Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: USA zaznamenaly nejvyšší denní počet mrtvých

9. 4. 2020

čas čtení 7 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve čtvrtek 9.4. večer  bylo v ČR oficiálně registrováno 5 569 nákaz a 112  úmrtí.


- Donald Trump v pátek večer o rozsáhlém testování: "Potřebujete to? Ne. Je to pěkné to dělat? Ano," řekl a dodal: "Hovoříme o 325 milionech lidí a tak k tomu opravdu nedojde, jak si jistě dovedete představit. A nestane se to ani jinde."  - Server Politico nedávno informoval o plánu dvou bývalých komisařů americké FDA, Marka McClellana a Scotta Gottlieba na znovuotevření americké ekonomiky. Podmínkou realizace tohoto plánu je široké testování obyvatelstva a obrovská expanze amerického systému státního zdravotnictví. "Je opravdu důležité testovat imunitu," vyjádřil se Robert Siegel, profesor mikrobiologie a imunologie na Stanfor University, protože "lidé, kteří jsou imunní, by se mohli vrátit do práce, aniž by ohrožovali sebe či druhé". Nikdo ovšem neví, zda člověk s imunitou nemůže virus dál šířit, ani jak dlouho imunita trvá a zda je vůbec efektivní.

- Stovky úmrtí na koronavirus v domovech důchodců nejsou v Británii oficiálně zaznamenávány. Je jich zřejmě už kolem jednoho tisíce. ZDE

- Počet globálních úmrtí na koronavirus je 90 057.

- Navzdory opačnému tvrzení od Donalda Trumpa, Světová zdravotnická organizace varovala Spojené státy a ostatní země před rizikem lidské nakažlivosti koronavirem už 10. ledna 2020.

- Za poslední týden přišlo v USA o zaměstnání 6,6 milionů lidí, celkem za poslední tři týdny 16 milionů lidí, tedy 10 procent amerických zaměstnanců.

 

- Počet oficiálně registrovaných úmrtní na koronavirus ve Španělsku přesáhl 15 000, ale počet mrtvých za posledních 24 hodin poklesl na 683, po dvou předchozích dnech, kdy zemřelo dvakrát více než 740 osob.

- Oficiální počet mrtvých v Íránu dosáhl 4110.

- Každý čtvrtek ve 20 hodin Britové v ulicích tleskají na počest "hrdinů ze státního zdravotnictví":


Americký minister financí Mnuchin tvrdil, že americká ekonomika vyjde v květnu z karantény, přestože experti zdůrazňují, že je nutně zapotřebí dlouhé etapy sociálního distancování, má-li být virus potlačen.

- Boris Johnson byl převezen z jednotky intenzivní péče na normální nemocniční pokoj.

- Počet mrtvých ve Francii stoupl ve čtvrtek na 12 210. Ve francouzských nemocnicích je 86 334 osob.

- Čína informuje už druhý den o mírném nárůstu případů nákazy, jsou to příchozí ze zahraničí.

- Počty nákaz v Německu už třetí den rostou. Za posledních 24 hodin stouply o 4974 na 108 202.

- Japonsko zaznamenalo nárůst více než 500 případů nákazy za den.

- V Británii za posledních 24 hodin zemřelo v nemocnicích 938 dalších lidí. Celkem v nemocnicích zemřelo 7097 osob. Celkový počet mrtvých se odhaduje jako daleko vyšší.

- V USA v úterý zemřelo nejvíce lidí, 1858. V USA je nakaženo více než 400 000 osob.

- Donald Trump znovu zaútočil na Světovou zdravotnickou organizaci. Její ředitel apeloval, aby nedocházelo během krize k politizaci problémů.

- Britský lékař, který varoval Borise Johnsona, že zdravotníci naléhavě potřebují více ochranných prostředků, zemřel na COVID-19. Abdul Mabud Chowdhury. 53, zemřel po 15 dnech v nemocnici.

- Většina Britů podporuje vytvoření nadstranické vlády národní jednoty po dobu koronavirové krize. Podporuje to 69 procent občanů.

- Britské celebrity, herci jako Hugh Grant, děkují britskému zdravotnictví:

- Itálie zřejmě začne koncem dubna rušit uzamčení země.

- V Číně roste znepokojení nad asymptomatickými případy COVIDU-190
- USA zaznamenaly největší denní počet mrtvých, v úterý zemřelo 1858 osob. V městě New York zemelo 806 osob, celkem New York už zaregistroval více než 4000 mrtvých.

- Itálie zaznamenala 542 nových mrtvých, ale množství umírajících mírně klesá. ZDE  

- Vědci předpovídají, že Británie bude nejpostiženější zemí v Evropě.

- Evropská komise připravuje "cestovní mapu" pro rušení uzamčení zemí. Avšak členským zemím EU bylo doporučeno prodloužit uzamčení svých zemí do 15. května.

- Světová obchodní organizace předpovídá pokles světového obchodu až o třetinu.

- Evropská unie restrukturalizovala svůj rozpočet rozvojové pomoci. Přislíbila 20 miliard euro Africe, Asii, Tichomořské oblasti a východní Evropě. Hlavní diplomat EU Josep Borrell se vyjádřil: "Jestliže nebude virus poražen všude, nebude poražen nikde."

- Trump hrozí, že odebere financování Světové zdravotnické organizaci.

- Počet nákaz na světě překročil 1,4 milionu osob. Po světě už zemřelo na koronavirus nejméně 83 615 osob.

- V Británii za posledních 24 hodin zemřelo nejvíce lidí: 938, celkový počet mrtvých v nemocnicích dosáhl čísla 7097. Skutečný počet mrtvých bude daleko vyšší.

- Spojené státy zaznamenaly dosud nejvyšší počet mrtvých,

- Vládnou vážné obavy, že koronavirus vyhladí jihoamerické domorodé komunity poté, co byl pozitivně testován na koronavirus teenager z brazilského domorodého kmene Yanomami, žijícího v Amazonii. Teenager byl minulý pátek přijat do nemocnice v Boa Vista, v hlavním městě severobrazilského státu Roraima, kde se nachází většina rezervace kmene Yanomami. Přijali ho do nemocnice poté, co si stěžoval na bolesti na prsou, nemohl dýchat a bolelo ho v krku. V úterý byl jeho test na koronavirus pozitivní. Jihoamerické domorodé kmeny vytvářejí blokády před svými vesnicemi a ustupují do tradičních pralesních a horských domovů ve snaze uniknout vyhlazení koronavirem.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron vyjádřil svou plnou podporu Světové zdravotnické organizaci, na niž útočí Donald Trump.

- V anglickém hrabství Bedfordshiru zemřelo na koronavirus v jediném domově pro přestárlé 15 jeho obyvatel.

- Celní úřady Spojených států budou konfiskovat vývoz všech ochranných zdravotnických prostředků proti koronaviru.

- Počet mrtvých, kteří ve Francii zemřeli v nemocnicích, dosáhl 7632 osob. Údaje z domovů pro přestárlé nejsou k dispozici:

- V Evropě dosud zemřelo na koronavirovou pandemii více než 60 000 lidí. Itálie je i nadále dosud nejpostiženější zemí, zemřelo tam 17 669 osob, ve Španělsku zemřelo 14 55.


Podrobnosti v angličtině ZDE  

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
12577

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020