Lékaři bez hranic vyhlašují krizovou sbírku na boj s COVID-19 a důsledky pandemie

8. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Onemocnění COVID-19 už postihlo v různé míře většinu zemí světa. Lékaři bez hranic zasahují proti této nemoci v desítkách států, včetně těch nejvíce postižených v Evropě. Připravují se také na další vlnu pandemie - v Africe, Latinské Americe či na Blízkém východě. Česká kancelář Lékařů bez hranic vyhlašuje krizovou sbírku na boj s COVID-19 a důsledky nákazy.

Lékaři bez hranic svou pomoc postupně rozšiřují v evropských státech nejvíce zasažených touto chorobou jako je Itálie, Španělsko, Francie či Belgie. V rámci svých možností podporují vyčerpané zdravotníky a nejvíce zranitelné skupiny obyvatel - seniory, lidi bez domova nebo lidi na útěku (více informací o zásahu Lékařů bez hranic v Evropě najdete zde).

 

 

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace však v souvislosti s COVID-19 pomáhá rovněž  v mnoha zemích v Africe, Asii či Latinské Americe, kde působila už před pandemií. Svou práci adaptuje s ohledem na šíření tohoto virového onemocnění a v rámci možností je připravena pomoc navýšit.

 

Na řadě míst připravuje nebo pomáhá připravovat nemocnice na příjem pacientů s COVID-19. Školí místní zdravotníky. Zavádí či pomáhá zavádět opatření pro prevenci a kontrolu šíření infekce. Dále například zvyšuje povědomí o prevenci před infekcí. To vše zpravidla ve spolupráci s místními zdravotnickými úřady.

 

Kupříkladu v Iráku začala podporovat jednu ze tří nemocnic v Bagdádu, které místní ministerstvo zdravotnictví vyčlenilo pro příjem pacientů s COVID-19. Lékaři bez hranic zařízení poskytli ochranné zdravotnické pomůcky a zaměstnancům školení. V regionální nemocnici v kamerunském městě Buea budují oddělení s dvaceti lůžky pro izolaci pacientů a školí zdravotníky. V Kyrgyzstánu zahájili osvětovou kampaň s důrazem na pacienty s tuberkulózou, kteří patří mezi nejohroženější skupiny u COVID-19. Podobně pomáhají i jinde (podrobněji o zásahu Lékařů bez hranic proti COVID-19 zde).

 

Mnoho lidí se nemůže chránit

 

Zároveň musí udržet v chodu už existující programy a ošetřovat pacienty s dalšími nemocemi nebo poraněními - ať už jde o urgentní ošetření zraněných v konfliktních oblastech, péči o pacienty s chronickými nemocemi (jako je cukrovka, HIV, tuberkulóza), léčbu podvýživy, spalniček či třeba malárie. Na péči Lékařů bez hranic závisejí statisíce lidí.

 

Pandemie COVID-19 ochromila některé z nejvyspělejších zdravotnických systémů světa v zemích, kde mají lidé přístup k čisté vodě a mohou se izolovat. Mnoho lidí na řadě míst však tuto možnost, jak se chránit před nákazou, vůbec nemá (například v uprchlických táborech či slumech). Navíc dosud není jasné, co může COVID-19 způsobit v komunitách, které se kupříkladu potýkají s vážnými formami podvýživy či epidemiemi chorob jako jsou spalničky.

 

„Pandemie COVID-19 zasáhla celý svět včetně Česka a Slovenska, situace je náročná. Drtivá většina českých a slovenských zdravotníků, kteří jezdí na mise Lékařů bez hranic, momentálně pracuje v tuzemských nemocnicích. Lékaři bez hranic mohou své projekty v jednotlivých zemích adaptovat na šíření COVID-19 zejména díky vysokému nasazení místních kolegů. Ti tvoří naprostou většinu pracovníků organizace. Máme však velké obavy z rozšíření nákazy do míst, kde zdravotnické systémy jen stěží zvládají i běžný počet pacientů,“ uvedla Sylva Horáková, ředitelka české kanceláře Lékařů bez hranic.

 

Mnoho lidí bude odkázáno na solidaritu mezinárodního společenství. Lékaři bez hranic proto vyhlašují krizovou sbírku na boj s COVID-19 a důsledky pandemie. Přispět je možné přes darovací formulář https://darujte.lekari-bez-hranic.cz/covid-19 anebo na krizový účet č. 222 666/2700.

 

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace, která už před pandemií COVID-19 poskytovala odbornou zdravotnickou pomoc ve více než 70 zemích světa. Působí v oblastech postižených ozbrojenými konflikty, epidemiemi či přírodními katastrofami a poskytují pomoc lidem, kteří jsou z různých důvodů vyloučeni ze systému zdravotní péče.

 

S pozdravem

 

Iveta Polochová
Press Officer
Lékaři bez hranic | Médecins Sans Frontières

Zenklova 2245/29 | 180 00 Praha 8 | Czech Republic

Mob: (+420) 773 348 358, Desk: (+420) 257 090 156

 

Lékaři bez hranic

 

0
Vytisknout
6218

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020