Uzamčení zemí proti koronaviru nemůže skončit, dokud nevznikne vakcína, varuje studie

9. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Země, které by chtěly ukončit svá uzamčení a dovolit lidem se volně pohybovat a znovu pracovat, budou muset velmi bedlivě sledovat nové případy nákazy a znovu zavádět lock-down, dokud proti COVIDU-19 nevznikne vakcína. Vyplývá to z nové studie založené na čínských zkušenostech.

Přestože agresivní omezení každodenního života potlačilo první vlnu infekce koronavirem v Číně, nebezpečí druhé vlny epidemie je reálné, varují hongkongští vědci. Pokud byl normální život povolen příliš brzo, nákaza se začne znovu šířit.

 

Než bude vytvořena vakcína, úřady musejí velmi bedlivě sledovat rovnováhu mezi hospodářskou činností a nebezpečím nového šíření nákazy, upozorňují vědci.

Ze studie, publikované v časopise Lancet, vyplývá, že úmrtnost v Číně jako celku byla daleko nižší, nižší než 1 procento, než v provincii Hubei, kde byla úmrtnost téměř 6 procent. Úmrtnost se také měnila podle hospodářské prosperity každé provincie, což mělo vztah na úroveň zdravotnictví  v té provincii.

I v těch nejbohatštích megaměstech, jako je Peking a Šanghaj jsou zdroje zdravotnictví konečné a zdravotnictví si neporadí s náhlým nárůstem případů, varují vědci.

Optimální strategií až do vzniku vakcíny musí být pečlivá vyváženost mezi povolením hospodářské činnosti a dodržováním přísných karanténních kontrol. Znamená to, že sociálního distancování, opatrného jednání a bdělosti veřejnosti bude zapotřebí i nadále, stále ještě po značnou dobu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8378

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020