Musíme zaplatit za éru prosperity

29. 11. 2011

čas čtení 4 minuty

OECD se dařilo sledovat rychle se zhoršující události lépe než MMF, ale ne o mnoho. Stejně jako většina prognostiků měla tendenci spíše realitu následovat než ji předvídat. Je to o málo více než rok, co OECD nadšeně doporučovala ukončit stimulaci ekonomiky zahájenou po kolapsu banky Lehman Brothers. Teď si přeje kvantitativní uvolňování v Británii, snížení úrokových sazeb ECB zvýšených v létě, a společnou urgentní akci k překonání krize eurozóny. Jinak jsou možné mnohé horší následky, napsal Jeremy Warner pro Telegraph.

Petiční výbor skotského parlamentu vyjádřil podporu českým a středoevropským studiím v Glasgow

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý 29. listopadu se petiční výbor skotského parlamentu znovu zabýval peticí více než 3300 osob, požadujících zavedení cíleného financování pro středoevropská kulturní a jazyková studia (včetně studií českých) na University of Glasgow, které manažerské vedení univerzity ruší. Poslanci - členové petičního výboru zdůrazňovali podstatný strategický význam glasgowského centra "Slavonic Studies" pro studium střední a východní Evropy. Poukazovali na to, že je nesmírně důležité šířit informace nejen o ekonomických indikátorech, ale i o kulturním diskursu daných zemí - a je nutno vyučovat i jejich jazyky.

Petiční výbor skotského parlamentu zamýšlí mj. požádat skotského ministra školství, aby svědčil při zasedání výboru v této věci a k výslechu si pozve i rektora University of Glasgow.

Poslanci si byli dobře vědomi, že skotský ministr školství v této věci dostává podstatné množství podpůrných dopisů od členů veřejnosti, včetně od čtenářů Britských listů.

Vaše podpora centru středoevropských studií v Glasgow má tedy velmi pozitivní dopady. Kdo ještě nenapsal a byl by ochoten tuto kauzu podpořit, informace jak to udělat jsou ZDE

Prosíme, napište, pomůžete zachránit vysokoškolský institut, který je velkým přínosem pro mezinárodní styky mezi střední Evropou a světem.

Videozáznam úterního slyšení ve skotském parlamentě týkajícího se petice požadující cílené financování českých, polských a ruských studií v Glasgow je ZDE (od 1 hodiny 12. minuty)

Protestující Íránci vnikli do budovy britského velvyslanectví, bojují s policií

29. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Protest proti britským sankcím, který se uskutečnil u britského velvyslanectví v Teheránu, se zvrhnul v násilí. Demonstranti, převážně militantní sutdenti, vnikli do budovy, odstranili britskou vlajku a nahradili ji íránskou. Státní televize odvysílala záběry, na nichž vrhají kameny do oken velvyslanectví a rozbíjejí je. Studenti bojují s pořádkovou policií.

Breivik byl prohlášen za nepříčetného

29. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Psychiatři kteří zkoumají masového vraha Anderse Behringa Breivika dospěli k závěru, že trpí paranoidní schizofrenií. Jsou přesvědčeni, že během útoků z 22. července, když zabil 77 osob a dalších 151 zranil, byl v psychotickém stavu.

A tak tam chodíš

29. 11. 2011 / Petr Váradi

čas čtení 1 minuta


A tak tam chodíš.
Na 3 směny.
Aby bylo na pivo, kafe a jídlo.
A aby si ženská mohla koupit něco na sebe.
A aby sakra jednou za dva za tři roky bylo na ten Jadran.
A tak tam lítáš jak trotl.
A pak ti někdo volá.
Starej známej eště z vojny. JO, ČÍSLO MÁŠ FURT STEJNÝ.
A že by přijel v sobotu. JO, BYDLÍŠ POŘÁD TAM, KDE DŘÍV.
A co ženská, máš nějakou? Ty vole, vy ste se vzali, jo?!
Ste asi museli, co?
A von že by teda s sebou vzal tu svojí, co s ní je teď.
Její jméno vypovídá o její náruživosti
a když ti ho říká, je ti hned jasný, že jde o nejnovější,
už kompletně porevoluční model.

Jo, dobrý, jasně, přijeď.

A tak ta tvoje naklidí.
Nakoupíte takový ty lepší salámy
Místo Bráníka Gambu.
A nějaký to maso na gril eště vem.
Jo a Malbora, aby se tě neptal, proč kouříš tyhle sračky.

A už když parkujou před barákem je ti jasný,
že bude chtít přiject znova.



Z časopisu Psí víno

Evropský záchranný fond neplní úlohu zachránce jednotné měny

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Naděje EU na pojištění ohrožené jednotné měny prostřednictvím záchranného fondu, jehož nominální prostředky měly být navýšeny na více než bilion eur, je ohrožena. Nárůst výnosů z dluhopisů, útěk investorů od dluhopisů a selhání úsilí zapojit do plánu bohaté Dálného Východu znamenají zřetelný neúspěch politických elit eurozóny.

Voliči se účastnili voleb v Egyptě v rekordních počtech

29. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Nedošlo k násilí ani chaosu. Volební místnosti zůstaly otevřeny o dvě hodiny déle, než bylo oficiálně plánováno. Někteří kandidáti hovořili o nepravidelnostech, které mohou posílit volební vítězství Muslimského bratrstva. Náměstí Tahrir v Káhiře bylo víceméně prázdné. Před školami a vládními úřady, kde byly volební místnosti, byly dlouhé fronty. Většina lidí šla hlasovat, protože si nemohla nechat ujít příležitost prvních svobodných voleb po 80 letech. Nejvyšší volební komise uvedla, že není znepokojena porušováním zákona, že kandidáti nesmějí voliče přesvědčovat, aby hlasovali pro jejich stranu, k čemuž před volebními místnostmi docházelo relativně často.

Člen Muslimského bratrstva před volební místností před Bulaq Abu Ela řekl: "Neměli by se nás bát. Bůh tohle chce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Syrská armáda "usmrtila více než 250 dětí"

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Syrské armádní jednotky od zahájení protivládních protestů v březnu systematicky páchají zločiny proti lidskosti. Uvádí to ostře kritická zpráva OSN. Píše se v ní, že vládní armádní jednotky usmrtily nejméně 256 dětí.

Vyšetřování nezávislé komise OSN zjistilo, že se v Sýrii systematicky popravuje bez soudu, dochází k svévolnému zatýkání občanů, lidé se ztrácejí a jsou mučeni. Bezpečnostní jednotky páchají na zatčených sexuální násilí. Někdy je toto násilí zaměřeno i proti dětem.

Devětatřicetistránkový dokument OSN zahrnují svědectví od dezertérů ze syrských armádních jednotek. Popisují, že vláda systematicky střílí na neozbrojené demonstranty a zaměřuje se na osoby, které mají megafony nebo kamery či mobilní telefony. Jeden bývalý voják svědčil o tom, že byla zastřelena dvouletá holčička - důstojník, který ji zastřelil, se vyjádřil, že si nepřeje, aby z ní vyrostla demonstrantka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Apel na čtenáře Britských listů

21. 11. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Prosím napište skotskému ministru školství na podporu centra českých a středoevropských studií v Glasgow

Vážení čtenáři,

Už čtyři sta let se rozhoduje o vnitropolitických poměrech v Čechách a na Moravě v zahraničí. K hlubinným změnám dochází v Česku vždycky - bohužel - nikoliv v důsledku domácího vývoje, ale v důsledku podstatných geopolitických změn na světové scéně. O situaci v Česku pak rozhodují politici, stratégové, ekonomové a podnikatelé v zahraničí, v poslední době převážně na Západě.

Z toho, zdá se, logicky vyplývá, že je pro české občany strategicky nesmírně významné, aby bylo o kulturních hodnotách českého společenství, o vlastnostech českého kulturně-politického diskursu i o tom, co jsou Češi vlastně zač, v čem spočívá jejich nemalý přínos Evropě a světu informováno co největší množství dnešních mezinárodních studentů, budoucích vlivných mezinárodních osobností.

Fitch: Snížíme rating USA

29. 11. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ratingová agentura Fitch v pondělí varovala, že by mohla snížit rating USA, pokud se politici nedohodnou na plánu, jak snížit ohromný rozpočtový deficit.

Petra Vejvodová: Nechápu, že Vandas je stále předseda

29. 11. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 16 minut

Hraje volejbal, ráda cestuje po českých památkách nebo jen tak přírodou. Lze ji potkat ale i na demonstracích nebo vědeckých konferencích. Když totiž odmaturovala na gymnáziu v Nymburce, začala Petra Vejvodová v roce 2006 studovat politologii a mezinárodní vztahy na brněnské Fakultě sociálních studií. Teď zde dělá doktorát na téma pravicový extremismus. V odborných kruzích zaujal hlavně její článek Autonomní nacionalismus z roku 2008 (na www.rexter.cz), který analyzoval modernizační trendy českého neonacismu. Patří také k autorům publikace Krajní pravice a krajní levice (Grada, rok 2011). Nás zajímalo hlavně, co nového vaří čeští neonacisté ve své kuchyni...

Smrtící útok v Pákistánu údajně trval dvě hodiny, USA ignorovaly žádost o jeho zastavení

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Nálet vrtulníků NATO na pohraniční stanoviště, při němž minulý týden zahynulo nejméně 24 pákistánských vojáků, trval takřka dvě hodiny a pokračoval i poté, co velitelé požádali koaliční jednotky o jeho ukončení. Podle mluvčího pákistánské armády generálmajora Athara Abbáse se pákistánské jednotky na dvou pohraničních stanovištích staly obětí nevyprovokované agrese.

Ruská tisková agentura obviněna, že cenzuruje zprávy kritické vůči Putinovi

29. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Kreml zahájil před ruskými volbami kampaň, jejímž cílem je zabránit Rusům v přístupu ke kritickým západním médiím. Tvrdí to bývalý zaměstnanec tiskové kanceláře RIA-Novosti, který na protest proti tomu rezignoval.

Tisková kancelář RIA-Novosti prý o minulém víkendu nařídila tomuto překladateli, aby nevydával před volbami články kritické vůči Vladimíru Putinovi a jeho straně Jednotné Rusko.

Amazon obviněn ze systematického zneužívání německých vládních podpor

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Internetový prodejce Amazon zřejmě systematicky kasíroval podpory, které německá spolková vláda vyplácí za tvorbu pracovních míst, aniž tato místa skutečně vznikla. Podle obvinění firma opakovaně najímala zaměstnance na dobu určitou v podobě zkušební doby dvou týdnů. Během této doby byli zaměstnanci Amazonu stále placeni vládou.

Pákistán nařídil USA, aby vyklidily leteckou základnu

28. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Pákistán dal Spojeným státům patnáct dnů na vyklizení letecké základny, která představuje klíčovou instalaci pro útoky bezpilotních letounů v Afghánistánu. Jedná se o odvetu za útok, při němž Američané na pohraničním stanovišti omylem usmrtili 24-28 pákistánských vojáků a dalších 13 jich zranily.

Musíme udávat

28. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tak se prý u šéfa pražských strážníků našel úplatek a policii se podařilo toho člověka dostat do vazby. Šlo prý o "udání". V českých dějinách jsme zvyklí na "udání" různých disidentů, členů odboje, lidí čestných a bojujících za správnou věc do rukou odporné státní, totalitní mašinérie, ať už nacistické, nebo komunistické. To se však musí změnit. Policie a stát v demokratických poměrech má být na straně občanů a stíhat zločince, a to zejména za přispění občanů, kteří odmítnou nechat si škodit jako obětní beránci, ale aktivně začnou bojovat proti zločinu. Takovým "udavačem" byl úředník Michálek, jemuž Klaus věnoval svůj novoroční projev brnkající na strunu české malosti a odporu k "udavačům".

Odhal si své spiknutí, aneb Záhady pro lidi na druhé koleji

28. 11. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Oficiální výklad příčin pokračujících globálních ekonomických potíží, to je věru něco pro masochisty jásající nad možností třískat do vlastního těla důtkami: Prožrali "jsme" budoucnost, teď za to "musíme" zaplatit. Žádné další slovo o tom, co kdo kde komu a za jakých okolností vlastně prožral, co kdo kde komu a za jakých okolností rozkradl. Ba nikoho nenapadne ani zmínit, že občané byli po léta naopak povzbuzováni k postoji, že projídat kapitál jako by to byl důchod je to jedině možné a správné, neboť věda a neviditelná ruka trhu už chystají úplně nové zdroje, o jakých se nikomu ani nesnilo. A také pochopitelně žádné podrobnosti ohledně toho, co kdo vlastně nakonec zaplatí.

Bohdan Pomahač a slavná minulost Střední Evropy

28. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V neděli dopoledne přiletěl do Prahy z Bostonu absolvent olomoucké lékařské fakulty Bohdan Pomahač, který letos provedl teprve třetí celkovou transplantaci obličeje na světě (první dvě byly provedeny o něco dříve ve Španělsku a Francii). Zpráva o jeho úspěších obletěla světová média (např. Herald Sun, Washington Post, Al Jazeera). Z krátkého rozhovoru s ním uveřejněného na Novinkách.cz mne zaujala slova o tom, že bylo zapotřebí začít přemýšlet "mimo klasické rámce", aby dosáhl toho, čeho dosáhl.

Marika Demeová: Sny se plní, ale musíme se o to přičinit

28. 11. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 26 minut

Učitelka angličtiny, novinářka, manažerka projektů, aktivistka -- všechno tohle zvládá šestadvacetiletá Marika Demeová. Romka s maďarským původem žije na jižním Slovensku v Hnúšti, městě na svazích Slovenského rudohoří obývaném Slováky, Maďary a Romy. I přes svůj věk už toho v romském neziskovém sektoru hodně zažila a servítky si rozhodně nebere. Posuďte sami...

Škatule hejbejte se! Aneb škatule sem, škatule tam

28. 11. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Nezasvěcený by se mohl domnívat, že změny na pražské radnici znamenají něco nového, převratného a očistného. Lze o tom dost vážně pochybovat, byť stará, zaběhnutá kmotrovská klika povážlivě vrzala delší dobu. Ti noví, co ji uchopili, s ní rázně skončili a hodili ji do politického šrotu. Kéž by. Je totiž dost málo pravděpodobné, že změny, které se na radnici očekávají, budou natolik očistné a čestné, jak by se doufalo. Odpověď proč si to myslím je nasnadě. Především nelze přehlédnout fakt, že se z pohledu TOP 09 tak nějak ukázala osudová pravda (která nyní zvítězila). Po volbách a neúspěšném jednání o koalici s pražskou ODS vyšla TOP 09 na prázdno a tak nějak byli netaktně odstrčeni do role opozice a koalici ODS a ČSSD jen přihlíželi. Dnes, či několik dnů zpět, nastal jejich čas a ten ukázal, že partnerské vztahy mezi koaličními partnery ODS a ČSSD dávno vyčpěly a změna je nutná. Koho kým nahradit však nebyl problém, v záloze byla připravena TOP 09 a bylo potřeba jen několik málo hodin k tomu, aby se prostřednictvím zastupitelů ODS a TOP 09 (tedy nikoliv představitelů obou politických stran) uvařil nový radniční guláš a nabídli jej pražské veřejnosti. Co víc, TOP 09 získala většinu, co méně, ODS zůstal post primátora. Obě strany jsou na výsost spokojeny. Mohou být spokojeni i Pražané?

Koutek reklamní tuposti 45 - Schladím vás z povrchu zemského

28. 11. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Žáci základních škol se učí, že předpona "z-" vyjadřuje změnu stavu, kdežto "s-" označuje směr. Těžko říci, co se vlastně učili tvůrci reklamy pro firmu Giga Computer, kteří nám, pokud navštívíme tento obchod, vyhrožují schlazením. Zároveň, zdá se, touto reklamou usilují i o nominaci v soutěži Sexistické prasátečko. Jsem si jist, že se jim sadaří...

Děkuji čtenářce z Jižních Čech za upozornění na tuto tupou reklamu.

Egypťané jdou k volbám. Očekává se vítězství islamistů

28. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Egypťané jdou v pondělí k prvním parlamentním volbám po svržení prezidenta Husního Mubaraka. Vojenská junta je rozhodnuta nechat volby proběhnout navzdory masovým protestům proti jejím snahám uchovat si kontrolu nad politikou, které zpochybňují legitimitu voleb. Během minulého týdne bylo při střetech demonstrantů s bezpečnostními silami zabito nejméně 40 osob a více než 1 000 jich bylo zraněno.

Nový plán na záchranu eurozóny

28. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Členské země eurozóny zvažují nový plán na zrychlení integrace své fiskální politiky. Jednotlivé národní vlády by v rámci tohoto plánu uzavřely bilaterální dohody, protože by to bylo rychlejší než měnit složitě mnohostranné dohody Evropské unie. Úřady EU by dostaly nové silné pravomoci uvalovat na země přísnou finanční disciplínu v 17 zemích eurozóny. Změny dohody EU by následovaly až později.

29524