Koronavirus: V Číně se šíří panika. Tři města jsou uzavřena

23. 1. 2020

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Testy všech čtrnácti osob v Británii podezřívaných z nákazy koronavirem byly negativní. ZDE


Aktualizace: Čtyři lidé ve Skotsku jsou podrobováni lékařským zkouškám pro podezření z nákazy koronavirem poté, co tam přicestovali z města Wuhan v ČÍně. Profesor Jürgen Haas z katedry infekčního lékařství na univerzitě v Edinburku uvedl, že bude existovat množství takových případů v dalších nbritských městech. Uvedl, že tři ty případy jsou v Edinburku a jeden v Glasgow. Profesor Haas dodal: "Situace bude velmi podobná v mnoha jiných britských městech, kde je velký počet čínských studentů.

Zkoumané osoby mají potíže s dechem, ale virová nákaza u nich ještě nebyla potvrzena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 




Obyvatelé měst Wuhan, Ezhou a Huanggang nakoupili zásoby a izolují se doma

V městě Wuhan v centrální Číně se rozšířila panika - město, které má 11 milionů obyvatel, je uzavřeno ve snaze izolovat smrtící virus, který tam vznikl.

Ve čtvrtek zakázaly čínské úřady veškerou dopravu ven z města, totéž opatření přijala sousední města Ezhou a Huanggang.

Ve Wuhanu jsou prázdné police supermarketů, protože obyvatelé nakoupili zásoby a izolovali se doma. Benzínové stanice si nemohou poradit s obrovskou poptávkou po benzínu, posilovanou nepodloženými zprávami, že pohonné hmoty došly. Lékárnám došly zásoby masek na obličej.



 

Dosud bylo nakaženo koronavirem 571 lidí. Je příbuzný viru, který v minulosti vyvolal epidemii SARS. Jeden imunolog vysvětlil ve čtvrtek ráno v rozhlase BBC, že koronaviry vznikají u zvířat a na lidi se šíří na čínských tradičních tržištích, která prodávají hady a jiná relativně exotická zvířata k jídlu ještě živá - zvířata jsou na trzích držena ve velkém množství v těsné blízkosti. Tato čínská tržiště jsou pro lidstvo časovanou bombou. Nebezpečí je, že charakteristickým rysem koronavirů je jejich velká proměnlivost a mohou mutovat tak, aby vznikla velká míra přenosnosti a nakažlivosti mezi lidmi.

Nynější koronavirus se nyní rozšířil v Číně do téměř všech provincií, a také do USA, na Tchajwan, do Koreje, do Thajska a do Hongkongu. Čínské úřady uvedly ve čtvrtek, že 95 pacientů je v kritickém stavu. 17 lidí zatím na nákazu tímto virem, který vyvolává zápal plic, zemřelo.

Znepokojení bylo posíleno zprávami, že někteří nemocní pacienti jsou z čínských nemocnic posíláni domů, protože tam pro ně není místo.

Občané nedůvěřují apelům čínské vlády, která jim sděluje, aby nepanikařili.

Podrobnosti v angličtině ZDE   

0
Vytisknout
9402

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020