Ukrajinský prezident "uzavřel příměří"

19. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč oznámil, že s opozičními předáky uzavřel příměří, poté, co při protestech tento týden zahynulo nejméně 26 osob. Prohlášení na prezidentském serveeru konstatuje, že se Janukovyč s opozičními předáky dohodl, že zahájí "vyjednávání", jehož cílem bude ukončení krveprolévání, k němuž dochází v posledních dvou dnech. Janukovyč se údajně s opozicí také dohodl stabilizovat "situaci v zájmu sociálního smíru".

V britském sociálním státě panuje atmosféra strachu

19. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Ministerstvo práce a penzí řídí "kulturu strachu", v níž uchazeči o zaměstnání čelí nerealistickým cílům nalézt si práci - nebo riskovat, že přijdou o dávky. Oznámily to přední humanitární organizace během oficiálního vyšetřování.

Kandidátka na ředitele ÚSTR Muriel Blaive

Debata je užitečnější než morální odsudek

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Politika nesmí dopředu určovat "správnou" kolektivní paměť. Právě zde je rozdíl mezi komunistickým režimem, který diktoval, co si máme o minulosti myslet, co si máme pamatovat a na co máme zapomenout, a demokracií, která má vychovávat své občany, aby byli schopni sami kriticky uvažovat o informacích a interpretacích, se kterými jsou konfrontováni. Dnešní hodnocení minulosti by měla vzniknout v dialogu a v otevřeném prostředí, respektujícím jak odlišné verze paměti, tak zejména autoritu pramenů a propracovanou vědeckou metodologii. Politika paměti má v demokratické společnosti vysvětlovat a nabízet, nikoliv obžalovávat a zakazovat.

Debata je v dlouhodobé perspektivě užitečnější než morální odsudek. Jakmile mají lidé vzpomínky, které jsou v rozporu s "oficiálním" výkladem dějin, budou si příští generace uchovávat paralelní narativ a to, co se říká doma se bude rozlišovat od toho, co se říká ve škole nebo na veřejnosti, tak jako tomu bylo za totality. Jestliže ÚSTR bude připomínat pouze heroizované dějiny odporu a represe na úkor sociálních dějin a dějin každodenního života, které jsou lidem blízké, hrozí mu, že větší část veřejnosti, které se to netýkalo, se v tomto narativu nepozná. Kolektivní paměť se tím dlouhodobě nezmění; jediným důsledkem bude, že ÚSTR se naopak oddělí od společnosti.

Zdroj: ZDE

Pozn.red.: Článek byl mezitím z Lidových novin odstraněn.

Jak může úřad zničit fungující rodinu

19. 2. 2014 / Miroslav Prokeš

čas čtení 12 minut

Naše Sdružení zastánců dětských práv -- česká sekce mezinárodní organizace DCI (Defence for Children International) každoročně pořádá v parlamentu seminář, na němž se hodnotí (ne)plnění Úmluvy o právech dítěte v Česku. Na posledním semináři, loni v lednu, jsme však opustili obvyklou strukturu a jako hlavnímu tématu jsme se věnovali Drábkovými reformami skokově zhoršené situaci postižených dětí -- nejslabších členů naší společnosti -- potažmo i jejich rodičů, zejména samoživitelů.

Rakovina prsu

19. 2. 2014 / Petr Wagner

čas čtení 4 minuty

Pan kolega Vimmer se ve svém článku dopouští stejné chyby jako většina médií. Totiž dává do jednoho kyblíku věci, které spolu nesouvisí.

Pojďme tedy poněkud popořádku. V Česku onemocní nově rakovinou prsu něco málo pod osm tisíc žen. Připomínám, že jde o ty diagnostikované. Za rok na tuto diagnosu umře něco více než dva a půl tisíce žen. Jinými slovy a trochu cynicky: zde máme každý rok něco přes pět tisíc žen, které přežívají díky léčbě. To je mimochodem za vzrůstajícími náklady onkocenter.

Nejméně čtrnáct demonstrantů bylo usmrceno při potyčkách v Kyjevě

18. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Naděje na ukončení tři měsíce trvající krize na Ukrajině rychle mizí uprostřed scén násilných protestů, zapalování budov, policejních zásahů bombami a střelbou gumovými projektily, v důsledku čehož bylo usmrceno nejméně čtrnáct demonstrantů a desítky demonstrantů byly vážně zraněny.

Dochází k nejhoršímu násilí za mnoho týdnů. Ruskem podporovaný prezident Viktor Janukovyč, hlavní terč protestů, totiž odložil vypracování dohody pro jmenování nové prozatímní vlády.

Ministr skotské vlády se stal terčem rasového útoku, když prodával skotský Nový prostor

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

< Humza Yusaf

Poslanec skotského parlamentu a ministr skotské vlády Humza Yusaf se stal terčem rasistického verbálního útoku, když spolu s dalšími politiky, herci a televizními celebritami prodávali u nádraží v Queen Street v Glasgow časopis Big Issue, britskou verzi českého Nového prostoru, aby v rámci Mezinárodního týdne pouličních prodavačů novin poukázali na osud bezdomovců.

Na Humzu Yusafa, ministra skotské vlády pro zahraniční věci a mezinárodní rozvoj zaútočil verbálně před nádražím v Queen Street v Glasgow muž, který mu vulgárně doporučil, aby opustil Británii a "vrátil se domů". Pak občan začal nadávat na údajné bulharské a rumunské přistěhovalce ve Skotsku.

"Tenhle chlap k nám přistoupil," konstatoval ministr Yusaf, a když jsem se ho snažil přesvědčit, aby si koupil časopis Big Issue, řekl: 'Ne od tebe, ty nejsi z mé země,' Otočil jsem se a řekl jsem, myslím, že zjistíte, že jsem ze Skotska, že je to můj domov. Narodil jsem se tu v Rutherglenu, vyrostl jsem tu a chodil jsem tu do školy a teď mám to štěstí, že zastupuju Glasgow ve skotském parlamentu."

Yusaf, 28, oznámil incident policii a doufá, že policie muže nalezne. Pravidelní prodavači časopisu Big Issue ze středovýchodní Evropy konstatovali, že jsou terčem takových verbálních útoků téměř každý den. Editor časopisu Big Issue Paul McNamme vysvětlil, že verbální i fyzické útoky na bezdomovce, kteří prodávají jeho časopis, jsou běžné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Smutný konec inteligence

19. 2. 2014 / Sandra Wain

čas čtení 5 minut

Původcem vývojové nebo revoluční změny ve společnosti a jejího uspořádání je inteligence, která k tomu případně využívá síly veřejnosti. Výsledek změny je adekvátní stavu inteligence. Pokud je inteligence nedostatečná nebo zvrácená, nastanou ve společnosti i zvrácené (absurdní) poměry. Zpětně z těchto poměrů můžeme usuzovat na stav inteligence.

Lze nalézt východisko ze severokorejského "patu"?

19. 2. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Panel OSN zveřejnil obsáhlou zprávu o zvěrstvech odehrávajících se v Severní Koreji; nemusíme znovu líčit otřesné případy, jež byly přirovnány k zločinům nacistů. Severokorejský vůdce Kim Čong-un by se svými soukmenovci měl být vydán Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) k trestnímu stíhání. K tomu ovšem nedojde, protože Čína přes pro ni trpěnou existenci nechtěného souseda nedopustí, aby celá záležitost skončila v Haagu.

Studenti zvolili Edwarda Snowdena "rektorem" Glasgow University

18. 2. 2014

čas čtení < 1 minuta

Studenti na University of Glasgow v úterý zvolili Edwarda Snowdena do ceremoniální funkce "správce" studentských zájmů (anglicky "rektora") této vysoké školy. Snowden, který ovšem zůstává dál v Rusku, nahradí odcházejícího Charlese Kennedyho, bývalého předsedu strany britských Liberálních demokratů. Funkci bude Snowden zastávat tři roky.

Snowden sdělil listu Guardian, že po zvolení studenty v Glasgow, kteří se účastnili voleb "rektora" v rekordním počtu, má pocit pokory. Zdůraznil znovu význam individuální lidské svobody.

Snowdenovo jmenování je ovšem čistě symbolické a jak na to poukázali někteří kritici, vzhledem k tomu, že zřejmě nikdy do Glasgow nepřijede, bude moci jen těžko hájit zájmy studentů, či případně vystupovat proti přehnaným platům vysokých univerzitních činitelů či proti managerialismu, který pohlcuje britské univerzity.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Někdo to rád Soči!

19. 2. 2014 / Tomáš Vohryzka

čas čtení 4 minuty

Drahý Johne, je mi tě líto, neboť jsi patrně nemohl sledovat v Mexiku zahájení Olympijských her v Soči. Posílám ti proto nejen pozdrav ze země neomezených možností ale i trochu politicky nekorektní reportáž.

Soči přes zakalené oči

19. 2. 2014

čas čtení 2 minuty

Dovolte, pane ing. Vohryzku, pár slov k vašemu poslednímu článku "Někdo to rád Soči", píše Jaroslav Šlambor. Tušil jsem, že někdo přijde s "olympijským" plivancem a nakonec jsem se dočkal. Konečně někdo sepsal ty hlavní bláboly spojené s olympiádou, které produkují dnešní média. Bohužel. Jen doufám, že jste v Rusku-Soči opravdu byl (jak píšete) a máte postřehy z první ruky. To podstatné (podle mě) je, že pro rusofoby vašeho ražení neexistuje ve vztahu k hodnocení ruských reálií pozitivní východisko. Připravili to dobře, je to špatně.

Tak tu Semelovou pověste, ať maj jednou komunisti po kom přejmenovávat náměstí

19. 2. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 10 minut

(Jde o) nenávist ke svobodě, pohrdání odlišnostmi, netolerance do morku kostí.
Jiří Peňás
Je nebezpečné domnívat se cokoli.
Jiří Suchý

V Česku je svoboda slova a projevu. To si zřejmě myslela i Marta Semelová, když odpovídala na otázky v Hydeparku . ČT jistě nemá v úmyslu popularizovat KSČM a tak editor vybíral hlavně otázky o temné minulosti KSČ.

BBC 3 hledá mladé Čechy, žijící v Británii, kteří by ukázali Angličanům, jak si najít práci

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Na Britské listy se obrátil Marcin Wawro, asistent produkce televizní společnosti IWC Media, která v současnosti připravuje nový televizní seriál pro stanici BBC 3 (specializující se především na pořady pro mladé lidi).

V seriálu budou skupiny Středoevropanů, žijících v současnosti a pracujících v Británii (Poláci, Slováci, Češi, atd.) pomáhat nezaměstnaným mladým Britům najít práci.

Středoevropané jsou známí svou vynikající pracovní etikou, zatímco téměř jeden milion mladých Britů (ve věku od 16 do 25 let) jsou bez práce.

Produkce televizního seriálu hledá skupinu mladých Čechů a Slováků, kteří žijí společně a rádi by se podíleli na tomto pořadu.

"Bude to pěkná práce, pořad bude mít pozitivní vyznění a je to šance pro Brity i Středoevropany navzájem se poznat."

Věc spěchá, účastníci se budou vybírat v následujících dvou dnech.

Kdo má zájem, prosím zatelefonujte Marcinu Wawrovi na číslo 0207 013 4172 anebo pošlete email na adresu marcin.wawro@iwcmedia.co.uk.

Bosna představuje děsivý předobraz evropské budoucnosti

18. 2. 2014

čas čtení 4 minuty

Přesně před třiceti lety poté, co byl v Sarajevu zažehnut r. 1984 olympijský oheň je to město znovu v plamenech. V posledních týdnech demonstranti zaútočili na vládní budovy v explozi hněvu nad svou sociální situaci, děsivou chudobou, skomírající ekonomikou a stagnujícím společenským a politickým životem, píše v deníku Guardian Igor Štiks. V roce 1984 byl olympijský oheň v Sarajevu symbolem prosperity, míru a nekonečných možností.

Je to hnilobná politická žumpa. Vy o tom nic nevíte, paní Vesecká?

18. 2. 2014 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Paní Renata Vesecká, bývalá nejvyšší státní zástupkyně, dnes advokátka, se pozastavuje a podivuje nad nejasnostmi a nelogičnostmi v případě obvinění bývalého premiéra vlády ČR Petra Nečase, ale také nad jinými skutečnostmi. (http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Vesecka-zminila-strasnou-vec-o-Istvanovi-k-obvineni-Necase-303985). S jejími názory lze do jisté míry souhlasit, přesto podle mého názoru lze konstatovat, že nás paní Vesecká tahá za nos. Ona totiž v té žumpě (rozuměj politické) byla také aktivní, jen se k tomu nehlásí a dává na odiv úžas, překvapení a nepochopení .

Léčivá moc placeba:

Pozitivní očekávání vede k pozitivním fyziologickým změnám

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Včerejší dokumentární film v pravidelném vědeckopopulárním pořadu televize BBC Horizon "The Power of the Placebo" shrnul pozoruhodné výsledky nejnovějšího vědeckého výzkumu léčivých efektů placeba, falešných pilulek, které neobsahují žádné léčivé léky, ale jen třeba kukuřičnou mouku nebo cukr. Bylo zdokladováno, že i takové "prázdné" pilulky vedou k zvýšení sportovního výkonu a k vyléčení chorob, a to, jak dokázali lékaři z Harvardské univerzity, dokonce i v případech, kdy pacient ví, že pilulka je podvod a neobsahuje žádný lék. Léčivý efekt placeba fungoval však nejen u pilulek, ale i u předstíraných operací poškozených žeber či páteře, a při předstírané léčbě akupunkturou.

Lépe fungují kapsle než klasické prášky a čím je kapsle větší a výraznější, je její zdravotní účinek větší. Placeba mají zřejmě u pacientů podobný efekt jako hypnóza. Bylo zdokladováno, že pacientovo pozitivní očekávání způsobuje, že mozek nařídí v jeho těle provedení pozitivních fyziologických změn. Výzkumníci nyní začínají zkoumat, jakými mechanismy se to provádí.

Evropská výzva - od Tartúsu po Sevastopol, od Brestu po Vladivostok

18. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Některé země v relativně nedávné době zásadně přehodnotily zahraničněpolitickou tradici. Příkladem je Německo, které od pruských počátků (a britských subvencí) sázelo na vojenskou expanzi. Nyní je německá politika postavena na ekonomice a vojenský prvek je v nejlepším případě druhořadý.

Jiné země zásadní změnou zahraničněpolitické koncepce nikdy neprošly a proto je právě tradice důležitým prvkem pochopení toho, oč usilují. To je případ Ruska.

Profesor Philippe Sands:

Zvěrstva v Severní Koreji musejí být předložena k hlasování v Radě bezpečnosti OSN

18. 2. 2014

čas čtení 6 minut



Jon Snow: Ve studiu nyní máme profesora Phillipa Sandse, je to soudce a expert na válečné zločiny a v Denveru v Coloradu je velvyslanec Christopher Hill, hlavní americký vyjednavač se Severní Koreou v letech 2005-2009 ohledně jejího jaderného programu. Pane velvyslanče, tohle je velmi otevřeně formulovaná zpráva OSN a bezpochyby mají pro to dobré důvody. Z vaší perspektivy člověka, který tu zemi zná: Jaký efekt tahle zpráva OSN může mít?

Hollandova a Obamova: nová "entente cordiale"? II. část

18. 2. 2014 / Josef Brož

čas čtení 6 minut

To, co si nikdo nechce dnes přiznat, je od Hollandovy návštěvy v Americe minulého týdne zřejmé. Tradiční představy, že etatická Francie patří k rivalům, ne-li přímo nepřátelům liberální Ameriky, vzala minulý týden za své.

Nebylo to snadné, ale zřejmé je, že už neplatí dělení, na němž mnoho komentátorů dosud stavělo svá kritéria. A dosud si tuto vážnost nechtějí přiznat. Mediální zkratka, že francouzský prezident François Hollande zavádí ve své zemi milionářskou daň (oněch 75% zdanění na pět let), a tím pádem musí být ve Spojených státech amerických nepřijatelný, prostě neplatí.

Debata: Dodržuje se u nás zákoník práce?

18. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Dovolujeme si Vás pozvat na debatu "Dodržuje se u nás zákoník práce?", která proběhne ve středu 19. 2. 2014 v 18:00 v Domě čtení (Ruská 192, Praha 10).

Přibývá svědectví lidí o hrubosti a nedodržování podmínek práce v jejich zaměstnání. Nedávná analýza odborů dokládá masivní porušování zaměstnaneckých práv v uplynulém roce. Jak se mohou pracující bránit, jak organizovat a mohou o své situaci dát vědět? Dům čtení MKP ve spolupráci s Iniciativou ProAlt pořádá debatu, která chce situaci na tuzemských pracovištích pokud možno zmapovat. Zúčastní se předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, předseda Federace výkonných zaměstnanců České pošty Miroslav Prokop a další. O situaci migrantů na českém trhu práce promluví právník Pavel Čižinský (Multikulturní centrum Praha). Moderovat bude Lukáš Matoška.

Další informace: ZDE

Nezaměstnanost, minimální mzda a návrh Evropského parlamentu

17. 2. 2014 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Podle údajů Úřadu práce bylo v lednu 2014 nezaměstnaných téměř 630 000 lidí (8,6%) dle metodiky MPSV (pozor: metodika dle Eurostatu uvádí 6,8%). Měsíční nárůst postihl všechny regiony, nejvíce Jeseník, České Budějovice, Prachatice, Písek.

Jaký byl profil těch, kteří se hlásili jako nezaměstnaní? Jedná se převážně o lidi se základním nebo středním odborným vzděláváním. Z hlediska věku převažují mladí lidé do 25 let a pak starší lidé před důchodem, nad 55 let. Z hlediska profesí byli zastoupeni administrativní pracovníci, pomocní dělníci, ale i někteří řemeslníci, prodavači, číšníci, zedníci. Firmy poptávaly soustružníky, frézaře, svářeče, zámečníky či obchodní zástupce. Mezi poptávkou a nabídkou po práci není jen strukturální nesoulad. Zatímco nezaměstnaných je 630 000 lidí, volných míst je nabízeno jen něco přes 36 000. Tato obrovská disproporce mezi počtem poptávaných zaměstnání a volnými pracovními místy přitom trvá již delší dobu a ukazuje hloubku i délku trvání českých ekonomických problémů.

Ruský generál: "Válka s banderovci na území Ruska je v blízké budoucnosti nevyhnutelná"

17. 2. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Generálmajor ve výslužbě Alexandr Vladimirov býval náměstkem ministra obrany SSSR a dnes je čestným předsedou Všeruského svazu kadetských unií (organizace absolventů vojenských škol). Donedávna působil jako viceprezident Kolegia vojenských expertů a byl členem Rady pro národní strategii. Je specialistou na pěchotní boj a vědeckým spolupracovníkem Ruské akademie věd. Neúplná kariérní historie dává odpověď na otázku, zda mohou být Vladimirovovy názory v Rusku "extrémní". Vojenská byrokracie je všude velmi konzervativní, důstojníci s nekonsensuálními názory ve všech armádách světa zpravidla končí nejvýše na hodnosti plukovníka, generálmajorů je mezi nimi jako šafránu. Vladimirov by mohl být teoreticky výjimkou z pravidla, ale jako bývalý náměstek ministra obrany, nota bene v sovětských dobách, jím docela určitě není.

Hollandova a Obamova: nová "entente cordiale"?

17. 2. 2014 / Josef Brož

čas čtení 5 minut

Doma je prezident François Hollande na historickém minimu (pouhých 19% procent popularity), v Americe ale bodoval. Francouzskému prezidentu se dostalo naposledy takových poct, jichž se minulý týden těšil Hollande, naposledy před třiceti lety -- prezidentu Françoisi Mitterrandovi.

Jaké k tomu vedly amerického prezidenta Baracka Obama důvody? Není pouze jeden: celá třídenní návštěva ve Washingtonu (New Yorku) a San Francisku byla organizována ve velkém stylu. Na prvním místě samozřejmě stojí důvody geopolitické. Francie se totiž za dva roky od nástupu Françoise Hollanda stala pro Spojené státy americké klíčovým partnerem.

16. února uplynulo 10 let od úmrtí Miloslava Šimka

17. 2. 2014 / Josef Nožička

čas čtení 8 minut

Je tomu už bohužel 10 let, co nás opustil spisovatel, herec, komik a satirik Miloslav Šimek. Jak strašně rychle těch deset let uplynulo a jak hrozivě moc nám zde chybí člověk a umělec Šimkova formátu. Pedagog, který se přeložil do "dobrovolné výslužby", aby se mohl věnovat divadlu a zanechat v jeho vývoji nesmazatelnou stopu. Komik, který by si vystačil sám, avšak ještě více excelující v perfektně sehraných dvojicích.

Hej, Slované, aneb Český snář

17. 2. 2014 / Robert Filgas

čas čtení 6 minut


Hej, Slované, ještě naše
slovanská řeč žije,
pokud naše věrné srdce
pro náš národ bije.

Žije, žije duch slovanský,
bude žít na věky.
Hrom a peklo, marné vaše,
proti nám jsou vzteky.

Česko politicky patří do kontextu západní Evropy a nikoli východní, tvrdí čeští euro-optimisté a snílci. Jenže ouha. Rozumný politický pragmatismus podléhá emotivnímu politickému mysticismu, kritická racionalita existenciální emocionalitě či dokonce emocionální křeči, hysterii atd.

USA ani EU nemají na Ukrajině žádnou strategii

17. 2. 2014

čas čtení 3 minuty

Ani USA, ani EU nemají pořádnou strategii řešení politické krize na Ukrajině. Oba tito hráči se snaží získat vliv na výsledek ukrajinské krize, ačkoliv každý svým způsobem. Slogan manžela Victorie Nuland Roberta Kagana "Američané jsou z Marsu, Evropané z Venuše" už nezní tak jednoznačně, jako v roce 2001. USA mají za sebou řadu neúspěchů, takže evropské preference pro "měkkou moc" ekonomických vztahů už nevypadá tak iluzorně. Ale na druhé straně nemusí být nutně efektivní.

Aktivisté obvinili britskou plynárnu Centrica, že "jí je jedno, když chudí mrznou"

17. 2. 2014

čas čtení 1 minuta

Obří britská plynárenská společnost Centrica se stala terčem ostré kritiky aktivistů, bojujících za zájmy chudých občanů, v době, kdy tento týden zveřejňuje zisky ve výši téměř 3 miliardy liber (cca 96 miliard Kč). Centrica tento týden oznámí, že její zisky za rok 2013 dosáhly, 2,8 miliard liber.

"Mírný pokles v astronomických ziscích bude malou útěchou pro miliony občanů, kteří bojují s vysokými účty, studenými domácnostmi a vnucenými předplatitelskými plynoměry jen v důsledku šmelinářství této firmy," uvedl mluvčí organizace Fuel Poverty Action Group.

Mluvčí plynárenské společnosti Centrica se však hájil, že jeho firma vyvíjí podstatné úsilí na pomoc chudým občanům: "Loni jsme pomohli více než 2 milionům zranitelných domácností slevami a tepelnou izolací jejich příbytků zadarmo. Letos v zimě obdržel více než půl milion našich zákazníků slevu ve výši 135 liber."

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2013

14. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2013 přispělo finančně na Britské listy 234 osob bankovním příkazem celkovou částkou 73 570,95 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2013 částkou 2419,46 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2013 372 181,08 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

41168