Zákaz provizí zprostředkovatelům pronájmů v New Yorku

14. 2. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Opatření v americkém státě New York poukazují mj. i na prohlubující se odklon české celostátní politiky od nesmělých snah o hospodářsky, sociálně a klimaticky udržitelnější společnost, která více reflektuje realitu 21. století.

Ačkoliv velké newyorské nemovitostní korporace tvrdí, že se budou snažit legislativní opatření státu New York napadnout u soudu (celý článek ZDE), tak tím nijak nezastaví trend, který se netýká jenom státu New York.

 

Se stále stupňujícím se šířením internetu napříč věkovými skupinami je možná časově náročnější, ale určitě pro budoucí nájemníky levnější hledat nájmy bez pomocí zprostředkovatelů. Navíc to opatření nijak nezakazuje činnost zprostředkovatelů a budoucí nájemci si stále mohou najmout zprostředkovatele na pomoc při hledání pronájmu.

V rámci regulace nájemného a snah o dostupnější bydlení ale již ve státě New York (ale i v jiných státech USA) nebude možné automaticky účtovat výši jednoho nájmu jako provizi.

Bude zajímavé sledovat zda se i v Praze, tedy městě uprostřed bytové krize, podaří vnášet podobná opatření do municipální politiky (Guardian o situaci v Praze ZDE, BL ZDE). Právě v Praze se totiž viditelně rýsuje zajímavý politicko-společenský diskursivní střet.

Na jedné straně se politici z pirátské strany, či Čižínského Prahy Sobě snaží reflektovat situaci v hlavním městě a na druhé straně je čím dál tím více zřejmé, že jejich snahy naráží na finančně-politický establishment, který Praze dominuje od 90. let, a který je ve svých projevech čím dál více agresivnější a „konzervativnější“.

Jedním z dosavadních vyvrcholení bylo nedávné odvolání starosty Prahy 1 Pavla Čižínského, které provázely nejenom demagogické projevy, ale především samotná přítomnost svalnatých (nebo i zdatně krmených) vyhazovačů-sympatizantů pravicových a „konzervativních“ politiků kritizujících Pavla Čižínského (například ZDE).

Přelom devadesátých a nultých let tak v Praze ožívá nejen formou politiků napojených na éru Pavla Béma (jako je současný starosta Prahy 1 Petr Hejma), ale také formou manýrů, které mají blízko k rekrutování pouličních vymahačů z tělocvičen a zápasnických klubů.

V tomto pojetí politiky nejde tolik o realitu, ve které společnost žije, jako o to, jak z této reality vytěžit maximum pro úzkou skupinku privilegovaných. Ačkoliv tedy Praha, a Praha 1 obzvláště, je světem sama pro sebe, odtrženým od většiny regionů ČR, tak ale z mocenského hlediska vypovídá o celostátní politice častokrát více než zbylé regiony dohromady.

Stačí jenom sledovat, jak pod novým vedením Prahy 1 bude pokračovat realizace nemovitostních projektů skupin jako je Penta anebo PPF, které pro dokončení představ svých majitelů potřebují kladná stanoviska a hladký průběh kolaudačních řízení na Praze 1. S ohledem na vývoj ve vedení Prahy 1 je možné, že halasné politické střety slouží k odvedení pozornosti od úplně jiných skutečností. A možná ani tolik ne od předražených nájmů, či regulaci hazardu a erotických služeb (za připomenutí v této souvislosti stojí reportáž BBC o Praze jako o městě neregulované prostituce a krádeží: ZDE).

0
Vytisknout
7630

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020