30121

Pro koho jsou muslimové problém

11. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

V české kotlině přetrvává celá řada prapodivných mýtů, jako kdybychom ustrnuli ve starých nekonfliktních časech, kdy mezi oficiálními přáteli západního společenství a jeho nepřáteli existovala jasná dělící linie. Jenže čas oponou trhnul a morální kodex tuzemské politické a mediální obce vzal za své. Nyní žijeme v komplikované a nepřehledné době, kdy kdysi velebené politické osobnosti nacházejí společnou řeč s předními xenofoby a populisty.

Australští právníci žalují Aun Schan Su Ťij za zločiny proti lidskosti, Petříček a Orbán se s ní bratří

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Vysokému soudu v Austrálii byla předložena právní petice, požadující, aby soud dovolil stíhání Aun Schan Su Ťij za zločiny proti lidskosti.


Neuvěřitelné: Ivan Golunov byl propuštěn

11. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Ivan Golunov, investigativní novinář vyšetřující korupci ruských komunálních politiků, falešně obviněný z držení drog, byl v úterý odpoledne zcele bezprecedentně propuštěn a veškerá obvinění proti němu byla zrušena. Ruský ministr vnitra oznámil, že se případ jeho falešného obvinění bude vyšetřovat. Na Golunovou obranu se sjednotili občané, ruské celebrity i novináři. Vznikl takový tlak, že mu nemohl odolat ani Putin.  ZDE


Tři čelné ruské listy učinily ve své pondělním vydání neobvyklý krok a vyšly s totožnými titulními stranami,  na nichž zdůrazňují velkým písmem
"MY JSME IVAN GOLUNOV!"

Ivan Golunov, 36, ruský investigativní novinář, který je známý odhalováním korupce moskevských městských politiků, byl minulý čtvrtek zatčen a obviněn z prodeje drog, což popírá.

Rozhovor Britských listů 222. Jsem zatracený udavač

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Jsme okupováni či uzurpováni Západem a bylo by to pod Čínou či Ruskem daleko lepší? Je Bohumil Kartous jako mluvčí Českých elfů udavač, protože se tím, že poukazuje na nesmysly a lži na internetu, identifikuje s dnešním "nepřátelským" režimem České republiky? Je česká státní moc vůči společnosti zlá a kdo upozorňuje na nedodržování zákonů, je udavač? Je demokracie absolutní svoboda a nemáte žádné povinnosti, nic dodržovat nemusíte a máte právo šířit jakékoliv lži a jakoukoliv nenávist? Je trvalá, nizká, všudypřítomná míra rasistické nenávisti škodlivá, protože své oběti  odlidšťuje? Jestliže budete nadávat židům či muslimům na internetu, nesete odpovědnost za to, že zase jednou nějaký vězeňský dozorce v paneláku v Chomutově zastřelí Roma "jako psa"? O tom a o dalších tématech hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. června 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Strana pánů Klausů a SPOZ

11. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V létě 2013 se spekulovalo, že případnou levicovou vládu po podzimních sněmovních volbách podrží strana prezidenta Zemana SPOZ. Prezident byl vysoce populární, hrál si na to, že svou mocí znemožnil pokračování neoblíbené pravicové vlády, neboť jmenoval svou vládu pod vedením Jiřího Rusnoka.

Někteří ministři Rusnokovy vlády dokonce kandidovali ve sněmovních volbách za SPOZ, např. tehdejší (i dnešní) ministr zemědělství Toman. Levice, tedy ČSSD, KSČM a SPOZ, měla jasně vyhrát volby. A nad nimi byl žehnající „levicový prezident“ Zeman. Výsledek? SPOZ dosáhla pouhé jedno a půl procenta hlasů.

OSN varuje: Bez záchranných člunů bude Středozemí moře mořem krve

11. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Úřad pro uprchlíky upozorňuje, že bez záchranných člunů je riziko, že se lidé při pokusu přeplout Středozemní moře utopí, nesmírně vysoké


Riziko, že se migranti a uprchlíci, snažící se přeplout Středozemní moře, při přeplavbě utopí, je v současnosti nejvyšší v historii, protože je už nesmějí zachraňovat lodě nevládních organizací. Konflikt v Libyi přitom vede stále větší počty uprchlíků, aby se o přeplavbu pokusili.

"Pokud nezasáhneme brzo, vznikne moře krve," konstatovala Carlotta Sami, mluvčí Úřadu OSN pro uprchlíky v Itálii.

Hodnoty EU: Záchranářce, která zachránila před utopením více než tisíc uprchlíků, hrozí za to dvacet let vězení

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pia Klemp, německá bioložka a kapitánka lodi čelí dvaceti letům vězení za to, že zachránila více než tisíc migrantů před utopením ve Středozemním moři. Usilovat o získání azylu je lidské právo. Tato žena je humanitární pracovnice, ne zločinec.


Paní Barbara Wintonová je šokována poškozením památníku na pražském Hlavním nádraží

11. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Barbara Winton: Tohle je tak nesprávné. Kdo mohl něco takového udělat?

Robert Tait, v důsledku jehož novinářské práce nyní přináší po letech konečně deník Guardian časté a důležité informace o České republice, informuje v Guardianu o tom, že kdosi záměrně a technicky poškodil památník židovským dětem, které před smrtí v nacistických koncentračních táborech zachránil Nicolas Winton. Památník je umístěný na pražském Hlavním nádraží a připomíná všem, k jakým děsivým hrůzám se v prostoru, v němž se každodenně pohybujeme, docházelo ještě velmi nedávno.

Robert Tait nám k tomu napsal: Upřímně řečeno, vlastně jsem to zprvu ani nechtěl psát, ale nešlo mi to z mysli, tak jsem si řekl, že se tam na to zajdu podívat, jak silně je to poškozeno. Teprve tam jsem si povšiml, že ten památník byl poškozen naprosto záměrně, s cílem co nejvíce zničit jeho symbolickou část. Někdo to zjevně plánoval pěkně dlouho - což místní židovská komunita velmi nemoudře bagatelizuje. Ani si nejsem jist, zda to většina z nich viděla. Vyfotografoval jsem to - bylo mi zjevné, že pachatel moc dobře věděl, co dělá a sklář mi to potvrdil, když jsem mu zatelefonoval.

Ukázka, jak nesmírně je televize Fox News blbá. Brojí proti metrickému systému měr a vah

11. 6. 2019

čas čtení 1 minuta



Uvažte, milí čtenáři, jak šílený dopad má "práce" této televize na myšlení amerického obyvatelstva.



"Metrický systém je produkt Francouzské revoluce. Byl všem vnucen prostřednictvím gilotiny."

Moderátor: "Tak proč ho naši vedoucí politikové tak silně prosazují? Proč se máme přidat k ostatnímu světu a používat Robespierrův standard měření? To nechápu. Je velmi správné, že nás všechny povzbuzujete, abychom bojovali proti globální tyranii metrického systému. Bůh vám za to žehnej."

"Děkuji vám. Víte, náš systém je starobyle kuriozní, ale spojuje nás s našimi předky prostřednictvím hrnků, lžiček, mohu tak používat při vaření recepty svých prarodičů. A je to právě ta vazba na minulost, kterou se Francouzská revoluce - a všichni revolucionáři - vždycky snaží zničit."

Moderátor: "Ano. Přijmeme kilometr, až přijmeme euro. Nikdy!"



Poslanci Labouristické strany ostře zkritizovali Jeremyho Corbyna za jeho neexistující strategii proti brexitu

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

V pondělí večer ostře zaútočili poslanci Labouristické strany během soukromé stranické schůze proti Jeremymu Corbynovi. Několik poslanců loajálních vůči Corbynově vedení se vyjádřilo, že se styděli, když hlasovali pro labouristy během nedávných eurovoleb, a naléhali na změnu strategie.

Překvapivě proti Corbynovi vystoupili i jeho kolegové, kteří ho dosud hájili. Parlamentní Labouristická strana také ostře kritizoval způsob, jímž vedení Labouristické strany (ne)reagovalo na stížnosti ohledně šikanování, vznesené proti dvěma vysokým labouristickým činitelům a na vyšetřování antisemitismu v Labouristické straně, které provádí britský státní úřad pro rovnost příležitostí.

Jeden poslanec konstatoval, že to byla pro Corbyna "nejhorší schůze jako šéfa strany". "Ani nebyl schopenm přiznat, že má Labouristická strana problémy, od brexitu, přes sexuální šikanování až po antisemitismus."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pomozte maďarským vědcům. Orbán se rozhodl zcela podřídit své moci maďarskou Akademii věd

11. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Podepište prosíme petici na podporu nezávislosti maďarské vědy:


Zajímavé informace z posledního průzkumu Kantar pro ČT

10. 6. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Zajímavé informace z posledního průzkumu Kantar pro ČT

- ve věkové kategorii 18-29 vítězí Piráti s 37,5%, ale vítězí i v 30-44 let s 22,5%.
- v kategorii 30-44 let má Babiš až neuvěřitelně malých 10,5%
- u vysokoškoláků: Piráti 21%, ODS 17%, Babiš 15,5%
- domovská základna Babiše je stále jasnější: senioři (44,5%) s nejnižším vzděláním (37,5%)
- rozdělení dle velikosti města je málo zřetelné, trochu se vymyká jen Praha, ale ne moc.

Ochota jít k volbám: vysokoškoláci 78%, základní/vyučení 44%. Nejmenší ochotu jít k volbám deklarují příznivci ANO, největší ODS. (Tedy ještě více než preference rozhoduje o výsledku schopnost mobilizovat obvyklé nevoličské vrstvy).

Pevnost přesvědčení: vysoká u ANO (63%), nejnižší u Pirátů (33%) a STAN (29%).

Zeman nebude jednat se zběhlým studentem

10. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Pozn. JČ: Drobným problémem ale je, že všechny příklady, které uvádí Jiří Pehe, jsou z éry autoritářských komunistických režimů, které byly nelegitimní, a proto křehké a nepevné. V demokracii je možno sebevětší demonstrace bagatelizovat poukazem na výsledek všeobecných voleb. V demokracii se totiž vláda skutečně nemění na základě pouličních demonstrací, ale na základě demokratických voleb.

Hongkong: Statisíce lidí vyšly protestovat proti zákonu o extradici do Číny

10. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Vládkyně Hongkongu zákon o extradici lidí do Číny navzdory protestům statisíců lidí schválí. Carrie Lam, šéfka hongkongské vlády konstatovala, že navzdory rozsáhlým protestům bude zákon o extradici obviněných osob do Číny schválen. Kritici zákona argumentují, že tento zákon prosazuje pekingská vláda a že ho bude používat jako nástroj k deportaci aktivistů, disidentů a politických oponentů do vězení v Číně. Carrie Lam v pondělí uvedla: "Tento zákon neprosazuje Čína. Nedostala jsem ohledně něho z Pekingu žádné instrukce. Odpor vůči tomuto zákonu je nedorozuměním. Zákon prý zabraňuje tomu, aby se Hongkong stal útočištěm pro kriminálníky."  ZDE  


* * * 

Statisíce lidí v neděli pochodovaly Hongkongem, aby daly najevo nesouhlas s vládní předlohou zákona, který by umožnil vydávat lidi do Číny. Kritici se obávají, že by pod záminkou trestních kauz mohli být pronásledováni političtí protivníci režimu v Pekingu.

Pondělní výpadek Britských listů

21. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

 

Pondělní téměř celodenní výpadek Britských listů byl nepřímo způsoben finančními problémy. Vzhledem k tomu, že od čtenářů v současné době nedostáváme dostatečné množství příspěvků na provoz, nejsme schopni hradit náklady na technický provoz serveru a na spotřebu elektřiny serveru, která je v důsledku relativně velké čtenosti relativně velká. Mělo to včera nepřímé technické dopady, které se podařilo odstranit až s nejvyšším úsilím po mnoha hodinách práce.

Jsme velmi vděčni čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, avšak v současnosti je to kolem 40 000 Kč měsíčně, kdežto výdaje jsou každý měsíc kolem 80 000 a v některých měsících v důsledku nepředvídaných nákladů stoupnou na 100 000. Uznáte, že v takové situaci nemají Britské listy zrovna dlouhodobé výhledy.

Dívám se na to docela pesimisticky. Je paradoxní, že v době, kdy se Evropa, a zejména střední Evropa, propadá do temnoty a je z mnoha důvodů vážně ohrožena demokracie, drtivá většina českých občanů se nechá manipulovat nesmysly, jaké například předvolebně šíří Andrej Babiš o imigrantech a uprchlících   (odborníci systematicky poukazují, že tam, kde jsou migranti, dochází k výraznému ekonomickému rozvoji, vyplývá to zajímavě například z podrobných amerických studií daňových přiznání občanů v jednotlivých místech USA -  podívejte se například na knihu datového analytika New York Times Sethe Stephense-Dawidowitze Everybody lies, obsahuje k této věci nesmírně zajímavé údaje, ke knize se vrátíme recenzí -  ČR a střední Evropa obecně už nyní zápolí v důsledku blokace migrantů a v důsledku stárnutí s ekonomickými problémy).

Jak varuje organizace Avaaz, Dezinformace jsou proměňovány ve zbraně používané proti nám!  Je paradoxní, že přestože to lidem škodí, nechávají se ovlivňovat především dezinformacemi a hlubinnou manipulací prostřednictvím vyvolávání emocí a strachu. Je ostudné, že namísto toho, aby politikové vystoupili a řekli:"Lidi, neblbněte", se cíleně snaží ku prospěchu svých krátkodobých zájmů těchto iracionálních emocí, založených na nesmyslech, zneužívat ve svůj prospěch. Nikdo nevystoupí jak Masaryk a neřekne lidem, jak co je. (Přestože se Babiš lživě stylizuje do pózy Masaryka a tzv. "novináři" mu to tisknou.)

Tak, jak píšu, vyhlídky jsou špatné. Racionálními a věcnými informacemi většinu lidí nepřesvědčíme - mají představu, že věci jsou jinak.

Publikujeme pravidelně apel, že potřebujeme zvýšit množství finančních příspěvků od čtenářů, obávám se, že většina lidí to prostě automaticky přeskočí. Ale je to vážné.

Pokud si myslíte, že jsou v této temnící situaci Britské listy důležité, prosíme, přispívejte na provoz BL menší finanční částkou. Pomozte nám vystoupit z bubliny kmenových čtenářů a šiřte naše informace mezi svůj okruh známých. Víme, že je to těžké: lidi prostě CHTĚJÍ dnes věřit blbostem.

Tak třeba se to nepodaří: Možná už pětadvacet let Britských listů stačilo. Existovaly paradoxně v době, kdy bylo mnoho co kritizovat, nicméně nebyla zdaleka tak děsivá a nebezpečná jako teď. Tak možná budou v této temnící se době racionální hlasy umlčeny.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jan Čulík
šéfredaktor



 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Monitor Jana Paula : Antonín Navrátil – Kvaše a monotypy z posledních let

10. 6. 2019 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty


Není mnoho současných umělců, po nichž je pojmenovaná galerie, Antonínu Navrátilovi (8.8.1948 – 6.4.2014) se to povedlo až po smrti, a to díky jeho rodině a Novému sdružení pražských malířů, jehož byl členem. Výstavní síň nesoucí jeho jméno, nyní vystavuje tvorbu svého zakladatele z posledních tří let. JUDr. Antonín Navrátil byl advokát, a soukromě studoval pouze u Jana Zrzavého. Neznám mnoho umělců autodidaktů, kteří neprošli žádnou oficiální výtvarnou školou, a přesto byli schopni vytvořit formálně semknuté, osobité a obsahově celistvé dílo.

Athénami prošel mnohatisícový pochod důstojnosti a radosti Athens Pride 2019

10. 6. 2019 / Otakar Bureš

čas čtení 2 minuty

Bylo to i na podporu súdánského povstání

Už od poledne se 8. června na athénském Náměstí Ústavy (Syntagma) scházeli lidé demonstrující za práva a normalitu LGBT identit a snahu o jejich uznání. Na veselý a barevný průvod dohlíželi Afrodité a Dionýsios a policie pouze dopravní. Obešel se také bez korporátních reklam. Na pódiu vystoupil třeba občan Uruguaye, který promluvil o progresivitě a otevřenosti tohoto jihoamerického státu.

Před pěti lety jsem na Deníku Referendum psal asi až příliš optimisticky o situaci v Číně.

Víte, že tento den před 29. lety se v Československu konaly první svobodné volby?

8. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Vyhrálo Občanské fórum.

Televize BBC, (kde ty časy jsou) - poté, co věnovala celé jaro 1990 asi čtyřiceti hodinami pořadů nejrůznějším aspektům československé kulturní historie (a přehlídkou českých filmů) - završila tuto sérii věnovanou Československu, živým vysíláním z Václavského náměstí během prvních československých postkomunistických demokratických voleb. Pořad moderoval známý reportér John Simpson. (JČ)




Peklo v Libyi: Tábor smrti pro uprchlíky, jejichž věznění financuje Evropská unie

8. 6. 2019

čas čtení 5 minut

 

Dostávají jen půl pohárku vody denně

Tito zoufalí lidé v těchto záběrech zoufale volají o pomoc. Channel 4 News získaly tyto záběry od eritrejských migrantů a uprchlíků. (Lidé prchají ze stalinského režimu v Eritreji, kde je například celoživotní povinná vojenská služba.) Tito lidé jsou vězněni ve vládním libyjském vazebním středisku nedaleko města Zintan. Amatérsky vyrobené transparenty, napsané rajčatovou pastou na prostěradla vypovídají o jejich strašlivém osudu. Tito lidé svědčí o tom, že jsou v tomto vězení postupně zabíjeni. Zatímco se svět k nim obrátil zády.





Do těchto vazebních věznich jsou sváženi uprchlíci, které ve Středozemním moři pochytá libyjská pobřežní stráž, financovaná Evropskou unií. V některých případech se spikli zkorumpovaní vězeňští strážci s pašeráky lidí a mučí tyto lidi ve snaze získat od jejich příbuzných výkupné. Záběry mučení totiž pro příbuzné zveřejňují na sociálních sítích. Jiná vazební střediska se stala přímým terčem útoků místních bojůvek. Jejich cílem je buď uprchlíky okrást, anebo je donutit stát se bojujícími členy jejich jednotek.

Vazební tábor v Zintanu je považován za nejhorší v Libyi. Oficiálně bylo potvrzeno, že od loňského září tu zemřelo více než dvacet vězňů. Hovořili jsme s dvaadvacetiletým Eritrejcem jménem Esfaj:

"My v Zintanu umíráme, hladovíme, máme hlad, trpíme nemocemi. U spousty lidí vznikly duševní choroby. Já nemůžu vysvětlit, co cítím, nemohu se ovládat, protože my umíráme!"

V Libyi je 26 vazebních táborů pro uprchlíky. Většina z nich je rozmístěna kolem hlavního města, Tripolis a kolem pobřežních měst. Ale  Zintan je ve vzdálenosti 170 km, v horách, na poušti. Je izolován a zapomenut. Je to místo zlovolného a smrtícího zanedbávání lidí.

Tohle je například ranní fronta na doušek vody. Kohoutky s vodou pouštějí stráže jen na 10 minut denně, a to ve 4 hodiny ráno. Věznění uprchlíci svědčí, že každý dostávají jen jeden pohárek vody denně. A v těchto záběrech někteří už tu frontu nedokáží vydržet a dojde k potyčce.

Nikdo zde neviděl vnější sluneční světlo po dlouhé měsíce. Veškeré jídlo se dodává tímto malým otvorem. Vězni nám sdělili, že dostávají jednu malou krabici kuskusu nebo suchých těstovin pro dva lidi denně. V důsledku toho v táboře vládne hladomor. Lidi tady hladovějí. Avšak úřadům je to jedno.

V tomto táboře stráže do vazebního hangáru vůbec nevstupují. Červi se hemží v obrovské hromadě odpadků a hnijících potravin, kterou stráže nechaly vzniknout v obytném prostoru pro uprchlíky během mnoha týdnů.

Toto jsou záchody. Několik kyblíků z umělé hmoty pro více než 650 lidí.

Toto děsivé zanedbávání lidí vede k epidemiím zápalu plic, svrabu, průjmů a horších nemocí. Všichni tito muži například mají tuberkulózu, která se dá lehce vyléčit šestiměsíčním léčením antibiotiky. Avšak nikdo s potřebnými léky Zintan už po mnoho měsíců nenavštívil. A od loňského září zemřelo na neexistující zdravotní péči 22 osob. Včetně osmiletého chlapečka z Gambie jménem Abdul Aziz Zabuka  a jeho otce.

Migranti obviňují Úřad OSN pro uprchlíky, že se na ně vykašlal. UNHCR však sdělil Channel 4 News, že se nevládní organizace v poslední době snažily pomoci, avšak libyjské úřady jim v tom zabránily.

"V Libyi není jediné vazební středisko, které by bylo přijatelné pro ubytování uprchlíků a migrantů. Všechny zadržované osoby by měly být okamžitě propuštěny."

Channel 4 News získaly tyto fotografie lidí, kteří v Zintanu zemřeli. Tito lidé nespáchali žádné trestné činy. Všechno to byli Eritrejci, oficiálně registrovaní jako uprchlíci, kteří mají právo na bezpečný azyl.  

Komisař EU odpovědný za migraci nám nedávno sdělil, co si myslí o libyjských táborech:

Dimitris Avramopulos, evropský komisař pro migraci: "Jsou děsivé. Je to ostudné. Pro celý svět."

Reportér: V současnosti Evropská unie financuje libyjské pobřežní stráže. Ty odvážejí uprchlíky do vazebních středisek, o nichž vy říkáte, že by měla být zlikvidována.   Uznáváte, že je to děsivá ironie?

Dimitris Avramopulos: Ano.

Reportér: Ale proč se to děje?

V Zintanu končí kolektivní protest křikem společného zoufalství.

"Nás vězní v pekle. Ve spánku se modlíme. Jsme zoufalí, bez naděje. Lidi po celém světě by měli vědět o naší bolesti. Spousta lidí ve vazebním středisku umírá, nejsou schopni vypovědět svůj příběh." Nezletilí, nevinní uprchlíci."

Všichni tito lidé dospěli k názoru, že tu byli záměrně zanecháni, aby zemřeli. A pokud se věci rychle nezlepší, zřejmě mají pravdu.



Británie: Ultrapravičák Farage prohrál v doplňovacích volbách v Peterborough, ale jen těsně

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta


Ve východoanglickém městě Peterborough se ve čtvrtek konaly doplňovací volby, protože tamější labouristická poslankyně byla odvolána z funkce za to, že lhala policii ohledně pokuty za nepřiměřeně rychlou jízdu.

Ve volbách zvítězila Labouristická strana a poslanecké křeslo si tak udržela, ale jen těsně. Labouristická kandidátka Lisa Forbes získala 10 484 hlasů a porazila kandidáta Farageovy ultrapravicové Brexit Party, který získal 9801 hlasů, těsným rozdílem 683 hlasů. Relativně nízké vítězství labouristů bylo způsobeno nejen nejasnou a nekompetentní politikou Jeremyho Corbyna, ale zřejmě i hněvem místních lidí nad chováním předchozí labouristické poslankyně. Nicméně Farageovi ultrapravičáci nezvítězili. Volební účast byla relativně nízká, 48 procent.

Itálie: Salvini útočí na soudkyně

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Matteo Salvini, italský ultrapravicový ministr vnitra, ohrožuje nezávislost italského soudnictví. Salvini zaútočil na tři soudkyně, které se postavily proti jeho fundamentalistické protiimigrační politice.

Ve svém boji proti soudcům konstatoval Salvini, že požádá státní prokuraturu, aby zkoumala, zda se soudci měli zdržet a neměli vydat rozsudky v případech týkajících se imigrantů, protože jejich názory jsou v rozporu s italskou vládní politikou ohledně bezpečnosti a imigrace.

Macron Trumpovi: Splňte příslib Normandie

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Francouzský prezident pochválil multilateralismus NATO a Evropské unie, ale vyjádřil i vděčnost Spojeným státům





Francouzský prezident Emmanuel Macron při vzpomínkových akcích na 75. výročí invaze západních spojenců protiněmeckým nacistům v "Den D" požadoval přímo od Donalda Trumpa, aby Trump splnil "příslib Normandie" a podpořil základ poválečného míru, jako jsou organizace Evropská unie a NATO.

Zapomenutá lekce ze dne D

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Zástupci řady zemí si připomínají spojenecký výsadek v Normandii před 75 lety gigantickou šou. Ale někteří zapomínají na poučení, která si musíme z 2. světové války vzít, tvrdí Martin Muno.

Setkání německého a britského vojáka v Normandii po 75 letech

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

"Nyní jsme přáteli."

"Jsme víc než to. Jsme bratři."


Rozumné sdělovací prostředky upozorňovaly během všech ceremonií, připomínajících jak v anglickém Portsmouthu, odkud invaze vyplula, tak v Normandii, kde přistála, nynější pětasedmdesáté výročí "Dne D", spojenecké invaze do Evropy, jíž začala konečná porážka nacistického Německa, jako obrovskou obět tisíců vojáků, kteří byli usmrceni na normandských plážích, pětasedmdesát let dlouhému míru a v posledních desetiletích i sjednocení Evropy v Evropské unii, která je nyní hlupáky nebezpečně znovu ohrožována.

Nyní devadesátiletí až století účastníci invaze do Evropy v červnu 1944 upozorňují, že ne oni, oni nejsou hrdinové a neměli by být oslavováni. Hrdiny byli jejich dvacetiletí kamarádi, kteří byli při invazi v Normandii usmrceni a na něž dnešní devadesátníci stále osobně vzpomínají. Byla ta oběť tisíců lidí nadarmo, protože jsme už zapomněli, že nám spolupráce mnoha národů (na invazi v Normandii se podíleli i Čechoslováci) přinesla dlouhodobý mír a prosperitu? (JČ)

Channel 4 News přinesly reportáž o setkání dvou více než devadesátníků, kteří se před pětasedmdesáti lety měli navzájem usmrtit: Němce, Paula Golze, jemuž bylo v  roce 1944 teprve osmnáct, a Angličana Harryho Reida, jemuž bylo tehdy devatenáct.


Angličtí a němečtí veteráni z druhé světové války se setkali při vzpomínkových akcích na "Den D":

"Jsem tak rád, že vás vidím a že vás mohu vzít za ruku, a říci, Bůh ti žehnej. Jsme partneři. Kdysi jsme byli na opačných stranách, ale teď jsme společní partneři."

"Samozřejmě!"

" - partneři při znovuvybudování světa."

Mohli se na této pláži před 75 lety navzájem usmrtit, když bylo německému vojáku Paulu Golzovi teprve osmnáct a britskému vojáku Harrymu Reidovi 19.

"Můj selský rozum mi říká, že bylo tehdy mnoho lidí, kteří chtěli mír. A jejich hlasy, jako tak často, byly umlčeny."

"Podívejte se na ty hřbitovy. Ti lidé zemřeli za nás. Teď máme 75 let mír."  

"Udržujme mír. Bůh ti žehnej."

"Teď jsme přátelé."

"Jsme víc než to. Jsme bratři."

 

Rusko se topí v odpadcích

7. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Roman Judakov ukazuje na páchnoucí horu odpadu tyčící se nad ruským hlavním městem a říká: "Podívejte se na naši pyramidu!", napsal Romain Colas.

Nevzdávejte Venezuelu

7. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

Série selhavších pokusů katalyzovat povstání proti venezuelskému diktátorovi Nicolási Madurovi zanechala opozici i USA v izolaci. Během hodin následujících po oznámení přechodného prezidenta Juana Guaidóa o rebelii z 30. dubna se dezerce klíčových režimních insiderů neuskutečnily. Po selhavším povstání a Guaidóově podpoření jednání s Madurovým režimem začalo být bolestně zřejmé, že opoziční i washingtonští politici nechápou, co motivuje venezuelské ozbrojené síly, napsali Ryan C. Berg a Thiago de Aragão.

Obletují i růži evropské "motýle"?

7. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Druhý evropský audit poukázal kromě problémů Agrofertu i na podobné potíže vzkříšené společnosti Agrotrade (po první zůstalo 600 milionů dluhů), kterou většinově vlastní otec a řídí bratr ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Ministr navíc v minulosti sám působil ve zmíněné "rodinné firmě", která podle zjištění investigativního týmu Pirátů a českých novinářů čerpala dvoumilionovou dotaci na drůbežárnu Xaverov. Ministr ovšem důrazně popírá, že by se audit týkal této kauzy.

Ukrajina: Věrchovná rada odmítla prezidentovo odvolání šéfů obrany, zahraničí a rozvědky

7. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Předlohy zákonů o odvolání ministrů obrany Stěpana Poltoraka, zahraničí Pavla Klimkina a šéfa rozvědky SBU Vasyla Gricaka nezískaly v ukrajinském parlamentu dostatek hlasů. Pro zákon o odvolání Klimkina předložený prezidentem Vladimirem Zelenským hlasovalo 141 poslanců, namísto potřebných 226. Pro odvolání ministra obrany se vyslovilo jen 67 poslanců.

Další rána pověsti ČR: Čeští vládní činitelé se setkali s ostrakizovanou Aun Schan Su Ťij. Pak vydala s Orbánem protimuslimské prohlášení

6. 6. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Ostrakizovaná Aun Schan Su Ťij nalezla středoevropské spojence. Spolu s Orbánem brojí proti imigraci


Někdejší údajná bojovnice za demokracii a lidská práva Aun Schan Su Ťij ztratila v poslední době globálně svou dobrou pověst, když se odmítla kriticky vyjádřit k brutálnímu vraždění a etnickým deportacím muslimských Rohingyů v Myanmaru. Nyní Aun Schan Su Ťij nalezla spojence ve Viktoru Orbánovi.

Dánští nacionalisté drtivě prohráli všeobecné volby

6. 6. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Mette Frederiksen, šéfka dánských sociálních demokratů

Dánští nacionalisté tvrdě prohráli středeční všeobecné volby. Zvítězili sociální demokraté, které vede jednačtyřicetiletá Mette Frederiksen. Získali 25,9 procent voličských hlasů. Přislibili voličům více sociálních dávek, které se budou financovat vyššími daněmi, částečně směřujícími na finanční průmysl. Frederiskenová bude nejmladší premiér v historii Dánska a bude teprve druhou ženou v čele dánské vlády.

Proč ČSSD není v opozici

6. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ještě jsem se tak mimoděk zamyslel nad argumentem, často používaným v ČSSD, proč zůstat v Babišově vládě. Prý by ČSSD jako opoziční strana nebyla vidět mezi tolika jinými stranami, které oponují Babišovi. Zanikla by, abych se to nějak pokusil nazvat sám za sebe, v „houštině trpaslíků“.

To je ovšem velmi zvláštní pohled, protože ČSSD by mezi opozicí byla jedinou levicovou a zároveň demokratickou stranou. Co mají říkat strany jako ODS, TOP09, STAN a KDU-ČSL? Ty by se měly oprávněně bát, že je voliči přestanou brát vážně, že je budou navzájem zaměňovat. A přesto se jim v opozici daří výrazně lépe než ČSSD ve vládě.

Život po „Andym“

6. 6. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 6 minut


Zbaví se česká oligarchická struktura Babiše a společně s ním i hnutí „Milion chvilek pro demokracii“? Anebo maskota „Andyho“ podrží přiznáním mu titulu českého Orbána ?

30418

Rasistické Záběhlice

6. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Posílám pár fotek z pražských, rasistických Záběhlic. Fotky  jsou z června 2019, nicméně takto to v ulicích vypadá celý rok. Nikdo s tím nic nedělá. Kromě rasistických nápisů stojí za povšimnutí úroveň veřejného prostoru pražské periferie, která je rok od roku horší, píše Marika Muchová.


29596

Ném serete, Agroferte

6. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

V reakci na první návrh auditu EK Andrej Babiš prudce otočil českým zahraničněpolitickým kormidlem. Obratem se přesunul na pozice dosud zastávané spolupracujícími extrémistickými stranami SPD a KSČ(M) ZDE. A málo platné: Kdo v tomto geografickém prostoru válčí s Bruselem, vzdaluje se od něj automaticky směrem na východ.

Babišův pád zásadní problémy české společnosti nevyřeší

6. 6. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Naprosto souhlasím s tvrzením Borise Cveka v článku Babiš je jen symptom, že v české politice se nyní nebojuje za zastavení skandálních rozkrádaček evropských fondů, nýbrž o to, kdo bude moci beztrestně krást. Tato teze plně vystihuje bídnou úroveň polistopadové politiky, jakož i chronickou apatii a znechucení z ní – a nezáleží na tom, zda je u vesla nominálně demokratický politik či populistický oligarcha. Je to globální trend, a je jedno, zda má tradičně nespravedlivá správa věcí veřejných elegantní háv anebo směšný oranžový příčesek.

Second servis

6. 6. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 1 minuta


Hrozně bych si přál, aby se ten samet na podruhé povedl. Aby, až k němu dojde, z něho nevzešly obdobné nové struktury, jak je známe. Aby po dlouhých letech, kdy mnozí z nás ani netušili co to vlastně je správný stát pro lidi, přišla intenzivní snaha to napravit. Euforie je fajn věc a slouží dobře k zametání zahnojených schodů, ale nejdůležitější je, jak víme, co bude dál.

Zdá se, že časem procházejí velmi jednoduchá a všeobecně srozumitelná kritéria (tj. kontrolovatelné indikátory) solidní společnosti, která je možné shrnout možná do pěti základních bodů:

Mezitím v Absurdistánu 102:

Jaké to bylo v Polsku před eurovolbami

6. 6. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Je tomu více než měsíc, co jsem napsal poslední článek v sérii Mezitím v Absurdistánu. Částečně to bylo kvůli mé práci na článku o židovských záležitostech, který vyžadoval rozsáhlý výzkum, částečně protože jsem musel dělat jinou práci. To znamená, že pokud jste nečetli o polském vývoji jinde, nevíte, co se dělo po celou dobu během předvolební kampaně pro volby do Evropského parlamentu. Takže se v tomto článku podívejme podrobněji, co se stalo v tomto období.

Juncker se s Babišem "nehodlá bavit"

5. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta


Trump v Irsku: Myslel si, že Irové chtějí na hranici se Severním Irskem postavit zeď jako on na hranici s Mexikem

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Trump v Irsku ohledně severoirské hranice řekl irskému premiéru, že USA mají u Mexika taky zeď

"Myslím, že věci tady v Irsku dopadnou všechny velmi dobře, také pro vás s vaší zdí, vaší hranicí," řekl Trump před novináři po příletu do Irské republiky. "My máme také problém s hranicí v USA, a vy máte problém tady. Ale dovídám se, že to všechno dopadne velmi dobře."

Irský premiér Leo Varadakar pak vysvětlil, že se právě snaží NEMÍT zeď na hranici se Severním Irskem, že se tu hranici po případném brexitu snaží udržet otevřenou. Trump to přijal a pokračoval: "Ano, ano. Tak, jak to teď funguje, je to dobré, a vy se budete snažit to tak udržet. Vím, že je to v souvislosti s brexitem velmi sporný problém. Jsem si jist, že to dopadne velmi dobře. Vím, že jsou na to velmi soustředěni."

Na otázku, zda je podle Trumpa brexit problémem pro Irskou republiku, Trump odpověděl:

Myslím, že to bude dobrou věcí. Velkou věcí bude vaše hranice a doufejme, že se to vyřeší a myslím si, že se to vyřeší. Mnoho dobrých mozků uvažuje o tom, jak to udělat. A bude to v pořádku. Myslím, že nakonec to bude velmi, velmi dobré pro Irsko. Ten problém hranice se vyřeší."


Trump orwellovsky tvrdí, že ho Angličané nadšeně vítali. Chová se v Londýně jako blázen.

5. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Donald Trump: Pořád mi říkali, že proti mě budou v Británii konat obrovské demonstrace, ve skutečnosti to bylo obráceně. Velké davy, které zkorumpovaná média nechtějí ukázat, se shromáždily na podporu USA a mě. Byly obrovské a nadšené, naproti tomu organizované protidemonstrace selhaly!

Když si kliknete na tento Trumpův tweet, zjistíte, že pod něj lidi dali desítky fotografií z velkých protitrumpovských demonstrací.



Komerční televize ITV vysílala ve středu ráno rozhovor Pierse Morgana s Trumpem. V něm Trump přiznal, že hovořil s princem Charlesem, který se silně angažuje v boji proti globálnímu oteplování. Trump řekl,  že ho Charles přesvědčoval o tom, že globální oteplování je reálné, asi 75 minut. Trump řekl: "Charlesovi opravdu jde o klimatické změny a já si myslím, že to je výborné. To, co opravdu chce a o co se opravdu vřele zajímá, je budoucnost. Chce zajistit, aby měly příští generace klima, které bude dobré klima, a ne katastrofa, a já souhlasím."

Katastrofální jistota premiéra, že čeští úředníci budou hájit jeho finanční zájmy

5. 6. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Premiérova reakce včera ve Sněmovně na předběžný audit Evropské komise, který zkoumal systém přidělování dotací z unijních peněz v ČR, byla spektakulární. Když to shrneme, lze říci, že podle Babiše se jedná o útok (cizáků) na Českou republiku, na české národní zájmy, na české právo, ale – pozor! – čeští úředníci a experti nás ochrání.

Guardian: V Praze proti Babišovi protestovalo 120 000 lidí

5. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Napodruhé píše v úterý v  Guardianu Robert Tait z Prahy: Šlo o největší politický protest od pádu komunismu. Demonstranti mávali českými vlajkami a vlajkami Evropské unie. Bylo zaplněno celé Václavské náměstí, kde se před třiceti lety konaly euforické demonstrace, které způsobily pád komunismu v bývalém Československu.

Demonstranti drželi transparenty s nápisem "Demisi". Někteří z nich přicestovali ze vzdálených míst a zuřili, že Babiš setrvává ve funkci, navzdory sílícím skandálům ohledně zneužívání fondů Evropské unie.

Jak spaghetti westerny ovlivnily moderní film

5. 6. 2019

čas čtení 3 minuty

Film, který způsobil, že jsem začal uvažovat o natáčení, film, který mi ukázal, jak režisér dělá co dělá, jak může kontrolovat film prostřednictvím své kamery, je Tenkrát na Západě, uvedl Quentin Tarantino. Bylo to téměř jako filmová škola ve filmu. Skutečně to ilustrovalo, jak coby filmař dosáhnout vlivu. Jak dát své práci podpis. Zjistil jsem, že jsem zcela fascinován a myslím si: "Takhle to uděláš". Skončilo to vytvořením estetiky v mé mysli.

Polsko: Opozice uvažuje o federalizaci země

5. 6. 2019

čas čtení 1 minuta

Skupina expertů blízkých hlavní opoziční straně Občanská platforma (PO) zvažuje možnost poskytnout vojvodstvím velké pravomoci, které by v důsledku znamenaly konec Polska coby unitárního státu.

Babiš, aneb Lekce z postkomunismu

5. 6. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Milovan Djilas ještě v roce 1957 seděl v jugoslávském kriminále, když na Západě vyšla jeho kniha Nová třída: Analýza komunistického systému. Podle Djilase byli novou třídou příslušníci komunistické nomenklatury, kteří navzdory režimní ideologii a propagandě kolektivně představovali to, čemu dnešní angličtina přidělila označení "beneficial owner". Právě oni - nikoli z řídkých frází utkaný přelud "vládnoucí dělnické třídy" - v praxi podle svého uvážení užívali (formálně) národního majetku, disponovali s ním a těšili se z něj. - Djilasova kniha jednou provždy rozvrátila marxistickou iluzi, podle níž je nerovnost v moderní společnosti založena na institutu soukromého vlastnictví a s jeho odstraněním automaticky vymizí.

Anarchie v britské televizi

4. 6. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Foto: Moderátor Channel 4 News Krishnan Guru-Murphy při živém vstupu do vysílání. Za ním drží aktivista před kamerou během vysílání zpráv protibrexitové transparenty!

Nemohu si pomoci, ale baví mě - navzdory všemu - urputný anglický vzdor. Aktivisté proti brexitu už dlouhé měsíce trvale protestují u londýnské Dolní sněmovny proti brexitu a kdykoliv z plácku před britským parlamentem vysílají živě své zpravodajské šoty britští televizní reportéři, protibrexitoví aktivisté se jim pravidelně vloupají do obrazu, takže zatímco reportér informuje, za zády mu protibrexitový aktivista drží proevropské transparenty.

Tak tomu bylo i v úterý večer při reportážích o kontroverzní návštěvě Donalda Trumpa u odstoupivší premiérky Mayové v Londýně. Nahoře vidíte moderátora Krishana Guru-Murphyho, zde dole komentátora a politického analytika Garyho Gibbona. Obklopené protibrexitovými transparenty.



Celá reportáž o návštěvě Donalda Trumpa v Londýně  a o demonstracích proti ní je zde níže.

Trump ovšem lhal, že ho Londýnaně vítali a že žádné protestní demonstrace se nekonaly. (Když tak jen prý malá - "fake news".)

Na tiskové konferenci na dotaz novináře Trump potvrdil, že po brexitu budou chtít Američané pro americké soukromé zdravotnické firmy získat přístup do britského státního zdravotnictví - což je nepříliš funkční,  Brity však naprosto uctívaná instituce. Budoucí obchodní dohoda Británie-USA se totiž podle Trumpa "bude muset týkat všeho". (Slabá a malá Británie nebude mít vůči Spojeným státům žádnou moc.)  Jak se mnozí vyjádřili, je to další hřebík do rakve brexitu:

ČR: Největší protesty od sametové revoluce

4. 6. 2019

čas čtení 2 minuty



Očekává se, že asi 100 000 lidí bude v Praze v úterý protestovat proti konfliktu zájmů Andreje Babiše, píše v deníku Guardian Robert Tait. Počet demonstrantů se zřejmě zvětší po zveřejnění předběžné zprávy auditorů z Evropské komise, která Babiše obviňuje z konfliktu zájmů ohledně jeho průmyslového konglomerátu Agrofert, který dostává velké dotace z EU.

Babiš, druhý nejbohatší člověk v ČR, a od roku 2017 premiér, se údajně zapřísáhl, že neodstoupí. Proti Babišovi se už demonstrovalo za posledních šest týdnů čtyřikrát. Před čtrnácti dny se na Václavském náměstí sešlo 50 000 lidí.

Ohniskem protestů v Londýně je čínský mluvící robot, znázorňující Trumpa

4. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Robot má výšku 4,9 metrů, je to socha Donalda Trumpa, sedícího na zlatém záchodě. Při tom Trump tweetuje a jeho dlouhá červená kravata spadla do záchodu. Robot Trump vydává nahrávky Trumpových provokativních výroků, jako například "žádné spiknutí", "hon na čarodějnice", "jste fake news" a "jsem velmi stabilní génius". Robot také prdí. 

Tvůrcem robota je Don Lessem, expert na dinosaury z Filadelfie. Účastní se v Londýně protestů. Lessem konstatoval, že nebylo problémem nechat si robota vyrobit v Číně, i když ředitel továrny byl šokován, že lidé mohou na Západě si takto beztrestně dělat ze svého prezidenta legraci. Informace o výrobě robota jménem Donald Trump vyšla v čínském tisku a vzhledem k tomu, že čínské úřady tisk bedlivě sledují, lze prý usuzovat, že výrobu Trumpova robota schválily. 

Dnes před 30 lety došlo k masakru na náměstí Nebeského míru v Pekingu

4. 6. 2019

čas čtení < 1 minuta

Čína zaútočila v této věci na západ a tvrdí, že masakr "zachránil zemi před chaosem". Na náměstí Nebeského míru jsou legitimováni i turisté.

Hospodaření OSBL za duben 2019

23. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 611,84 Kč, výdaje však byly 88 231.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


20373