Průběžné zpravodajství:

Trump odebral financování Světové zdravotnické organizaci

15. 4. 2020

čas čtení 15 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 15.4.  v 0.30  bylo v ČR oficiálně registrováno  6151  nakažených,  ve středu 15. 4. bylo 427 osob v nemocnici a  163 zemřelo.
 
- - Koronavirus neútočí jen na plíce, vyvolává i záněty srdce, akutní chorobu ledvin, trombózy, neurologické problémy, poškození střev a nemoc jater, zjišťují lékaři ZDE  

- Americké ministerstvo financí zdrželo šeky (ano, v zastaralé Americe se dodnes platí papírovými šeky!) v hodnotě 1200 dolarů, které rozesílá 80 milionům Američanů, protože v pondělí bylo rozhodnuto, že na nich bude vytištěno jméno Donalda Trumpa - aby si Američané mysleli, že jim to Trump dává osobně. Je to bezprecedentní, dosud nikdy na žádných dotacích poskytovaných americkým ministerstvem financí nebylo jméno prezidenta. ZDE 

- Na tiskové konferenci definovala Ursula von der Leyen, předsedkyně Evropské komise, tři kritéria pro zrušení uzamčení zemí: 1. Epidemiologické: klesá počet nákaz? 2. Zdravotnictví: počet lůžek, zásoby a péče v komunitě. 3. Provádí se rozsáhlé testování s cílem zvládnout virus?


- Evropská unie varuje svých 27 členských zemí, aby při rušení karantény postupovali velmi opatrně. Evropská komise zveřejnila pro to cestovní plán a očekává, že rušení uzamčení zemí by mělo trvat několik měsíců. V Evropě na koronavirus zatím zemřelo asi 80 000 lidí, jsou to dvě třetiny světových obětí. Brusel je znepokojen vážnými škodami, k nimž by mohlo dojít, pokud každá členská země bude postupovat samostatně.

- Davy se shromáždily a dlouhé fronty se dnes utvořily v moskevském metru, když nový elektronický systém kontroly cestujících uvěznil cestující na mnoha místech v systému:

Rusko ve středu oznámilo rekordní nárůst infekcí o 3388 případů, celkem je jich v zemi 24 490. Počet infekcí se zdvojnásobuje každých pět dní. Moskvané ode dneška musejí mít QR kód, který jim poskytuje povolení cestovat do práce či jinam ve městě. Město jich vydalo už 3,2 miliony, ale zavedení systému bylo nefunkční a vznikly tak nové možnosti nákazy, když lidé čekali na kontrolu policií až hodinu. Moskevský primátor Sergej Sobjnanin obvinil policii, že vytvořila tyto fronty:
 



- Finsko dnes odstraní první blokace silnic v regionu kolem Helsink.

- Afghánistán informoval o 70 nových případech za posledních 24 hodin, čímž vzrostl počet infekcí na 784.

- Německo prodlouží uzamčení země nejméně do 3. května. 725 000 firem v Německu zažádalo o finanční pomoc pro zaměstnance v rámci projektu Kurzarbeit.

- Indie dovolí všem průmyslovým podnikům od příštího týdne zase pracovat, stejně jako farmářům. Premiér Narendra Modi nařídil indickým občanům zůstat doma po dobu dalších 19 dnů. Avšak dopad na chudinu byl drastický, a tak ministerstvo vnitra nyní povolilo omezené obnovení průmyslové činnosti v oblastech, které byly méně postiženy pandemií. Indie má 11 439 infekcí, stouply od předchozího dne o 1076. 377 lidí zemřelo.

- Čína naléhá na USA, aby plnily svou povinnost vůči Světové zdravotnické organizaci.

- Německá zoo v Neumünsteru bude muset nakrmit některá svá zvířata jinými, protože nemá krmivo.

- Svět bude potřebovat víc než jednu vakcínu proti COVIDU-19, takže farmaceutické společnosti se musejí spojit a pracovat společně, řekla šéfka firmy GlaxoSmithKline Emma Walmsley. Klinické testy jejich vakcíny začnou letos na podzim a vakcína bude k dispozici v druhé polovině roku 2021.

- Dánsko jako první země v Evropě znovuotevřela ve středu jesle, školky a školy prvního stupně. Zatím jen v některých oblastech. Ve školách bude muset být dodržován odstup dvou metrů. 18 000 rodičů podepsalo petici, protestující proti znovuotevření škol, pod názvem "Mé dítě není pokusný králík".  Dánsko mělo v úterý 6691 potvrzených nákaz a 299 úmrtí.

- International Rescue Committee zveřejnil zprávu o možném dopadu pandemie na země už čelící humanitární krizi, Jižní Súdán, Sýrie, Venezuela a Jemen, kde už téměř polovina lidí nemá přístup k základnímu zdravotnictví.
https://twitter.com/MrPranPatel/status/1250167541177225221?s=20


- Trump se rozhodl zastavit americké financování Světové zdravotnické organizace. Světová zdravotnická organizace je kritizována za tweet ze 14. ledna, o němž se Trump zmiňuje, který poukázal na to, že předběžné vyšetřování čínských činitelů nenalezlo důkazy o nákazu koronavirem mezi lidmi. Avšak 30. ledna vyhlásila Světová zdravotnická organizace koronavirus "nouzovou situací v oblastni veřejného zdraví" a 11, března ohlásila, že vznikla pandemie, poté, co četné země - včetně USA a Británie - ignorovaly její doporučení a varování. Generální ředitel Světové zdravotnické organizce Tedros Adhanom Ghebreyesus hovořil o "alarmující míře nečinnosti" v mnoha zemích.

Světové zdravotrnické organizaci byla odebrána moc i zdroje, varuje Richard Horton, šéfredaktor vlivného lékařského časopisu The Lancet. "Její koordinační autorita a schonosti jsou slabé. Její schopnost řídit mezinárodní reakci na život ohrožující epidemii neexistuje."

Trumpova vláda a sám Trump opakovaně pandemii bagatelizoval - zavádějícím způsobem ji srovnával s chřipkou a sděloval svým stoupencům, že je to hoax. Když 31. ledna oznámil omezení cestování z Číny, neomezil cestování Američanů z Číny. Bylo to v době, když už většina mezinárodních aerolinií zastavila lety z Číny. Koncem února Trump tvrdil, že hrozba Američanům "zůstává velmi nízká". Předpověděl, že poté, co bylo v USA diagnostikováno jen 15 případů, klesne to "za několik dní" na nulu.

- Počet mrtvých na koronavirus v USA dosáhl 25 239. 592 743 lidí bylo oficiálně registrováno jako nakažených. Asi 40 procent mrtvých zemřelo v New Yorku. Itálie má druhý nbejvětší počet mrtvých, 21 067, Španělsko má 18 065 mrtvých.
- V důsledku koronarové epidemie zřejmě poklesne britský HDP o 35 procent a nezaměstnanost stoupne o 2 miliony osob, konstatuje vládní Office for Budget Responsibility.

- Britský statistický úřad uvádí, že v týdnu do 3. dubna zemřelo v Británii o 6000 lidí víc, než je průměr za posledních pět let.

- Dva největší britští provozovatelé domovů důchodců oznámili, že v posledních týdnech v jejich domovech důchodců zemřelo 521 osob. Tato úmrtí dosud nebyla zahrnována do oficiálních statistik. V četných domovech důchodců zemřelo už v každém skoro kolem deseti jejich obyvatel a počty úmrtí dále rostou.  ZDE    ZDE 

- Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus naléhá na státy, aby byly opatrné a nerušily uzamčení země příliš rychle. Uvedl, že mnohé ohledně tohoto koronaviru je stále neznámé a že nejlepším způsobem boje proti němu je stále identifikace nákazy, testování a karanténa nakažených.

- Nejúčinněji a nejrozumněji reagovaly na koronavirovou pandemii země, v jejichž čele stojí ženy, upozorňuje časopis Forbes:

- Koronavirová krize vedla po celém světě k bezprecedentnímu nárůstu digitálního dohledu nad obyvatelstvem. Vlády nejméně v 25 zemích světa používají rozsáhlé programy pro sledování mobilních dat, aplikací sledujících osobní kontakty, průmyslové televize, která identifikuje tváře, systém povolení chodit do ulic a dronů, které si vynucují sociální izolaci. Vznikly tak lukrativní nové trhy pro společnosti, které shromažďují, prodávají a analyzují soukromá data. Většina těchto opatření nemá žádné oficiální datum, kdy skončí. V Číně mají stamiliony lidí na svém mobilu povinný "zdravotní kód" v aplikaci, která určuje, zda uživatel smí cestovat či vyjít z domu. V Moskvě, kde žije 12 milionů lidí, budou muset mít občané QR kód pro vycházejí do ulic. Moskva použije 100 000 průmyslových kamer a technologii identifikace tváří k vynucování sociální izolace. Odborníci se obávají, že tento policejní dohled nebude nikdy zrušen ZDE 

- Trump na chaotické tiskové konferenci v pondělí tvrdil, že má "absolutní pravomoci" při zavádění uzamčení země, popřel, že chce odvolat odborníka na infekční choroby dr. Anthonyho Fauciho a při opravdu snad už nejbizarnějším vystoupení útočil na média - tvrdil, že koronavirovou krizi batagelizovala. Hádal se s novináři, kteří poukazovali na to, že jeho autorita není absolutní a že pravomoci rozhodovat mají guvernéři jednotlivých států ZDE   "Batole mělo v pondělí večer v živém televizním vysílání sebelítostivý hysterický záchvat. Bohužel mu bylo 73 let, mělo dlouhou červenou kravatu a řídí nejmocnější zemi světa," píše deník Guardian.  "Trumpovy Velikonoce zjevně pokazila zdrcující analýza deníku New York Times (5500 slov) dokazující, že Trump proplýtval v lednu a v únoru cenný čas a ignoroval varování zdravotníků a vědců. Více než 23 000 Američanů už zemřelo. Někteří prezidenti by za takových okolností uvažovali o rezignaci. Trump ne. Zuřil, bláznil, rozpadal se a vybuchoval vzteky na internetu v snad nejvíce ohromujícím vystoupení svého prezidentství."  ZDE  

- Takhle se v krizi má dělat novinářská práce:
- Počet mrtvých se blíží 120 000, počet nakažených přesáhl 1,92 miliony.

- Více než 100 akademiků, poslanců a veřejných osobností z Evropy a Austrálie podepsalo otevřený dopis, kritizující roli čínské vlády v globální pandemii. Tvrdí, že nynější globální krizi "způsobil režim, který tolik z vás toleruje a podporuje už desítky let". Čína je kritizována, že potlačuje informace o vzniku pandemie a v prosinci potrestala zdravotníky, kteří se snažili před pandemií varovat.  Napjaté vztahy mezi USA a Čínou se zhoršily, obě země se navzájem obviňují z pandemie, a vzniklo také nepřátelství vůči Tchajwanu, který nesmí být členem Světové zdravotnické organizcae, a s africkými státy, jejichž občané jsou v čínském Guangžou terčem drsné diskriminace. ZDE 

- Francie se začne navracet k normálnímu životu 11, května, pokud se občané budou chovat odpovědně a respektovat předpisy a pokud počet nákaz bude dále klesat, řekl francouzský prezident.

- Vladimír Putin varoval, že Rusko čelí "mimořádné" krizi. Rusko zaznamenalo dosud nejvyšší počty infekce.

- Čína informovala o 89 nových případech na ruské hranici, v předchozím dni jich bylo 108. V provincii Hubei nebyly žádné nové případy ani žádná nová úmrtí.

- Trump znovu vyhrožoval, že odebere financování Světové zdravotnické organizaci

- Hospitalizace v New Yorku začínají klesat.

- Japonsko registrovalo nových 390 případů nákazy.

- Trump se rozhodne koncem týdne, zda odebere financování Světové zdravotnické organizaci. Útočí také na Světovou organizaci pro obchod. Trump oznámí do "několika dnů", zda uzamčení země skončí 1. května. Amerika má 577 307 potvrzených nákaz. 23 232 osob na koronavirus tam zemřelo. Americký ministr financí Steve Mnuchin přislíbil, že 80 milionů Američanů dostane do středy finanční příspěvek.

- Celkový počet mrtvých na světě dosáhl nejméně 117 000 osob. Nejméně 1,8 milionů lidí bylo nakaženo. Tato čísla jsou zřejmě výrazně podhodnocená. 
- Británie zůstane v uzamčení nejméně do 7. května. V britských nemocnicích zemřelo dosud 11 329 osob, 717 za posledních 24 hodin. Široce se však v Británii poukazuje na to, že se neregistrují úmrtí v domovech důchodců a mimo nemocnice. Lékaři upozornili, že intubace pacientů prostřednictvím ventilátorů není procházka růžovým sadem. Intubovaní pacienti se budou muset léčit nejméně půl roku, než se vrátí k normálnímu zdravotnímu stavu.

- Němečtí experti doporučují postupnou relaxaci uzamčení země, pokud se nové infekce stabilizují a budou udržována hygienická opatření bránící šíření infekce.

- Ve Španělsku dále poklesl počet nových nakažených o 102 na 517 za posledních 24 hodin. Celkem je ve Španělsku registrování 17 489 nakažených.

- Brazilský ministr zdravotnictví obvinil veřejně prezidenta Bolsonara, že vyvolává u Brazilců pochybnosti, zda je nutné sociální distancování.   Luiz Henrique Mandetta  varoval, že Brazilci nevědí, zda mají poslouchat ministra zdravotnictví nebo prezidenta. Brazílie registruje 22 720 nákaz a zemřelo tam 1269 lidí.

- Donald Trump řekl v pondělí večer, že se nepřipravuje vyhodit dr. Fauciho.

- Brazilská vláda zakázala nedomorodým občanům vstupovat do domorodých kmenových oblastí, aby zabránila proniknutí koronaviru do indiánských vesnic, a bude rozvážet roušky, rukavice, testovací zřízení a potravu do domorodých komunit, oznámili tamější činitelé. Pandemie ohrožuje 850 000 brazilských domorodců. Dosud zemřeli tři brazilští indiáni, včetně patnáciletého mladíke z rezervace Yanomami na hranicích s Venezuelou.

- Mezinárodní měnový fond poskytne okamžitou úlevu při placení úroků z půjček pětadvaceti členským zemím.

- Brzo se budou muset začít nosit roušky všude, řekl dr. David Nabarro, velvyslanec Světové zdravotnické organizace pro pandemii COVID-19. Světová zdravotnická organizace je ale nedoporučuje pro všeobecné užívání, jenže Nabarro se domnívá, že lidé si na jejich nošení budou muset zvyknout. "Protože tento virus nezmizí a my nevíme, zda lidé, kteří byli nakaženi, budou mít trvalou imunitu, anebo budou moci být nakaženi znovu."

- V New Yorku zemřelo 10 056 osob. Je to téměř čtyřnásobek počtu lidí, kteří zahynuli při útocích z 11. září 2001.

- Počet mrtvých v Itálii dosáhl 20 465.

- Polsko oznámilo 260 nových nákaz za posledních 24 hodin a 13 úmrtí. Celkem je v Polsku registrováno 6934 nákaz a 245 úmrtí, ale Polsko je kritizováno, že dostatečně netestuje.

- V Indii dochází k útokům na muslimy, kteří jsou obviňováni ze spiknutí, že chtějí šířit koronavirus mezi stoupence hindského vyznání.

- Singapur zaznamenal velký nárůst infekcí, 386. Celkem 2918 infekcí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
14488

Diskuse

Obsah vydání | 21. 4. 2020