30390

Likvidovat bludy před volbami do evropského parlamentu nestačí

Na prahu fatálního rozpadu odpovědnosti a svobody

9. 5. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut


Jedna z věcí, kterou přinesl internet a s ním roztříštěná, nekontrolovatelná distribuce informací, je obrovská míra iracionality v lidském rozhodování. Možnost vytvořit na personalizované úrovni informační prostředí vede k uzavírání lidí do kokonů, mikrosvětů, v nichž činí svá rozhodnutí o vztazích, zdraví, hospodaření či o politické volbě. A to vede k řadě na sebe navazujících fatálních selhání, uvrhujících celé společnosti do neřešitelných situací. Tragické na tom je, že v některých případech stačí relativně málo lidí, které se podaří zmást, nicméně celá společnost následně musí hledat řešení odporující dosavadní koncepci přijímání odpovědnosti a svobody. A to může postupně vést k erozi celého právního systému a svobody jednotlivce postavené na jeho vlastním, kvalifikovaném rozhodnutí. Kvalifikovaná rozhodnutí bude ve snaze zabránit iracionalitě a pomatenosti dělat někdo jiný ...

Rozhovor Britských listů 217. Je v ČR ohrožena demokracie?

30. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta




Organizace Milion chvilek pro demokracii uspořádala už minulý týden nejen v Praze a v Brně, ale i v jiných městech velké demonstrace proti Babišovi. Proč to její aktivisté dělají? O tom hovoří se zakladatelem organizace Mikulášem Minářem Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. května 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Orwell, 1984

9. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Kdosi v Trumpově davu: "Střílejte uprchlíky!" Dav a Trump se tomu směje a jásá.

George Orwell, 1984:

Byl jsem včera v kině. Samé válečné filmy. Jeden velmi dobrý, byla v něm loď plná uprchlíků, kterou bombardovali kdesi ve Středozemním moři. Obecenstvo se velmi bavilo záběry velkého obrovského tlusťocha, který se snažil uplavat, ale kterého pronásledoval vrtulník, nejprve jste viděli, jak se válí ve vodě jako nějaká velká želva, pak jste ho viděli skrze průzor kulometu na vrtulníku, pak byl plný děr a moře kolem něho zrůžovělo a on se potopil pod hladinu tak rychle, jako kdyby do něho těmi děrami natekla voda, obecenstvo hýkalo smíchy, když se potopil, pak jste viděli záchranný člun plný dětí s vrtulníkem nad ním, byla tam žena středního věku, asi židovka, seděla na přídi s asi tříletým chlapečkem v náručí, ten chlapeček řval strachem a strkal jí hlavu mezi prsa, jako by se chtěl do ní zavrtat a ona ho objímala a snažila se ho utěšit...

 


Kdy si české sdělovací prostředky vezmou na mušku kapitalismus?

9. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ti, kdo běžně sledují zahraniční média, příkladně Al Džazíru nebo The Guardian, patrně nebudou zaskočeni názory zpochybňujícími posvátnou krávu tuzemské novinářské obce, jíž je kapitalismus. Tento systém se v očích prominentních polistopadových žurnalistů stal životaschopnou alternativou vůči dysfunkčnímu reálnému socialismu. Jenže tato binární optika je již minulostí a dříve či později obdobná stanoviska v českém prostoru nevyhnutelně zaznějí, ačkoli se vší pravděpodobností budou zesměšňována a bagatelizována. 

30367

Volby v éře Putinova Kremlu

Jak moc se Češi rozhodují sami?

9. 5. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Minulý pátek se na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR konala konference s výmluvným názvem „Evropské volby v kontextu hybridních hrozeb – o výsledku voleb si chceme rozhodnout sami“. Český rozhlas se ve svém zpravodajství z konference soustředil především na projev ředitele BIS Michala Koudelky. Jeho stěžejním poselstvím bylo varování před širokou škálou manipulací, které Kreml využívá při snaze ovlivnit volby v zemích EU ve prospěch kandidátů, kteří na politiku Kremlu nahlížejí nekriticky, či ji otevřeně podporují a „oslabit víru obyvatel v demokratické instituce“ (více ZDE).

K výročí konce války

Dějiny jsou nebezpečný proces

9. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Vítězství nad nacismem je pro mne vždy připomínkou několika skutečností. Nejdůležitější je tato: Hitlera bylo možno porazit. Dějiny umožňují vítězství dobra nad zlem. Ale stejně tak ten dobrý konec nebyl žádnou „historickou nutností“. Mohlo to dopadnout naopak a kdykoli se může něco podobného vrátit. Druhá světová válka, ač dopadla v zásadě optimisticky, není žádným důvodem k optimismu. Hitler ovládl téměř celou Evropu, vyvraždil šest milionů Židů, masově vraždil Romy, levičáky, postižené a homosexuály. Těm lidem nikdo život nevrátí. A to nemluvím o mrtvých vojácích a civilních obětech válečných operací.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Polsko: Hysterie kolem Panny Marie Čenstochovské sílí

9. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Poslankyně malé pravicové strany, která podporuje stranu Právo a spravedlnost požaduje, aby byla stíhána novinářka z deníku Gazeta wyborcza za to, že zveřejnila tweet plakátu Panny Marie Čenstochovské s duhovou svatozáří. Nedávno z toho byla obžalována jednapadesátiletá občanka z města Plock, avšak v reakci na to byla celá Varšava, včetně sídla strany Právo a spravedlnost, polepena plakáty s Pannou Marií Čenstochovskou s duhovou svatozáří, a vyskytly se i plakáty s šéfem strany PiS Kaczyńskym s duhovou svatozáří kolem hlavy.

Andrew Stroehlein, HRW: Polský ministr vnitra se vyjádřil: "Žádná fantazie o svobodě a 'snášenlivosti' nedává NIKOMU právo urážet city věřících." To je postoj, který daleko pravděpodobněji spojujeme s Islámským státem než s členskou zemí Evropské unie.


47 procentům bělošských Republikánů vadí, když někdo mluví v USA na veřejnosti cizím jazykem

9. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 
Podle Pew Research Center tito lidé uvádějí, že by jim vadilo "dost" nebo "hodně", kdyby na veřejnosti slyšeli lidi, jak mluví cizím jazykem. Mezi Demokraty je takových lidí jen 18 procent.


Kromě politického přesvědčení jsou hlavními faktory určujícími tuto xenofobii věk a vzdělání. Jen 18 procent bělochů mladších 30 let říká, že by jim vadilo slyšet na ulici cizí jazyk, ve skupině lidí ve věku 50-64 let je to 43 procent a ve skupině lidí starších 65 let je to 45 procent.

30103

Čtenářská anketa na téma klimatické změny

Chybí lidem zásadní informace k poučenému rozhodování o nejdůležitějších společenských otázkách?

9. 5. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Měl jsem už rozepsanou další argumentací k problematice klimatické změny. Rozhovor s rodinou mi ale přinesl procitnutí, že dělám nejspíš stejnou chybu, kterou vyčítám kde komu. Snažím se něco vysvětlovat, aniž bych věděl nebo aspoň tušil, co je třeba vysvětlovat nejvíc, tj. co běžní lidé, kteří se problémem z různých důvodů spíš nezabývají, vědí nebo nevědí a co by tedy nového vědět mohli (ještě lépe - chtěli).

30201

K diskusi o českém národě

Nacionalismus je sociální konstrukce a na existenci (sociální) mu to příliš neubírá

9. 5. 2019 / Pavel Urban

čas čtení 10 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Pan Albín Sybera se znovu a znovu snaží přesvědčit čtenáře (ZDE nebo ZDE ) , že češství (a nacionalismus obecně) je sociální konstrukcí. Protože ideje spojené s nacionalismem neexistují nezávisle na představách těch, kteří tyto ideje vyznávají. Že tedy národ je imaginární komunita. Co si o tom myslím já? Že národní identita existuje v našich hlavách a nikde jinde. Což je jinými slovy totéž, o čem nás přesvědčuje pan Sybera. A v tomto smyslu je národ imaginární komunitou. Pojem sociální konstrukce bych sám od sebe nepoužil, ale souhlasím. Jde o výstižný termín. Při takovéto shodě, v čem je problém?

Lékaři zachránili dívku před smrtí novou virovou léčbou

9. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Odolnost bakterií vůči antibiotikům bude zřejmě možno překonat léčbou viry


Britská teenagerka před smrtí se pozoruhodným způsobem uzdravila poté, co se stala prvním pacientem na světě, jehož infekce odolná antibiotikům byla vyléčena geneticky pozměněným virem.

Isabelle Holdaway, 17, téměř zemřela poté, co po transplantaci plíce dostala nevyléčitelnou infekci, proti níž žádná antibiotika nezabírala. Po devítiměsíčním pobytu v nemocnici se vrátila domů zemřít, ale uzdravila se, když začal její lékař spolupracovat s jednou americkou laboratoří, která vypracovala experimentální terapii.

Proč nemůže premiér Babiš promluvit takhle?

8. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Nicola Sturgeonová, šéfka skotských nacionalistů a skotská premiérka při příležitosti oslav založení skotského parlamentu: 


Když první skotský premiér, už zemřelý (labourista) Donald Dewar oslovil tento parlament při jeho otevření před sedmnácti lety, pronesl jeden z nejlepších projevů naší doby. Zdůraznil, že skotský parlament, to je něco víc než naše politické strategie a naše zákony. Je o tom, čím jsme. O tom, jak se chováme. 

Dovolte mi tedy, abych zauvažovala nad tím, kdo jsme my dnes v dnešním Skotsku.

Je nás více než 5 milionů mužů a žen, dospělých, mladých lidí a dětí. Všichni mají své vlastní životní příběhy, rodinné historie a své vlastní naděje a sny. 

Jsme vnuci a pravnuci tisíců lidí, kteří sem přišli z Irska, aby pracovali v našich docích a v našich továrnách. Jsme 80 000 Poláků a 8 000 Litevců, 7000 lidí z Francie, 7000 ze Španělska, 7000 z Německa, 7000 z Itálie a 7000 z Lotyšska. 

To jsou lidé z mnoha zemí mimo naše břehy, jejichž příchodem do naší země a životem mezi námi jsme tolik poctěni.
 

Jsme oněch více než půl milionu lidí, kteří se narodili v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku, kteří se rozhodli žít zde ve Skotsku. Jsme ty tisíce evropských studentů, kteří studují na našich univerzitách. A jsme všichni ti lékaři a zdravotníci ze všech evropských zemí a mnoha zemí světa, kteří se o nás denně starají v našem státním zdravotnictví. 

Ať už tady žijeme po celé generace, anebo jsme naši noví Skotové z Indie, z Pákistánu, z Afriky a ze zemí po celém světě, my jsme všechno tohle, a více. Jsme o tolik silnější v důsledku diverzity, která nás utváří. Jsme jedno Skotsko a jsme prostě domovem pro všechny ty, kdo se rozhodli tady žít. 

To je, kdo a čím jsme. 

A jak se chováme? Chováme se s důstojností. Zacházíme s druhými s respektem, oslavujeme svou rozrůzněnost. Nejsme dokonalí, to vůbec ne, a děláme chyby. Avšak každý den, zejména uprostřed protivenství či smutku, bychom měli nabízet svému sousedovi pomocnou ruku.   



Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tolik politiky, až hanba

8. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

Přátelé,


jak už jsem avizoval, včera jsem se zúčastnil jednání na Ministerstvu vnitra (MV) ve věci možného přijetí dětí z řeckých uprchlických zařízení, píše Jaroslav Miko na Facebooku. 

Společně se mnou na MV dorazil Martin Rozumek z OPU, Martina Loutná z Dobré rodiny a ředitelka ze zařízení pro děti cizinců na Radlické paní Zuzana Vučková. Věci se mají momentálně tak, že MV trvá na své právní analýze vládního usnesení Sobotkovy vlády o pozastavení relokací uprchlíků z jiných zemí na území EU, tedy že toto usnesení v současné době znemožňuje jakoukoliv relokaci. Právní analýza OPU je opačná - podle ní se toto vládní usnesení týká pouze povinných kvót, nikoliv relokace jako takové. 

Nicméně bohužel nezbývá nic jiného, než respektovat pohled MV. (Mimochodem takovéto vládní usnesení proti části Dublinské dohody existuje z celé EU pouze v Česku).

V praxi to tedy znamená, že ve věci přijetí dětí či kohokoliv jiného v rámci relokace nemůže rozhodovat ministr vnitra Hamáček sám na základě článku 17. Dublinské dohody, ale potřebuje k tomu souhlas celé vlády, která by musela vydat nové vládní usnesení, kterým by se zároveň zrušilo to usnesení staré.

Rusko se pokusilo ovlivnit probíhající volby v Jihoafrické republice

8. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


Ruští specialisté z organizace s vazbami na petrohradského podnikatele Jevgenije Prigožina, s těsnými vazbami na Vladimíra Putina, vypracovali plán jak ovlivnit probíhající volby v Jihoafrické republice. Přislíbili kampaň "na podporu vládnoucího Afrického národního kongresu" a že ochromí a zdiskreditují prozápadní stranu Demokratická aliance. 

Plán podvrátit volby v Jihoafrické republice vypracoval ruský politický technolog Peter Byčkov, který pracuje pro Prigožina. Dezinformační kampaň připravila ruská nevládní organizace Asociace pro svobodný výzkum a mezinárodní spolupráci (Afric), předstírajíc, že je to vědecký výzkum. 

Eurovolby: 241 millionů Evropanů zřejmě bylo vystaveno ruským dezinformacím

8. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

 
Téměř polovina evropských občanů byla před eurovolbami zřejmě vystavena dezinformacím, které šíří na sociálních sítí účty provozované z Ruska, zjistili analytici.

Získali informace o 6700 podvodných účtech, provozovaných z Ruska, které zveřejňují tolik materiálu, že to ovlivňuje až 241 milionů evropských občanů.

Ruský destabilizační materiál nemá žádný jednotný obsah. Cílem zásahů z ruských účtů je prohlubovat místní konflikty a zintenzivňovat konflikty a nespokojenost v souvislosti s místními tématy pro každý jednotlivý členský stát EU. 

NYT: Rakouská vládní ultrapravice se snaží ovládnout státní výzvědné služby

8. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

Evropští spojenci a Spojené státy přestali nyní sdílet určité výzvědné informace s Rakouskem. Obávají se mezinárodních vazeb ultrapravice a zejména jejích sympatií vůči Rusku.

"Dáváme si velký pozor na to, jaké informace sdílíme s Rakouskem, protože si nemůžeme být jisti, kde ty informace skončí," řekl jeden vysoký evropský výzvědný pracovník.


Sybille Geissler dobře zná hrozbu rakouských ultrapravicových extremistů, kteří v posledních týdnech přirovnávají migranty ke krysám a šíří neonacistickou propagandu. Geisslerová už dvanáct let stojí v čele protiextremistické jednotky rakouských domácích výzvědných služeb. Nedávno svědčila v parlamentě, zda se rakouská ultrapravice snaží ochromit činnost jejího úřadu.

Vážným problémem je, že ultrapravice je součástí rakouské vlády a ovládá ministerstvo vnitra.

Šílené akce české vlády na "záchranu vody v krajině"

8. 5. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Tak to mě, s odpuštěním, poser. Už nemám sílu být slušný.

Vláda zasedla a vymyslela, že 25 miliard, tedy polovina všech peněz určených na boj proti suchu, půjde na propojování a budování vodovodů. Na co půjde ta druhá polovina, to raději neřekla vůbec.

Takže vodu v krajině zadržíme tím, že propojíme vodovody; 25 miliard na betonové roury. Bagristi a betonáři, stavební firmy se už těší.

8. květen 1945: Den dočasné účelové záchrany genetického materiálu

8. 5. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Z poválečných textů Ferdinanda Peroutky či Záviše Kalandry opatrně našlapujících kolem horké kaše poznáte nejlépe, že vítězství SSSR nad Hitlerovým Německem do našich končin svobodu rozhodně nepřineslo. Přišli jsme o ni již předem, díky Benešovu paktování se Stalinem od roku 1943. Co ovšem porážka Střední skupiny německých vojsk nepochybně zajistila byl v pořadí již druhý odklad konečného řešení "české otázky".

Ubohost. ČR přijala r. 2018 jen 155 uprchlíků

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch, Brusel: Česká republika, země, která má 10,5 milion lidí, přijala r. 2018 jen 155 žadatelů o azyl. Ubohost.

Po Moskvou vedené invazi, která r. 1968 rozdrtila Pražské jaro, uprchlo z Československa asi 70 000 lidí (celkem bylo pak československých uprchlíků asi 300 000). Hledali útočiště v západní Evropě a v severní Americe. Jen Kanada přijala téměř 12 000 Čechoslováků.

Dnešní Česká republika na to už zapomněla?


Fašismus. Česko zásadně nedodržuje lidská práva

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Loni Česká republika odmítla 9 z každých 10 žádostí o azyl. Celkem poskytla azyl 155 lidem, tedy 15 lidem na každý milion obyvatel. Fašismus.

K tomu: 

Milí Češi. Vaše vláda financuje 200 miliony Kč brutální mučení lidí. Nesete za to odpovědnost.

Česká společnost i vláda mají trvale záporný postoj k lidským právům

Budoucnost není jen heslo na čepici!

7. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Česko opět odmítá ráznější opatření na ochranu klimatu

Společná tisková zpráva Greenpeace a Centra pro dopravu a energetiku (CDE) 

Praha 7. květen 2019 - Česko sužuje nevídané sucho, úroda může být o desítky procent nižší, vysychají studny, hrozí požáry, není čím krmit dobytek. Dopady změn klimatu pociťujeme stále silněji, přesto dnes Česko nepodpořilo výzvu Francie a dalších evropských států, aby EU zvýšila své úsilí v boji se změnou klimatu.

Boeing věděl o technickém problému v letadle 737 MAX už před rokem a nikomu to nesdělil

7. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


John Simpson, nestor britských novinářů: Může firma Boeing přežit poté, co přiznala, že věděla všechno o technickém selhání letadla 737 Max rok před katastrofou a nikomu o tom neřekla? A měla by přežít?


Firma Boeing v neděli přiznala, že věděla, že jedno bezpečnostní opatření v letadle 737 MAX nefunguje tak, jak má. Při dvou katastrofách letadla 737 MAX zahynulo 346 lidí. 

Russell Lewis, reportér amerického veřejnoprávního rozhlasu NPR: Toto letadlo má dvě čidla, každé na jedné straně svého nosu. Jejich účelem je informovat posádku letadla, jak letadlo letí ve vztahu k proudění vzduchu přes křídla. Pokud by se úhel stoupání stal příliš velký, křídlo letadla přestane letět a vstoupí do aerodynamického pádu.

Více než 370 bývalých amerických prokurátorů: Trump by byl obžalován, kdyby nebyl prezidentem

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Více než 370 bývalých amerických federálních prokurátorů, kteří pracovali v republikánských i v demokratických vládách, podepsalo prohlášení konstatující, že zjištění mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera by vedlo k žalobě Donalda Trumpa za pokusy bránit průběhu spravedlnosti - kdyby nebyl prezidentem.

Prohlášení je odmítnutím tvrzení ministra spravedlnosti Williama Barra, že důkazy, které Mueller shromáždil, nestačí k obžalobě Donalda Trumpa.

Mueller se odmítl vyjádřit k tomu, zda by měl být Trump obžalován. Citoval právní názor ministerstva spravedlnosti, že prezidenti ve funkci obžalováni být nemohou, i znepokojení, že není férové někoho obvinit, když nemůže dojít k soudu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Před 74 lety jsme porazili nacisty v Evropě....

7. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein: Dnes někteří politikové, vyvolávající nenávist, někteří s otevřenými vazbami na nacisty, znovu útočí na demokracii a na základní práva. Tentokrát je porazme dříve, než budou zase vyvražděny miliony lidí.


Německá televize ZDF znovu o Babišovi

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Zapněte si české titulky a dodívejte se do konce. Velká medializace Karla Gotta.

Video ze satirického pořadu německé televize ZDF o korupčním Babišovi a Orbánovi je ZDE

Zpráva OSN: Lidstvo v nadcházejících letech zničí milion přírodních druhů i svůj vlastní habitat

6. 5. 2019

čas čtení 4 minuty

Foto: Provazy a rybářské sítě jsou vážným nebezpečím pro mořské želvy. Tato fotografie je z Indie.

Lidstvo ohrožuje život na této planetě tak dramaticky, že hrozí likvidace milionu rostlinných a zvířecích druhů. Tím budou zničeny ekosystémy, na nichž existenčně závisejí lidé na celé planetě, varuje rozsáhlá nová analýza Spojených národů. Příroda je likvidována více než stonásobně rychleji než za posledních deset milionů let.

Biohmota savců žijících v divoké přírodě poklesla o 82 procent, přírodní ekosystémy přišly o polovinu svého prostoru. Ohroženy likvidací jsou dva z každých pěti obojživelných organismů, třetina korálových útesů a až třetina organismů žijících v mořích byla už zlikvidována. Není dosud jasné, jak to vypadá s hmyzem, ale bylo ho zřejmě už zlikvidováno kolem 10 procent. 

Další film, který ČT odmítla schválit

6. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Aktualizace a oprava: Tento článek měl původně titul "Další film, který ČT odmítla odvysílat".  Titulek byl zřejmě nedorozuměním. Dostává se nám nyní přesnějších informací, že ČT film zatím odmítla schválit. Tvůrci získali distribuci od firmy Bonton a mají zřejmě s ČT dohodu o holdbacku, že by film byl případně odvysílán Českou televizí až poté, co projde distribucí v kinech.

Vít Janeček a Zuzana Piussi natočili hodinový dokumentární film Univerzity a svoboda, který informuje o otřesném systému soukromého školství, který vznikl v Československu/České republice po roce 1989. Nyní zcela neregulovaný systém podvodných tzv. "soukromých vysokých škol" tahá nic netušícím lidem pro nic za nic peníze z kapsy. Protože se v ČR rakousko-uhersky stále rajtuje na titulech, velká část obyvatelstva ČR si za peníze korupčně na těchto školách opatřuje nic neznamenající "univerzitní" tituly, které nejsou podloženy žádným vzděláním. Do státní správy se tak dostávají desetitisíce negramotů s "písmeny" před svými jmény.

Korupční je i "kafemlejnkový" systém akademických publikací, který silně závisí na podvodných, predátorských tzv. "akademických" časopisech. Ve filmu uvidíte české akademiky, kteří záměrně do jednoho z těchto podvodných časopisů poslali článek obsahující shrnutí: "Tento článek je lživý a jeho cílem je dokázat, že publikace v tomto časopise je podvod." Článek v predátorském časopise vyšel bez problémů. V ČR ovšem se publikaci lživých článků v predátorských časopisech používá jako nástroj k získávání velkých financí pro "vědecký výzkum". V zemích, jako Británie, kde se individuálně hodnotí akademický obsah publikovaných článků a nedělá se jen automatická statistika publikací jako v ČR, k takovým podvodům docházet nemůže, v ČR to nikomu nevadí.

Zavedení mafiánského peněžního principu do systému vysokého školství toto školství vážně zničilo nejen v ČR, ale i v zemích, které studentům účtují za vzdělání horentní školné, jako jsou Anglie a Spojené státy. Univerzity v těchto zemích jsou totiž stoprocentně podřízeny manažerskému a finančnímu principu, opustily zásadu akademické svobody, platící na vysokých školách od středověku, likvidují klíčové, avšak třeba malé obory a výzkum a podřizují všechno diktátu peněz, tedy nejnižšímu společnému jmenovateli. Tržní principy mohou fungovat v supermarketu, kde si kupujete pastu na zuby, v univerzitním prostředí však vedou k nivelizaci a k zničení nezávislosti univerzit, které musejí mít právo provozovat kurzy a provádět výzkum, který nepřínáší okamžitý finanční zisk.  Co si myslet o zhoubném zákazu neprovozovat volitelné magisterské kursy, do nichž  se nepřihlásí alespoň deset studentů!

I když je možno jistě vůči dokumentárnímu filmu Víta Janečka a Zuzany Piussi mít drobné kritické připomínky, zejména co se dramaturgie filmu týče, je skandální, že ač film (spolu)financovala Česká televize, odmítá ho nyní odvysílat. Film však převzala do celostátní distribuce firma Bonton a jeho premiéra se bude konat v pražském kině Lucerna  v úterý 21. května 2019 v 18.30.  V předchozí pátek 17. května budeme o tomto filmu vysílat na Regionální televizi rozhovor se Zuzanou Piussi, bude také zveřejněn na Britských listech.

Nenechte si premiéru ani později film v distribuci Bontonu ujít. Je otřesným svědectvím o tom, jak v důsledku absence civilizované regulace se v mnoha sektorech společnosti stala Česká republika obětí kriminální mafie.

Další informace a možnost rezervace vstupenek na premiéru ZDE

Cosi zásadního se v ODS mění - Fiala označil minulost ČR za palermo

6. 5. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ve včerejších Otázkách V. Moravce mne velmi příjemně překvapil šéf ODS pan Fiala. Nikoli snad v jádru debaty, kterou vedl s premiérem Babišem a která spočívala v tom, že premiér si říkal ty své polopravdy (a po úporném snažení moderátora vypustil i nějakou tu pravdu) a Fiala mu na to jako kolovrátek oponoval tím, že Babišova vláda vlastně nic nedokázala.

Edinburk v neděli poprvé zakázal vjezd automobilů do centra

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta



Města po celém světě dočasně zakazují vjezd automobilům do centra a uvolňují ulice chodcům. Komunální úřad města Edinburku to poprvé zkusil tuto neděli. Město se tak přidalo k hnutí Otevřených ulic a v rámci osmnáctiměsíčního pokusu uzavře centrum města pro automobily každou první neděli v měsíci.

Účelem tohoto opatření je snížit znečištění vzduchu ve městě, které zabíjí.







30389

Portál garantovaný českými úřady šíří dezinformace z parazitního internetového zdroje

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Webový portál projektu „Voda základ života“, jehož garantem je Ministerstvo životního prostředí, Informační centrum OSN a odborným garantem Výzkumný ústav vodárenský, či Český hydrometeorologický ústav, publikuje řadu seriózních a odborných publikací zaměřených na vodohospodářskou problematiku a problematiku sucha.

Hlavním cílem „Vody základ života“ je v dnešní době velice záslužná „tvorba edukačního a komunikačního ekosystému v České republice“ (více  ZDE).

Dnes ale jeden z hlavních nástrojů této platformy, její profil na Facebooku, šířil zprávy z dezinformačního webu AC 24  (viz. screenshot, pořízen dnes v 9:30).

Za pozornost stojí již evropsky zaměřená konstrukce titulku, který jinak odkazuje na palčivou problematiku chemických látek v rybách a mořských živočiších: „Evropské krevety neprošly testem na drogy. Nachází se v nich kokain, xanax...“.

Jen si zahrávejte s czexitem: Brexit připravil Británii už o 224 585 pracovních míst

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

A ještě k němu ani nedošlo. 

Celkový počet ztracených pracovních míst: 224 585
Celková míra ztracených ročních platů: 6 440 424 045 liber
Celkový roční pokles výběru daní a národního pojištění: 1 928 931 365.95 liber.


30372

Struktura bohatství v ČR se podobá Ukrajině

Demokracie v ČR není v ohrožení. V pravém slova smyslu je třeba ji teprve vytvořit

2. 5. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Každá demokracie je ve skutečnosti vytvářena poměrem tří veličin: meritokracie, tedy expertní dimenze v politice, úředním aparátu, akademické sféře a občanském sektoru, která dokáže pojmenovávat problémy, nacházet jejich řešení a číst scénáře vývoje. Oligarchie, relativně malé skupiny ekonomicky nejsilnějších v pozicích vlastníků a manažerů, která představuje největší hybnou sílu v ekonomice a nečekají na volby, aby mohli vyjádřit svá přání v tom, kam má směřovat politika. A pak je tu tu tělo demokracie, suma občanů s volebním právem, kteří z podstaty věci mají měnit podmínky těm, kdo mají vliv a moc tak, aby co nejvíce odpovídaly veřejnému zájmu. V tomto smyslu je česká demokracie jen formální systém, v němž si voliči nedokáží uvědomit skutečný veřejný zájem, a volby proto představují jen drobnou technickou komplikaci pro meritokratickou a oligarchickou vrstvu. Z žabí perspektivy proto sice dává boj proti Babišovi smysl, z té ptačí se ale jeví jako úporná snaha hasit malou část na okraji jinak rozsáhlého požáru.

Nemělo by Česko přece jen už vystoupit z EU a už konečně vstoupit do Ruska?

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Foto: Jen 33 procent občanů ČR považuje členství své země v EU za dobrou věc.

Zdá se, že si to občané České republiky přejí. Viz zjištění Eurostatu, na něž upozornil Filip Zajíček: 

- 10 procent českých občanů se "velmi pravděpodobně" bude účastnit květnových eurovoleb:


- ČR má v  EU jen "minimální vliv":


- Jen 31 procent Čechů si přeje, aby hrál Evropský parlament důležitější roli:



Ve věku extrémů je většina lidí na světě umírněných

6. 5. 2019

čas čtení 4 minuty



Na světě jistě dnes existuje množství šílenců a bláznů: konspiračních teoretiků,  bojovníků proti očkování, ultrapesimistů a dokonce i lidé, jimž je sympatický Andrej Babiš či Miloš Zeman. Avšak z rozsáhlého mezinárodního průzkumu, který provedly organizace YouGov a Cambridge Globalism u více než 25 000 lidí v 23 zemích světa, vyplývá, že většina lidí na světě je umírněná a normální.

Výzkumníci zkoumali názory lidí v těchto zemích (v závorce jsou počty dotazovaných osob): Francie (1021); Německo (1497); Itálie (1005); Španělsko (1014); Švédsko (1011); Dánsko (1010); Polsko (1019); Británie (1,949); Austrálie (1006); USA (2012); Kanada (1006); Japonsko (1143); Brazílie (1006); Mexiko (1009); Turecko (506); Egypt (1537); Saúdská Arábie  (828); Indie (1035); Čína (1021); Indonézie (1001); Thajsko (1043); Nigérie (644); a Jihoafrická republika (1002).

Je šokující postoj českých politiků k Palestincům důsledkem jejich rasismu?

6. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Během víkendu zahynulo v důsledku krvavých a zintenzivňujících se střetů mezi palestinskými extremisty a izraelskou armádou více než 20 lidí. Palestinské frakce odpálily stovky raket do jižního Izraele, který odvetou uskutečnil více než 250 úderů. V dosud snad nejintenzivnějších bojích za poslední léta zahynulo 19 Palestinců, včetně dvou těhotných žen a batolete. Mezi mrtvými bylo osm palestinských extremistů a velitel Hamasu. Palestinské rakety usmrtily v Izraeli 4 Izraelce. Násilí se odehrává podle vzorce vzniklého během minulého roku, kdy ke krátkodobým konfliktům dochází téměř každý měsíc, avšak jsou rychle ukončeny v důsledku vyjednávání skrze prostředníky Egypt a OSN. Boje často vznikají na základě incidentu, který vyvolá napětí. V pátek začali palestinští extremisté střílet přes hranici a zranili dva vojáky. Na to Izrael reagoval leteckými údery při nichž usmrtil dva extremisty z organizace Hamas. Izraelští ostřelovači také usmrtili dva lidi v Gaze, kteří demonstrovali u hranice.

Podrobnosti v angličtině ZDE  


Tři Izraelci a nejméně patnáct Palestinců bylo usmrceno a stovky lidí na obou stranách konfliktu byly zraněny při novém kole násilí mezi palestinskými extremisty a izraelskou armádou. Palestinští extremisté začali odpalovat rakety do jižního Izraele. Vyvolali tím odvetné izraelské letecké bombardování a izraelský premiér Binjamin Netanjahu nařídil armádě, aby přesunula tanky a dělostřelectvo k hranicím Gazy.

Při násilí mezi Izraelci a Palestinci VŽDYCKY umírá daleko více Palestinců než Izraelců. V důsledku izraelského leteckého úderu zahynula i těhotná matka a její dítě. (Izrael tvrdí, že za jejich smrt "může Hamas".) 

České politiky, Hamáčka a Petříčka, však zabíjení Palestinců nevzrušuje. Kritizují jen Hamas. Tento tweet podpořil i Jan Hamáček. Sociální demokrat:


Podívejte se, jak se o násilí mezi Izraelem a Palestinou hovoří v seriozních sdělovacích prostředcích:

Moderátorka Channel 4 News: Máme tu nyní Michaela Freemana z izraelského velvyslanectví v Londýně. Pane Freemane, počet mrtvých stoupá. Předpokládám, že litujete rostoucí počet mrtvých na obou stranách?

Zkáza chrámu

6. 5. 2019 / Vratislav Moudr

čas čtení 12 minut

 

Obrazy požáru pařížské katedrály Notre Dame braly dech. Materiální škody budou ohromné, ty nehmotné o mnoho větší. Zdá se ale, že to dopadlo ještě dobře. Hlavní zdivo zůstalo zachováno a velkou většinu cenných předmětů se podařilo zachránit. Vlastníci velkých korporací téměř okamžitě přihazovali ohromné částky ze svého bohatství, takže dnes už víme, že oprava památky nebude neřešitelným problémem. Nejspíš se nakonec najde dost financí také na nákup nových cenných předmětů. Katedrála se s velkým nadšením a oslavnými řečmi otevře, aby dojatí návštěvníci mohli obdivovat její nový lesk. Prý bude krásnější, než předtím. Prezident Macron věří, že se o tom přesvědčíme už za pět let při zahájení Olympijských her ve Francii.

Mapa kandidátů do eurovoleb

6. 5. 2019

čas čtení < 1 minuta

Tak, ako tomu bolo aj pri parlamentných voľbách, aj pre eurovoľby som vytvoril prehľadnú mapu kandidátov určenú pre širokú verejnosť, ktorá môže pomôcť pri rozhodovaní, píše Daniel Kerekes, doktorand, Masarykova univerzita, konzultant, Restartup:


Nehumánní blokáda Gazy je zárukou nekonečného konfliktu

6. 5. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Sdělovací prostředky projevují enormní zájem o bezvýchodný blízkovýchodní konflikt vždy, když je poměr mezi zabitými palestinskými a izraelskými civilisty asi 3:1, a nikoliv zhruba 30:1, jako tomu bylo v průběhu minulého desetiletí. A cílené zabíjení palestinských civilistů izraelskými snipery se mnohým jeví jako nelítostná, leč nutná obrana proti krvežíznivým džihádistům. Je zcela zjevné, že lidský život nemá vždy tutéž hodnotu, což pro takzvaný izraelsko-palestinský konflikt platí dvojnásob.

Trump podpořil ultrapravičáky, vykázané ze sociálních sítí

5. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Donald Trump na Twitteru kritizoval sociální sítě poté, co Facebook zlikvidovala účty několika amerických ultrapravičáků a konspiračních teoretiků. Trump vyhrožoval, že "celou věc sleduje bedlivě!" Jde prý o "cenzuru AMERICKÝCH OBČANŮ na sociálních sítích".

V sobotu Trump znovu ostře zaútočil na mainstreamové sdělovací prostředky, jako jsou listy Washington Post a New York Times a ostře kritizoval i sociální sítě, že zakázaly přístup na ně editorům prominentního amerického konspiračněteoretického serveru Infowars.

V Británii sílí zuřivost, že se Corbyn a Mayová proti občanům spikli ve snaze prosadit brexit

4. 5. 2019

čas čtení 2 minuty



Nynější pokus Theresy Mayové a Jeremyho Corbyna spojit se a vzájemně prosadit brexit, navzdory tomu, že obě jejich strany drtivě prohrály ve čtvrtečních komunálních volbách, zřejmě selže, protože se proti tomu zvedá vzbouření od poslanců a od aktivistů v obou hlavních britských politických stranách.

May i Corbyn nyní společně tvrdí, že Konzervativní a Labouristická strana spolu po propadu ve čtvrtečních volbách budou muset spolupracovat, aby prosadily brexit.

Avšak opoziční poslanci i konzervativní brexitéři varují, že jakákoliv dohoda mezi Mayovou a Corbynem bude v parlamentě poražena a vyvolá v obou britských politických stranách další konflikt.

Facebook zlikvidoval účty řady prominentních ultrapravičáků

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta



Ve čtvrtek Facebook zlikvidoval několik prominentních účtů šířících bělošský nacionalismus.

Z Facebooku a z Instagramu byly odstraněny účty konspiračního teoretika Alexe Jonese, ultrapravicového trolla Mila Yiannopoulose a protimuslimské aktivistky Laury Loomerové.

"Vždycky jsme zakazovali jednotlivce i organizace, které podporují násilí a nenávist, bez ohledu na ideologii," konstatoval mluvčí Facebooku. "Proces hodnocení potenciálních narušitelů našich podmínek je rozsáhlý a to je, co nás přivedlo k rozhodnutí dnes zlikvidovat tyto účty."

Británie: Konzervativci ve volbách zaznamenali tvrdé ztráty. Šílená Mayová tvrdí, že je to proto, že "Angličané chtějí brexit"

3. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Kolektivní odmítnutí hlavních dvou britských politických stran, ale také jak se zdá skoro všech politických komentátorů přiznat to, co jim civí do tváře (že totiž lidé odmítají brexit) je katastrofou pro ně, ale i pro nás. Skočí do propasti, než přiznají svou chybu. Jsou to narkomani.


Aktualizace: Po sečtení všech hlasů přišli konzervativci o více než 1200 křesel. Prospěch z toho měli liberální demokraté, kteří nově ovládli 10 komunálních úřadů, zelení a nezávislí. Kandidáti, kteří vyhráli, jsou pro setrvání Británie v EU.

Přesto se spikl šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn, která také prohrála, s konzervativní premiérkou Theresou Mayovou a oba tvrdí, "že je nutno realizovat brexit". Snaží se o tom vzájemně jednat.

Většina britských občanů nyní požaduje setrvání Británie v EU.

Podle volebního analytika Johna Curtice mají nyní jak konzervativci, tak labouristé, v zemi podporu jen 28 procent. Před rokem měly obě strany podporu 35 procent hlasů.




Podrobnosti v angličtině ZDE 

Guy Verhofstadt:
Blahopřeji Vinci Cableovi a liberálním demokratům. Probíhá silný návrat liberálních demokratů. Proevropané a občané EU v Británii nyní mají šanci provést zemětřesení během květnových eurovoleb. Těším se na kampaň příští týden.



Jak je zřejmé z níže uvedeného přehledu, britská Konzervativní strana přišla v anglických komunálních volbách, které se konaly ve čtvrtek 2. května, o rekordní počet 1138 křesel. Zdálo by se, že v době, kdy je konzervativní vláda v rozkladu, se voliči uchýlí k opozičním labouristům. Ti však také přišli o 100 křesel. Labouristé se totiž vinou Jeremyho Corbyna odmítli postavit proti brexitu. Velká část labouristických aktivistů, kteří požadují druhé referendum o brexitu, zuří.

 


V době, kdy jak konzervativci, tak labouristé prosazují brexit, zatímco stoupenců setrvání Británie v EU je o cca 15 až 20 procent více než stoupenců brexitu, se voliči uchýlili k liberálním demokratům, kteří získali 598 křesel, ke Straně zelených, která získala 164 křesel a k nezávislým (získali 583 křesel). Jak liberální demokraté, tak zelení, tak nezávislí jsou pro setrvání Británie v EU. Probrexitová strana UKIP přišla o 109 křesel. 

Konzervativci nyní znovu začali po tomto volebním debaklu usilovat o svržení Mayové. Jenže, jak známo, výměna stráží v premiérské funkci nemůže vyřešit problém brexitu - pokud nebude zrušen.

Je to signálem, že podstatné zisky zaznamenali protibrexitové strany a protibrexitoví kandidáti. V tomto kontextu je tvrzení premiérky Mayové, že "voliči signalizují, že rychle chtějí brexit" - šílené.

Je fakt, že nová Farageova probrexitová strana v těchto volbách nekandidovala a je možné, že v eurovolbách koncem května získá více než 20 procent hlasů. Usuzuje se však, že brexit v Británii nyní podporuje zřejmě něco kolem 30 - 35 procent obyvatelstva.


V komunálních volbách v Anglii se kvůli brexitu propadli konzervativci i labouristé

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta


Ve čtvrtek 2.5. se v Anglii konaly komunální volby. Z raných výsledků vyplývá, že výrazně posílila strana liberálních demokratů, kteří důsledně odmítají brexit a požadují setrvání Británie v Evropské unii. Z téhož důvodu posílili i zelení.

Liberální demokraté zatím získali téměř 300 nových křesel v komunálních radách a převzali několik komunálních rad od konzervativců.

Konzervativci přišli zatím o nejméně 400 křesel.

Maďarsko zaplavují zahraniční dělníci. Kvůli nedostatku pracovní síly

3. 5. 2019

čas čtení 3 minuty

V posledních několika letech počet maďarských dělníků drasticky klesl, což znamená, že firmy nemají jinou možnost, než zaměstnat zahraniční dělníky. Na základě oficiálních statistik lze konstatovat, že řešením problémů s nedostatkem pracovní síly se stále častěji stávají zahraniční dělníci, napsal Tamás Cserép.

Zdravá ruská demokracie

3. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin chce Rusy přesvědčit, že vždycky žili v despotismu - a tak by měli přijmout jeho poslední verzi jako zcela konzistentní s tradicí, píše Dmitrij Milin. Ale ve skutečnosti Putinovo tvrzení není pravdivé. Rusko má dávnou demokratickou tradici a potřebuje ji připomínat, aby ji oživilo.

Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


24200