Neexistuje žádný „velký americký návrat“

13. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump se spoléhá na pracující třídu, kterou přitom podvedl nejvíce. Prezident Trump se ve svém projevu o stavu Unie chvástal „velkým americkým návratem“ a „boomem modrých límečků“ a zásluhy si samozřejmě připisuje sám sobě. Aby bylo jasno: Neexistuje žádný „velký americký návrat“, píše editor Foreign Policy in Focus Peter Certo.

Celkově nízká nezaměstnanost mnoho neznamená, když nyní polovina Američanů vykonává zaměstnání s nízkou mzdou. Výroba je i nadále v útlumu; farmáři bankrotují v rekordních číslech a členství v odborech je nejnižší za celou dobu existence odborů. Přestože je 140 milionů Američanů chudých nebo nemajetných, Trumpova vláda úporně pracuje na tom, aby skartovala federální systém sociálního zabezpečení, Medicaid či potravinové lístky.

Donald Trump těmto lidem může nabídnout jen polopravdy o ekonomice a nenávistné lži o imigrantech. Zatímco v roce 1990 obdrželi republikáni zhruba tentýž podíl voličských hlasů v chudých a bohatých okrscích, v roce 2016 tato strana získala téměř dvojnásobek hlasů v nejzanedbávanějších okrscích.

Mezitím demokraté kontrolují 41 z 50 nejbohatších volebních okrsků. Demokraté překonávají republikány také u voličů s ročním příjmem nižším než 50 tisíc dolarů, zatímco republikáni dominují mezi Američany s ročným příjmem vyšším než 100 tisíc dolarů. Nicméně tyto rozdíly se od roku 2012 vyrovnávají, neboť demokraté očividně vyměnili spoustu voličských hlasů z pracující třídy za hlasy movitějších voličů.

Donald Trump se paradoxně staví do role zachránce pracující třídy, protože jeho administrativa jde na ruku velkému byznysu ve větší míře než její předchůdkyně.

Kvůli Trumpovi a jeho straně nyní „modré límečky“ platí procentuálně vyšší daně než americký prezident a jeho miliardářští přátelé. Republikánští zákonodárci vydělali miliony dolarů díky snížené korporátní dani, kterou sami prosadili. Korporace jako GM se těšily značným daňovým škrtům, a přesto propouštěly desítky tisíc zaměstnanců.

Celý text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7747

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020