Evropská krize zrychlí integraci EU, britští euroskeptikové chtějí vystoupit

14. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Britský premiér David Cameron je pod sílícím tlakem, aby uspořádal v Británii referendum o tom, zda Britové dál chtějí být členy Evropské unie.

Četní poslanci Dolní sněmovny jsou přesvědčeni, že jestliže eurozóna přijme jednotný daňový systém - to je projekt, který prosazuje i britský konzervativní ministr financí George Osborne! - Evropská unie se stane radikálně odlišnou organizací, než jakou byla r. 1973, kdy Británie do ní vstoupila. Mnoho lidí se také obává, že Británie se stane terčem intenzivního nátlaku, aby pozměnila svou daňovou a regulační politiku a přivedla ji do souladu s předpisy eurozóny, přestože Británie do eurozóny nevstoupí. Totéž se zjevně - ještě ve větší míře - týká České republiky.

27125

Byli Ctirad Mašín a Jiřina Švorcová zosobněním zla?

14. 8. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

< Pohřeb Jiřiny Švorcové

Články v BL většinou vyjadřují názor na určitou věc či událost. Jen málokterý autor zůstává u otázky, na níž nenabízí odpověď. Tento text vybočuje z řady, protože se toliko ptá. Předkládaná otázka zní: Existuje v ČR současné moci nepoplatné zkoumání československé historie? Pokud ano, pak se můžeme ptát i na to, jak veřejnost přijímala vývoj před rokem 1989 a jak se srovnává s tím, co nastalo po sametové revoluci.

V posledních dnech zemřeli dva lidé, kteří svým způsobem symbolizují naši neschopnost vyrovnat se s minulou érou.

Jiřina Švorcová byla považována za normalizační kurvu, která škodila lidem.

Fotogalerie Štěpána Kotrby z pohřbu Jiřiny Švorcové ZDE

Kreslené komentáře deníku Daily Telegraph k anglickým výtržnostem

14. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Karikaturista konzervativního britského deníku Daily Telegraph - jako vždycky - vynikajícím způsobem komentoval nedávné výtržnosti v Anglii: Dvě stařeny: "Na kafe? Když jsem dostala dvou esemesku, myslela jsem, že jdeme rabovat!" ZDE

Muž nesoucí krabici s televizorem uprostřed rozbitých výkladních skříní: "Dneska je snad nejhorší den, kdy jsem se mohl rozhodnout si tu televizi koupit!" ZDE

Policista dvěma turistkám: "Kde že se staví olympijský stadion? U druhého vypáleného autobusu odbočte doleva a u vyrabovaného obchodu s elektrickým zbožím se pak dejte doprava." ZDE

Dva mladí výtržníci u novinového titulku BRITSKÝ HOSPODÁŘSKÝ RŮST KLESÁ: "Vědí rodiče ministra financí, co zrovna dělá?" (Vysvětlení: Policie během výtržností apelovala na rodiče, aby si zkontrolovali, co jejich dospívající ratolesti zrovna dělají.) ZDE

Policista u psacího stolu na ulici: "Jo, jsme všichni v ulicích, ale papírování za nás nikdo neudělá." ZDE

Matka dceři: "Za rabování? My jsme vždycky doufali, že budeš zatčena za studentské protesty proti univerzitnímu školnému..." ZDE

Plíživá změna zákona o přístupu k informacím

14. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Strany Zelených

Strana zelených odhalila legislativní přílepek, jehož cílem je tajit výši odměn a platů vyplácených z veřejných zdrojů.

Ministerstvo zdravotnictví v rámci zdravotnické reformy ukrylo do 24. části návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zdravotních službách, *novelu zákona o svobodném přístupu k informacím*. Novela zakazuje zveřejňování platů, odměn a dalších obdobných plnění poskytovaných z veřejných rozpočtů. Návrh zákona je již ve Sněmovně jako tisk 408 a byl schválen v prvním čtení.

Breivik byl kvůli rekonstrukci převezen na místo činu

14. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Norský masový vrah Anders Behring Breivik byl kvůli rekonstrukci převezen zpět na ostrov Utoeya, kde policie provádí rekonstrukci jeho činu. Zahynulo při něm 69 obětí. Breivik v neprůstřelné vestě byl spatřen, jak ukazuje, kterým směrem střílel. Policie později sdělila, že neprojevoval žádnou lítost.

Čeští politikové a slušnost

14. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Dospívat s [homosexuální] identitou je mimořádně těžké. Třetina transsexuálů se pokusí o sebevraždu, každý desátý uspěje. Bohužel nejsou neobvyklé sebevraždy dětí. LGBT čelí šikaně, často mají pocit, že svou identitu musí skrývat, že jsou na celém světě úplně sami, mnohdy mají velké problémy s přijetím sebe sama.

Ve vyspělých zemích zpravidla nemá nejmenší smysl účastnit se podobných akcí, v České republice ale, chvilku se zdálo, to svůj smysl má, protože některé věci v civilizovaných zemích od ústavních činitelů zkrátka neuslyšíte. Ne proto, že by byli "politicky korektní srabi", ale proto, že zpravidla bývají alespoň elementárně slušně vychovaní.

Celý článek ZDE

Šéfové anglické policie reagovali skepticky na Cameronovo pozvání amerického "superpolicisty"

14. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Po nedávných výtržnostech v Anglii pozval premiér David Cameron bývalého šéfa newyorské policie Billa Brattona, aby pomohl odstranit násilí v anglických městech.

Šéf Asociace velitelů britské policie Sir Hugh Orde konstatoval: "Nejsem si jist, jestli chci získávat poučení o tom, jak si poradit z gangy, z oblasti v Americe, kde těch gangů existuje 400. Zdá se mi, že jestliže je tam 400 gangů, tak asi není policie příliš efektivní. Když se podíváte na policejní práci v USA a tamější míru násilí, je to radikálně odlišné od Anglie. Doporučil bych ministryni vnitra rozumnější přístup, například by měla zkoumat nejrůznější styly policejní práce a - což by bylo užitečnější - především evropské způsoby práce, ti, stejně jako my, jsou vázáni Evropskou konvencí. Mám pocit, že až se to udělá, zjistíme, že britský model je pravděpodobně nejlepší."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozkol v britské vládě:

Liberální demokrati se postavili proti "zbrklému" rozhodnutí konzervativců odebrat výtržníkům sociální podporu a vystěhovat je z bytů

13. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Simon Hughes, náměstek šéfa strany britských liberálních demokratů, koaličních partnerů britských konzervativců ve vládě, zdůraznil, že dlouhodobé řešení spočívá v podpoře komunit tím, že jim vláda poskytne příležitosti a přerozdělí bohatství, nikoliv ve zrušení státní podpory a ve snížení daní pro bohaté.

Napsal: "Musíme projevi ambici mít odpovědnou společnosti, kde všichni lidé rozumějí povinnostem vůči sobě navzájem a jsou si jich vědomi. To znamená, že nesmíme snížit daně pro bohaté ani odebrat státní podporu pro potřebné." K návrhu konzervativců snížit sociální dávky a vystěhovat rodiny násilníků z jejich státních bytů, Hughes dodal: "Musíme být opatrní, abychom nepřijali zbrklá rozhodnutí změnit společenskou smlouvu i přístupem k rozsudkům, které mohou mít opačný důsledek, než co je zamýšleno."

Americký "superpolicajt" varuje britskou vládu:

Problémy s násilnostmi v Anglii nelze vyřešit pouze zatýkáním

13. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Komunity se nezbaví zločinnosti páchané gangy tím, že se budou snažit "všechny zavřít do vězení", varoval nový poradce britského premiéra Davida Camerona, americký "superpolicista" Bill Bratton. Za násilnosti v Anglii bylo dosud zatčeno asi 2250 lidí.

Ministr financí George Osborne sdělil BBC, že Bratton doporučuje, aby Británie začala řešit "hluboce zakořeněné sociální problémy", které způsobily tyto výtržnosti. Dodal však, že britská vláda přesto provede škrty v policii, v jejich důsledku bude mít Anglie a Wales do roku 2015 o 16 000 méně policistů.

"Není to pouze otázka policejních rozpočtů," řekl Osborne v rozhlase BBC. "Je to daleko větší problém - jde o lidi, které jsme příliš dlouho ignorovali - musíme jim pomoci, aby získali pocit, že se mohou podílet na životě společnosti."

Homosexuální orientace není deviace

13. 8. 2011 / Filip Mahďák

čas čtení 7 minut

Homofob je člověk vyvolávající negativní pocity a hlásající negativní postoje zaměřené na jedince, skupiny a chování, projevující se jinou sexuální orientací než je orientace heterosexuální. Jako je například lesbická, homosexuální, bisexuální, případně transexuální a mezipohlavní.

Morální úpadek v naší společnosti je stejně intenzivní nahoře jako dole

12. 8. 2011

čas čtení 7 minut

David Cameron, Ed Miliband a všichni britští politikové ve čtvrtek odsoudili výtržníky. Měli samozřejmě pravdu. Ale rozhořčení, vyjadřované v parlamentu, bylo zároveň pokrytecké. Poslanci hovořili o strašlivých událostech tohoto týdne, jako by se jich to netýkalo, píše v britském konzervativním deníku Daily Telegraph jeho hlavní politický komentátor Peter Oborne.

To nemohu přijmout. Jsem přesvědčen, že kriminalita v našich ulicích se nedá oddělit od morálního rozkladu v nejvyšších vrstvách britské společnosti. Za posledních dvacet let jsme byli svědky děsivého úpadku úrovně britské vládnoucí elity. Stalo se přijatelné pro naše politiky, aby lhali a podváděli. Vznikla téměř všudypřítomná kultura sobectví a chtivosti po penězích. Jako dravé šelmy se nechovala pouze mládež v Tottenhamu. Jako dravé šelmy se chovají i bohatí v Chelsea a v Kensingtonu. Před několika lety jsem byl s manželkou na recepci ve velkém domě v západním Londýně. Před domem stála soukromá bezpečnostní stráž. Na večeři se hodně mluvilo o "rozdílech mezi jihem a severem" a chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že hostitelé hovoří o třídních rozdílech mezi obyvateli jižní a severní části Kensington High Street.

Britská veřejnost podpořila policii proti politikům

12. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V odpovědích na otázku, kdo se zachoval efektivněji a profesionálněji při reakci na nedávné výtržnosti v anglických městech, podpořili v internetovém průzkumu angličtí voliči policii a nikoliv politiky.

Jen 30 procent respondentů zastává názor, že premiér David Cameron jednal profesionálně, 44 procent si myslí opak, výsledkem je negativní skóre -14. 28 procent respondentů zastává názor, že londýnský primátor Boris Johnson se zachoval profesionálně, 28 procent osob si myslí opak, má negativní skóre -10. Naproti tomu 45 procent respondentů si myslí, že šéf londýnské policie Tim Godwin se zachoval profesionálně a 27 procent si myslí opak. Godwin má tedy pozitivní skóre 18.

Podle jiného průzkumu veřejného mínění si 45 procent Angličanů myslí, že důvodem k výtržnostem byla kriminalita pachatelů, 28 procent absence respektu k hodnotám v rodinách, 8 procent nezaměstnanost, 5 procent zastřelení Marka Duggana policií, 4 procenta vláda, 2 procenta policie a 2 procenta stav hospodářství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Interview k násilí v Británii:

Zde pomůže jen zcela jiná politika!

12. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Po nepokojích ve Velké Británii vidí profesor filosofie  Raymond Geuss  z Cambridge politiku na konci svých možností.  V interview s redakcí zpráv německé televize tagesschau.de vysvětluje Geuss, jak vůbec to mohlo tak daleko dojít. Jeho rada: radikálně nový začátek,  který ekonomiku země zcela restrukturalizuje. - Raymond Geuss přednáší od roku 1993 na Cambridgeské univerzitě, nejprve na fakultě sociálních a politických věd, nyní na filosofické fakultě. Vědecky pracoval mezi jiným v Heidelbergu, Princetonu, Columbii a Berlíně. Jeho polemické dílo "Kritika politické filosofie" diskutuje otázku  spravedlnosti.

Republikánský evangelikál Rick Perry vyhlásil kandidaturu na prezidenta USA

13. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve vysoce manipulativním projevu, který přenášely televize Fox News, CNN i Al Džazíra, vyhlásil Rick Perry, guvernér Texasu a evangelikálský Republikán, že bude kandidovat na prezidenta USA. V pečlivě choreograficky připraveném představení, které pro Neameričana smrdělo neupřímnou citovostí, vyhlásil nejprve podporu americké armádě "nejlepší armádě světa", a pak se zatvářil "upřímně" a vážně a požadoval minutu ticha pro "všechny ty mladé odvážné Američany, kteří věnovali svůj život na oltář vlasti". Pak najednou změnil výraz, začal se tvářit "přátelsky" a "důvěrně" vykládat televiznímu publiku, jak jeho otec a matka byli obyčejní "občané z lidu" a jak tvrdě pracovali na svých texaských políčkách...

Ostře kritizoval prezidenta Obamu za jeho "chaotické" vedení Spojených států a přislíbil, že až bude zvolen, učiní Washington "tím nejirelevantnějším" místem pro americké občany.

Projev byl tvrdě manipulativní, založený na neupřímném předstírání emocí, předpokládající, že americký občan je tupec, který to nepozná. Bude-li tento člověk zvolen americkým prezidentem, svět má problém.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dohra anglických nepokojů

12. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

  • Konzervativní městský úřad v londýnské čtvrti Wandsworth v jižním Londýně vystěhuje z bytu ve své čtvrti ženu, jejíž syn byl postaven před soud v souvislosti s výtržnostmi na Clapham Junction. Premiér David Cameron to podpořil: "Myslím, že jsme dlouho byli příliš měkcí vůči lidem, kteří rabují a ničí vlastní komunitu. Když to děláte, měli byste přijít o právo na dotovaný byt." Cameron odmítl kritiku, že tím vznikne mezi lidmi ještě větší chudoba. "Je jasné, že si budou muset najít byt někde jinde, a to v soukromém sektoru a bude to pro ně tvrdší. Ale to si měli rozmyslet, než začali krást. V některých případech vystěhování lidí z bytů rozbije kriminální sítě na sídlištích a to je zcela správné." ZDE
  • Premiér Cameron je v konfliktu s policií. V Dolní sněmovně ve čtvrtek vláda kritizovala "neefektivní" policejní taktiky během výtržností. Policie situaci v mnoha oblastech podle ministryně vnitra Mayové nezvládla, její reakce nebyly "dostatečně robustní", nebyla schopna sledovat komunikaci výtržníků na sociálních sítích. Vláda také odmítla zrušit plánované škrty v policii ve výši 2 miliard liber. Někteří velitelé policie vyjádřili otevřeně svůj hněv: "Cameron obviňuje policii, že neumí věštit a předvídat. Cameron kritizuje policii, kdykoli se mu to hodí, aby se sám vyvinil. Paul McKeever, předseda Policejní federace, zdůraznil, že Cameronův postoj bránící škrty v policii je neobhajitelný. "Cameron je jako vědec, který má svou oblíbenou teorii, která byla naprosto zdiskreditována konfrontací se skutečností. Těch 16 000 policistů, co bylo v ulicích Londýna, chce Cameron seškrtat - to je skutečnost."
  • Cameron uvedl v parlamentě, že policie bude mít pravomoci odstraňovat šátky z obličeje lidí, pokud bude existovat podezření, že se podílejí na trestné činnosti. Nájemníci v sociálních bytech o byty přijdou, pokud se dokáže, že se účastnili trestné činnosti. Vláda připraví celostátní program boje proti gangům. Všechny poškozené podniky, obchody a byty dostanou od vlády plné odškodné, i když nebyly pojištěny, podle zákona o pouličních násilnostech z konce 19. století. ZDE.
  • Policie zatkla dvaadvacetiletého muže za vraždu Richarda Manningtona Bowese, který zemřel poté, co se stal v pondělí v Londýně terčem násilných útoků.
  • Policie vytvořila analytické týmy, které prohledávají videozáznamy z policejních kamer i mediálních záznamů a hledají v nich důkazy proti násilníkům. Postupně zatýká další a další pachatele. Podle odhadů bude tato práce trvat rok.
  • Šéf labouristické opozice David Miliband přiznává, že důvody nepokojů byly "složité", ale "někteří lidé ztratili smysl pro to, co je správné a co je špatné". Požaduje veřejné vyšetřování výtržností.

Korupce je zločin

12. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ministerstvo vnitra vypracovalo novou koncepci boje proti organizovanému zločinu. Mimo jiné se v ní mluví také o korupci. Zdá se mi to velmi poučné čtení, protože v Česku je často zvykem uvažovat korupci jako něco, co v zásadě se "skutečným zločinem" nesouvisí a co je pouze jakýmsi parazitismem na veřejných penězích, jakési rozkrádání veřejného vlastnictví. Opak je ale pravda. Korupce rozežírá společnost jako rakovina, ničí její imunitní systém a stává prostředkem organizovaného zločinu, jak si ochočit celý stát. Postoj ministerstva vnitra je srozumitelně shrnutý v těchto slovech:

"Lze tvrdit, že s narůstajícím významem hospodářské trestné činnosti nahrazuje korupce jako nástroj prosazování zájmů zločineckých skupin tradiční násilné metody. Pomocí rozsáhlé korupce získávají zločinecké skupiny přístup do státní i soukromé sféry. Narušují tak aplikaci a vymahatelnost práva, sabotují boj proti vlastní trestné činnosti a podrývají pravidla ekonomické soutěže."

Vnitro: Organizovaný zločin prorostlý státní správou i policií vynáší miliardy ročně

Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem IV

12. 8. 2011 / Zdeněk Jemelík

čas čtení 5 minut

V článku "Ochránce nespravedlivě stíhaných před soudem", uveřejněném 22. dubna 2011 na Britských listech, jsem uvedl čtenáře do problematiky procesu proti Johnu Bokovi, obžalovanému pro násilí na úřední osobě, kterou je strážník městské policie. Shodou okolností se ho měl dopustit v době, kdy se jako prezidentův nominant ucházel o zvolení veřejným ochráncem práv. Navázal jsem 23.května 2011 zprávou o průběhu hlavního líčení, které se konalo 26. dubna 2011 a vyústilo v odročení na 26. května 2011. O tom jsem pak referoval 4.července 2011. Hlavní líčení bylo opět odročeno na 7. července 2011.

Britským listům roste čtenost

13. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Podle Google analytics stoupla čtenost Britských listů v období od 1. března 2011 do 12. srpna 2011 ve srovnání se stejným obdobím v roce 2010 o 19.02%. Počet absolutních unikátních návštěvníků vzrostl za toto období o 18.18% na 1 247 141. (Období jsme vzali ke srovnání namátkou, před březnem 2010 jsme v Google analytics nebyli zaregistrovaní.)

I během letního období, kdy tradičně čtenost poklesne, stoupl počet návštěv na BL v době od 1.7. do 12. 8. 2011 oproti témuž období loni o 10.83% a počet absolutních unikátních návštěvníků o 15,44% na 305 089.

Viz grafy Google analytics uvedené níže.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Cameron popírá souvislost nepokojů s rozpočtovými škrty

12. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron obvinil z odpovědnosti za nejhorší pouliční nepokoje za celá desetiletí pouliční gangy a oportunistické lupiče, přičemž odmítl myšlenku, že násilí v Londýně a dalších velkých anglických městech způsobila vládní úsporná opatření (z nichž mnohá dosud nebyla zavedena). "To není věc chudoby, ale kultury," prohlásil."Kultury která glorifikuje násilí, projevuje neúctu k autoritě a hovoří stále o právech, ale nikdy o povinnostech."

Jak reagovala Dolní sněmovna na výtržnictví v anglických ulicích?

12. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Relativně schopně, píše v deníku Guardian Andrew Sparrow, v tom smyslu, že debata byla inteligentní a informativní. Vyskytlo se málo stereotypizujícího "pověsit je a zbičovat je" od pravice i bědování "můžou za to všechno státní škrty" od levice. Pokud si přečtete zítra parlamentní přepis debaty, když se nepodíváte na jména poslanců, těžko budete moci určit, co říkali labouristé a co konzervativci.

Existuje pozoruhodná shoda ohledně toho, že se stalo něco, co způsobilo, že vzniklo určité množství mladých lidí, kteří jsou odsunuti na okraj společnosti a trpí pocitem odcizení. Jestli v té věci mohou politikové něco podniknout, to je velká otázka, ale v parlamentě je zjevně mnoho lidí, kteří o těchto věcech seriozně uvažují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O údajně nepolitickém jednání, neboli O nevědomé podpoře vlády

12. 8. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Ve Spiegelu online byl uveřejněn interview, ve kterém v Londýně žijící americký sociolog Richard Sennett poukázal na to, že britská společnost izoluje a kriminalizuje mladé lidi, že drancování části z nich v posledních dnech ale nebylo politickým jednáním. Tohle mě přivedlo k dnešní poznámce o nepolitickém jednání a významu slov.

Jak davové emoce nahradily politickou racionalitu

12. 8. 2011 / Richard Sennett

čas čtení < 1 minuta

"Masy lidí jsou zaujaty svými jednotlivými životními historiemi a zejména emocemi tak jako nikdy předtím. Tento zájem se ukázal být spíše pastí než osvobozením... Ve výsledku vzrostla konfúze mezi veřejným a důvěrným životem; lidé se ve formě osobních pocitů vyrovnávají s veřejnými záležitostmi, s nimiž lze přiměřeně zacházet pouze prostřednictvím neosobního významu..."

Sennett, R.: The Fall of Public Man. New York, Alfred A. Knopf, 1976. 373 stran. Strana 5.

Anglický student, který ukradl v Lidlu vodu za 100 Kč, byl odsouzen do vězení na půl roku

12. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Několik magistrátních soudů v Anglii zasedalo celou noc a odsuzovalo násilníky z nepokojů posledních dní na běžícím pásu. Někteří poslanci vyjádřili znepokojení, že se jim nemusí dostat objektivního posouzení jejich činů. Veřejnost je však na násilníky rozezlena a požaduje jejich exemplární potrestání. Vyskytly se i návrhy, že by měly být násilníkům odebrány státní činžovní byty, pokud se ukáže, že se podíleli na výtržnostech.

Student, který v Lidlu v Brixtonu během londýnských nepokojů ukradl soubor lahví s pitnou vodou za 3 libry padesát (100 Kč), byl odsouzen na půl roku nepodmíněně. Potvrzuje to, že angličtí soudci se rozhodli zasáhnout proti mladým účastníkům nynějších nepokojů nesmírně razantně.

Nicholas Robinson, 23, student oboru elektroinženýr, se vracel v ranních hodinách v pondělí z bytu své přítelkyně, když si povšiml, že v supermarketu Lidl na Acre Lane v Brixtonu dochází k rabování. Vzal si tam soubor lahví s pitnou vodou, protože "měl žízeň". Ave ve 2.40 ráno se však na scénu dostavila policie, on sice lahve odhodil, ale byl zatčen. Robinson bude muset strávit ve vězení nejméně tři měsíce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stojí Evropa na prahu další války? Možná, že ano.

12. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 9 minut

V Norsku nám Breivik připomněl, jak to vypadá, když někdo vezme "záchranu" Evropy do vlastních rukou. V Anglii naopak přistěhovalci a lidé ze sociálně vyloučených skupin ukazují svojí představu o využití hrubé moci. Rabování, žhářství a nepokoje. Vraždy, výbuchy a strach. Společným jmenovatelem je nenávist.

Žádná válka ze své podstaty není dobrá

12. 8. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Společně s panem Neumanem mi pan Urban vyčítá ideologický pohled na svržení atomových bomb na japonská města a obecně na druhou světovou válku. Nevím, zda si oba pánové uvědomují, že každý jsme ovlivněni nějakou ideologií, včetně jich samotných, alespoň do jisté míry, a tak formujeme svůj pohled na jednotlivé události či dění kolem nás bez nároku na objektivitu.

Americký astronaut Feustel byl v Pardubicích

11. 8. 2011

čas čtení 8 minut

Dne 4.8. jsem se zúčastnil besedy s americkým astronautem A. Feustelem. Českou republiku navštívil proto, že jeho manželka Indira je českého původu. Matka je nebo byla Češka (Pojarová? ze Znojma), jak napovídá křestní jméno, otec byl nebo je Ind. Andrew Feustel je jeden z amerických astronautů, kteří se hlásí k českému původu. Lowell byl účastník mise Apolla 13, která musela čelit akutnímu nebezpečí havárie. O této misi byl natočen hraný film Apollo 13 s T. Hanksem, píše Karel Vašíček.

Nečekaná vzpomínka (na "Berlínskou zeď")

12. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

1. Prolog

Přiznávám se. Nemálo mě to zvláštní jubileum zaskočilo. Zatím jsem je nechal bez hodnotícího přívlastku. Padesát let! To je přece už nějaká doba. Kolik nás ještě je, těch pamětníků? Těm, kteří byli do tehdejších dějů nějak "namočeni", musí být nejmíň už sedmdesát. Takže důchodci. Dnes ta zeď ve své obludné nastraženosti a celkové délce je již spíše připomínána jenom jako přízrak, který od konce roku 1989 neexistuje. Takže třeba ten dodatečný fakt, že ta proslulá zeď byla právě před 22 lety manifestačně zbourána, mohou si přijatelně připomínat lidé teprve od rozkvětu osobního života, tedy od oněch legendárních 33 let Kristových... Jinak řečeno, začátek historie té proslulé zdi je už dávno za zenitem lidské paměti. A dokonce její konec už je -- bez přehánění -- spíše příběhem pouze virtuálním nejmíň pro polovinu obyvatelstva. Pro ty mladé, kteří již druhou generaci nastupují do školních škamen, musí jít pouze o jakýsi zvláštní příběh z kategorie neskutečně fantastických a nemálo bájných příběhů, jaké ani nelze brát vážně. Jako kdyby příběh té Berlínem ozvláštněné "zdi" měl pouze znaky čehosi lidsky nemyslitelného a v té zvláštní přízračnosti až šíleně paradoxního.

Školníci a faráři -- kdo z koho?

12. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

U vrat nebeských stojí zdejší služebníci boží, zatímco u vrat školy bude brzy prázdno. Pokud vláda bude nucena splnit příkazy bývalého lidoveckého ministra Kalouska a sníží platy nepedagogickým školským pracovníkům.

26865

Hugo Toxxx: Dost mě vytáčí česká připosraná nátura

12. 8. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 10 minut

Čtenáři čtrnáctideníku Romano hangos jsou pracovníci romských a proromských neziskovek, "obyčejní Romové" hlavně z Brna, částečně studenti a učitelé humanitních oborů a úředníci, lidi z romských souborů a kapel a jejich rodin. Mohl byste se jim blíže představit? Kdo je tedy Hugo Toxxx, "v civilu" Jan Daněk, jaký má "civilní" a "umělecký" životopis?

Nevěrohodný text

12. 8. 2011 / František Cudziš

čas čtení 6 minut

Podľa článku Mojmíra Babáčka uverejneného v BL 8. 8. t. r. vraj:

"Na blogu Open Salon, který provozuje americký server Salon, první internetový časopis v dějinách, založený v americkém centru moderních technologií v Silicon Valley, vyšel 1. července článek, podle kterého "od roku 2006 pět různých vynálezců vyprojektovalo, tři vytvořili a dva předvedli samostatné, bezpečné a zelené jaderné "plasmové" baterie, které mohou po dobu pěti až deseti let dodávat spolehlivou a stálou energii bez jediného dobití". V bateriích je, podle článku, používáno thorium, které už v indických jaderných elektrárnách začíná nahrazovat uran, a jehož světové zásoby jsou třikrát větší než světové zásoby uranu a mohly by být využívány pro celosvětovou spotřebu energie stovky let. Elektromagnetické vyzařování baterií přitom údajně nepřesahuje úroveň vyzařování mobilního telefonu."

V článku sú uvedené aj ďalšie informácie, ku ktorým sa možno ťažko zodpovedne vyjadrovať, pretože vyzerajú dosť nevierohodne.

Konec růstu, aneb Kniha o tom, o čem jste se nechtěli dočíst

11. 8. 2011

čas čtení 14 minut

Heinberg, R.: The End of Growth. Adapting to Our New Economic Reality. Gabriola Island, New Society Publishers 2011. 310 stran. ISBN 978-0-86571-795-7.

KD│ "Světový ekonomický systém je koneckonců z větší části držen pohromadě přesvědčením a vírou, že bude pokračovat v růstu", konstatuje Richard Heinberg v pasáži své kontroverzní knihy, kde se přiznává, že měl jisté pochybnosti o tom, zda ji vůbec publikovat. Vždyť přece - někdo může namítnout - svou prognózou sám pokračování ekonomického růstu (aspoň na chvilku, ještě!) podkopává. Jenže vlády už po vypuknutí současné ekonomické krize dostaly k dispozici spoustu zatraceně vydluženého času, který využily pouze k tomu, aby se vyhýbaly řešení skutečně důležitých problémů, konstatuje autor. Je tedy lepší s předstihem upozornit alespoň jednotlivce a komunity ochotné už nyní naslouchat, uvažovat a adaptovat se na to, co nás - podle všeho - čeká a nemine: Definitivní konec globálního ekonomického růstu.

Akcie na mezinárodních burzách znovu poklesly:

Očekává se, že Francie přijde o svůj rating AAA

11. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Akcie v Evropě i v Americe začaly znovu klesat, protože se rozšířily zprávy, že podobně jako USA i Francie přijde o svých dluhový rating AAA. Prezident Sarkozy oznámil, že do týdne budou oznámeny plány na snížení rozpočtového deficitu jeho země.

ANGLICKÉ VÝTRŽNOSTI:

Čistě jenom "kriminalita"?

11. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Britský premiér David Cameron ve čtvrtek kolem poledne odpovídal dřevěně, jako robot, asi tři hodiny na otázky 160 poslanců během mimořádně svolaného zasedání Dolní sněmovny, kvůli pouličním násilnostem v ulicích anglických měst. Všechno to násilí způsobila jen "kriminalita", žádné jiné příčiny údajně nejsou. Tvrdošíjně také Cameron odmítal zrušit plánované škrty a propouštění v policii. Seumas Milne v deníku Guardian argumentuje, že vládnoucí konzervativní politikové musejí tvrdit, že jedinou příčinou násilí byla "kriminalita"n jinak by totiž museli přijmout odpovědnost za své politické selhání.

Argumentace, že při výtržnostech v ulicích anglických měst šlo čistě jen o "kriminalitu", je nesmyslný, píše Seumas Milne. Jestliže tyto projevy "čisté kriminality" nemají vůbec nic společného s policejní šikanou, nezaměstnaností mladistvých, drastickou nerovností ani prohlubující se hospodářskou krizí, proč k nim dochází teď a ne před deseti lety? A pokud to nemá nic společného s divošskými sociálními rozdíly v dnešní Británii, proč vznikly tyto nepokoje v chudých a nikoliv v bohatých čtvrtích?

Společnost se rozkládá - zavíráme

11. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Toto je nápis, který byl umístěn včera večer v Manchesteru na obchodu s bagetami Subway: "Litujeme, ale v důsledku bezprostředně hrozícího kolapsu společnosti zavíráme dnes v 18 hodin."

V Chile došlo k násilným demonstracím za vzdělání zadarmo

11. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Pokojná studentská demonstrace skončila násilím: Demonstranti zapalovali v Santiagu automobily a rabovali obchody

V ulicích chilského hlavního města a dalších měst došlo k násilným demonstracím. Desetitisíce studentů znovu demonstrovaly za změny ve státní univerzitní politice.

Maskovaní demonstranti v úterý v Santiagu pálili automobily a barikády, rabovali obchody a házeli na policii nábytek. Někteří zaútočili i na jednu obytnou budovu, házeli kamením a rozbíjeli okna. Pořádková policie použila slzného plynu a tanků s vodními děly.

Bátora pochází z milostného splynutí Hradu a véček

11. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Přijde mi docela výmluvné, že proti Bátorovi stojí už ODS i TOP09, zatímco ho hájí pouze Věci veřejné. Proti Bátorovi se postavili lidé jako předseda ODS a loutkový premiér Nečas (který kdyby bylo na něm a ne na faktickém premiérovi Klausovi, tak Bátoru nejspíše nepustí na ministerstvo školství), šéf pražské ODS Šťastný a nyní také Miroslav Kalousek, asi nejdůležitější postava TOP09. Na straně Bátorově stojí rádoby moderní, "protikorupční" strana "nových tváří" a půjčkové demokracie, nazývaná Věci veřejné.

Nevěděli jsme, že naším vzorem budou Lotyšsko a Island

10. 8. 2011 / Josef Mrázek

čas čtení 6 minut

Největší oporou naší špatné vlády jsou, bohužel, sdělovací prostředky, a to tím, že nedávají občanům dost informací o tom, komu koalice slouží, a nehledají příčinu, proč skoro všem občanům, s vyjímkou těch nejbohatších, koalice škodí. Místo toho se stále lže, aby se nemuselo přiznat, že jiná příčina tohoto stavu, než vyšší forma korupce, se nedá najít.

Rasismus na Facebooku (a v české společnosti)

10. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Tento text nyní koluje na Facebooku a již jsem se kvůli němu pohádal. Svádí mnohé povrchní a pitomé lidi, aby se ho zastávali a dávali si ho oblíbených atd. Není to však hrubé porušení zákona o hanobení rasy a přesvědčení? Nemělo by se upozornit, že slušný člověk něco takového musí odsoudit? Podobné věci přece vedly k těm nejhorším zvěrstvům v dějinách lidstva a mají za následek miliony vyvražděných a umučených lidí.

OSOBNÍ SVĚDECTVÍ

Rabovali černí i bílí

10. 8. 2011

čas čtení 6 minut

Nejsem žádný spisovatel. Avšak poté, co jsem se dnes, v pondělí 8. srpna, vrátil domů z práce, mám potřebu se podělit o své zkušenosti s rabováním (zejména proto, že jsem se o tom dočetl mnoho nesmyslů).

Když jsem byl v práci, viděl jsem na internetu, že v Hackey se dějí násilnosti. Očekával jsem to, avšak ne, že k tomu dojde tak brzo a za denního světla.

Cestou domů autobusem jsme skončili ve Walworth Road. Řidič zaparkoval na kraji ulice za dvěma jinými autobusy, vypnul motor a řekl, že všichni musíme vystoupit. Viděl jsem, že asi 15 policistů brání lidem ve vstupu do Walworth Road. Začal se shromažďovat obrovský dav. Walworth Road je normálně velmi rušná ulice. Dav byl pokojný, skládal se z obyčejných lidí, kteří chtěli pokračovat ve své cestě. Policisté také byli v klidu, nikdo z nich nebyl vybaven zařízením proti násilnostem, většina byla v uniformě, někteří v oblecích a nevěděli, co se děje, anebo kdy to skončí. Lidi se jich opakovaně ptali na to, co se děje.

Pouliční nepokoje a třídní rozdělení britské společnosti

10. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokusíme-li se srovnat nesrovnatelné - to co se zjara odehrávalo v Egyptě na náměstí Tahrír nebo v ulicích Madridu s tím, co se dnes děje v Londýně - je třeba se kvůli vysvětlení vrátit k celé poválečné a postkoloniální historii Británie. V kontinentální Evropě během třiceti tučných poválečných let prodělávaly i dělnické vrstvy masivní sociální vzestup a postupně se začaly spíše identifikovat se středostavovskými hodnotami. Zadlužená poválečná Británie s tradičními třídními přehradami (nacionalističtí indičtí historici dokonce tvrdí, že ani jejich kastovní systém nikdy neměl tak ostré hranice, dokud nebyl "reformován" koloniální mocností...) svým dělnickým vrstvám nikdy nic takového na podstatnou dobu nenabídla - a po ropném šoku 70. let byla naopak první evropskou zemí, která začala poválečná sociální opatření drasticky odstraňovat.

Kam Česká televize střelila Camuse?

10. 8. 2011 / Josef Brož

čas čtení 2 minuty

Senzační odhalení o smrti Alberta Camuse, jak ho přinesla Česká televize citující italský list Corriere della Sera, získalo nechtěný komický rozměr. Za smrtí Alberta Camuse měla stát sovětská KGB. Nejde tu ale o Zábranův ruský zdroj, nad nímž moderátor s manželkou Jana Zábrany spekulují, nýbrž o tajemného France-Tireura. Kdo to proboha vlastně byl?

Zatracení imigranti. Přistěhují se nám sem a hájí naše domovy a komunity!

10. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Lidé v Londýně pouze neplenili obchod H&M, rovnou si na místě zkoušeli šaty, které plánovali ukradnout. Supermarket Debenhams na Clapham Junction byl naprosto vyprázdněn od zboží a dlouhé hodiny poté byly pak ulice plné lidí s taškami od Debenhams.

Myslím si, že lze možná interpretovat vykrádání obchodů jako vznešenou kauzu, pokud kradete základní životní potřeby: mléko, chleba. Těžko to lze udělat, když kradete módní tenisky a laptopy. Že by veřejnost reagovala na "brutální čin policie" tím, že by se rozhodla vykrádat jedno nákupní středisko po druhém? ptá se v deníku Guardian Zoe Williams.

BRITSKÝ POLICEJNÍ STÁT

V nynější krizi potřebují britská města komunální demokracii

10. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Cizincům, kteří sledovali tento týden městské nepokoje v anglických městech, by mělo být odpuštěno, pokud usoudili, že britská města dnes řídí čistě jen policie a ministryně vnitra. Města v Anglii sice mají komunální úřady a Londýn má voleného primátora, ale ti nikde nejsou vidět. Nemají žádnou moc, a proto nemají žádný veřejný status jako významní političtí a občanští představitelé, píše Simon Jenkins v deníku Guardian.

To, že si nepokoje v anglických městech pro sebe "znárodnili" ministryně vnitra a britský premiér, nutně vede vládu k tomu, že je její reakce přehnaná.

"Peníze nebo život"! Aneb, J. Payne není chytřejší Marxe. A tak by rád!

10. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Kauza střelce Karla Bašty, majitele sběrných surovin v Ivančicích na Brněnsku, je dostatečně známa. Jen stručně zopakuji, že před dvěma roky si nenechal líbit opakované loupení ve své firmě a na nezvanou návštěvu lupičů použil střelnou zbraň, aby je při útěku střelbou zastavil. Při střelbě však dva lidi zranil, dívku (údajně) dokonce připravil o zrak. Za tento čin byl odsouzen na šest let do vězení. Odseděl si však pouze tři měsíce, neboť byl prezidentem Klausem omilostněn. Samotnou podstatu počínání pana Bašty, stejně jako milost od V. Klause ponechávám bez komentáře.

Zpochybňovat zločiny Západu obecně je stejně zhoubné jako zpochybňovat jeden z jeho největších zločinů -- holocaust

10. 8. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Úsměvným dojmem na mě působí článek pana Jana Neumana, který mě obviňuje z toho, že v případě svržených atomových pum na Hirošimu a Nagasaki "pravděpodobně vycházím z jednoho zdroje", ač sám uvede jen dva, navíc oficiální, které nereflektují výzkum uznávaných specialistů, ale spíš oficiální postoje vlád Spojených států, jež nikdo soudný nemůže brát vážně -- zvláště když známe dlouhou linii lží jejich oficiálních představitelů. Také ignorace stanovisek předních vojenských špiček Trumanovy éry, jež použití jaderných zbraní kritizovaly s tím, že jsou z vojenského hlediska nebezpečné a barbarské, je tu nabíledni.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

60246