Anexe Krymu je porušením mezinárodního práva

10. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

"To co ruské vedení udělalo na Krymu je v jasném rozporu s mezinárodním právem", řekl Jean-Claude Juncker v rozhovoru pro stanici Deutschlandfunk. Bývalý lucemburský premiér, který nyní vede konzervativní blok kandidátů do Evropského parlamentu, se nebere servítky a vysvětluje, že Rusko nedodržuje závazky, které na sebe ve vztahu k Ukrajině a Krymu vzalo v 90. letech.

K diskusi o ostřelovačích na Majdanu

10. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Nahlédl jsem do diskuze na FB profilu Martina Hekrdly o Ukrajinské 'snipergate', píše Jiří Matouš. Většina diskutujících se odvolává na vyjádření hlavní lékařky majdanu Olgy Bogomolec či na nahrávky rozhovorů mezi členy neidentifikované jednotky ostřelovačů.

Zarazilo mne, že málokdo zmiňuje reportáž Gabriela Gatehouse uvedenou v pořadu BBC Newsnight Z ní vyplývá, že bylo stříleno mj. z oken hotelu Ukrajina, jenž byl částečně obsažen aktivisty a v jehož hale byla tou dobou zřízena provizorní ošetřovna obětí. Od hotelu postupovali aktivisté Institutskou ulicí do kopce směrem k vládním budovám. Reportér a kameraman zpozorují střelbu z otevřeného okna hotelu: (stopáž 7:05) ZDE.

Na druhém videu BBC popisujícím stejnou událost říká reportér: "I saw the shooter - he was wearing one of the protesters' green helmets" - "Viděl jsem odstřelovače - měl na sobě zelenou helmu, jakou nosí demonstranti" (stopáž 2:55) ZDE.

Jiné video pořízené jiným kameramanem zachycuje aktivisty v zelených přilbách střílející z okna hotelu Ukrajina (stopáž 0:15) ZDE. Nejedná se zde o 'profesionálně' vybavený tým ostřelovačů, ale jde o střelce, kteří pálili zezadu zpoza postupujících aktivistů. Je pravděpodobně, že někteří aktivisté byli zasaženi právě odtud... Rozhovor s Olgou Bogomolec "shooting from the back" - "střílení zezadu" (stopaz 3:00) ZDE

Jelikož O. Bogomolec své závěry nemůže podložit forenznim výzkumem, jsou její výroky v posledních dnech relativizovány. Proto mě překvapuje, že Gatehousově reportáži není věnováno více pozornosti.

Pomozte nám prosím s výzkumem

Vyplňte dotazník týkající se vašich politických názorů a názorů na současnou podobu KSČM

4. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Postgraduální studentka na univerzitě v Glasgow Lani Seeliger píše diplomovou práci o tom, proč je v České republice tak populární Komunistická strana Čech a Moravy. Připravila dotazník, jehož vyplnění vám zabere asi dvacet minut. Prosíme, vyplňte nám pro tuto vědeckou práci náš dotazník.

Podrobnosti a dotazník naleznete ZDE

Děkujeme

Jan Čulík

šéfredaktor

Technická poznámka: Programátor měl problémy upravit existující dotazníkový systém, tak, aby se při záporné odpovědi na nějakou otázku dalo přeskočit několik irelevantních otázek (například, odpovíte-li, že jste nikdy nehlasovali pro KSČM, mělo by být možné přeskočit otázky, v kterých letech jste pro KSČM hlasovali). V těchto případech prosím zvolte odpověď "Otázka je irelevantní". Děkujeme.

29186

Rasistická lidová tvořivost v Hradci Králové, aneb Romové místo Polednice

10. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Na počátku byl tento článek, který reagoval na otevřený dopis manažerky Atria Lenky Valentové, adresovaný primátoru města.

Sám jsem hradečák a v Hradci Králové žiji od narození, kolem a do Atria chodím pravidelně několikrát denně - jde o naprosto průměrné, standardní české obchodní centrum - žádné "násilnické romské gangy", krádeže či násilí jsem zde nikdy nezaznamenal, píše Marek Haltuf.

Pohřešované malajské letadlo: Nikdo nekontroluje pravost cestovních pasů cestujících

10. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Letecké společnosti loni přepravily více než miliardu cestujících, aniž by kontrolovaly v databázi odcizených cestovních dokumentů, zda jsou jejich pasy pravé. Konstatoval to v neděli Interpol, když bylo zjištěno, že dva cestující zmizelým malajským letadlem MH370 měli ukradené cestovní pasy.

Oba pasy, rakouský a italský, byly ukradeny v Thajsku. Žádná země je však nikdy neprověřovala v databázi odcizených pasů, která byla založena po útocích z 11. září 2001 na Spojené státy.

"Je velmi znepokojující, že cestující mohou nastoupit do letadel k mezinárodním letům, aniž by se kdykoliv ověřovalo v databázi Interpolu, zda jejich cestovní pasy nejsou kradené," řekl Ronald Noble, generální tajemník Interpolu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruský vpád do Ukrajiny -- šanca na zmenu

10. 3. 2014 / Juraj Mesík

čas čtení 7 minut

Invázia Putinovho Ruska do Ukrajiny svetu ukázala, že imperiálne dedičstvo cárov a komisárov v dnešnom Rusku žije a dobre sa mu darí. Dediči útoku na Fínsko a Poľsko v roku 1939, Katynskej masakry, deportácií Litvanov, Lotyšov a Estóncov, Čečenov, Ingušov a Tatárov , potlačenia "kontrarevolúcie" a masakrov v Maďarsku v roku 1956, "bratskej pomoci" Československu v roku 1968, invázie do Afganistanu a ďalších "oslobodzovacích misií" po roku 1989 ukázali, že sú vernými vnukmi svojich predkov. Ak mal ešte niekto v Európe doteraz ilúzie o povahe moci v súčasnom Rusku, po vpáde na Krym a zastrašovaní Ukrajiny by sa s nimi mal už definitívne rozlúčiť. Hlavný rozdiel oproti ére komisárov je, že dnešný Vasiľ Biľak má tvár pouličného kriminálnika Janukoviča.

Jaká je úloha americké "nevládní" organizace National Endowment for Democracy na Ukrajině?

10. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Americký historik William Blum není ve Spojených státech osamoceným hlasem, dojde-li na kritiku aktivit americké organizace National Endowment for Democracy (NED) třeba proto, že tato organizace na území Ukrajiny realizuje 65 projektů jako by se nechumelilo. Bývalý kongresman Dennis Kucinich a bývalý analytik CIA Ray McGovern vedle dalších insiderů americké politické scény s Blumem souhlasí a zdůrazňují, že vnímají působení NED na Ukrajině jako destabilizační faktor, jenž přispívá k další eskalaci už tak vyhroceného konfliktu v zemi.

"Vyrobil" Západ "fašistickou revoluci" na Ukrajině?

10. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Klíčovým prvkem ruské propagandy je tvrzení, že "v Kyjevě vládnou fašisté" (nikoliv, že tam funguje vláda s výrazným vlivem dvou ultrapravicových organizací). Pokračuje se pak tvrzením, že "fašisty dostal k moci Západ". Ve prospěch druhého se argumentuje působením NEDu na Ukrajině, mj. (bez analýzy) projekty za rok 2012, které lze objevit na jeho stránkách - ale ne loňskými a čerstvými, o nichž zatím nic nevíme.

Jak je to tedy s NEDem a jeho možnými vazbami na ukrajinské ultrapravicové organizace?

Evropská unie versus Rusko

10. 3. 2014 / Robert Filgas

čas čtení 12 minut

Tak podle Vladimíra Putina -- ruského prezidenta, který si hraje na cara -- je okupace Krymu (jenž je toho času součástí Ukrajiny) humanitární mise a samozřejmě bratrská pomoc příbuznému slovanskému národu. No, jak jinak! Někteří příbuzní jsou holt neuvěřitelní...

Připojí-li Rusko Krym, ztratí Ukrajinu

10. 3. 2014

čas čtení 11 minut

Mezinárodní festival geopolitických her Ukrajina 2014 se z původní hlavní scény v Kyjevě rozšířil do dalších částí země a své kusy již otevřeně předvádějí i ansámbly za jejími hranicemi. Střídají se tragédie, komedie, detektivky, frašky, profíci a ochotníci, aplaus a pískot. Lidé v hledišti se lépe či hůře baví. Lidé na jevišti - sólisté dostanou prémie a nová angažmá, a sbor...?, píše Karel Růžička.

Čtyřdenní pracovní týden jde udělat i jinak

10. 3. 2014 / Jiří Gracias

čas čtení 12 minut

Před nedlouhou dobou na Britských listech a nejen na nich, vyšly články, zabývající se snížením nezaměstnanosti prostřednictvím zkrácení pracovního týdne z pěti na čtyři dny. Přiznejme si, naše malá země, a nejen ta naše, z pochopitelných důvodů bojuje s nekonečným fenoménem jménem nezaměstnanost, poslední roky atakující čím dál nepříjemnější čísla. Jsou čísla nepříjemná i politikům, velkým, lobbujícím zaměstnavatelům a propagandou zblbnutým jedincům?

Donedávna neznámé chemikálie znovu ničí ozónovou vrstvu

10. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

Desítky záhadných chemikálií zřejmě podkopávají zacelování obrovské ozónové díry nad Antarktidou. Tyto látky, které jsou současně extrémně silnými skleníkovými plyny, možná unikají z průmyslových provozů, nebo jsou používány ilegálně, v rozporu s Montrealským protokolem z roku 1987 o zničení ozón poškozujících látek. Vědci konstatují, že úbytek ozónu není žádnou "včerejší historkou".

Produkce masa v Kalifornii zhoršuje dopady klimatických změn

10. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Kalifornie zažívá jedno z nejhorších období sucha v zaznamenané historii. Před pouhými dvěma a půl lety bylo Folsomské jezero, důležitý rezervoár poblíž Sacramenta, z 83% plné. Dnes už pouze z 36%. V lednu nebyly v Los Angeles naměřeny žádné srážky. Guvernér Jerry Brown vyhlásil mimořádný stav a prezident Obama poskytl 183 milionů dolarů na mimořádné výdaje. Navzdory tomu, že minulý týden v Jižní Kalifornii silně pršelo, je situace vážná.

Taky máte blbou televizi?

10. 3. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 4 minuty

Dvořák, Šámal, Mrzena -- do omrzena

Jak dlouho ještě bude třeba sledovat a poslouchat vše to, co nám Česká televize servíruje. Zveličování, zamlčování, překrucování, jednostrannost, selektivnost zpráv, pravděpodobné stálé pnutí uvnitř jednotlivých skupin zaměstnanců televize, malá aktivita a přehlíživost televizní rady to jsou některé prvky charakteristiky asi jednoho z nejvýznamnějších hromadných sdělovacích prostředků. Ne bezvýznamná část diváků televizi nesleduje kvůli pořadům o vaření, či seriálům. Zajímá je zpravodajství, jeho obsažnost, aktuálnost, nestrannost a odborná nebo alespoň vzdělanostní úroveň těch, kteří zpravodajství předkládají, případně s kým předkládané zprávy komentují.

Nemyslitelná operace - Churchillův plán III. světové války

10. 3. 2014 / Josef Vít

čas čtení 12 minut

Roku 1945 existoval plán spojenců, zvaný Nemyslitelná operace, který se zdá skutečně nemyslitelný, totiž začít třetí světovou válku těsně po skončení války druhé. Měl jí být útok na Rudou armádu a kobercové bombardování ruských měst - něco na způsob Drážďan, kde za jednu noc zahynulo více než 100 tisíc lidí.

Hague: Vstoupí-li Rusko na východní Ukrajinu, Evropu čeká "ostrý" konflikt

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko vstoupí na východní Ukrajinu, Evropa bude čelit velkému nebezpečí konfliktu, při němž se skutečně střílí, varoval britský ministr zahraničí William Hague. Ministr obvinil ruského prezidenta Putina, že se "velmi přepočítal". Zároveň ale přiznal, že nátlak Západu neodstraní ruské jednotky z Krymu.

Rusko tvrdí, že v Doněcku byli nasazeni američtí žoldnéři

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve městě Doněck na východní Ukrajině, odkud pochází svržený prezident Janukovyč, byli tento týden spatřeni neznámí ozbrojenci, které zachytil amatérský videozáznam. Podle ruských zdrojů jejich vybavení odpovídá americké soukromé společnosti Blackwater (dnes působící pod názvem Academi) a jsou jich asi tři stovky. Spekuluje se o tom, že může jít o americké žoldnéře najaté kyjevskými úřady. V Doněcku tento týden probíhaly velké proruské demonstrace.

Přímočará podpora Kyjeva rozhodně není namístě

9. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jestliže Moskva dobudoucna představuje pro Evropu bezpečnostní riziko, neznamená to ovšem, že by se evropské státy měly postavit do jednoho šiku za současné kyjevské úřady.

28. června 1914 skupina příznivců srbské organizace Černá ruka provedla v Sarajevu atentát na rakouského následníka trůnu a jeho ženu, čímž vyvolala I. světovou válku. Rakousko předtím svévolně okupovalo Hercegovinu a to je považováno za hlavní motiv útoku. Znamená to snad, že mezinárodní podpora a sympatie měly stát na straně Černé ruky?

EBRD: Ukrajina musí výrazně zvýšit ceny plynu a provést radikální hospodářské reformy

9. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj (EBRD) je největším investorem na Ukrajině. Přestala financovat ukrajinské veřejné projekty, protože prezident Janukovyč nedělal nic proti korupci. V posledních několika dnech nabídla nové ukrajinské vládě 5 miliard euro, avšak pouze pod podmínkou, že Ukrajina přijme tvrdé ekonomické škrty. Viceprezident EBRD András Simor zdůraznil v rozhlase BBC, že i když s tím Ukrajina bude souhlasit, čekají ji tvrdé časy:

Svoboda projevu v České republice

9. 3. 2014 / Michal Mašín

čas čtení 1 minuta

Nemohu odolat a posílám vám jeden výplod jednoho z diskutérů na novinkách.cz, píše Michal Mašín.

Jeho příspěvek plně dokazuje, jak jsou na tom zaměstnanci v ČR s jejich právy. Tohle si zaslouží vytisknout a zarámovat. Můj bývalý zaměstnavatel také zadržoval výplaty, ale až k takovéhle křivárně nesáhl.

Aby někomu na základě jeho politického názoru zadrželi výplatu a pak se ten duševní gigant ještě veřejně pochlubil, na základě čeho chce jeho otec své pracovníky vyhodit, to už je fakt silný kafe.

Britský premiér Cameron naléhal na Putina, že je nutno snížit napětí ohledně Ukrajiny

9. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron zdůraznil v telefonickém rozhovoru s Vladimírem Putinem v neděli dopoledne, že Putin musí udělat více, aby došlo k snížení napětí na Ukrajině. Požadoval, aby ruský prezident souhlasil s vytvořením kontaktní skupiny, která by mohla vést k přímým rozhovorům mezi Kyjevem a Moskvou. Cameron sdělil Putinovi, že Británie a EU chtějí usilovat o diplomatické řešení.

Ve vztahu k Rusku nemá Evropa vůbec jasno:

Putinovy priority, záměry, ideologie?

8. 3. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Základní podmínkou vyjasnění toho, v jakých parametrech bude napříště Evropa fungovat, je promyslet, o co Putinovi a ruským elitám vlastně jde. To se pochopitelně příliš nedaří ani v kontaktu s propagandou, díky níž teď vypadá Satan proti ruskému prezidentu jako docela fajn chlap; ale nedaří se to ani za zuřivého řevu patologických rusofilů, že "Rusko vždycky jenom reaguje".

Jaké jsou tedy Putinovy krátkodobé priority, střednědobé cíle, dlouhodobá ideologie?

Británie nabízí pro Krym "speciální režim", pokud se Putin vzdá své "kágébácké mentality"

8. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

Náměstek britského premiéra, liberální demokrat Nick Clegg konstatoval, že Krym je v jiné kategorii než ostatní Ukrajina a Rusko tam má "výrazný otisk"

Británie je přesvědčena, že Krym je v jiné kategorii než ostatní Ukrajina a mohl by dostat speciální status, pokud se Vladimír Putin vzdá své "kágébácké mentality", konstatoval náměstek britského premiéra Nick Clegg. Británie a celá EU prý podle něho uznávají, že Moskva bude hrát ústřední roli při určení ústavní budoucnosti Krymu.

Šéf britských liberálních demokratů apeloval na Putina, aby zahájil "civilizované rozhovory" s Kyjevem a podpořil prozatímního ukrajinského premiéra Jaceňuka, který řekl v pátek, že civilizovaný svět neuzná referendum z 16. března, jehož cílem má být vrátit Krym Rusku.

Dnes je to právě 24 let, co odešla legenda

8. 3. 2014 / Tomáš Franke

čas čtení 11 minut

Tomáš Holý *17.3.1968 +8.3.1990*

Byl nejznámější českou dětskou filmovou hvězdu své doby. Na filmovém festivalu v Monte Carlu v roce 1979 jej porota nazvala nejlepším dětským hercem od dob Shirley Templové.

Jeho příběh začíná obyčejně. Náhodou. V roce 1976 natáčel režisér Oldřich Lipský známou komedii Marečku, podejte mi pero. Potřeboval dětského herce pro jeden malý záběr: Malý školák vejde do třídy a podá učiteli chemie vzkaz od ředitele školy. Dětský herec, kterého sehnala produkce ale onemocněl a režisér Lipský se obrátil na svůj štáb: "Pokud někdo znáte malého kluka, který dokáže říct tři věty a neroztřese se před kamerou, přiveďte ho". Přihlásil se Tomášův strýc, který ve štábu pracoval jako rekvizitář. Příštího dne přivedl svého synovce Tomáše Holého, bylo mu tehdy jen 7 let. Tomáš nejenom, že dokázal říct své tři věty a neroztřásl se před kamerou ale dodal záběru tu správnou náladu -- starý profesor se náležitě upatlal Tomášovým bonbónem a pak se přilepil k papírovému lístku se vzkazem. Navíc si dokázal během jediného dne získat sympatie celého štábu.

Dvě poznámky

8. 3. 2014 / Jiří Jírovec

čas čtení 1 minuta

1) V souvislosti s dnešní katastrofou letadla Boeing 777 si dovoluji namítnout, že formulace: "Byl to "spolehlivý" Boeing 777 ..." je nepřípadná. Tedy pokud jde o použití uvozovek. Zmíněný model byl v několika versích uveden do provozu v roce 1995 a dosud měl jen 3 oběti na lidských životech. Patří tedy mezi nejbezpečnější dopravní letadla na světě vůbec.

PŘEČETLI JSME:

Rozpady manželství dělají z tisíců lidí exekuční štvance

8. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rozpady manželství dělají z tisíců lidí exekuční štvance

Rozpady manželství dělají z tisíců lidí štvance naháněné exekutory. Mnozí k tomu přijdou jako slepí k houslím. Jako například pětatřicetiletý manažer Jiří P. z Prahy. Jeho stále ještě manželka si vzala na truc vysokou půjčku, on o tom nevěděl, a teď mu z výplaty nezůstává téměř nic.

Zdroj: ZDE

MDŽ - mužský den žen

8. 3. 2014 / Wenzel Lischka

čas čtení 4 minuty

Mezinárodní den žen se nás již netýká. Byl odsunut decentně stranou, jako všechno co zbylo z trapné komunistické minulosti, za kterou se my demokraté tolik stydíme, ačkoliv jsme se v ní tolik ekonomicky, kariéristicky a stranicky angažovali. Jsme dnes přece demokraté, a kdo je víc?!

Mezinárodní den žen je již relikvií také z gerontologických důvodů. Týká se již jenom starých, nemohoucích a zbytečných žen, o které naše ekonomika a pudy nemají již vůbec žádný zájem. Uznejte sami, co se starými bábami? Dnes máme mladého a lépe zhodnoceného valenčního Valentýna.

Zahraničním pozorovatelům z OBSE bylo zabráněno vstoupit na Krym

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

  • Televizní štáb BBC byl svědkem fyzického útoku Rusů na proukrajinské shromáždění v Sevastopolu: ""Dost děsivé..."
  • V Simferopolu se v neděli koná velká proruská demonstraceZDE
  • Blíže neoznačení "ozbrojenci" zasáhli střelbou nad vnitroukrajinskou hranicí s Krymem neozbrojené letadlo ukrajinské pohraniční stráže. Letadlo začalo hoře, tři členové posádky vyvázli bez zranění.
  • Předseda Evropské komise José Manuel Barroso konstatoval, že se EU rozhodla "okamžitě" podepsat politické kapitoly Asociační dohody s Ukrajinou. EU má "dluh a povinnost solidarity" s Ukrajinou, řekl Barroso v Athénách.
  • Zahraničním pozorovatelům z OBSE bylo zabráněno vstoupit na Krym. Vojáci před nimi varovně stříleli do vzduchu.
  • Ukrajina dováží asi 70 procent svého zemního plynu z Ruska a používá plyn pro asi 20 procent výroby svého elektrického proudu. Více než polovinu elektřiny generuje Ukrajina svými 15 jadernými reaktory, které také dostávají palivo z Ruska, ale alternativy by bylo lehčí získat. Avšak dodávky zemního plynu do EU jdou přes Ukrajinu. Není jasné, jak by si EU poradila bez ruského plynu.
  • Velvyslanci z Maďarska, z Polska, ze Slovenska a z České republiky apelovali na Spojené státy, aby zvýšily vývoz zemního plynu do Evropy.
  • První držitelka ukrajinské medaile na paralympijských hrách v Soči ji věnovala "nezávislé Ukrajině" a apelovala za mír.
  • Polsko oznámilo, že evakuovalo svůj konzulát na Krymu.
  • V Charkově demonstrovaly asi tři tisíce proruských demonstrantů "proti fašismu, za referendum a za ruštinu".
  • Ukrajinský ministr zahraničí Andrej Deščyca uvedl, že je přesvědčen, že se Ukrajina obejde bez ruského plynu.
  • V Simferopolu na Krymu se konají ukrajinská a ruská demonstrace.
  • Rusko uvažuje o zrušení amerických vojenských inspekcí, které se konají podle smlouvy o omezení zbrojení.
  • Dymytro Jaroš, šéf ukrajinského nacionalistického Pravého sektoru oznámil, že bude kandidovat na prezidenta Ukrajiny. Jaroše a jeho strany oponenti charakterizují jako neonacisty. Jaroš řekl na tiskové konferenci, že Moskva vyslala popravčí četu s cílem ho usmrtit.
  • V Doněcku se konají proruské demonstrace.
  • Po celé Ukrajině se konají demonstrace na podporu ruského zásahu a na podporu ukrajinské vlády.
  • Čína vyzývá ke klidu. Čínský ministr zahraničí Wang I vyzval ke klidu a k uměřenosti a naléhal na všechny zúčastněné strany, aby respektovaly základní zájmy všech.

Mezinárodní den žen je jen potvrzením jejich nesvéprávného postavení v ČR

8. 3. 2014 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Potvrzuje to totiž jejich jinakost. Pokud by společnost považovala ženy za rovné mužům, nedělala by kolem nich tanečky, které zastírají podřízenost žen. Každý chlap by považoval za absurdní a ponižující, kdyby mu někdo dával k "mezinárodnímu dni mužů" kytici, nebo se na jeho počest v práci opíjel. Proč lidem nedojde, žeSvětové hospodářské fórum: ČR je v rovnosti pohlaví na 83. místě ve světě!je to ponižující i pro ženy? poznamenává Jan Čulík.

Světové hospodářské fórum: ČR je v rovnosti pohlaví na 83. místě ve světě! ZDE

Henry Kissinger: Jak skončí krize na Ukrajině

7. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Veřejná diskuse o Ukrajině je konfrontační. Ale víme, kam směřujeme? Za svůj život jsem zažil čtyři války, které byly vždycky zahájeny s obrovským nadšením a velkou podporou veřejnosti, avšak ani u jedné z nich jsme nevěděli, jak ji skončit a ze tří z nichž jsme se jednostranně stáhli. Zkouškou politické strategie je, jak skončí, nikoliv, jak začíná, píše v deníku Washington Post Henry Kissinger, americký ministr zahraničí v letech 1973-1977.

Příliš často je otázka Ukrajiny prezentována jako jasná konfliktní alternativa: zda se Ukrajina připojí k Východu, anebo k Západu. Ale jestliže má Ukrajina přežít a jestliže má prosperovat, nesmí být výspou ani jedné strany proti druhé - musí fungovat jako most mezi nimi.

Velký bratr má vždycky pravdu, aneb Když zdravý rozum onemocní

7. 3. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Vrhni se do ohně, aby sis naloupil: Využij pro svůj prospěch nesnáze druhých.
Japonské umění války

"Odporná extáze strachu a pomstychtivosti, touha zabíjet, mučit, rozsekat obličeje kovářským kladivem projela všemi jako elektrický proud a změnila každého i proti jeho vůli v ječícího šílence." Pokud vám snad tento citát připomíná ještě nedávnou žhavou realitu těžce zkoušené Ukrajiny, nenechte se mýlit. To jenom George Orwell v knize 1984 popisuje cílené vyvolávání nenávisti ve světě ovládaném Velkým bratrem, ve světě, který potřebuje ke své existenci nepřítele jako masožravá květina hmyz.

Názor z Ruska:

O mediální válce

7. 3. 2014

čas čtení 6 minut

Dnes během živého vysílání televize Russia Today America prohlásila moderátorka Liz Wahl, že pro nás už odmítá pracovat, protože nesouhlasí s redakčním postojem naší televize. Chci se k tomu vyjádřit, napsala na stránkách Russia Today anglicky Margarita Simonjan.

V dnešních dnech to vyžaduje hodně odvahy pracovat pro Russia Today. Dosud jsem nikdy nebyla svědkem toho, aby byli RT a její novináři takto zastrašováni. Podívejte se sami, co udělali chudákovi Abby. Nejprve Abby otevřeně vyjádřila svůj nesouhlas s postojem Ruska ve vysílání - a za to ji v podstatě udělali v Americe hrdinou. Ale pak Abby všem připomněla, jak silně taky nesouhlasí s americkým postojem, a dodala, že je hrdá, že může pracovat pro RT, protože tam může vyjadřovat své názory. Neuplynula ani hodina a jméno Abby bylo skandalizováno takovým způsobem, že pro to takhle pozdě večer nemám slov. Americká mainstreamová média ji začala obviňovat, že celou věc zmanipulovala jako reklamní trik. Označili Abby za konspiračního teoretika a poukazovali na to, že v minulosti byla politickou aktivistkou. V období kratším než 24 hodin ji nejprve chválili a pak ji zatracovali. A to všechno před jejími kolegy, včetně Liz Wahl. Jak si myslíte, že to na ně působilo, když toho byli svědky?

Zfušovaný Majdan?

7. 3. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Ze zprávy o odposlechnutém telefonátu mezi unijní ministryní zahraničí Catherine Ashtonovou a šéfem estonské diplomacie Urmasem Paetem vyplývá, že za střelbou do protivládních demonstrantů v Kyjevě, kdy byla snipery ukrytými na střechách domů usmrcena řada osob, by mohla stát ukrajinská opozice. Toto sdělila estonskému ministru zahraničí lékařka Olga Bogomolcová na Majdanu. Ta se však, když se tato informace stala globální zprávou číslo jedna, věci poněkud zalekla a své poznatky, soukromě poskytnuté ministrovi, v rozhovoru se zpravodajem Daily Telegraphu  odvolala. Z případu je však zjevné, že je nutno ho vyšetřit.

Co je sporného na prohlášení editorky z Russia Today?

7. 3. 2014

čas čtení < 1 minuta

Nemohu říkat "Podporuju svou zemi". Kritický novinář a každý soudný občan musí být nezávislý i na své zemi, tedy na jejích mocenských a establishmentových strukturách. Nacionalismus je zhoubný, míní Jan Čulík.

Francie dodá Rusku dvě hypermoderní válečné lodě

7. 3. 2014

čas čtení 3 minuty

  • Francie dodá Rusku dvě hypermoderní válečné lodě typu Mistral, potvrdil francouzský prezident Hollande. Jsou to válečné lodě o výtlaku 22 000 tun, schopné mít na palubě 16 vrtulníků, čtyři přistávací zařízení, 13 bojových tanků a až 450 vojáků. Stárnoucí ruské námořní flotile to poskytne kapacitu rychlé reakce.
  • Mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina sdělil reportérům, že Moskva neočekává vznik nové studené války: "Doufám, že nevznikne. Jsem přesvědčen, že tohle není studená válka a doufám, že nezačne a chci v to doufat. Ještě je naděje, že bude nalezena nějaká shoda v některých bodech v důsledku dialogu, který naši partneři, díky Bohu, jetě neodmítli." - Peskov zesměšnil požadavek, aby se konaly rozhovory mezi Ruskem a novou ukrajinskou vládou za zprostředkování Západu s tím, že to, jak Západ jednal během krize na Ukrajině, ho připravilo o jeho důvěryhodnost. Peskov také dodal, že se Rusko obává, že by došlo k etnickému pronásledování občanů na Krymu a ve východní Ukrajině, kdyby "ti, kdo stáli za pučem v Kyjevě" dosáhli svou mocí do těchto oblastí.
  • Syrský prezident Bashar al-Assad poslal dopis Vladimíru Putinovi, v němž označil vojenské převzetí Krymu za "moudrou politiku" a popřál mu, aby se mu podařilo po "puči" nastolit na Ukrajině "bezpečnost a stabilitu".
  • Týmu pozorovatelů z OSCE bylo už druhý den zabráněno neidentifikovanými ozbrojenci vstoupit na půdu Krymu.
  • Dočasný premiér Ukrajiny Jaceňuk řekl znovu v americké televizi CNBC, že na Krymu se nebude konat žádné referendum. "Je absolutně a úplně nelegitimní. Nikdo ho neuzná, leda Severní Korea, možná Sýrie a Venezuela. Krym zůstane integrální součástí Ukrajiny. Tečka."
  • Ministerstvo zahraničí Ruska konstatovalo, že rozhodnutí EU zastavit rozhovory o bezvízovém vstupu Rusů na její územi jsou "nesmírně nekonstruktivní". Rusko "nepřijme jazyk sankcí a hrozeb" a pokud budou sankce uvaleny, zavede odvetná opatření.
  • Delegace krymských poslanců navštívila v pátek Moskvu a byla přivítána potleskem od nejvyšších představitelů ruského parlamentu a od prokremelských demonstrantů. Šéf delegace z krymského parlamentu Vladimir Konstantinov se vyjádřil, že země, kterou občané Krymu milovali, Ukrajina, "byla úplně zrazena a zmizela". Označil kyjevskou vládu za nelegitimní a "velmi agresivní". "Ale přijme nás Rusko?" ptal se. Valentina Matvienko, předsedkyně horní komory ruského parlamentu, řekla, že ano: "Pokud občané z Krymu projeví svou vůli a rozhodnou se vstoupit do Ruska, my jako horní komora parlamentu to rozhodnutí podpoříme." Ruský hospodářský deník Kommersant uvedl, že včlenění Krymu do Ruska bude Rusko stát 3 miliardy dolarů ročně.
  • Ruské ministerstvo zahraničí nyní reagovalo na středeční prohlášení NATO, že bude revidovat spolupráci s Ruskem a suspendovat plánování týkající se syrských chemických zbraní. Ruské ministerstvo zahraničí označilo toto prohlášení za "zaujaté a předsudečné" a dodalo: "Považujeme za nesmírně nebezpečné pokusy přivést na Ukrajinu "faktor NATO". Tamější situace je už tak složitá a delikátní, vytváří dodatečné napětí a ochromuje možnosti urovnání situace".
  • Ruský prezident Vladimír Putin energicky hájil zásah Ruska na Ukrajině. Zdůraznil, že je naprosto v souladu s mezinárodním právem.
  • EU a USA zavedly proti Rusku drobné sankce: hlavně se zaměřily na malé počty osob, jimž zrušily možnost žádat o vízum a zmrazily jejich finanční vklady na Západě. Barack Obama později argumentoval, že USA a EU "hájí princip státní suverenity".
  • Obama a Putin vedli hodinový telefonní rozhovor, který nevyřešil nic.

Putin může "vytvářet fakta"

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Moskva velmi spěchá, aby záležitost dovedla do konce. Referendum o členství Krymu je nyní již podruhé přeloženo na dřívější termín, má se konat 16. března. Prezident Putin přitom nemá žádné zábrany a tak vlastně nezáleží na tom, zda bude mezinárodní právo porušeno 16., nebo 30. Anexe už dávno začala. Je však zřejmé, že referendum může dodat potřebnou legitimitu, která uklidní obavy uvnitř republiky, píše Klaus-Helge Donath v levicovém listě Tageszeitung.

Západ hrozí sankcemi a odsuzuje hlasování na Krymu

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

USA a EU připravují proti Moskvě sankce za to, že její jednotky fakticky obsadily Krym a vyvolaly tak největší mezinárodní krizi od studené války. Krymský parlament včera odhlasoval referendum o odtržení od Ukrajiny a připojení k Ruské federaci. Současně odeslal žádost o toto připojení prezidentu Putinovi.

Ruští vojáci "zaútočili na ukrajinskou základnu v Sevastopolu"

7. 3. 2014

čas čtení 1 minuta

Ozbrojenci, o nichž se usuzuje, že to byli Rusové, pronikli na ukrajinskou základnu. Tvrdilo se, že armádním vozidlem KaMAZ prorazili vrata základny, avšak reportér tiskové kanceláře Reuters neviděl na vratech žádné poškození. Vojáci obsadili základnu beze střelby a nikdo nebyl zraněn. Reportér deníku Guardian Shaun Walker hovořil s náměstkem velitele stanoviště Jucharina Balka. Bylo mu sděleno, že "ruská vojska" zaútočila na bránu a hrozila ostrou střelbou, Ukrajinci je ignorovali, pak dorazily místní "sebeobranné" jednotky a zbily přítomné novináře, pak Rusové zmizeli do noci. Ukrajinský plukovník sdělil reportéru tiskové kanceláře Reuters, že "základna je velká a Rusové obsadili jen její malou část". Jiný nejmenovaný ukrajinský činitel sdělil tiskové kanceláři Reuters, že nyní mezi ukrajinskými vojáky na základně a útočníky vyjednává.

Podle reportéra Telegraphu Rolanda Oliphanta incident skončil. Zástupce ukrajinského velitele sdělil novinářům, že asi 30-60 Rusů, kteří zaútočili na základnu, opustilo prostor ve svých nákladních automobilech, poté co dosáhli dohody s ukrajinskými důstojníky. Podle důstojníkova vyjádření měli Rusové svolení střílet a "sebeobranné" jednotky, které je doprovázely, byly vyslány, aby se zaměřily na novináře.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

RASISMUS V ČR:

Neumět oddělit establishment a lidi je projevem hlouposti

7. 3. 2014 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík má pravdu. Neumět oddělit establishement a zemi a její lidi je opravdu projevem hlouposti. Psát o Rusku, že je "vředem" a nepatří do Evropy či dokonce varovat před přítomností Rusů v České republice a doslova je označovat za nějakou potenciální pátou kolonu, je opravdu xenofobní rasismus.

V české společnosti ale jen málo lidí chápe obsah slova rasismus a domnívá se, že rasismus musí nějak korelovat s barvou kůže. To je omyl. Je to způsob uvažování o těch, kteří nějak a něčím neodpovídají údajné normě nějaké společnosti a ta norma je přitom považovaná za kulturně nadřazenou, zatímco odlišnost je považována za projev "něčeho horšího" či "špatného". Rasismus v sobě vždycky obsahuje hierarchický vztah nadřazený - podřadný.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2014

8. 3. 2014

čas čtení 2 minuty

V únoru 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 52 766,58 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v prosinci 2013 částkou 2625,82 Kč.

Zůstatek byl koncem února 2014 349 778,46 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

48653