Ruská "firemní města" ztrácejí obyvatele třikrát rychleji než ostatní

18. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
Ze sovětských časů přežívá v Rusku zhruba 300 "firemních" měst soustředěných kolem jediného průmyslového provozu. Navzdory vládnímu programu pomoci je v nich rychlost odlivu obyvatelstva za poslední dekádu více než třikrát vyšší než u ostatních ruských měst podobné velikosti. Podle nové studie portálu Jesli byť točnym a Ruské ekonomické školy dosahuje 7 %.

Více než 10 % Rusů stále žije ve firemních městech, městských centrech, která jsou soustředěna kolem jednoho odvětví nebo dokonce jediné firmy.

Nejenže jsou podmínky v těchto městech horší než jinde, s vyšší úmrtností kvůli alkoholismu, nehodám a sebevraždám, ale je tu navíc zajímavý fakt, že platy pro pracovníky v pobočkách, kolem kterých byla tato města postavena, jsou často nižší než v jiných závodech ve stejném oboru.

Důvod je jednoduchý, říkají analytici. Jde o tzv. monozóny. Na vině je situace na trhu, ve které existuje pouze jeden kupující nebo zaměstnavatel, na rozdíl od mnoha prodejců, v tomto případě pracovníků. Výsledkem je, že ve dvou třetinách podnikových měst Ruska jsou mzdy nižší, než by zaměstnanci mohli dostat, kdyby se přestěhovali jinam.

Řešením této situace, která je produktem tržních sil, by bylo mnohem více pomohla podpora cestovního ruchu nebo dlouhodobější program diverzifikace ekonomik těchto měst tak, aby bylo více alternativ pro zaměstnance, uzavírá nová studie.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2867

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2023