Vězněná britsko-australská akademička odmítla stát se íránskou špiónkou

22. 1. 2020

čas čtení 2 minuty
Expertka na blízkovýchodní politiku z Melbourne University odmítla pokus naverbovat ji výměnou za propuštění, jak vyplývá z jejích záznamů.


Írán se snažil rekrutovat britsko-australskou akademičku Kylie Mooreovou-Gilbertovou jako špiónku výměnou za její propuštění z vazby, ale nabídka byla hněvivě odmítnuta. Ukazují to dopisy propašované z íránské věznice Evin, informuje Ben Doherty.

Mooreová-Gilbertová, která vystudovala v Cambridgi a specializuje se na blízkovýchodní politiku, je nyní vězněna v Oddělení 2A, izolované pobočce proslulé teheránské věznice Evin. Odpykává si zde desetiletý trest za špionáž. Ona i australská vláda obvinění odmítají jako zcela falešné.

V sérii ručně psaných dopisů íránským úřadům vězněná naznačuje, že její kauza je politizována, a odhaluje, že v říjnu jí dokonce předložili dvě alternativní možnosti odvolání: Jednu ohledně třináctiměsíčního rozsudku (který už absolvovala) a druhou potvrzující původní rozsudek na deset let.

Píše, že má málo peněz na nákup jídla, upírají jí telefonický kontakt s rodinou a její upadající fyzické a mentální zdraví vedlo k opakovanému převozu do nemocnice.

V dopise adresovaném "manažerovi případu" hněvivě píše: "Prosím, přijměte tento dopis jako oficiální a definitivní odmítnutí vaší nabídky, abych pracovala pro zpravodajskou pobočku íránských Revolučních gard. - Za žádných okolností mě nepřesvědčíte, abych své rozhodnutí změnila."

"Nejsem špiónka. Nikdy jsem jí nebyla a nemám zájem pracovat pro špionážní organizaci v žádné zemi. Až opustím Írán, chci být svobodnou ženou a žít svobodný život, ne ve stínu vydírání a hrozeb."

Mooreová-Gilbertová přednášející islámská studia na Melbourne University je vězněna v Evinu od září 2018, poté co byla zatčena na teheránském letišti, když se snažila opustit zemi po akademické konferenci.

Zatklo ji zpravodajské oddělení íránských Revolučních gard na základě toho, že ji jeden z akademických kolegů a jeden respondent výzkumu označili za "podezřelou".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6694

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2020