Nový Trumpův rozpočet financuje nekonečnou válku a jaderné zbraně, zatímco trestá chudé

13. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump tento týden představil nový návrh rozpočtu, který obsahuje také masivní škrty ve federálních programech poskytujících mnoha Američanům zdravotní péči či potravinové lístky. Návrh počítá s podstatným zvýšením financí na obranu. Za výstavbu Trumpovy zdi mají být utraceny dvě miliardy dolarů.

Rozpočet ve výši 4,8 bilionu dolarů by snížil financování Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) více než o čtvrtinu, a naopak by alokoval 18 miliard dolarů pro nově založené Vesmírné síly (Space Force). Trumpův Bílý dům žádá přibližně 50 miliard na výrobu dalších jaderných hlavic, včetně nové atomové hlavice určené pro ponorky.

Experti a demokratičtí zákonodárci varují, že navyšování jaderného arzenálu povede k vyššímu riziku jaderné války a k prolomování mezinárodních dohod. Očekává se, že demokraté návrh rozpočtu odmítnou.

Investigativní novinář David Clay Johnston říká, že pokud Američané chtějí nekonečné války, znečištěné ovzduší – a pokud se domnívají, že se chudí a hladoví mají v Americe dobře, tak je jim ten rozpočet přímo šitý na míru. Donald Trump ve své inaugurační řeči uvedl, že bude zastáncem opomíjených, na což zapomněl ihned, jakmile odešel od řečnického stolku, konstatuje Johnston. 

Celý text v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
5926

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020