Erdogan: Turecko "sestřelí letouny útočící na civilisty v Idlíbu"

13. 2. 2020

čas čtení 3 minuty
Turecký prezident Erdogan ve středu prohlásil, že Turecko začalo poskytovat kompletní podporu povstaleckým skupinám bojujícím proti postupujícím syrským vládním silám, a pohrozil, že sestřelí letouny útočící na civilisty v syrské provincii Idlíb, informuje Ragip Soylu.


Mezitím došlo ke konfrontaci mezi americkými a syrskými provládními silami na jiném checkpointu poblíž města Kámišlí na východě země, přičemž Američané provedli varovný nálet a ustoupili.

"Režimní a ruské síly, spolu s militanty podporovanými Íránem, nepřetržitě útočí na civilisty a provádějí masakry a prolévají krev," prohlásil Erdogan na setkání parlamentního klubu své strany AKP.

Podle Erdogana hodlá Turecko do konce měsíce vytlačit síly stojící na straně syrského prezidenta Bašára Asada zpátky na deeskalační linii původně dělící provincii Idlíb.

"Použijeme jakýchkoliv nezbytných prostředků na zemi a ve vzduchu, bez jakéhokoliv zaváhání," dodal.

Turecko podporující syrské povstalce měla v poslední baště syrských povstalců několik pozorovacích stanovišť, v rámci deeskalační dohody uzavřené v v roce 2018 s Asadovým spojencem Ruskem v Soči. Šest takovýchto postavení bylo od září obklíčeno Assdovými jednotkami.

Nedávné události však přiměly Turecko vyslat více vojáků, vozidel a vybavení do Idlíbu a zesílit podporu povstalců, kteří za několik týdnů ztratili území 600 km2. Syrská vláda a Rusko zasypávají Idlíb bombami, přičemž zatím zemřelo asi 350 civilistů.

V úterý byl nedaleko města al-Najrab sestřelen režimní vrtulník Mi-17 dodaný Ruskem. Několik zdrojů na zemi uvedlo, že systém protivzdušné obrany použitý povstalci při sestřelení byl dodán Tureckem.

"Letouny, které útočí na civilní rezidenční oblasti, se už nebudou moci volně pohybovat. Zaženeme režimní síly na zemi za hranice, které jsme označili," uvedl Erdogan.

Se zjevnou narážkou na ruskou taktiku zdržování tureckých operací prezident také řekl, že Ankara už nebude čekat na výsledky nekonečných jednání.

Ruská státní agentura Ria Novosti ohlásila, že před projevem v poslaneckém klubu měl Erdogan telefonát s Putinem a diskutovali o krizi v Idlíbu.

Několikero jednání s Rusy v Ankaře od víkendu selhalo. Turečtí představitelé opakovaně sdělili svým protějškům, že syrské vládní síly se musejí stáhnout z nedávno obsazených oblastí, včetně strategické silnice M5.

Syrský zdroj hovořící pod podmínkou anonymity uvedl, že Turecko v posledních dnech dodalo povstalcům v Idlíbu velké množství moderních protitankových zbraní spolu s dělostřeleckými raketami Grad.

"Je pravděpodobné, že zbraně přišly z USA," uvedl zdroj.

(Dělostřelecké rakety ekvivalentní modelu M-21OF a novějším, určeným pro ruský systém BM-21 Grad a s nimi v zásadě zaměnitelné, vyrábí pro raketomet T-122 Sakarya turecké firmy MKEK a Roketsan. Pokud jde ale o dodávky protitankových střel TOW-2 syrským povstalcům, americké zapojení je více než pravděpodobné - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8173

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2020