Jeff Bezos: OSN požaduje vyšetřování saúdského hackerského útoku

22. 1. 2020

čas čtení 3 minuty


Mimořádní zpravodajové OSN jsou vážně znepokojeni možností, že by se saúdský korunní princ podílel na hackerském útoku proti šéfovi firmy Amazon


Odborníci z OSN požadují, aby Spojené státy a další země okamžitě začaly vyšetřovat důkazy, z nichž vyplývá, že miliardář a vlastník deníku Washington Post se stal terčem hackerského útoku prostřednictvím virusu, který mu byl zaslán jako součást zprávy na WhatsAppu z účtu saúdského korunního prince Mohammeda bin Salmana.

 

Mimořádní zpravodajové OSN - Agnès Callamard a David Kaye - uvedli ve společném prohlášení, že jsou "vážně znepokojeni" informacemi, které obdrželi ohledně možné účasti korunního prince na sledování Jeffa Bezose, s cílem ovlivnit a možná i umlčet reportáže Washington Postu o Saúdské Arábii".

Callamardová je mimořádným zpravodajem OSN pro mimosoudní zabíjení a Kaye je mimořádným zpravodajem OSN pro svobodu projevu. Uvedli, že podle forenzní analýzy "poslal korunní princ zprávy na WhatsAppu" Bezosovi v listopadu 2018 a v únoru 2019, "v nichž údajně odhalil soukromé a důvěrné informace o Bezosově osobním životě, které nebyly k dispozici z veřejných zdrojů".

V listopadu 2018 byla Bezosovi poslána fotografie z účtu korunního prince "společně s ironickou poznámkou". Na fotografii byla podle zpravodajů OSN "žena, s níž měl Bezos údajně nemanželský poměr, a to dlouhé měsíce předtím, než vešel tento poměr ve všeobecnou známost".

O dva měsíce později, v lednu 2019, zveřejnil list National Enquirer mimořádné vydání, které tento nemanželský poměr odhalilo.

Zpravodajové OSN také zveřejnili podrobnosti pokročilé technické analýzy, z níž "velmi pravděpodobně vyplývá", že se Bezos stal terčem "intruzivního dohledu prostřednictvím hackerského útoku proti jeho telefonu v důsledku akcí připisovatelných účtu korunního prince Mohammeda bin Salmana  na WhatsAppu.

Usuzuje se, že Bezosův IPhone byl infikován virem dne 1. května 2018 prostřednictvím video souboru mp4, odeslaného z účtu korunního prince. Během několika hodin po příjmu tohoto souboru začalo obrovské stahování dat z Bezosova iPhonu. Stahování jeho dat pokračovalo po několik měsíců.

Nejpravděpodobnější je vysvětlení, že obrovské množství dat bylo stahováno špionážním softwarem, který vyvinula firm NSO Group, soukromá izraelská výzvědná společnost.

Zpravodajové OSN vydali vážné varování prominentním účastníkům Světového hospodářského fóra v Davosu, někteří z nichž se nedávno setkali se saúdským korunním princem. Callamardová uvedla, že chce "vyvolat poplach" pro lidi po celém světě, kteří jednají se Saúdskou Arábií, ohledně "zranitelnosti jejich elektronických systémů".

Dodala, že hackerský útok proti Bezosovi byl měl přimět deník Washington Post, aby se znovu začal podrobně zabývat vraždou novináře Džamála Chášakdžího.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8160

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020