Impeachment: Trump může dosáhnout svého a poškodit Bidena

24. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Šance, že řízení o impeachmentu prezidenta Trumpa povede k jeho odvolání jsou mikroskopické, jak může vidět každý pozorovatel Republikány kontrolovaného Senátu. Avšak dopady kauzy mohou zkomplikovat život hlavnímu vyzývateli z řad Demokratické strany, Joe Bidenovi - což je přesně to, o co se sám Trump v celé ukrajinské kauze snažil, upozorňuje Andrew Romano.


Jak se blíží klíčové hlasování v primárkách v Iowě, zdá se, že bývalý viceprezident je v lepší formě než jeho hlavní rivalové v soutěži o nominaci do příštích prezidentských voleb. Ačkoliv nový průzkum CNN ukazuje, že Bernie Sanders poprvé lehce vede, v každém jiném průzkumu až dosud Biden držel dlouhodobé vedení o 5-11 procentních bodů. Jeho průměrná podpora 28 % je stejná jako před rokem.

V Iowě nyní Biden vede před Sandersem o takřka 4 procentní body. Ve státě New Hampshire nyní Biden také vede, i když jen o 1 procentní bod. V Nevadě má náskok takřka 6 bodů, v Jižní Karolíně se vyšvihl před Sanderse o 17 bodů. Detailní prognóza datových žurnalistů z blogu FiveThirtyEight nyní dává Bidenovi 44 % šanci získat nominaci. Sanders s 20 %, Warrenová s 13 % a Buttigieg s 8 všichni výrazně zaostávají.

Navíc Warrenová, Sanders a umírněná Amy Klobucharová jsou všichni senátory, což znamená, že budou připoutáni ke svým volebním obvodům - nebudou moci hovořit, tvítovat nebo cestovat do klíčových států - osm hodin denně, šest dní v týdnu - po dobu trvání Trumpova procesu. Kromě Buttigiega a dalších nepravděpodobných kandidátů bude mít Biden státy Iowa a New Hampshire v příštích pár týdnech jen pro sebe.

Takže proč by měl být znepokojen tím, co se děje ve Washingtonu?

Problémem je, že se to vše točí kolem jeho osoby. Trump se původně snažil pošpinit Bidena, hlavního protivníka v budoucím volebním klání, tím, že přinutí Ukrajince, aby oznámili vyšetřování proti Bidenovi a jeho synu Hunterovi, který byl členem rady ředitelů ukrajinské energetické společnosti Burisma.

Aby bylo jasno, jako viceprezident se Biden řídil politikou Obamovy administrativy a prosazoval odvolání zkorumpovaného ukrajinského prokurátora - což zvýšilo pravděpodobnost, že Ukrajina začne vyšetřovat korupci v Burismě. Nezávislí analytici opakovaně odmítli Trumpovo falešné tvrzení ohledně Bidena a Ukrajiny.

Jenže veřejnost to v zápalu impeachmentové procedury, jíž se Biden osobně nezúčastní, nemusí vnímat právě tímto způsobem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7225

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020