Francouzský finanční průmysl "půjčuje firmám spojeným s odlesňováním"

14. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Francouzské banky poskytly půjčky a úvěry ve výši takřka dvou miliard eur agrobyznysu zapojenému do odlesňování, navzdory zákonu, který firmám zakazuje financovat poškozování životního prostředí.


Tři roky poté, co Francie schválila průlomovou legislativu, která firmám ukládá povinnost identifikovat porušování lidských práv a degradaci přírody a předcházet jim, analýza ukázala, že velké banky stále financují projekty spojené s odlesňováním v brazilské Amazonii, v povodí Konga a v Papui-Nové Guinei.

Vyšetřování provedené organizací Global Witness dospělo k závěru, že společnosti BNP Paribas, Natixis a Credit Agricole "mají politiku nebo závazky ohledně zemědělských komodit, které hrozí způsobovat odlesňování".

Tropické lesy absorbují velké množství skleníkového plynu oxidu uhličitého a představují vitálně důležitá útočiště biodiverzity, ale každoročně je odlesněno území o rozloze Anglie a Walesu dohromady.

Podle studie organizace Global Witness vloni společnost Natixis přispěla 45 miliony eur na úvěr pro Olam International, jednu z největších skupin působících ve světovém agrobyznysu.

Zpráva environmentální organizace Mighty Earth z roku 2016 dospěla k závěru, že Olam odlesnila 20 000 hektarů v Gabonu, aby zde mohla pěstovat palmový olej.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5992

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020