16578

Vršovice 21. srpna 2023

22. 8. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

21 srpen 2023 - 55 let poté -  mezi běžnými lidmi…

Mám se na ně zlobit? Ne, to bych musel žít úplně jiný sociální život, což se neděje …Jen ten živočišný vztek, který vychází ze sociální  deprivace české, starší ženy k matce s klučíkem z Ukrajiny i na přecpané poště – mi nejde pochopit…

Jsem přesvědčen, že si dnes můžeme s hrdostí připomenout, že jsme svobodomyslný a silný národ, který se nikdy nevzdává, byť to tak chvíli může vypadat…“

(Miloš Vystrčil, předseda Senátu PČR, projev před budovou Českého rozhlasu v Praze 21. 8. 2023)

Ráno jdu se psem, vidím po očku ukrajinské otroky, žijící ve sklepě vedle v domu (pardon v sklepních bytech, všude rozvěšen pracovní oděv). Dva panáky vodky, krabička cigaret a už na ně čeká větší auto, který je rozváží po stavbách. Dnes má být až 34 stupňů.

Rozhovor Britských listů 622. Proč je Fialova vláda takovým zklamáním a co s tím dělat

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Fiala prostě toho Blažka nevyhodí. S politologem Jiřím Pehem hovoří Jan Čulík o současné české politické situaci.




 20671

Poslední kapka Pavla Blažka

22. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Dobrý den,

ve středu 23.8. v 17 hodin proběhne v Praze na Klárově akce Milionu chvilek s názvem Poslední kapka Pavla Blažka, na kterou Vás chceme pozvat.

Chování Pavla Blažka je dlouhodobě nepřípustné. Jeho schůzka s Martinem Nejedlým je ale pomyslná poslední kapka. Premiér Fiala se, dle svých dosavadních výroků, jednat nechystá. Happening Milionu chvilek je tak další výzvou směrem k premiérovi Petru Fialovi, aby ministra spravedlnosti ve střetu zájmů a s pochybnými kontakty již nadále netoleroval a z funkce jej odvolal.

Pákistán: Záchranná operace dětí a učitele z kabiny lanovky, kde se utrhlo lano

22. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: Všechny děti byly nakonec v noci zachráněny, ze země, stažením po existujícím drátě vedoucím od kabinky:

Pozemní operace pokračuje v závodě o záchranu dalších pěti dětí a učitele uvězněných nad roklí ve výši 275 metrů nad zemí

 
Pákistánský vojenský vrtulník zachránil dvě ze sedmi dětí uvězněných se svým učitelem v lanovce visící nad vysokou roklí, ale letecká záchranná operace byla podle místních médií odvolána.
Děti, které uvízly v úterý od sedmi hodin ráno místního času (03.00 SEČ), používaly lanovku, aby se dostaly do školy v horské oblasti Battagram, asi 200 km severně od Islámábádu.

Podle agentury Reuters, která uvedla, že do oblasti byli vysláni odborníci na lanovky a na lanovku byl připojen malý nosič, který děti postupně zachraňuje, byly na zemi instalovány reflektory a záchranná operace pokračuje.

Mluvčí záchranné agentury a okresní úředník dříve uvedli, že byly zachráněny čtyři děti, ale tato informace byla zřejmě mylná.

Na videozáznamu z místa události bylo vidět, jak se někdo připoutaný v postroji houpe zpod vrtulníku a v pozadí jásají davy lidí.

 20679

Hitler

22. 8. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

1924: Rok, který stvořil Hitlera, kniha, kterou napsal Peter Ross Range (2016 Little, Brown and company, New York; 2016 Baronet a. s., Praha), vážně stojí za přečtení. Jde o niterní pohled do poměrně krátkého časového úseku Hitlerova života. Některé detaily jsou až neuvěřitelné - doba posedlá novinářskou prací přála uchování maximálního množství informací, které jsou často i ověřitelné z více stran. Novináři se tenkrát předháněli, kdo přinese detailnější, zajímavější, rychlejší... zpravodajství – třeba z procesu s tímto „nepochybně zajímavým mužem“.

 16451

Facebook

20. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Britské listy jsou v posledních týdnech terčem docela usilovného útoku spamy. Teď se nějakému výtečníkovi podařilo na základě jakýchsi falešných obvinění přimět Facebook, aby zablokoval facebookovou stránku Jana Čulíka.

Zde je stránka nová, používaná výlučně (jako ta předchozí) k šíření informací o článcích v Britských listech.

Kdo z vás chcete dostávat tato avíza o článcích, prosíme, přihlašte se sem:


Ten zablokovaný profil měl několik tisíc sledujících, naprosto nejsme vstavu je sami obnovit.

Útok ukrajinského dronu zničil ruský vlajkový nadzvukový bombardér

22. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Na snímcích sdílených na sociálních sítích bylo vidět, jak TU-22 - hojně využívaný při raketových úderech na Ukrajinu - hoří
 
Podle zpráv BBC a ukrajinských médií Ukrajina při útoku bezpilotního letounu zničila nadzvukové ruské letadlo.

Zprávy vycházej9 ze snímků zveřejněných na sociálních sítích, na nichž je  vidět hořící bombardér dlouhého doletu Tupolev Tu-22.

Hořící letadlo se podle všeho nacházelo jižně od Petrohradu, uvedla BBC na základě vizuálních indicií a historických satelitních snímků letecké základny.

 20683

Duch bezpráví: Používání sovětských vlajek na okupovaných územích je jasným pokusem o vymazání posledních tří desetiletí

22. 8. 2023 / Volodymyr Jermolenko

čas čtení 8 minut



Symbolika ruské propagandy na okupovaných územích ukazuje naprosté ignorování reality, slušnosti a právního státu, píše Volodymyr Jermolenko na stránkách Visegrad Insight.

Jednou z prvních věcí, kterou ruská armáda udělala v únoru až březnu 2022 na okupovaných územích jižní Ukrajiny, tedy v blízkosti Krymu a Azovského moře, bylo vyvěšení rudých sovětských vlajek nad hlavními budovami města.

 19670

Kauce pro Donalda Trumpa v případu podvracení voleb v Georgii byla stanovena na 200 000 dolarů

22. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Aktualizace:

Donald Trump prohlásil, že se ve čtvrtek vzdá úřadům okresu Fulton

"Věřili byste tomu?" píše exprezident v příspěvku, v němž oznamuje své nadcházející zatčení za   roli v podvracení voleb v roce 2020
 

Bývalý prezident Donald Trump uvedl, že se ve čtvrtek vzdá úřadům v Georgii, kde čelí obvinění z nezákonného plánování zvrácení své volební prohry v roce 2020.

"Věřili byste tomu? Ve čtvrtek pojedu do Atlanty v Georgii, abych byl ZATČEN," napsal Trump na své sociální síti v pondělí večer, několik hodin poté, co byla podle soudních dokumentů stanovena jeho kauce ve výši 200 000 dolarů.

* * *

Podmínky zahrnují zákaz vyhrožování jakémukoli spoluobviněnému nebo svědkovi - někteří však tvrdí, že exprezident nebude schopen tyto soudní příkazy splnit


V soudním dokumentu zveřejněném v pondělí na internetu se výše kauce za 13 obvinění proti bývalému prezidentovi pohybuje od 10 000 dolarů za body zahrnující zločinné spiknutí a šíření falešných dokumentů až po 80 000 dolarů za porušení georgijského zákona  Rico, který se často používá proti organizovanému zločinu.

Podmínky zahrnují  zákaz "jednání s cílem zastrašit jakoukoli osobu, o níž je známo, že ... je spoluobviněným nebo svědkem v tomto případu", včetně "příspěvků na sociálních sítích".

Úřady v Georgii vyšetřují výhrůžky adresované porotcům v tomto případě.

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20682

Ukázkový příklad rape culture

22. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Tohle je ukázkový příklad toho, čemu se říká rape culture, píše Johanna Neje.

Když někdo o sexuálním násilí (tady dokonce je pachatelem učitel, který byl za to odsouzen), píše nebo mluví jako o erotice, a tak to celé zlehčuje. 

Co mne na tom ještě dál zaráží je, že 13leté děti tady vidí jako ženy. 

Dneska už je to v médiích naštěstí fakt spíš exces. 

Co nám tohle rámování říká o pisateli a editorovi/ce, kteří to pustili ven?

Pozn. JČ: Čtu v zahraničním tisku četné články, že znásilnění nezletilých dívek jim vyvolává psychické problémy na mnoho let života.

 20681

Pravděpodobná pomsta za obhajobu lidských práv

22. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Všechno, co má začátek, má i konec.

Asi bych to ani nesdílel, ale vedení fakulty už obeslalo mé doktorandy, fámy kolují rychle, telefon drnčí, tak ať víte, co se děje.

Dnes jsem dostal po 18 letech působení na Katolické teologické fakultě "výpověď z pracovního poměru z důvodů nadbytečnosti", v rámci jakési "reorganizace" (o které ale jinak nic nikdo z kolegů neví).

Končím svůj malý úvazek k 31.10.2023, píše Tomáš Petráček.

 20666

Je nesmyslné vytvářet paralely mezi sovětskou okupací ČSSR a ruskou invazí na Ukrajinu

22. 8. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přední čeští politikové se v den 55. výročí invaze armád Varšavského paktu vytasili se svými postřehy na sociálních sítích, kde tuto tragickou událost československých dějin unisono srovnávali s nynější ruskou agresí na Ukrajině. Rusko je nástupnickým státem Sovětského svazu, přičemž se jeho imperiální mentalita nezměnila, a je tudíž nutno podporovat Ukrajinu do posledního dechu, čteme na jejich twitterových účtech.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina dosáhla úspěchů na východě země

21. 8. 2023

čas čtení 9 minut

- Rusko zničilo dětské hřiště. Zahynulo pět lidí.


- Zelenskyj varuje, že sousedé Ruska jsou "v ohrožení", pokud Ukrajina nevyhraje válku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes ráno vystoupil v dánském parlamentu v Kodani a poděkoval dánským politikům za pomoc jeho zemi v boji proti ruské invazi, den poté, co Dánsko a Nizozemsko oznámily, že poskytnou Kyjevu stíhačky F-16 americké výroby.

Varoval, že pokud Rusko ve válce uspěje, budou vojenskou agresí Kremlu ohroženy i další části Evropy.

Zelenskyj řekl: "  Pokud Ukrajina nezvítězí, jsou ohroženi všichni sousedé Ruska.

    Mezinárodní právo nebude resuscitováno, demokracie světa, každá z nich se může stát terčem - buď pro rakety, nebo pro žoldáky, nebo pro destabilizaci, a jsem si jist, že to dokážete naplnit.

    Ale Ukrajina zvítězí. Děkuji vám za veškerou pomoc, kterou jste Ukrajině poskytli."

- Náměstkyně ukrajinského ministra obrany sděluje, že ukrajinské síly postupují jižně od Bachmutu

Ukrajinské síly odrážejí ruské útoky a za poslední týden znovu dobyly několik kilometrů čtverečních na východní frontě, uvedla v pondělí náměstkyně ministra obrany.

Hanna Maliar rovněž uvedla, že ukrajinské síly postupují jižně od Bachmutu, města obsazeného ruskými silami v květnu po několikaměsíčním krvavém boji, a za poslední týden osvobodily další tři kilometry čtvereční.

Ukrajinská armáda minulý týden uvedla, že Rusko útočí směrem ke Kupjansku, městu v Charkovské oblasti, píše agentura Reuters.

V rozhovoru pro ukrajinskou národní televizi Maliarová řekla:

"Situace ve směru na Kupjansk je složitá. Nepřítel neopouští plány na postup vpřed, nepřítel tam  stahuje další síly.

    Jsme si jisti našimi obránci, ale je to tam pro ně velmi obtížné a nepřítel tam nepostupuje."

Podle Maliarové nedošlo k výrazným změnám v situaci na jihu, kde se ukrajinské síly snaží rozdělit ruské síly a dosáhnout Azovského moře.

Ukrajinská armáda ve čtvrtek uvedla, že dosáhla úspěchů na jihovýchodní frontě a postoupila z nově osvobozené vesnice Urožajne.

Jeden z amerických představitelů však minulý týden uvedl, že se nezdá pravděpodobné, že by ukrajinské síly během protiofenzívy dokázaly dosáhnout a znovu dobýt Ruskem okupované strategické jihovýchodní město Melitopol.

 20672

Aleniny chlupatice

22. 8. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 18 minut

 

Že netušíte, co jsou chlupatice? Ale to vůbec nevadí, stačí když se začtete do následujících řádků. Chlupatice jsou totiž erotické reliéfy, které z chloupků lidského ohanbí vytváří jedna z nejznámějších českých výtvarnic, absolventka jak magisterského, tak i doktorandského studia na pražské Akademii výtvarných umění, jenž se za dalším vzděláním vydala až do Jihoafrické republiky, kde studovala na Technikon Natal v Durbanu. Poté její další cesta vedla do Paříže na slavnou École Nationale Supérieure des Beaux Arts, kde ve svých studiích pokračovala. 

Proto není divu, že její díla jsou zastoupena jak v pražské Národní galerii, tak i v soukromých sbírkách v Německu, Holandsku, Švýcarsku, Japonsku a USA. Je také členkou mezinárodní skupiny FemLink (jedna žena, jedno video, jedna země). A také zakladatelkou neziskové organizace Umění a věda na podporu dyslektickým dětem a i Dne dyslexie, který se koná každým rokem v měsíci září. Kromě toho je i tvůrkyní multimediálních interaktivních testů a slabikáře pro děti od čtyř let k možnému odhalení a prevenci počátečních problémů při čtení a psaní, Alena Kupčíková.

 18993

Británie: O katastrofální britské imigrační politice

22. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Britský premiér Rishi Sunak údajně čelí rostoucímu tlaku na odvolání jeho šílené ministryně vnitra. Problémy jsou však mnohem hlubší, míní komentátor Simon Jenkins.
 
Kdybyste si za posledních pět let najali tolik různých stavitelů, kolik Británie najala ministrů vnitra, předpokládali byste, že váš dům má hluboké vady. Přesto ta poslední ministryně vnitra, Suella Bravermanová, jedna ze čtyř za tu dobu, zvládla pod vedením Rishiho Sunaka deset měsíců a údajně je Sunak pod tlakem, aby byla propuštěna. Je těžké si představit, jak může fungovat vedoucí ministryně v kontroverzním resortu, když si její okolí myslí, že je na odchodu. Mírně řečeno, funkci by měl zastávat někdo, kdo má pravomoc jednat. Zvyk Borise Johnsona a nyní Sunaka využívat ministerských funkcí nikoli jako odměnu za kompetence, ale výměnou za loajalitu, je katastrofální. Ministerstvo vnitra v tom není samo. Za poslední čtyři roky měla Británie šest ministrů školství a tři ministry dopravy. Není divu, že je  britská vláda nefunkční.

Žně

21. 8. 2023 / Jan Sláma

čas čtení 3 minuty

Žně vrcholí. Je ideální počasí. Od kombajnů čile se pohybujících na velikánských lánech se práší. Obilí je suché, výmlat probíhá bez problémů. Kombajn občas zatroubí a hned se mu po bok nasune velikánský tahač a příjme dávku zrna. Na kraji pole stojí několik aut a u nich rozmlouvající skupinka techniků. Německy! Že bychom přejeli přes hranici? Kdepak. Na našich polích hospodaří rakouští sedláci. Asi je to dobře. Rozhodně lépe, z globálního hlediska, než aby pole ležela ladem. Ale ty obrovské lány polí by mohly přinášet dobrý zisk i do naší státní kasy. Tak proč nepřináší? To je jeden z problémů našeho zemědělství. Jak pravil pan Jandejsek z firmy Rabbit – stát by měli řídit odborníci.

Zachrání nás západní demokracie?

21. 8. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

"Je otázka, co mohlo Československo dělat během polednového vývoje, aby se invazi vyhnulo. Zřejmě by nejvíce pomohla cenzura a pokus o nastolení něčeho na způsob kádárovského režimu v Maďarsku. Nakolik by něco takového bylo reálné, to nevím."

Vyčítal jsem svého času A.J. Liehmovi i Václavu Žákovi, že je chyba, že Pražské jaro nejednalo "opatrně a pomalu". Oba mi řekli: To NEŠLO! Lidi byli tak nadržení tou nespravedlností stalinismu a všech jeho zločinů, že jakmile padla cenzura, potřebovali o tom hovořit. V podstatě celé Pražské jaro bylo jen diskusí o zločinech stalinismu, mediální orgií. Nic jiného se neudělalo. Potvrzuje to i Petr Pithart.

Boris Cvek dále píše:

" Nejvíce 'poučeným', ve smyslu prodělané zkušenosti, národem z komunismu na celém světě jsou Rusové, nejméně pak asi Američané. Co nám to poví o reálných možnostech rozvoje demokracie a integrace do západního světa? Nic."

V této souvislosti je nutno v dnešní době varovně poukazovat na to, že ani zkušenost zavedených demokracií nechrání před populismem a před možností vzniku populistické, extremistické diktatury. Vážně ohroženy tímto nebezpečím jsou v současnosti Spojené státy, kdo by to býval řekl, že jeden člověk (Trump) dokáže takto obrovsky destabilizovat americkou demokracii.

Demokracie je ohrožena i ve Francii, v Německu, v Rakousku, v Itálii, ve skandinávských zemích i v Británii. Tam naštěstí je současná konzervativní vláda natolik zdiskreditována, že zcela zřejmě končí.  (Poslouchal jsem v pátek v britském rozhlase pravidelnou diskusi britských politiků před publikem vytvořeným z veřejnosti a kdykoliv něco řekl konzervativní politik, anebo kdykoliv jiný politik řekl něco kritického vůči konzervativní vládě, publikum reagovalo hromadně obrovským bučením - z toho člověk usuzuje, že britští konzervativci už opravdu na mnoho let skončili. Otázkou je, zda je šéf Labouristické strany Keirt Starmer dostatečně schopný a charismatický. Zatím konzervativcům spíše jen ustupuje.)

Snad nejzásadnějším problémem dnešní doby, na východě i na západě, je vymyslet řešení, co dělat, aby nespokojenost obyvatelstva nevedla k vzniku vražedných či nespravedlivých diktatur. Pokud to nevyřešíme, máme se na co těšit. 

 20670

Poučení z krizového vývoje 2023

21. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Dnes je výročí sovětské okupace Československa. Normalizační režim považuji bez nejmenší pochybnosti za hnusný, zločinný, devastující. Byl to režim okupační. Za daných podmínek ale docela dobře rozumím tomu, jak situaci četl Gustáv Husák už od jara 1969. Oproti mnoha jiným pochopil realitu.

47 000 Rusů se posmívá na Telegramu Rusy zavražděné šestileté holčičce

21. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

"Prodám dětské sandály. Nenošené." Ruský kanál na Telegramu se posmívá smrti šestileté Sofie Holynské, kterou Rusové v neděli zavraždili v Černihivu. Tento status má téměř 47 000 "smějících se" reakcí od ruských uživatelů Telegramu.



 18920

Nizozemsko a Dánsko darují Ukrajině až 61 stíhaček F-16

21. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Dánský premiér uvedl, že země poskytne 19 letounů postupně, až bude dokončen výcvik pilotů, zatímco nizozemský protějšek přislíbil až 42 letounů

 

Nizozemsko a Dánsko oznámily, že po uspokojivém dokončení výcviku pilotů darují Ukrajině až 61 stíhaček F-16. Volodymyr Zelenskyj navštívil obě země po měsících proseb o posílení ukrajinského letectva.

Dánská premiérka Mette Frederiksenová uvedla, že její země poskytne 19 stíhaček - "snad" šest kolem nového roku, dalších osm příští rok a zbývajících pět v roce 2025. "Berte prosím tento dar jako důkaz neochvějné podpory Dánska boji vaší země za svobodu," uvedla Frederiksenová. 



 20666

Lži o Pražském jaru a invazi ze srpna 1968

21. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 14 minut

K výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy z rozhodnutí Kremlu v roce 1968 je dobré upozornit na to, že v českém internetovém prostoru v tuto dobu pravidelně cirkulují dezinformační bludy snažící se o lživé přepisování historie, píše Bohumil Kartous.

Propagandistická figura o “přátelské návštěvě”, oficiální postoj z totalitního období před listopadem 1989, stále žije v dezinformačních obsazích v podobě “ochrany před západní kontrarevolucí”, před kterou nás okupace údajně ochránila. K tomu přináleží argumentář, že invaze zajistila onen “blahobyt” po roce 1970, který přece ostře kontrastuje s tou současnou bídou.


 20668

Koště koštěti koštětem

21. 8. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Aneb šel jsem takhle kolem

Pravda

Politici minulého režimu pravdu nesnášeli, za pravdu pravdoucí natvrdo nadlouho zavírali občany, zavírali je do jam a dolů, aby v duchu míru a lidských práv kopali pro ulhané ruské okupanty uran a pro domácí šlechtu stavěli stavby socialismu, aby ještě více a lépe mohli sloužit Kremlu. Ti „laskaví“ komunističtí politici popravovali za pravdu zjevenou, poctivou a smutnou. Pro komunisty pravda něco znamenala, proto ji museli nahradit všudypřítomnou lží, báli se jí, proto nasadili lež a vypěstovali podivný typ budoucího postsametovského občana.


 20669

Ruská kosmická loď Luna-25 se zřítila na Měsíc

21. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Podle ruské státní vesmírné korporace se loď dostala na "nepředvídatelnou" oběžnou dráhu dříve, než mohlo dojít k plánovanému přistání


První ruská mise na Měsíc po 47 letech ztroskotala poté, co se její kosmická loď Luna-25 vymkla kontrole a zřítila se na Měsíc, čímž výrazně zhatila snahu  ruského vesmírného programu oživit prestiž z dob Sovětského svazu.

Státní vesmírná společnost Roskosmos uvedla, že v sobotu v 1157 GMT ztratila kontakt s lodí po problému, který nastal při převádění lodi na oběžnou dráhu před přistáním. Měkké přistání bylo naplánováno na pondělí.



 20253

Revoluce běsů

21. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Mnozí si myslí, že když se Putin obrátil proti Západu a zaútočil na Ukrajinu, představuje to ostrý odklon od toho, co považují za nadějný vývoj od roku 1990. Ale mýlí se, protože obě tyto události pod diktátorem Kremlu jsou přímým důsledkem toho, co se stalo v prvních měsících po rozpadu SSSR, říká Alexandr Skobov.

 19073

Putinova podpora mezi evropskými levičáky klesá

21. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Rozhodnutí Kremlu zatknout opozičního komentátora Borise Kagarlického výrazně snížilo počet levičáků na Západě a ve Třetím světě, které lze popsat jako Putinverstehery -tedy lidi, kteří sympatizují s ruským diktátorem a dokonce ho podporují, říká Pavel Kuďukin.

 18489

Proč se v Rusku šíří antisemitismus

21. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

V Rusku může záhy něco jako Stalinova antisemitská kampaň "proti vykořeněným kosmopolitům", neboť vývoj ruské xenofobie naznačuje, že imperialistická válka se stane domácí občanskou válkou.

 16995

Rusko: "Sankce nefungují!" (Je to pitomost.)

21. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Někteří lidé na internetu tvrdí, že sankce proti Rusku nefungují, že obcházení sankcí je činí spornými. Zdá se, že je módní citovat obchodní statistiky se středoasijskými zeměmi, aby poskytly údajné důkazy pro toto tvrzení, píše Sven Ortmann.

Pavel Blažek a absence demokratické opozice

20. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Co se vlastně má stát poté, když jsem se všichni pohoršili nad tím, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek poseděl pět hodin v hospodě s Martinem Nejedlým, Tomášem Hrdličkou atd.? Poklesnou preference ODS? Možná představitelé TOP09 či STAN a dalších vládních stran nad Blažkovým jednáním v skrytu jásají, protože by jim to mohlo přinést voliče.



 20666

Proč nebyla invaze Varšavského paktu v srpnu 1968 takový masakr jako potlačení revoluce ruskými vojsky v roce 1956 v Maďarsku

20. 8. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

K pětapadesátému výročí invaze pěti států Varšavského paktu do Československa, která nakonec ukončila Pražské jaro, se samozřejmě v těchto dnech objevuje množství rozhořčených komentářů, oprávněně spojujících tehdejší drzý ruský imperiální postup s dnešní brutální ruskou invazí na Ukrajině.

Rád bych však upozornil na jednu věc, která uprostřed všeho toho rozhořčení bývá zapomenuta.
 

31625

Otisk pohnutých dnů

20. 8. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 15 minut

 
Noviny a časopisy z roku 1968 nemusíme vždy hledat v archívech. Spousta rodin si totiž některá vydání a čísla určitých periodik schovala. Například mně zůstal po prarodičích zejména (i když nejenom) souvislý materiál z prvních deseti dnů sovětské okupace. Jako zdroje slouží dva dávno neexistující deníky – Pochodeň (pro tehdejší Východočeský kraj), a příležitostně Zář (pro okres Pardubice).  

Co se autorství týká, nejméně článků je signováno značkou. Sem tam tisk uvedl plná jména autorů, zřejmě na jejich výslovné přání. Většina textů zůstala úplně anonymní, což – vzhledem k charakteru té krátké doby – přičítám úsilí o bezpečnost novinářů. Této domněnce nahrává i fakt, že bez pojmenování se ve východočeských periodikách tiskly všechny kreslené vtipy (některé přitom s rozpoznatelným rukopisem). 

Rusko pašuje sankcemi zakázanou ropu do zahraničí pomocí pochybných cisternových lodí

19. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


S hrozícími sankcemi náhle prudce vzrostl prodej stárnoucích tankerů na přepravu ropy, které koupili na trhu neznámí provozovatelé

 
Říká se jí "ruská flotila duchů", "stínová" nebo "temná" flotila. Téměř 500 lodí, z nichž mnohé jsou staré tankery s nejasným vlastnictvím a nejasnými pojistiteli, hraje zřejmě podstatnou roli při přepravě ruské ropy do Číny a dalších přístavů v Asii, a to kvůli cenovému limitu skupiny  G7, který má udržet příjmy z ropy v cizí měně mimo dosah Kremlu.

Kanada: Britská Kolumbie je ve stavu nouze, 19 000 lidí prchá před divokými požáry kolem města Yellowknife

19. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Premiér kanadské provincie Britská Kolumbie vyhlásil stav nouze s tím, že úřady „čelí nejhorší sezóně lesních požárů vůbec“. Z měst východně od Vancouveru byly evakuovány tisíce lidí
 
Hasiči bojují s nekontrolovatelným požárem v McDougall Creek, který se za prudkého větru v kopcích a horách nad městem West Kelowna rozšířil na 10 500 hektarů a vynutil si evakuaci tisíců lidí. West Kelowna, město s 36 000 obyvateli, leží 300 km východně od Vancouveru.

Evakuace probíhaly také v nedaleké Kelowně, městě s přibližně 150 000 obyvateli, které leží na druhé straně jezera Okanagan Lake od West Kelowny.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Rusové v Černihivu zabili i šestileté dítě

19. 8. 2023

čas čtení 13 minut

- Rusko dostává vojenskou pomoc od Číny. Dostalo tisíc dronů, osm vrtulníků, optické zařizení,  slitiny titania  na výrobu zbraní a náhradní díly pro letadla

- Sedm mrtvých a 117 zraněných, sděluje starosta Černihivu

- Rusové v sobotu zabili tuto šestiletou Sofijku:
Úřadující starosta Černihivu uvedl, že počet zraněných při ranním ruském raketovém útoku na město se zvýšil na 117.

Oleksandr Lomako napsal na Telegramu, že počet mrtvých zůstává na sedmi lidech.


Pravoslavní křesťané dnes slaví jablečný svátek Spasitele. Rodiny v Černihivu nosily své koše s jablky do kostelů. Jeden z nich můžete vidět na fotografii. V centru Černihivu je mnoho kostelů. Rusové zavraždili šest osob.

Šestileté dítě mezi sedmi mrtvými při údajném ruském raketovém útoku v Černihivu

Sedm lidí včetně šestiletého dítěte bylo zabito a 90 zraněno při zásahu ruskou raketou na centrální náměstí v severoukrajinském městě Černihiv, uvedlo v sobotu ministerstvo vnitra.

Podle ministerstva byli lidé na cestě do kostela na oslavu náboženského svátku, když došlo k zásahu, uvedla agentura Reuters. Bylo oznámeno, že 12 zraněných osob byly děti a 10 policistů.

- Rusové vybombardovali známé klasické divadlo. Záměrně odpoledne, aby v něm  byli lidi:

- Zelenskyj po  raketovém útoku na Černihiv vyzývá svět, aby se postavil ruskému teroru 

Centrum ukrajinského města Černihiv se stalo terčem útoku ruských sil "pravděpodobně balistickou raketou", informoval v  sobotu 11.41 místního času gubernátor Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus, píše Kyiv Independent.   Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok odsoudil a vyzval svět, aby se "postavil ruskému teroru" poté, co  raketový útok změnil "obyčejnou sobotu" v den "bolesti a ztrát". Na Twitteru napsal: 

"Dnes ruská raketa zasáhla srdce Černihova. Náměstí, univerzita a divadlo. Rusko změnilo obyčejnou sobotu v den bolesti a ztráty. Jsou tu oběti na životech. Upřímnou soustrast všem, kteří ztratili někoho blízkého. Na místě pracují všechny služby. Záchranáři, policie, lékaři. Vyzývám svět, aby se postavil ruskému teroru. Poskytněte Ukrajině další nástroje k ochraně života. Aby život zvítězil, musí Rusko tuto válku prohrát." Černihiv, který byl během války ohniskem intenzivních bojů, se nachází nedaleko hranic s Běloruskem.



 

 20334

Šíří se nová varianta covidu - nakolik se máme bát?

19. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Covid-19 se opět objevuje ve zprávácjh. S blížícím se podzimem se ve společnosti zvyšuje počet onemocnění a nedávný nárůst zájmu o subvariantu Omicron EG.5, kterou Světová zdravotnická organizace zařadila mezi znepokojivé  varianty, vyvolal obavy u těch, jejichž vzpomínky na nedávné zimy ještě nevybledly. Je zde nepopiratelný pocit deja vu. Jak moc bychom se tedy měli obávat? ptá se profesorka veřejného zdraví Devi Sridhar.

 19422

Funkce blokování účtů bude z Muskova Twitteru odstraněna, říká Musk

19. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Zrušení blokace účtů je však v rozporu s bezpečnostními pravidly v App Store a Google Play.
 

Společnost X, dříve známá jako Twitter, odstraní ochrannou funkci, která uživatelům umožňuje blokovat jiné účty, uvedl Elon Musk v dalším kontroverzním kroku společnosti, kterou loni koupil.

Funkce blokování umožňuje uživateli omezit konkrétní účty, aby ho nekontaktovaly, neviděly jeho příspěvky nebo ho nesledovaly. "Blokování bude jako 'funkce' odstraněno, s výjimkou DM [přímých zpráv]," uvedl Musk ve svém příspěvku na platformě a později dodal: "Blokování bude zrušeno: "Nedává to smysl."

 19087

NASA potvrdila, že letos byl nejteplejší červenec v historii

18. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Na začátku tohoto týdne oznámila společnost Nasa, že v červenci 2023 byla zaznamenána nejvyšší globální teplota pro tento měsíc od roku 1880. Byl to také nejteplejší měsíc v historii.

Na celém světě  byl červenec o 0,24 °C teplejší než kterýkoli jiný v záznamech agentury Nasa a o 2,1 °C teplejší než klimatický průměr z let 1951-80.

 19670

Trump zrušil tiskovou konferenci k žalobě ve státě Georgia, jeho právníci požádali o odklad procesu z 6. ledna 2024 do roku 2026

18. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


- Právníci Donalda Trumpa požádali soudkyni, která dohlíží na jeho federální soudní proces o ovlivňování voleb, aby posunula datum zahájení procesu až na duben 2026, tedy téměř 18 měsíců po příštích prezidentských volbách


Federální prokurátoři z úřadu zvláštního poradce Jacka Smithe navrhli, aby byl soudní proces naplánován na začátek ledna 2024, s tím, že existuje významný veřejný zájem na urychlení stíhání.

Ve čtvrtečním soudním podání Trumpovi advokáti argumentovali, že několikaletý odklad je nutný kvůli "obrovskému" množství informací, které budou muset prověřit, a kvůli termínové kolizi s dalšími trestními případy, kterým Trump čelí.

 20618

Když Vás dostihne vlastní minulost a obrovský egoismus…

18. 8. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

 „Člověk by chtěl být gigantem, a je hovno, kamaráde. Nevěřit náhodě a fackovat se ráno i večer s připomenutím, že opatrnosti nikdy nezbývá, a co je příliš moc, že škodí. Po bakchanáliích a orgiích dostaví se vždy morální kocovina. To je zákon přírody, milý příteli.“

Jednoroční dobrovolník Marek v promluvě k Švejkovi…
(Jaroslav Hašek, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, 1921)

Soudce Robert Fremr (právník roku 2020) je z pohledu dnešní doby, tak jak nám ho líčí nejen pan Boris Cvek - úcty hodný muž, který má jedinou smůlu:

Narodil se moc brzy a zažil komunismus, ve kterém dělal svoji práci, a až v demokratickém prostředí využil plně svůj talent a zkušenosti k profesně skvělé kariéře. Ano, toto je ryze neemoční, skoro až technicistně chladný přístup. Lidský život je však složitější, barvitější, emocionálnější a kdo pracuje s lidmi a jejich osudy, jsou na něho kladeny daleko větší morální nároky, obzvláště, když se rozhodne přijmout nominaci na ústavního soudce.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské bezpilotní letouny míří na Moskvu a černomořskou flotilu; USA potvrdily "plnou podporu" pro přesun F-16

18. 8. 2023

čas čtení 12 minut

 

Ruští představitelé tvrdí, že drony zaměřené na Moskvu a její černomořskou flotilu byly zničeny; USA  schválily vyslání stíhaček F-16 na Ukrajinu z Dánska a Nizozemska


 
- Ukrajinský dron byl sestřelen nad Moskvou, poškodil budovu

Ruské síly zničily ukrajinské bezpilotní letouny zaměřené na Moskvu a její černomořskou flotilu, informuje agentura AFP s odvoláním na ruské představitele.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho letectvo sestřelilo ukrajinský dron nad hlavním městem v pátek kolem 04:00 ráno.

"Bezpilotní letoun poté, co byl vystaven účinkům zbraní protivzdušné obrany, změnil dráhu letu a spadl na nebytovou budovu v oblasti Krasnopresněnského nábřeží v Moskvě," uvedlo ministerstvo na Telegramu.

Moskevský starosta uvedl, že na místě jsou záchranné služby, ale podle prvních zpráv nedošlo k žádným obětem.

"Trosky bezpilotního letounu dopadly do oblasti výstaviště Expo a nezpůsobily na budově významné škody," uvedl na Telegramu Sergej Sobjanin.

Státní tisková agentura TASS s odvoláním na záchranné služby uvedla, že se částečně zřítila jedna ze stěn pavilonu výstaviště.

"Plocha zřícení je asi 30 metrů čtverečních," uvedla záchranná služba pro TASS.

 
- Ruská média informují o obrovském požáru v ropném terminálu

V Novorossijsku, jednom z největších černomořských přístavů, který se nachází  172 km od Krymu, hoří rozsáhlý požár v terminálu na topný olej.

Terminál s kapacitou 119 000 metrů krychlových a průtokem 5 milionů tun ročně je hlavním ruským exportním uzlem ropy v regionu.

Zatím není jasné, zda byl požár způsoben úderem ukrajinského dronu, kterých bylo na ruském území za poslední den několik.

 

"Takhle pršívalo vždycky." Frankfurt nad Mohanem. Praha

18. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta


Praha:






"Zvykněte si na hořící svět." Katastrofální divoké požáry v severní Kanadě a v Tenerife

18. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Znepokojující je, jak daleko na severu v Kanadě hoří. Je to obrovské množství požárů.


Divoké požáry v Kanadě:


Potíž je, že požáry samozřejmě přidávají CIO2 do ovzduší, takže to vede k dalším požárům. Začarovaný kruh: Emise CO2 z letošních požárů v Kanadě:

Katastrofa na Kapverdských ostrovech: loď bezcílně plula mořem ještě měsíc, co na ni byly úřady upozorněny, sdělují nevládní organizace

18. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Organizace Walking Borders uvedla, že 20. července informovala úřady ve čtyřech zemích o plavidle s více než 100 žadateli o azyl na palubě.
 
Španělská nevládní organizace 20. července upozornila úřady čtyř zemí na loď s přibližně 130 žadateli o azyl, která byla na začátku tohoto týdne nalezena s pouhými 38 přeživšími a těly sedmi mrtvých lidí na palubě.

Příbuzní osob na palubě uvedli, že velká rybářská loď opustila 10. července přímořské město Fass Boye v Senegalu a směřovala na španělské Kanárské ostrovy. Loď byla spatřena v pondělí asi  277 km  severně od kapverdského ostrova Sal.

 19670

Republikánský zákonodárce z Georgie navrhuje odvolat z funkce prokurátorku Fanni Willisovou, která obžalovala Trumpa

18. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

"Bůh. Zbraně. Svoboda. Vedení."

Státní senátor Colton Moore chce odvolat z funkce okresní prokurátorku ve Fultonu poté, co obžalovala Donalda Trumpa

 

Tento krok přichází v návaznosti na doručení obžaloby v 41 bodech proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho agentům na základě obvinění ze státního vydírání a spiknutí kvůli snahám zvrátit Trumpovu prohru v prezidentských volbách v roce 2020 ve státě Georgia.

Colton Moore ve čtvrtek napsal dopis guvernérovi Brianu Kempovi, v němž vyzval k mimořádnému přezkoumání   kroků Willisové.

"My, níže podepsaní ... Vám tímto ... potvrzujeme, že podle našeho názoru existuje ve státních záležitostech mimořádná situace, která vyžaduje svolání mimořádného zasedání ... pro všechny účely, mezi něž patří mimo jiné přezkum a reakce na jednání Fani Willisové," napsal Moore.

 19350

Sovětský sen. Proč mezi mladými Rusy narůstá Stalinova popularita

18. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Průzkumy veřejného mínění ukazující, že Stalin je mezi mladými Rusy stále populárnější, mnohé šokovaly. Ale existují některá jednoduchá vysvětlení. A naznačují, že postavení sovětského diktátora se pravděpodobně v blízké budoucnosti ještě zlepší, říká Andrej Fursov.

 19484

Jaká je politická volba Kremlu

18. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Kreml spolu se svými příznivci trvá na tom, že se Vladimir Putin řídí výhradně ruskými národními zájmy. Avšak jeho rozhodnutí o invazi na Ukrajinu a návrat sovětských symbolů od té doby takové argumenty ukazují jako neudržitelné. Moskevské špičky si zcela zjevně vybraly oprašování sovětské minulosti, říká Sergej Chazanov-Paškovskij.

 20663

Ruská "firemní města" ztrácejí obyvatele třikrát rychleji než ostatní

18. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Ze sovětských časů přežívá v Rusku zhruba 300 "firemních" měst soustředěných kolem jediného průmyslového provozu. Navzdory vládnímu programu pomoci je v nich rychlost odlivu obyvatelstva za poslední dekádu více než třikrát vyšší než u ostatních ruských měst podobné velikosti. Podle nové studie portálu Jesli byť točnym a Ruské ekonomické školy dosahuje 7 %.

 20662

Argentina má svého Trumpa (nebo Bolsonara?)

18. 8. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 
Další klaun se blíží k moci. Od znovudemokratizace Argentiny uplynulo 40 let, a je to poprvé, co se tam objevila krajně pravicová politická síla. Javier Milei stojí v čele strany Libertad Avanza, která se označuje za "libertariánskou", ale nachází paralely s hnutími globální krajní pravice, jako je trumpismus. Chce zrušit centrální banku, je proti potratům, je pro zbraně pro všechny a věří, že prodej orgánů by mohl být "dalším trhem". Jak rozumět dobrému violebnímu výsledku extremisty Mileiho?

 20661

Šach mat pro transsexuály

18. 8. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Současná debata o tom, zda by se transsexuálové měli účastnit sportovních soutěží za pohlaví, za které se v danou chvíli považují, je legitimní a má silné osobnosti, jako je Martina Navrátilová, jako jeden z nejhlasitějších hlasů (proti tomu, aby bývalí muži hráli proti hráčům, kteří se narodili jako ženy).

 18299

Německá kapitulace před Ruskem ohrožuje Ukrajinu a celou Evropu

18. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Již nějakou dobu víme, že evropské dodávky zbraní Ukrajině jsou nedostatečné pro její úkol přežít jako nezávislý stát. Ale vzhledem k tomu, že Ukrajina je, jak poznamenal jeden spisovatel v roce 1997, "svorníkem v oblouku" evropské bezpečnosti, tato válka se stěží týká jen Ukrajiny, upozorňuje Stephen Blank.

Rizika ekologického orientalismu

18. 8. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Proč nedostatečná pozornost k ekologickým zločinům páchaným ruskou armádou na Ukrajině může posilovat fosilní lobby ve střední Evropě

Jak si všímá Jan Čulík s Adamem Syberou v nedávném rozhovoru Britských listů, tak reakce na ekologický terorismus ruské armády – zejména zničení přehrad Oskil v Charkovské oblasti v listopadu r. 2022 a mohutné Kachovky v červnu letošního roku – neupoutala v západních zemích tolik pozornosti jako jsou pokračující protesty proti fosilnímu průmyslu, jehož činnost přivedla svět k nevratným změnám a tragickým dopadům na chod lidstva.

Rozhovor Britských listů 619. Ukrajina - v dnešní době

11. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Adamem Syberou, který pracuje na Ukrajině pro dvě humanitární organizace a shromažďuje důkazy o válečných zločinech ruské armády, o nynější situaci v této zemi.

 20659

Damoklův meč v okurce

18. 8. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ministr spravedlnosti Blažek nespatřuje nic divného popít v hospodě s bývalým poradcem Miloše Zemana Nejedlým, jehož BIS považuje za vážné bezpečnostní riziko. 



 20658

Tisková zpráva

Ne ekologické destrukci v tureckém Akbelenu!

18. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Zatímco masakr stromů iniciovaný YK Energy, dceřinou společností Limak Holding a IC Holding, za účelem rozšíření těžební oblasti v Akbelenském lese v İkizköy, okres Muğla, probíhá již několik dní, pořádkové síly tvrdě zasahují proti lidem, kteří chtějí masakru zabránit.

Od roku 2019 byl les Akbelen vyhlédnut k likvidaci kvůli rozšíření lokality hnědouhelného dolu, který poskytuje palivo pro tepelné elektrárny Yeniköy-Kemerköy. Spolupráce vlády a kapitálu, která dva roky připravovala své ekologicky destruktivní plány zneužívala požárů, které v kraji vypukly v roce 2021 a pokračovala v kácení stromů, které požár nemohl poškodit. To vše pod ochranou Generálního ředitelství lesního hospodářství. Obyvatelé İkizköy/Akbelen a Obránci života však 17. července 2021 zahájili hlídku na obranu Akbelenského lesa a byli ve střehu po celé dva roky! V pondělí 24. července 2023 ráno začala opět kácet stromy vláda ve spolupráci s kapitálem, oni kraj každé dva roky kontrolují.

V zemi příběhů...

17. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Prasečí ledvina fungovala v těle mozkově mrtvého muže déle než měsíc

17. 8. 2023

čas čtení 5 minut

Prasečí ledvina transplantovaná chirurgy mozkově mrtvému muži fungovala normálně déle než měsíc – je to kritický krok k operaci, kterou newyorský tým doufá, že nakonec vyzkouší na živých pacientech. Nejnovější experiment, který ve středu zveřejnila newyorská univerzita Langone Health, informoval o nejdelší době, kdy prasečí ledvina fungovala u člověka, i když zemřelého, a není to konec. Vědci budou sledovat výkon ledviny po dobu druhého měsíce.


 19387

Vědci varují před novou vlnou covidu a doporučují, aby byly vakcíny na prodej

17. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Věková hranice pro podzimní očkování proti covidu byla v Británii  zvýšena z 50 na 65 let, přičemž nárok na ně mají i mladší zranitelné skupiny

 

Lidé, kteří nemají nárok na podzimní posilovací vakcínu, by měli mít možnost si očkování zaplatit, tvrdí odborníci v souvislosti s novou vlnou covidu.

Vakcíny proti covidu by měly být v Británii dostupné pro soukromé očkování, vyzvali přední vědci v souvislosti s obavami z nové vlny koronaviru, která by se mohla na podzim a v zimě zhoršit.

Na rozdíl od očkování proti chřipce, které si mohou jednotlivci nebo zaměstnavatelé koupit za přibližně 15 liber v lékárnách, je očkování proti covidu ve Velké Británii dostupné pouze v rámci státního zdravotnictví.

Třináctiletá dívka po znásilnění a odmítnutí potratu v Mississippi porodila dítě

17. 8. 2023

čas čtení 5 minut


Nejbližší potratová klinika - v Chicagu - byla příliš daleko a příliš drahá na to, aby jí matka mohla zákrok poskytnout.

 
Třináctiletá dívka v Mississippi porodila chlapce poté, co byla znásilněna  cizím mužem - a poté nemohla jít na potrat.

Matka dívky, která ve zprávě používá pseudonym Ashley, chtěla pro svou dceru zorganizovat potrat, ale bylo jí řečeno, že nejbližší poskytovatel potratů je v Chicagu - což je více než devět hodin jízdy od jejich domova v Clarksdale ve státě Mississippi.
 
Ashleyina matka, ve zprávě uváděná jako Regina, řekla časopisu Time, že náklady na potrat v Chicagu byly příliš vysoké, když uvážíme cenu cesty, volna v práci a potratu pro její dceru.

"Nemám na to všechno prostředky," řekla Regina časopisu Time.

Globální firmy jako Google či Meta by měly v Česku platit vyšší daně

17. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Piráti ve vládě podpořili narovnání prostředí pro podnikání


Daně ze zisků obřích nadnárodních koncernů budou zůstávat v Česku. Řada globálních firem, které podnikají zejména v digitální ekonomice, se přitom jejich placení dlouho vyhýbala. Vláda dnes za podpory pirátských ministrů přijala návrh průlomového zákona o dorovnávacích daních, který přiblížil férovější zdanění velkých světových společností. „Peníze z těchto daní půjdou přímo do státního rozpočtu, a to ve prospěch občanů Česka. Celé zdanění je i součástí pirátského návrhu konsolidace veřejných financí,“ uvedl k rozhodnutí kabinetu pirátský vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Pravidla by měla vést k placení vyšších daní v Česku například společnosti jako Google, Apple či Meta (majitele sociální sítě Facebook).

THEATRUM KUKS 2023: mim Vizváry, akrobatky, andělské hlasy i barokní bublatorium

17. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Ke konci srpna ožije hospitál Kuks i blízké okolí živým uměním podobně jako za časů hraběte Šporka. Už 22. ročník festivalu THEATRUM KUKS nabídne od 23. do 27. srpna pestrou směs divadla, vážné hudby, opery, tance či loutkových představení pro děti, ale také třeba rezidenci tří ikon české fermentační scény nebo výlet storytellingovým autobusem po podkrkonošských vršcích. To vše laděné do nejen barokních andělských výšin.

Rozhovor Britských listů 620. Polozapomenutý autor Karel Teige

15. 8. 2023

čas čtení 4 minuty



Vynikající umělec a avantgardní teoretik Karel Teige měl smůlu. Byl to sice marxista, ale jeho druh marxismu se nelíbil komunistickému režimu, takže ten režim Teigeho potlačoval. Po pádu komunismu sice v Československu byli schopni ocenit Teigeho avantgardní postoje, jenže zase se jim nelíbil jeho marxismus, takže zase zůstalo i v postkomunismu jeho ocenění stranou. Možná se to trochu mění: Joe Grim Feinberg, pracovník filozofického ústavu Karlovy univerzity, byl právě editorem sborníku o Teigovi The Marketplace of Art (Jarmark umění) a vydal s kolegy v angličtině také Teigeho texty. O zásadním významu Karla Teigeho pro českou kulturu v době, kdy byla ještě světově proslulá, hovoří s Joem Grim Feinbergem Albín Sybera.

PS. K tomuto rozhovoru upozorňuje Albín Sybera na text od Pavla Karouse:


ČR definují 5xP: (Pivo, Porno, Pervitin a Podhodnocená Práce)

Nedávno jsem seděl v Praze na pivu s jedním mladým, vzdělaným Francouzem, který mi položil otázku: "Jak to, že dokážu vyjmenovat z hlavy pět československých spisovatelů a režisérů a i výtvarníků, ale žádného z doby České republiky. Co se u vás změnilo?"

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12996