Rusko se nemůže dostat k 39 miliardám dolarů za ropu prodanou Indii

18. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Po zvýšení dodávek ropy do Indie jedenáctkrát a zahájení obchodování v národních měnách kvůli sankcím se ruští vývozci potýkají s nemožností získat peníze za prodané suroviny.

Indické rupie v hodnotě 39 miliard dolarů uvízly v indických bankách a ropné společnosti je nemohou dostat do Ruska, řekl bankovní zdroj agentuře Reuters.

Podle bankéře problém, který existuje od loňského roku, nabyl kolosálních rozměrů: Pokud jde o směnný kurz, množství pozastavených rupií činí přibližně 3,6 bilionu rublů. Jedná se o roční rozpočet celého programu na podporu národního hospodářství (3,5 bilionu rublů), téměř tři roční rozpočty celého vysokoškolského systému (1,36 bilionu rublů ročně) a více než 11 ročních rozpočtů velkých regionů, jako jsou Novosibirsk nebo Nižnij Novgorod (300 miliard rublů).

V současné době není možné tyto peníze použít. Stažení rupií z Indie je blokováno místní regulací: Indická centrální banka zakazuje oběh své měny mimo zemi. Dodávky zboží z Indie, na které by mohly být vynaloženy rupie, jsou zanedbatelné: V lednu až květnu 2023 činily pouze 639 milionů dolarů, a to navzdory skutečnosti, že ruský vývoz na indický trh byl čtyřicetkrát vyšší - 26,5 miliardy dolarů.

Řešení problému dosud nebylo nalezeno, připustil Dineš, prezident Konfederace indického průmyslu, na briefingu v Dillí 16. srpna. Důvodem obchodní nerovnováhy jsou sankce uvalené na Rusko, řekl: Z tohoto důvodu je vypořádání v dolarech příliš riskantní.

Hledání řešení probíhá nejméně od loňského podzimu a zatím se ukázalo jako marné.

Na skutečnost, že rupie nemohou být poslány do Ruska a převedeny na rubly, si v říjnu loňského roku stěžoval Kirill Pestov, výkonný ředitel pro rozvoj Moskevské burzy. Podle něj se příslušná rozhodnutí v Moskvě očekávala od indické centrální banky. Ale nenásledovala.

Pokus vyjednat nákup zboží za rupie také nikam nevedl. V listopadu delegace ruských představitelů cestovala do Dillí a představila seznam asi 500 druhů zboží, které by Indie mohla prodat Ruské federaci. Jednalo se o písty, olejová čerpadla, zapalovací cívky, nárazníky, zařízení pro textilní průmysl, včetně nití a barev, stejně jako téměř 200 výrobků pro metalurgii. V lednu se uskutečnila druhá návštěva, o osm měsíců později nebylo možné tento proces rozběhnout.

"Je to problém," připustil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na květnové schůzce Šanghajské organizace pro spolupráci v Indii. "Musíme tyto peníze použít. Ale aby to bylo možné, musí být tyto rupie převedeny na jinou měnu, a o tom se nyní diskutuje."

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
23759

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2023