Boris Johnson nesnese jediný nezávislý hlas: O skandálním odchodu britského ministra financí

13. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut
Lhář Boris Johnson asi před šesti nedělemi:  Dám vám absolutně kategorické ujištění, že si ponechám Sajida Javida jako svého ministra financí. Co tomu říkáte? Myslím, že je to fajn chlap a myslím, že dělá fantasticky dobrou práci. A jsem hrdý, že ho mohu počítat mezi své kolegy.

Dne 13. února 2019 byl nucen Sajid Javid na funkci ministra financí rezignovat.



Údajně mírná restrukturalizace konzervativní vlády Borise Johnsona poté, co zvítězil v prosincových volbách, ve čtvrtek vyvrcholila skandálním a dramatickým odchodem nejdůležitějšího ministra, totiž ministra financí Sajida Javida. Ten byl ve funkci teprve od července 2019 a dosud projevoval všechny znaky úslužnosti vůči Johnsonovi. Přestože ještě před dvěma lety varoval, že brexit bude pro Británii hospodářskou katastrofou (a toto varování zůstává na jeho stránkách), od doby jmenování Johnsonovým ministrem financí úslužně opakoval fráze, že brexit bude pro Británii "velmi úspěšný" a "nový začátek".

Zde varuje Sajid Javid, že odchod Británie z jednotného evropského trhu bude katastrofou: Pod tím pak jásá Sajid Javid nad brexitem: Oslavujme ho speciální mincí! 

 
K jeho náhlé rezignaci ve čtvrtek dopoledne však došlo poté, co mu Johnson při rozhovoru v Downing Street nařídil, aby propustil všechny své vysoké poradce a používal jen společné poradce s Downing Street. Byl to singál, že Johnson chce minsitra financí plně podřídit vůli svého nevoleného poradce, psychopata Dominica Cummingse, který nedávno už vyhodil ze zaměstání jednu Javidovu poradkyni, aniž by ho o tom konzultoval.

Sajid Javid tentokrát překvapivě projevil odvahu a řekl Johnsonovi, že takovou podmínku nemůže přijmout žádný ministr, který má vůči sobě aspoň špetku respektu, a na místě rezignoval.

Je docela zajímavé, jak zpravodajství rozhlasu BBC se ve čtvrtek v poledne víceméně pokusilo tuto záležitost bagatelizovat - v BBC se zjevně Johnsona bojí.

Robert Shrimsley však píše ve Financial Times nezávisleji a analytičtěji:

"Nebyla absolutně žádná potřeba pro to, aby Boris Johnson přišel o svého ministra financí. To, že to udělal, dokazuje, že Johnson nechce tolerovat žádný odlišný názor a že úřad premiéra si chce udržet plnou kontrolu na finanční strategií.

Sajid Javid rezignoval, protože odmítl propustit své poradce a podrobit se Dominicu Cummingsovi, hlavnímu Johnsonovu stratégu, který se tak zmocnil finanční strategie britského státu prostřednictvím svých poradců. V té chvíli by většina premiérů usoudila, že otázka propuštění poradců není tak důležitá, aby člověk kvůli ní přišel o už tak poslušného ministra financí. Boris Johnson se rozhodl jinak. Je to překvapující rozhodnutí: chaotické, zbytyečné a vládu poškozující...

Žádný rozumný premiér nepřijde o svého ministra financí náhodou a i když politicky slabý ministr financí se může zdát premiérovi atraktivní, bude to něco stát. Dobrá vláda často závisí na to, aby vysocí ministři měli schopnost - a zejména ministr financí - bojovat proti špatným nápadům. Vláda Borise Johnsona je právě svědkem toho, co se platí za vzdor."

Novým ministrem financí byl jmenován mladý Rishi Sunak, donedávna pouhý tajemník na ministerstvu financí. Ten s vyhozením poradců souhlasil. Dominic Cummings ho plánoval udělat ministrem financí už dlouho, Sajid Javid mu stál v cestě.

Někteří komentátoři však míní, že Rishi Sunak bude možná v silnějším postavení, než by se dalo očekávat. Johnson si totiž nemůže dovolit přijít hned o dva ministry financí.

Nicméně Johnson ve čtvrtek vyhodil z vlády i generálního prokurátora Geoffreyho Coxe a ministra pro Severní Irsko Juliana Smithe, kterému se podařilo znovu uvést v provoz místním konfliktem zablokovaný severoirský parlament. Oba byli vyhozeni, protože si dovolili Johnsona kritizovat, Smith se před několika týdny vyjádřil, že brexit bude pro Severní Irsko katastrofou - to se zjevně nesmí říkat.

Někteří další ministři byli vyhozeni pro nevýraznost, případně pro nekompetentnost.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 


PS. Za vyhozeného generálního prokurátora Geoffreyho Coxe  jmenoval Johnson generální prokurátorkou výjimečně hloupou, podvodnou a fundamentalistickou Suellu Braverman. Jak píše Ian Dunt: Bravermanová je problémem z mnoha úhlů pohledu, jednak pro své politické názory a jednak pro absolutní nekompetentnost. Byla jmenována pro nadcházející útok na nezávislé soudnictví v Británii. Minulý měsíc publikovala článek: "Brexit je teprve začátek. Teď PŘEVEZMEME KONTROLU od soudců".

Sledujte tento trail:

Právník Steve Peers: Tohle je opravdu strašlivé jmenování. Pracoval jsem s ní na šetření s cílem zajistit práva občanů EU žijících v Británii. Ona pak hlasovala proti závěrům toho šetření. Je nedůvěryhodná a bez talentu.

Novinář Peter Geoghean:
Vidím, že Suella Braverman byla jmenována generální prokurátorkou (ano...) Pokud jste to neviděli, tento rozhovor Krishnana Guru-Murthyho s ní z roku 2017 stojí za zhlédnutí...


0
Vytisknout
7626

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020