Divoké australské lesní požáry rekordně zvýší obsah CO2 v atmosféře

24. 1. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Ničivé australské lesní požáry povedou letos ke skokovému zvýšení koncentrace CO2 v atmosféře, předpovídají vědci. Svět se tím přiblíží k hranici 1,5 stupňů Celsia globálního oteplování.

Požáry nejenže uvolnily do ovzduší obrovské množství CO2 a sazí, ale jejich nezvyklý rozsah znamená, že růst nového porostu bude pomalejší než v předchozích letech. To znamená, že vegetace  bude méně vázat CO2.

 

Experti britského meteorologického úřadu předpovídají, že nejvyšší míra CO2 v atmosféře, 417 částic na milion, bude zaznamenána v květnu 2020, a pak to jako průměr pro rok 2020 poklesne na 414 částic na milion.

Předpovídaný nárůst koncentrace CO2 v atmosféře 2,74 částic na milion bude jedním z největších v historii. Australské požáry způsobí asi pětinu tohoto nárůstu.

Absorbce CO2 vegetací je omezována, když vznikne příliš teplé počasí. V té době vládne sucho, takže rostliny nemohou růst a absorbovat uhlík. Zaároveň sílí riziko požárů.

Každý nárůst koncentrace CO2 v atmosféře přivádí Zeměkouli ke kritické hranici 450 částic na milion. Tuto hranici vědci považují za hranici bezpečnosti.

V současné době platné přísliby z pařížské konference o globálním oteplování v roce 2015 by vedly k zvýšení světové teploty o 3 stupně Celsia. V listopadu 2020 se má konat nová vládní konference v Glasgow, která má dosáhnout toho, aby svět přijal další opatření a oteplování bylo omezeno jen na 1,5 stupňů Celsia.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7008

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020