel. 

Konzervativci nyní znovu začali po tomto volebním debaklu usilovat o svržení Mayové. Jenže, jak známo, výměna stráží v premiérské funkci nemůže vyřešit problém brexitu - pokud nebude zrušen.

Je to signálem, že podstatné zisky zaznamenali protibrexitové strany a protibrexitoví kandidáti. V tomto kontextu je tvrzení premiérky Mayové, že "voliči signalizují, že rychle chtějí brexit" - šílené.

Je fakt, že nová Farageova probrexitová strana v těchto volbách nekandidovala a je možné, že v eurovolbách koncem května získá více než 20 procent hlasů. Usuzuje se však, že brexit v Británii nyní podporuje zřejmě něco kolem 30 - 35 procent obyvatelstva.


Facebook zlikvidoval účty řady prominentních ultrapravičáků

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek Facebook zlikvidoval několik prominentních účtů šířících bělošský nacionalismus.

Z Facebooku a z Instagramu byly odstraněny účty konspiračního teoretika Alexe Jonese, ultrapravicového trolla Mila Yiannopoulose a protimuslimské aktivistky Laury Loomerové.

"Vždycky jsme zakazovali jednotlivce i organizace, které podporují násilí a nenávist, bez ohledu na ideologii," konstatoval mluvčí Facebooku. "Proces hodnocení potenciálních narušitelů našich podmínek je rozsáhlý a to je, co nás přivedlo k rozhodnutí dnes zlikvidovat tyto účty."

V komunálních volbách v Anglii se kvůli brexitu propadli konzervativci i labouristé

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek 2.5. se v Anglii konaly komunální volby. Z raných výsledků vyplývá, že výrazně posílila strana liberálních demokratů, kteří důsledně odmítají brexit a požadují setrvání Británie v Evropské unii. Z téhož důvodu posílili i zelení.

Liberální demokraté zatím získali téměř 300 nových křesel v komunálních radách a převzali několik komunálních rad od konzervativců.

Konzervativci přišli zatím o nejméně 400 křesel.

O banánovém suverenismu

3. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

"Svatá Tereza mužského pohlaví, nejvyšší představitel této republiky omdlévá, upadá do mystické mdloby, když věší zlatý briliantový věnec na krk, na šíji vítěze, který mu vítězně rozdupal mužské pohlaví..."

Tatarka, D.: Listy Dominice

Češi mívají ve zvyku svérázně si zahrávat s cizím jazykem. Z názvu firmy vydávající stvrzenky udělali výraz pro samotnou stvrzenku (paragon). Z francouzského "oublier" (zapomínat) se obratem stalo české "ublije". Z anglické fráze pro čtvrtou lekci (Lesson Four) zase puberťáci odvodili imaginární postavu opovrženíhodného lisonfoura. - A jazyková svévole je také zpravidla jediná forma suverenity vůči zahraničí, kterou si obyvatel české kotliny vůbec může dovolit.

Proč ve Venezuele neprobíhá puč

3. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Povstání v Caracasu je pokusem obnovit legitimitu vlády, nikoliv ji svrhnout, napsal Eli Lake. Není jasné, co se nyní ve Venezuele stane, když dočasný prezident Juan Guaidó vyzval armádu a občany, aby vyšli do ulic. Je nicméně jasné, že o puč nejde.

Čeští kandidáti do eurovoleb absolutně ignorují zásadní evropské hodnoty

3. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Většina kandidátů pro volby do Evropského parlamentu podepsala podporu pro zakládající hodnoty Evropské unie: respekt pro lidskou důstojnost, svobodu, demokracii, rovnost, zákonnost a respekt pro lidská práva.

Kampaň "Za rovnou a férovou Evropu" je založena na třech základních tématech:

- Transparentnější Evropa, která se bude více zodpovídat z toho, co dělá

- Rovnější a inkluzivnější Evropa

- Evropa, v níž více rozhodují sami občané.


Čeští kandidáti pro eurovolby však tyto přísliby nepodepsali.

Podrobnosti ZDE: https://freeandfaireurope.eu/

Maďarsko zaplavují zahraniční dělníci. Kvůli nedostatku pracovní síly

3. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

V posledních několika letech počet maďarských dělníků drasticky klesl, což znamená, že firmy nemají jinou možnost, než zaměstnat zahraniční dělníky. Na základě oficiálních statistik lze konstatovat, že řešením problémů s nedostatkem pracovní síly se stále častěji stávají zahraniční dělníci, napsal Tamás Cserép.

Zdravá ruská demokracie

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin chce Rusy přesvědčit, že vždycky žili v despotismu - a tak by měli přijmout jeho poslední verzi jako zcela konzistentní s tradicí, píše Dmitrij Milin. Ale ve skutečnosti Putinovo tvrzení není pravdivé. Rusko má dávnou demokratickou tradici a potřebuje ji připomínat, aby ji oživilo.

Česká republika: Věřitelé vědomě udržují protizákonný stav a vedou nezákonné exekuce

2. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bez komentáře...

2. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


Čeští a slovenští osmnáctiletí mohou žádat o měsíční železniční jízdenku zadarmo k cestě po EU

2. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Vlak TGV v Burgundsku 

Osmnáctiletí čeští a slovenští občané mohou zažádat o 20 000 měsíčních železničních jízdenek zadarmo pod heslem "Objevte EU" pro cestu po zemích Evropské unie.

Úspěšní žadatelé budou muset uskutečnit svůj až třicetidenní výlet zadarmo mezi daty 1. srpna 2019 a 31. ledna 2020.

Letošní soutěž je otevřená pro lidi, kteří se narodili mezi 2. červencem 2000 a 1. červencem 2001. Žadatelé mají možnost vyplnit žádost o jízdenku na internetu do 12 hodin v poledne dne 16. května 2019 ZDE    Součástí žádosti je stručný kvíz. Výběrový panel EU bude rozhodovat o tom, kdo jízdenku dostane. Žádost mohou podat jednotlivci nebo až pětičlenné skupiny.

Evropská unie platí dopravu, nikoliv však ubytování ani cestovní pojištění. Neúspěšní žadatelé budou mít možnost zažádat o jízdenku znovu v druhém kole žádosti v druhé polovině roku 2019.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak Gavin Williamson lezl do zadku americkému velvyslanci

2. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Při pádu nekompetentního a přehnaně ambiciozního britského konzervativního ministra obrany Gavina Williamsona upozorňuje producent BBC na scénku z loňska, kdy Williamson neuvěřitelným způsobem leze do zadku americkému velvyslanci. Dožaduje se: "Mohl bych někdy za vámi zajít do vaší kanceláře?"


Pozoruhodné podnikání v České republice

2. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta


Předmět: Diplomové práce na zakázku - získání diplomu už pro kohokoliv kdo zaplatí Datum: Wed, 01 May 2019 22:45:40 +0200 (CEST) Od: PhDr. Miloslava Jebavá <mila.jebava@email.cz>



Jak Vás najdu ?

Jsme oficiálně registrovaná organizace, pracují pro nás desítky učitelů a specialistů z různých oborů. Všichni naši odborníci prošli přísným výběrem, a díky tomu můžeme bezpečně zaručit kvalitní práci!
Jsme připraveni provádět veškeré studentské práce, jakkoli složité v humanitních, přírodních i technických oborech!
Důvěrnost objednávky je základem našich vztahů se zákazníky!

Zaručení originality práce

Texty našich autorů jsou vždy originální práce a testují se na serveru, který odhaluje plagiátorství, takže máte 100% záruku. Právě testování dokáže eliminovat jakékoliv podezření z plagiátorství.

V Holandsku žijí lidé o půl roku déle než ostatní Evropané, protože jezdí na kole

2. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Tato inovativní belgická cyklotrasa vede rybníkem. Čímž se dostáváte neuvěřitelně blízko přírodě. Cyklotrasa probíhá 212 metrů širokým rybníkem v Limburgu v  Belgii. Je populární. V nejrušnější dny jí používá 5000 cyklistů. Avšak vodní cyklotrasa nedělá jen to, že by povzbuzovala ježdění na kole. Podporuje také okolní přírodní rezervaci. Pod cyklotrasou je nyní kanál pro žáby, aby mohly bezpečně přejít. Belgická provincie Limburg modernizuje svých 2000 km cyklotras, aby zvýšila turistiku na jízdních kolech. Zatímco má tato země velké plány jak zvýšit počty cyklistů, snižuje daň z prodeje jízdních kol o 15 procent, v sousední zemi, v Nizozemí, jezdí na kole největší procento obyvatel na světě. Průměrný dospělý Holanďan jezdí na kole 74 minut týdně. Téměř polovina holandských dětí v základní škole jezdí do školy na kole (v Británii je to 1 procento). Z jedné studie vyplývá, že v důsledku ježdění na kole žijí Holanďané o půl roku déle než ostatní Evropané. Ekonomický prospěch z ježdění na kole vytváří 5 procent holandského HDP.

Povzbuzuje vaše země také inovativním způsobem jízdu na kole?



30387

Jágr jako Gretzky (a jako Assange)

2. 5. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Rozhovor Deníku N s Jaromírem Jágrem o jeho cestě s delegací prezidenta Zemana do Číny a selfie s kancléřem Mynářem jsou důležité, neboť si "dovolují" konfrontovat osobu v českém panteonu celebrit takřka nedotknutelnou.  Je ale třeba  upozornit i na ty podstatné skutečnosti týkající se celé situace. Opakovaným dotazům, proč se jedna z nejvýraznějších českých sportovních osobností fotí s kontroverzním vysokým funkcionářem hradní kanceláře, Jágr vcelku logicky kontruje, že celebrita jako on se fotí s každým fanouškem (více ZDE). Nedotčeny přitom zůstaly spojitosti mezi nejmladším z rodu Jágrů (jehož historii politických „selfie“ připomněl Jiří Leschtina v Českém rozhlase – více ZDE) a Mynářovou osobou  na úplně jiné úrovni. A sice málokdy komentované spojitosti mezi oběma muži skrze stavební společnost Energie stavební a báňská (Energie).

ODS má konečně příležitost omluvit se za Klause celému národu

2. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak podle Václava Klause, bývalého prezidenta, kterému se také z dobrých důvodů lidově říká „tuneldědek, architekta kuponové privatizace a (s Milošem Zemanem) opoziční smlouvy, jenž na začátku roku 2013 vstoupil do dějin České republiky také svou abolicí pro případy, souzené pro podezření na vážnou ekonomickou kriminalitu, je současný šéf ODS Petr Fiala „hlupák, darebák a podvodník.“ Zakladatel a ideologický otec ODS, Klaus, zuří. Za zmínku stojí celý kontext jeho vyjádření:

Barbora Tachecí radostně tančí na palubě potápějícího se Titaniku

2. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Čechům zřejmě nevadí, že za deset let už nebudou mít žádnou planetu


Je tragédií, když je v nějaké zemi jednou z hlavních moderátorek veřejnoprávního rozhlasu osoba, která je neinformovaná a hloupá. 

Ohromilo mě to. Ta nízká úroveň.

Komerční rozhlasová stanice Klasik Praha, která si zjevně snaží uchovat své posluchače rozmělněním svého pořadu klasické hudby děsivými paskvily tzv. komerční hudby filmové (kterou vydává za údajnou klasickou hudbu, ačkoliv je asi sto řádů pod skutečnými skladbami takového Bacha či Mozarta) bohužel v podvečer na Prvního máje začala dokonce vysílat celý pořad, věnovaný této špatné kýčovité hudbě (oni docela vážně citují podřadné komerční filmy, pro něž byly tyto zoufalé "skladby" složeny, jako nějaká umělecká díla!) - tak to jsem si řekl NE a stanice mě úspěšně vyhnala od své frekvence.  

29549

Bolestná realita:

Věk influencerů dosáhl svého vrcholu. Nastal čas, aby flákač znovu povstal

2. 5. 2019

čas čtení 9 minut

„Jen těžko si lze vybavit chvíli, kdy procházení Instagramu bylo něčím jiným než dokonale vyčerpávající zkušeností,“ píše reportérka QUARTZ Rosie Spinks. 

Tam, kde se na sociálních sítích objevovaly hlavně obědy a západy slunce, je dnes přehlídka strategicky připravených aktualizací životního stylu, kariérních úspěchů a veřejných předsevzetí trávit méně času online (většinou proklamovaných lidmi, kteří na sociálních médiích vydělávají peníze) – vše zarámováno do pečlivého jazyka tiskových prohlášení. Každý se usilovně o něco snaží.

Americké sankce mohly připravit o život desítky tisíc lidí

Konec venezuelské krize?

2. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Zdá se, že pokus o svržení Madurovy vlády venezuelskou opozicí vedenou Juanem Guaidóem nevyšel. Pokud nedojde k zásadnímu zvratu, kupříkladu k nějaké formě ozbrojené intervence, Caracas může bouchat šampaňské. I když venezuelští opozičníci měli po svém boku Trumpův kabinet, jehož členové se záští vůči Chávezovu nástupci nikdy zvlášť netajili, jakož i pravicové latinskoamerické režimy, nedokázali oslovit miliony strádajících Venezuelanů. Riskantní pokus o vyvolání násilného konfliktu soustavnými apely na armádní špičky i obyčejné vojáky, aby zběhli na „správnou“ stranu, patrně nevyšel. Guaidó a spol. by raději měli uposlechnout diplomatických výzev neutrálních institucí a zemí a vrátit se k jednacímu stolu. Tato politováníhodná a nadto vysoce riziková epizoda přináší důležité ponaučení: Spojené státy si už v latinskoamerickém regionu nemohou dělat, co se jim zamane, neboť jejich moc narazila na své limity i na jejich zadním dvorku.

Rozvojový program OSN: Konflikt v Jemenu si mohl vyžádat téměř čtvrt milionu obětí

2. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktuální zpráva Rozvojového programu OSN přináší chmurnou statistiku týkající se obětí válečného konfliktu v Jemenu, který mohl připravit o život 233 tisíc lidí. V průběhu bojů mezi Saúdy vedenou koalicí a vzbouřenými Húsiji bylo zabito 102 tisíc vojáků a militantů, zatímco 131 tisíc civilistů zemřelo v důsledku válečných útrap, příkladně kvůli nedostatku potravin, léků a adekvátní lékařské péče.

Více než polovinu obětí tvoří děti do pěti let věku, tj. 140 tisíc mrtvých. V Jemenu každých 11 minut a 54 vteřin předčasně umírá jedno dítě.

Americký prezident Donald Trump nedávno vetoval rezoluci amerického Kongresu požadující ukončení americké vojenské podpory pro Rijádem iniciované tažení v nejchudší arabské zemi. V Kongresu se nenalezla potřebná dvoutřetinová většina, která by mohla zvrátit prezidentovo veto.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

Velké národy nevedou nekonečné války

2. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Trump řekl, že „velké národy nevedou nekonečné války“, avšak navzdory podpoře napříč politickým spektrem vetoval šanci k ukončení jedné z těchto neústavních válek v Jemenu.

Udělám vše, co je v mých silách, abych ukončil největší světovou humanitární krizi, uvedl na Twitteru americký kongresman Ro Khanna.

Kongresman se vyjádřil i ke stávající krizi ve Venezuele: „Viceprezident nemá právo podněcovat násilí ve Venezuele. Nemůžeme si dovolit přispívat k vypuknutí občanského konfliktu v zahraničí. Toto je naopak chvíle pro diplomacii a zdrženlivost.“



V Londýně vyvrcholila nekompetentnost tamější vlády okamžitým vyhozením ministra obrany na hodinu

1. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Premiérka Mayová oznámila, že byl s okamžitou platností vyhozen z funkce její ministr obrany Gavin Williamson. Byl to mladíček, který už předtím proslul různými nekompetentními a neuváženými výroky. To však Mayové, pro niž byl Williamson jedním z velmi mála lidí v jejím kabinetu, kterého mohla považovat za stoupence, nevadilo.

23. dubna jednala britská Bezpečnostní rada státu o čínské technologické firmě Huawei. Druhý den přinesl konzervativní list Daily Telegraph informaci, že se Mayová rozhodla udělit firmě Huawei právo vybudovat v Británii síť 5G - navzdory bezpečnostnímu znepokojení, které na schůzi Rady vyjádřili četní ministři.

(Mimochodem, britská vláda se nyní brání, že prý o této věci "ještě rozhodnuto nebylo"... Komu věřit?)

Následovalo vyšetřování, kdo prozradil tyto tajné informace, a dne 1. května Mayová vyrazila ministra obrany Gavina Williamsona.

Ten se ovšem hájí, že neprozradil nic.

Nejenže byl Gavin Williamson, podobně jako většina členů dnešní britské konzervativní vlády, arogantní a nezkušený hlupák, posedlý jedině svou vlastní kariérou. Došlo k bezprecedentnímu prozrazení vysoce utajovaných státní informací do tisku. Za to byl nyní potrestán Williamson, který vykřikuje, že nic neprozradil.

Vyšly ovšem najevo závažné skutečnosti, které zjevně vážně znepokojily mnohé ministry, jeden z níchž to prozradil. Hloupá Mayová předává základní bezpečnostní infrastrukturu své země čínské diktatuře. Už předtím něco podobného udělal jiný konzervativní hlupák, někdejší ministr financí George Osborne, který - neuvěřitelně - uzavřel s Čínou kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny v Británii. Dal tak čínským komunistům možnost ji vypnout, kdykoliv se jim zachce.

Nemám slov, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Julian Assange byl odsouzen na 50 týdnů do vězení za porušení podmínek kauce

1. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Soudkyně odmítla většinu polehčujících okolností, které jeho jménem předložili právníci. Assange také napsal dopis, v němž lituje toho, co udělal, ale argumentuje, že neměl jinou volbu. Soudkyně Deborah Taylorová u korunního soudu v Southwarku konstatovala, že Assange "učinil úmyslný krok vyhnout se spravedlnosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Svátek práce by měli slavit především zastánci moderního kapitalismu

1. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dnešní svátek, tedy prvního května, je oficiálním státním svátkem v České republice. Je to svátek práce. A nejen u nás, ale i v mnoha nejen západních zemích. Je pravda, že komunisté za minulého režimu udělali z prvomájových oslav ty hnusné demonstrace poslušnosti jedné vládnoucí mafii, která neumožnila ani existenci svobodných odborů, natož svobodných voleb. Byla to naprostá perverze svátku práce.

Expert OSN: Británie se propadá do bídy. Vytváří si substandardní pracovní síly

1. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Foto: Philip Alston
Philip Alston, expert OSN na globální chudobu, varoval, že posledlost Británie brexitem způsobí vážné oslabení celé země, bez ohledu na to, zda k brexitu nakonec dojde či nedojde. Británie totiž nemění svou politickou strategii, která zahání lidi do chudoby.

Alston, odborník OSN na extremní chudobu, konstatoval: "Vytváříte si v Británii opravdu vážný problém pro budoucnost, protože produkujete substandardní pracovní síly a podvyživené děti."

HDP v % k průměru EU (2004-2016)

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Invaze

30. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

"U Mikulova (Nikolsburg) rozložili Rakušané tábor a chystají se na zteč. Cheb (Eger) hoří, v Liberci (Reichenberg) svrhla pátá kolona právoplatnou vládu města. Polská armáda vtrhla na Těšínsko. Bratr nejbližší nám vrazil kudlu do zad - Slováci přebrodili u Hrušek řeku Moravu se slovy, že Slovácko je Slovensko. Místní pobočka Viet-congu operuje z kanálů a přemalovává dopravní značky. Musulmani prodávají s úlisnými úsměvy kebab posypaný strychninem.

V této těžké chvíli ochrání český národ jen silný vůdce. Tvrdě a nekompromisně."

Srí Lanka: Úřady mají povinnost chránit ohrožené muslimské občany

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein: Od velikonočních atentátů na Srí Lance útočí zuřící davy na muslimské imigranty. Úřady mají povinnost chránit ohrožené muslimské občany.


Cenzura v rakouské televizi

30. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Šéf Rady rakouské veřejnoprávní televize Norbert Steger, někdejší politik ze strany Svobodných, zakázal prominentnímu novináři rakouské televize Arminu Wolfovi, nositeli novinářských cen, aby na obrazovce vystupoval. Musí to být čistě náhodné, že Armin Wolf v rakouské televizi byl také tím novinářem, který ostře interviewoval Vladimíra Putina, píše politolog Cas Mudde:

Armin Wolf: Šéf Rady rakouské veřejnoprávní televize mi doporučil "čas mimo televizi", "na náklady televizních koncesionářů". Jsem si jist, že má na mysli pouze zájmy televize ORF a našich diváků.

Norbert Steger se vyjádřil, že je Armin Wolf "příliš pyšný", že by měl "mimo televizi" přehodnotit  svůj postoj a uvědomit si, že "nemá vždycky pravdu".

Trump dosáhl rekordu: Pronesl už 10 000 lží

30. 4. 2019

čas čtení 3 minuty



Hlavním konfliktem mezi Donaldem Trumpem a médii je skutečnost, že první povinností novináře je říkat pravdu, kdežto Trumpovým cílem je v americkém politickém diskursu pravdu devalvovat, píše v deníku Washington Post Aaron Blake.

Toto Trumpovo úsolí dosáhlo v těchto dnech neuvěřitelného rekordu. Podle týmu deníku Washington Post, který ověřuje Trumpovy veřejné výroky, vyslovil nyní Donald Trump už více než 10 000 lží nebo zavádějících tvrzení.

Dialektika Hnutí Ano a nesvatá aliance Hradu, komunistů a Faltýnka

30. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Rekonstrukce Babišovy vlády je nepochybně velké politické téma. Je to ovšem takové téma rozplizlé, protože nevíme, co skutečně noví ministři budou dělat. Obavy jsou nesporně na místě. V prvé řadě se ukazuje, že Hnutí Ano, které Babiš de facto vlastní, není schopno ze svého středu generovat lidi, kteří by vedli ministerstva.

Na post ministra dopravy přichází po Danu Ťokovi, který dokázal navzdory tlakům druhého muže hnutí, pana Faltýnka, prosadit změnu v provozovateli mýtného systému, přichází někdo, kdo dělal šéfa právního úseku na ministerstvu dopravy za nechvalně známého ministra ODS Aleše Řebíčka. Člověk má pocit, že Babiš v roce 2013 by nic podobného nedopustil, nyní se ovšem jeho rozhodování „tvaruje“ podle zájmů „reálné moci“, která drží jeho vládu, a to je nesvatá aliance komunistů, prezidenta a kontaktů pana Faltýnka. p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 115%; text-align: left; }

Marnost nad marnost

30. 4. 2019 / Jan Sláma

čas čtení 5 minut

Toto snad biblické pořekadlo je více než pravdivé. Stále více se o tom přesvědčuji. Všechny ušlechtilé ideály jsou marné. A co jsou to vůbec ty ideály? Je to harmonie? Jak by vypadal život na zemi kdyby dosáhl harmonie? Zdá se, že tehdy, když by s povrchu Země zmizel člověk. Je to člověk, který přirozenou harmonii neustále narušuje a ničí.

Před několika týdny se, už po kolikáté, probudili nějací mladí lidé, asi studenti, s proklamací k záchraně naší planety. Několik se jich zviditelnilo, psalo se o nich na všelijakých tvitrech a fejsbucích, či jak se to všechno to moderní sdílení nazývá. Možná i v novinách. Se svatým nadšením se asi ukázali i v televizi. Založili několik diskusních kroužků a budou diskutovat.

Dvě fotky z naší země - možná budeme brzo říkat "naší dříve krásné země"

30. 4. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

 

Na první je kus lesa, který uschl. Kamkoli jedete, možná s výjimkou horských oblastí, si můžete všímat uschlých skupin stromů, které už letos neobrašily a neobraší. Borovice jsou na tom nejhůř, smrky (na snímku) schnou taky. Žádný kůrovec, jen příliš teplo a příliš sucho. Letošní počasí začalo hůře než to loňské, když se to nezlepší, co neuschlo loni, uschne letos. Foceno na Tišnovsku.

Na druhé je "situace" na dálnici u Břeclavi. Mírný vítr, z vysušených polí se odfukuje půda. Příbuzní z Hodonínska říkají, že to je teď běžný jev.

Obojí je dokladem honby za krátkodobými výnosy. Kvartální výsledky, kvartální prémie. Roční výsledky, roční prémie. Hypotéky se musí platit. Co bude příští rok, o tom budeme přemýšlet příští rok.

Zelenskij zesměšnil Putinův plán dát ruské pasy Ukrajincům

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v reakci na Putinovu nabídku ruského pasu  Ukrajincům žijícím na separatistickém území nabídl ukrajinské občanství "všem lidem, kteří trpí pod autoritářskými a zkorumpovanými režimy", ale především "ruskému lidu, který trpí nejvíce ze všech".

Napsal to ukrajinsky i rusky, "aby nás všichni slyšeli," vyjádřil se Zelenskij.




Nově zvolený ukrajinský prezident se vysmál Putinově nabídce a řekl, že ruský pas poskytne "právo být zatčen". 

Bývalý generální ředitel Světové obchodní organizace o brexitu

29. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

"Musel jsem napsat tisíce a odvysílat snad miliony slov o brexitu a brexitérech. Pascal Lamy to udělal daleko přesvědčivěji v šesti vteřinách grimas. Docela to odzbrojuje," píše James O'Brien, moderátor londýnské komerční rozhlasové stanice LBC.


Lidská práva | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky
36950