Proč najednou šíří celebrity lživé narativy?

17. 9. 2023

čas čtení 17 minut

Video: Russell Brand tvrdí, že obvinění, že znásilňoval ženy, jsou "naprosto falešná"

Na serveru Forum.cz píše Jiří X. Doležal o tom, že pražský intelektuál Igor Chaun se zbláznil a začal podporovat lživé narativy a dezoláty. Co se to asi musí lidem stát v mozku, že tohle začnou dělat?
V anglosaském světě za posledních 48 hodin vznikl obrovský skandál týkající se podobné, ovšem tisíckrát "známější" britské celebrity, komika jménem Russell Brand, o níž vyšlo - nepřekvapivě - najevo, že když v době přibližně před patnácti lety byl na vrcholu své britské televizní slávy a byl posedlý obsedantní nutnosti neustále provozovat sexuální styk (pak se ohledně toho léčil) a údajně souložil s více než tisícem žen, některé z nich znásilnil a choval se vůči nim hnusně (jedné ženě po sexuálním styku plivl do obličeje). Forenzně vyresearchovaný dokument o tom vysílala v sobotu večer televize Channel 4, investigativní práci provedli spolu s deníkem The Times. Ještě před zveřejněním těchto obvinění se Russell Brand na sociálních sítích energicky hájil, že obvinění není pravda a že i když byl v minulosti silně promiskuitní, veškerý sex, který provozoval, byl vždy konsensuální. To zjevně není pravda, ale pro Britské listy je na Brandovi  zajímavé něco jiného. Chová se totiž vůči lživým narativům a dezolátům velmi podobně jako Igor Chaun. Nesmírně zajímavou analýzu publikoval britský časopis Prospect, z níž citujeme.

Strašně zajímavé je podle nás to, že tito lidé šíří lži zřejmě nikoliv proto, že by jim věřili, ale protože to posiluje jejich sledovanost a umožňuje jim to vydělávat miliony:

Ruská agrese na Ukrajině: Šéf NATO varuje, že válka rychle neskončí; ruské rakety zasáhly zemědělské zařízení v Oděse

17. 9. 2023

čas čtení 11 minut

- Hořící ropné depo v Rusku:

Jens Stoltenberg konstatoval, že "se musíme připravit na dlouhou válku"; Kyjev sděluje, že při ranních úderech na Oděsu v neděli byly použity drony a rakety

- Série útoků ukrajinských bezpilotních letounů zasáhla Krym a drony se zaměřily také na Moskvu, narušily leteckou dopravu v hlavním městě a způsobily požár ropného skladu na jihozápadě země, uvádí ruské ministerstvo obrany.

Podle agentury Reuters jeden z dronů v neděli brzy ráno poškodil ropný sklad na jihozápadě Ruska a vyvolal požár palivové nádrže, který byl později uhašen, uvedl regionální guvernér.

Ukrajina v posledních dnech podnikla sérii úderů na ruské vojenské cíle na okupovaném Krymu a na zařízení ruské černomořské flotily.

Útoky hluboko v Rusku, daleko od frontové linie, rovněž zesílily, přičemž moskevský starosta uvedl, že v regionu hlavního města byly v neděli brzy ráno sestřeleny nejméně dva bezpilotní letouny.

Ruské systémy protivzdušné obrany zničily nejméně šest bezpilotních letounů zaměřených na Krym z různých směrů, uvedlo v neděli ruské ministerstvo obrany.

Přibližně v 1.45 hodin ze soboty na neděli  byl dron sestřelen nad moskevskou Istrinskou čtvrtí, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

"Na místě, kam trosky dopadly, nedošlo k žádným škodám ani obětem," napsal v samostatném příspěvku na Telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin.

Na jihozápadě Ruska gubernátor Orjolské oblasti Andrej Klyčkov na Telegramu uvedl, že ani v ropném skladu nedošlo k žádným obětem. Neupřesnil, zda bylo skladiště zasaženo troskami nebo zda bylo cílem útoku dronu.

Ruská státní tisková agentura TASS uvedla, že na hlavních moskevských letištích bylo zpožděno nejméně 24 letů, což je častý postup leteckých úřadů při náletech dronů na hlavní město.

 16578

Filip Pertold k sobotní demonstraci dezolátů

17. 9. 2023 / Filip Pertold

čas čtení 1 minuta

Bez ohledu na sobotní demonstraci je nespokojenost s vládou těžce přehlédnutelná, píše Filip Pertold. A to i mezi elitou byznysu, nezisku, vědy a jinde.

Elity ovšem často nevnímají problémy v politickém zaměření a už vůbec ne v zahraničněpolitickém, ale v praxi vládnutí. Jenže i zdroj této nespokojenosti není snadno popsatelný, protože každý problémy vnímá někde jinde.

1. Vláda se snaží šetřit - to se vždy nelíbí dotčeným, třeba v případě rušení slev na zaměstnanecké benefity. Odpor je obrovský. Málo kdo ovšem vnímá problém systémově - že třeba šetření na školství má dost odlišné dopady než šetření na daňových slevách.


Praha bude dalších dvacet let zahlcena zdraví škodícími automobily. Primátor Svoboda sliboval nesmysly

15. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Divím se, že ze včerejšího pražského zastupitelstva nejsou dnes palcové titulky: Dostavba městského okruhu se musí přehodnotit, radiály dopravu jen zhorší a P+R jsou drahý nesmysl. Tyto informace včera vzalo ZHMP bez rozpravy na vědomí. Koalice se o tom bavit nechtěla. Důvod: 🧵
 

Pražská magistrála je silniční komunikaci, kde se může ze zákona pohybovat útvar chodců

16. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Dobrý večer, Praho! Poslední jízda tohoto týdne!

Od 16. do 22. září @mobilityweek  se bude slavit v celé Evropě! Kromě Prahy, protože @ZdenekHrib
 @Svoboda_Slavek  jsou zbabělci, aktivně se schovávají před https://t.co/KCW303HbdF,  nevadí. My budeme slavit i tak.

Jízdy v 08:30 a 18:00?
Před půl rokem se Policie ČR snažila zabránit cyklistovi jet na kole po magistrále. O půl roku později se podle Městského soudu v Praze (krajský soud pro Prahu) může po magistrále "pohybovat útvar chodců".

„Tak, jak byla akce oznámena, nebyl znemožněn provoz na této komunikaci, přičemž se nejedná o dálnici, ale o silniční komunikaci, kde se může ze zákona pohybovat útvar chodců, neboť zde není chodník,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí soudu Adam Wenig.

Praha kriminalizuje jízdu na kole
https://blisty.cz/art/112541-sergio-almeida-praha-kriminalizuje-jizdu-na-kole.html

Aktivisté můžou na magistrálu, rozhodl soud
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-aktiviste-muzou-na-magistralu-rozhodl-soud-236893

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinci obsadili důležitou vesnici Andrijivka v Doněcké oblasti

15. 9. 2023

čas čtení 9 minut

- Kadyrov je údajně v kritickém zdravotním stavu:
- Ruskem dosazené úřady na Krymu v sobotu oznámily, že plánují prodat asi 100 ukrajinských nemovitostí, včetně jedné, která patří ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov uvedl, že znárodněné nemovitosti budou prodány "brzy" a že úřady uspořádaly prvních osm dražeb nemovitostí ukrajinských podnikatelů, napsala agentura Reuters.

Hodnota prodejních smluv činí více než í8,51 milionu dolarů)í, uvedl Konstantinov.

Ruskem dosazené úřady na Krymu v únoru uvedly, že znárodnily přibližně 500 nemovitostí na Krymu, včetně některých, které patří vysoce postaveným ukrajinským politikům a podnikatelům.

- Rusko pravděpodobně zvyšuje kapacitu pro útoky na ukrajinská energetická zařízení, sděluje britské ministerstvo obrany

Rusko bude pravděpodobně schopno vytvořit značnou zásobu raket s plochou dráhou letu a během nadcházející zimy je použít k útokům na ukrajinskou infrastrukturu, tvrdí britské ministerstvo obrany.

Rusko je pravděpodobně schopno vytvořit značné zásoby střel ALCM. Existuje reálná možnost, že Rusko tyto zbraně během zimy opět zaměří proti ukrajinským infrastrukturním cílům.

 16578

Ušetříme na rohlících a zaletíme na Kanáry

15. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Petr Holub píše na Seznamu, že na základě dat Českého statistického úřadu konečně lze pochopit ten paradox, který trápí ekonomy už dlouho. „My“, tedy občané tohoto státu, prý utrácíme málo za potraviny a bydlení, ale hodně za restaurace a dovolené. Jak je to možné? Prý „nám“ zbylo mnoho peněz po covidu a chceme si konečně užít, co jsme dlouho nemohli.

Není to ale spíše tak – a ostatně pan Prouza to za obchodníky mnohokrát zdůrazňoval – že nic jako „my“ neexistuje, ale existují prostě chudí a bohatí.

Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí magistrátu ohledně demonstrace Poslední generace

15. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva k soudnímu rozhodnutí ohledně konání prvního Pochodu za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku




Městský soud v Praze ve čtvrtek zvrátil nařízení magistrátu o změně trasy pochodu plánovaného skupinou Poslední generace na úterý 12. září. Magistrát ve svém rozhodnutí nařizoval, aby pochod kráčel po chodníku a na mnoha místech vykázal průvod zcela mimo magistrálu. Taková změna dle závěru soudce JUDr. Ladislava Hejtmánka není v rámci českého právního řádu možná.



 20816

Pražské zastupitelstvo je magické místo

15. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Pražské zastupitelstvo je magické místo, píše Pavel Vyhnánek. Ani se nenadějete a ze čtyř let se snadno stane čtyřicet čtyři. Jak?

Před loňskými komunálními volbami učinil docent Svoboda jménem celé koalice SPOLU pozoruhodný slib. Že do čtyř let dokončí Městský okruh. I Pražský okruh. A devět kilometrů železničních tunelů, díky nimž vznikne metro S. Aby svému slibu dodal náležitou váhu, přiložil pod něj dokonce svůj podpis.


V Libyi roste zuřivost nad počtem obětí katastrofálních záplav. Libyjci žádají o vyšetřování

15. 9. 2023

čas čtení 6 minut

Generální prokurátor požádal o vyšetřování kvůli obvinění, že byla ignorována varování před nebezpečným stavem dvou přehrad.

Libyjský generální prokurátor byl vysokými politiky požádán, aby zahájil naléhavé vyšetřování katastrofálních záplav, které zabily desítky tisíc lidí, včetně obvinění, že místní úředníci zavedli zákaz vycházení v noci, kdy udeřila bouře Daniel.

Libyjský Červený půlměsíc odhadl počet mrtvých na více než 11 000 osob a téměř 20 000 osob se stále pohřešuje, což je zatím nejvyšší odhad z oficiálního zdroje. Uvedl, že téměř 2 000 těl smetly záplavy do moře.

 

 20815

Prosíme naše věrné čtenáře o finanční příspěvek na provoz Britských listů

15. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta


Částka na našem účtu se pohybuje na minimu.

Prosíme přispějte na náš účet.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Děkujeme.

Jan Čulík
Britské listy

 19681

Proč je ukrajinská pozemní (proti)ofenziva odsouzena k nezdaru

15. 9. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nedávno objasnil důvod, proč Ruská federace provedla invazi na Ukrajinu: je jím expanze NATO směrem k ruským hranicím. Ostatně rozšiřování Severoatlantické aliance ostře kritizovala spousta amerických diplomatů, politiků a znalců SSSR/Ruska již od 90. let 20. století, takže klíč k řešení naprosto zbytečného ukrajinského konfliktu leží právě v existenci a rozšiřování anachronického vojenského paktu. Je proto irelevantní brát v potaz blouznění pomatených ruských propagandistů o dobývání Pobaltí, neřku-li Francie a Německa. Pravda je taková, že Kreml neměl potřebné kapacity na to, aby dobyl celou Ukrajinu, když na ni zaútočil se 190 tisíci vojáky, donbaskými militanty a příslušníky bezpečnostních sil. To koneckonců potvrzuje interaktivní mapa amerického think-tanku Institute for the Study of War (ISW). Považme, že Varšavský pakt v roce 1968 přepadl a následně okupoval mnohem menší Československo s půlmilionovou armádou.

Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev sděluje, že se zmocnil doněcké vesnice a že ruské síly utrpěly značné ztráty

15. 9. 2023

čas čtení 10 minut

- Stav ruské lodi Minsk:
Ukrajina konstatuje, že vesnice Andrijivka jižně od Bachmutu je nyní pod její kontrolou

- Ukrajina se zmocnila vesnice Andrijivka v Doněcké oblasti


Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil oznámil, že se zmocnil vesnice Andrijivka v částečně okupované Doněcké oblasti a že sestřelil 17 bezpilotních letounů, které na Ukrajinu odpálilo Rusko.

V prohlášení na Facebooku generální štáb uvedl, že se bojovalo v okolí Bachmutu:

    V bachmutském směru nepřítel neustává v pokusech prolomit obranu ozbrojených sil Ukrajiny v oblasti Bohdanivky.

    Obranné síly Ukrajiny zase během útočných akcí zaznamenaly částečný úspěch v oblasti Kliščiivky.

    Během útočných operací měly úspěch a ovládly Andrijivku, čímž způsobily nepříteli značné ztráty na živé síle a technice.

Andrijivka leží jižně od Bachmutu.

Ve zprávě se rovněž tvrdí:

    Za posledních 24 hodin došlo k 25 bojovým střetům. Nepřítel vypálil 2 rakety a 59 leteckých úderů, provedl 56 ostřelování jak pozic našich vojsk, tak civilních objektů naší země. Rovněž včera útočníci napadli Ukrajinu a použili 22 bezpilotních letounů Šahed-136/131 kamikadze, z nichž 17 bylo zničeno ukrajinskou protivzdušnou obranou.


Zvlášť populární změna zejména pro důchodce

15. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta



 17919

Hon na čarodějnice v Polsku, Děsná situace dětí uprchlíků v Británii, Jak policie v Brazílii zabíjí

15. 9. 2023 / Andrew Stroehlein

čas čtení 5 minut

Z denního přehledu organizace Human Rights Watch, který napsali Andrew Stroehlein a Lisa Maier.

Zdroj v angličtině ZDE

Hon na čarodějnice v Polsku
 
Bez varování se u Joanny doma v polském Krakově objevila policie spolu se záchranářem poté, co kontaktovala svého lékaře.

Dva policisté prohledali její byt a vyžádali si její telefon. "Mohl by být důkazem v trestním řízení," řekli. Nechtěli jí říct, o jaký zločin se jedná.

Policie ji v sanitce odvezla  do nemocnice. A ne, řekli jí policisté, nesmí nikomu zavolat a říct, kam jede.

Šéf britské labouristické opozice Starmer se začal chovat jako fašista

15. 9. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Obě hlavní britské politické strany začínají být posedlé předvolební kampani, přestože volby jsou stále v nedohlednu.

Šéf údajně levicové britské Labouristické strany se ve čtvrtek rozhodl přetrumfnout neofašisty z vládnoucí Sunakovy Konzervativní strany a oznámil, že až jeho strana vyhraje volby, začne považovat organizátory plaveb uprchlíků do Británie na malých člunech za "teroristy".

Přitom problémem je, že neexistuje žádná legální cesta, jejímž prostřednictvím by lidé, pronásledování násilím nebo oběti války či přírodních katastrof, jako třeba nyní ta v Libyi, mohli legálně zažádat o azyl a cestu do Británie.

Kdyby takové legální cesty existovaly, žádní organizátoři přeplaveb uprchlíků na malých člunech by nemohli existovat. Je to neuvěřitelné pokrytectví a zoufalá snaha Starmera chovat se populisticky.

Naštěstí Starmerovy výroky vyvolaly v Británii obrovskou vlnu kritiky. Výstižný je kreslený komentář deníku Guardian.

Sunakovo populistické a pokrytecké heslo (ani on nezavedl žádnou legální cestu, jíž by uprchlíci mohli žádat o azyl) STOP THE BOATS (ZASTAVTE ČLUNY S UPRCHLÍKY) na tomto obrázku Keir Starmer přemaloval na STOP THE TERRORISTS - ZASTAVTE TERORISTY. V moři před člunem, v němž stojí Starmer se Sunakem, plavou zoufale uprchlíci, a Starmer říká Sunakovi: "Tak. ZASTAVTE TERRORISTY zní daleko britštěji..."




 20810

K otázce hodnot

15. 9. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Podle premiéra je otázkou "hodnot", aby menšiny v ČR nezískaly stejná práva jako většina. Různé záležitosti, které beznadějně rozbíjejí obraz jeho vlády coby prodemokratické a prozápadní, ale zřejmě pro něj otázkou hodnot nejsou.

 20813

Žaluji! Maření výkonu dobra prostřednictvím ztráty hodnot, víry a etiky

15. 9. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 4 minuty

Foto: Petr Haraším

Neetická vláda plná avizované víry a pokleslé morálky týrá důchodce, sociálně slabé a zdravotně postižené spoluobčany

Aktuální forma neoliberální vlády vedená vírou premiéra Fialy a zhovadilostí ministra Stanjury dala do propagace života postižených nad poměry velký pravicový kapitál. 

Investovaný kapitál splnil zadávací podmínky téměř dokonale a rozmnožil ve společnosti své ohavné výtrusy. 

Jako první šli na řadu důchodci s tím, že je inflace příliš velká, což nikdo nečekal, a proto nelze valorizovat důchody dle zákona. Podle všech statistik a grafů žijete a tyjete nad poměry, tak pochopte, že takto rozhodně ne. Politiku škrcení ekonomiky a nízkých daní si rozvracet nedáme.

 20812

Lavička

15. 9. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 1 minuta

Taková obyčejná lavička, jakých je v našich krásných městech hodně. Je průměrně opotřebovaná, nikoliv extrémně. Pokud si na ni sednete, riskujete přinejmenším nějakou žloutenku, nebo něco horšího.

Odborníci věští statisticky z celku, šarlatáni z části. V celku se vcelku ďábel neskrývá, ale v detailu. Podle takové lavičky šarlatáni například usuzují na stav demokracie a na vztah občanů k demokracii.

Hospodaření OSBL za srpen 2023

6. 9. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V srpnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 51 631,70, výdaje byly v srpnu 66 829,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 1.9. 2023 je 493,55 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Velká Británie je zranitelná potenciálními útoky raketami nebo drony, varuje britský armádní velitel

15. 9. 2023

čas čtení 4 minuty


Ruské totální útoky na občany Ukrajiny ukazují limity britských systémů protivzdušné obrany, řekl na konferenci admirál sir Tony Radakin.

 
Nejvyšší britský vojenský důstojník prohlásil, že válka na Ukrajině odhalila potenciální zranitelnost Spojeného království vůči raketovým útokům a útokům dronů, a argumentoval, že je čas na větší diskusi o zlepšení vnitřní bezpečnosti.

Admirál sir Tony Radakin na konferenci obranného průmyslu v Londýně uvedl, že "svět je agresivní, pokud jde o státní hrozby", a konkrétně poznamenal, že se stává snadným "přiblížit se k nějaké zemi a vletět tam s drony".

 20809

Ruská agrese na Ukrajině: Ruské lodě v Černém moři byly opět napadeny, podle Kyjeva je krymský systém protivzdušné obrany zničen

14. 9. 2023

čas čtení 10 minut

- Pět ukrajinských námořních dronů zaútočilo na plavidlo ruského námořnictva a bylo zničeno, tvrdí ruské ministerstvo obrany

- Ukrajina konstatuje,  že zničila ruský systém protivzdušné obrany na Krymu

Ukrajina sděluje, že zničila ruský systém protivzdušné obrany u města Jevpatorija na okupovaném Krymu při nočním útoku dronů a raket, který provedla ukrajinská bezpečnostní služba a námořnictvo ve čtvrtek ráno.

Rusko již dříve uvedlo, že jeho protivzdušná obrana sestřelila přes noc 11 útočných dronů nad Krymem.

Ukrajinské zdroje na sociálních sítích sdílely neověřený klip s velkým výbuchem, který údajně nastal v oblasti.
Na svém kanálu Telegram pro okupovanou oblast Krymu Suspilne již dříve informoval, že "obyvatelé Jevpatorie nechápou, co se děje. Okupační úřady nic nevysvětlují a po městě jezdí sanitky a policie".

 18932

Vědci zjistili, že Země je "mimo bezpečný operační prostor pro lidstvo"

14. 9. 2023

čas čtení 6 minut

 

První kompletní "vědecká kontrola stavu" ukazuje, že většina globálních systémů je mimo stabilní oblast, v níž vznikla moderní civilizace

Vědci varují, že systémy podpory života na Zemi jsou natolik poškozené, že se planeta nachází "mimo bezpečný provozní prostor pro lidstvo".

Podle jejich hodnocení bylo šest z devíti "planetárních hranic" prolomeno v důsledku znečištění a ničení přírody způsobeného člověkem. Planetární hranice jsou hranice, na kterých se nacházejí klíčové globální systémy, jako je klima, voda a rozmanitost divoké přírody, a za nimiž je schopnost těchto systémů udržet planetu zdravou vážně ohrožena.


Porušené hranice znamenají, že se systémy vzdálily od bezpečného a stabilního stavu, který existoval od konce poslední doby ledové před 10 000 lety do začátku průmyslové revoluce. Celá moderní civilizace vznikla v tomto období, které se nazývá holocén.

 20805

Podrobnosti o ukrajinském útoku na Sevastopol: Rusové zabili vlastní vojáky

14. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruské úřady potvrdily, že výsadková loď Minsk a ponorka Rostov na Donu byly "zcela zničeny" při úterním nočním útoku na základnu RusNavy v okupovaném Sevastopolu na ukrajinském Krymu. Kromě toho se město Sevastopol  v noci na středu proměnilo v naprostý chaos, který vyústil v úmrtí místních policistů a vojáků při  střelbě do vlastních řad.

Dvě lodě byly navždy ztraceny, mnoho mrtvých a požár. Co se v noci v Sevastopolu skutečně stalo?

"Dnes v noci jsme se dozvěděli o následcích nepřátelského útoku na Sevmorzavod (suchý dok/loďařský závod) v Sevastopolu. Zdroje v Černomořské flotile, v generálním štábu a v sevastopolské vládě nám sdělily následující:

Ruská televize: Solovjev po útoku na Sevastopol znovu požaduje, aby Rusko zaútočilo na Západ

14. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

"Musíme si uvědomit, že tohle je jen začátek. Že britská, německá, americká nacistická svoloč dá Ukrajině všechny rakety, kterou mohou, ATACMY, včetně Taurusu. Jejich hlavním úkolem je způsobit maximální škody Ruské federaci. Ano, můžeme reagovat útoky proti Kyjevu a Oděse. Ale my musíme reagovat útoky na Berlín, Londýn, Washington, New York, na místa, kde se shromažďují tito anti-lidé, na administrativní budovy, na místa, kde se činí tato rozhodnutí, a kde je vojenská infrastruktura. Musíme zaútočit na Polsko, na základnu, kudy všechen tento materiál přijíždí, musíme zaútočit na továrny, které ho vyrábějí. Nemáme jinou možnost. Tohle je válka Válka, která už je zjevná. Jsme ve válce s univerzálním zlem."



Katastrofa v Libyi: "Moře neustále vyvrhuje těla": vládnou obavy, že počet mrtvých při záplavách v Libyi může dosáhnout 20 000 osob

14. 9. 2023

čas čtení 6 minut

 

Plný rozsah zkázy v severoafrické zemi stále není jasný,  humanitární organizace se snaží dostat do odříznutých oblastí

Mezinárodní pomoc se pomalu začíná dostávat do zničeného přístavního města Derna, zatímco se objevují obavy, že mohlo zahynout až 20 000 lidí, když bouře Daniel v noci na sobotu zasáhla severní pobřeží Libye.

Oficiální humanitární organizace, jako je libyjský Červený půlměsíc, prohlásily za nezvěstné deset tisíc lidí, ale  ředitel zdravotnického střediska al-Bayda Abdul Rahim Maziq uvádí zlověstný vyšší odhad 20 000 mrtvých.

 

 20808

Zmršený soudní proces se znásilňováním dětí

14. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

  Vyžádali jsme si skrz "106" rozsudek z nedávno medializovaného PŘÍPADU 6 CHLAPCŮ ZNEUŽITÝCH vedoucím, píše Barbora Urbanová z organizace Pod svícnem:

K tomu:



Ze strany soudu zazněly argumenty jako "... třeba říci, že z provedeného dokazování neplyne, že by vytýkané jednání vůči nezletilým mělo trvale nepříznivé následky".  Přičemž víme, že ve většině případů jsou znalecké posudky obětí předneseny až v průběhu hlavního líčení, ke kterému nedošlo.

Pozn. JČ: Znásilnění dětí má trvalé následky na celý život.
 
Stejně jako ke znaleckému zkoumání obětí, protože v rozsudku se píše, že se rozhodovalo na základě posudku pachatele, ne přeživších. To, že ZATÍM nebylo prokázáno, že oběti mají z jednání nějaké následky neznamená, že neexistují, zejména vzhledem k tomu, že odborníci u dětí často mluví o tom, že trauma se projevuje se zpožděním.

 20807

Spolu pro Prahu" je skutečně děsivá sbírka jmen...

14. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

Spolu pro Prahu" je skutečně děsivá sbírka jmen..., konstatuje Albín Sybera.

Jan Čižinský: 

Dnešní hlasování o našem návrhu na odvolání Jiřího Pospíšila.

Neschváleno.

Přesto je vidět, že většina zastupitelů Jiřímu Pospíšilovi nevěří.

Pokud započítáme ty zastupitele, kteří nehlasovali, tedy nezmáčkli žádné tlačítko, tak je jasné, že nadpoloviční většina pražského zastupitelstva se od Jiřího Pospíšila vlastně distancuje.

29547

Čipová velmoc bez kvalifikovaných lidí

14. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Už asi 10 - 15 let poslouchám s velikým ohromením nářky českého byznysu na to, že chybí pracovní síla a že migrace kvalifikovaných pracovníků z třetích zemí do ČR je ve srovnání s vyspělým světem téměř nemožná. Nejsem ohromen tím, že byznys ty lidi chce, ale tím, že vlády nic nedělají, aby byznysu pomohly. V úterý o tom znovu mluvil průmyslník Wichterle na Českém rozhlase Plus v pořadu Peníze a vliv. Podle něj země kolem nás soutěží o tuto pracovní sílu, zatímco my jsme se zabetonovali. Kdyby i přišel investor a chtěl by u nás podnikat, nenajde podle Wichterleho kvalifikované pracovníky. A to je prostě konec celé ekonomiky. Expert na IT z Indie se do Německa dostane za pár týdnů, u nás to trvá prý dva roky (stejný příklad před několika měsíci zmiňoval pan Špicar). A co těm lidem vlastně dokážeme nabídnout? Jakou kvalitu života?

30772

Česká ekonomická perspektiva v pasti vlastní politické zbabělosti

Přesvědčit důchodce o potřebnosti imigrace a ne jen ostudně přitakávat populistům

14. 9. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut


Lidé na Slovensku i v Česku se baví či pohoršují nad bitkou vrcholných politiků, Igora Matoviče a Roberta Kaliňáka. V Česku zřejmě nedojde na fyzické násilí, ale předvolební kampaně zase budou plné zcela nesmyslných hádek na téma imigrace. A dominovat jim bude populistické vyvolávání strachu a kličkovací defenziva té seriózní části politické scény. Je a bude to smutné, místo vážné diskuse o imigraci se opět dostáváme do nesmyslných, od skutečného stavu věcí odcizených, demagogických klišé. Přitom imigraci jednoznačně potřebujeme, protože ji nelze nijak nahradit.

25770

Tohle město patří penězům

14. 9. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 3 minuty

Před čtrnácti lety, v sobotu 12. září 2009, obsadila skupina lidí dům na rohu ulic Na Slupi a Apolinářské. Na střeše vydrželi do nedělního rána, kdy dům vyklidila police. Od té doby budova bývalých lázní dál utěšeně chátrá. 

Není tak podstatné, jaký máte názor na squatting jako životní styl nebo zda se ztotožňujete s politickými postoji, které jsou s ním spojeny – důsledek konfrontace státu, hájícího práva vlastníka, a těch, kteří v dané situaci prostě jen upozornili na prázdnou budovu v centru města, je s odstupem více než jedné dekády zřejmý. 

Nebylo jím ani příslovečné zachování statu quo, ve skutečnosti zvítězil rozpad. Squatting z Prahy vymizel, obavy z ideologické infekce, kterou by mohl šířit, byly zažehnány. Vzpomínky na živé squaty pomalu blednou a jejich jména už zůstávají už jen součástí legendy předávané u „táborových ohňů“. Chátrající budovy už nevyvolávají pocity hněvu, ale bezmoci a zoufalství. 

 20806

Rakouská exministryně zahraničí se stěhuje do Ruska - se svými poníky, které ji Rusko přepravilo vojenským letadlem

14. 9. 2023

čas čtení 2 minuty


Karin Kneisslová prohlásila, že se stěhuje do Ruska. Povede tam "thinktank", který založila spolu s Petrohradskou univerzitou

Rakouská bývalá ministryně zahraničí Karin Kneisslová, která se v roce 2018 nechvalně proslavila tím, že na své svatbě tančila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, se přestěhovala do Petrohradu - spolu se svými poníky, kteří byli dopraveni ruským vojenským letadlem.

 19422

Britský reportér Elonu Muskovi: Stálo vaše ego ukrajinské životy?

14. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta


Stálo vaše ego a vaše hloupost ukrajinské životy, pane? Jeden oficiální činitel konstatuje, že jste umožnil Vladimíru Putinovi, aby jednal jako agresor. Co na to říkáte?


Vladimír Putin o vás říká, že jste vynikající, pane Musku. Uvědomujete si to? Jak byste vy nazval Vladimíra Putina?


Stálo vaše ego a vaše hloupost, pane, ukrajinské životy? Vysoký válečný činitel říká, že ano.

Rozhovor s ruským ministrem obrany Šojguem byl odstraněn za stránek ruské televize

14. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

Na otázku "Zvítězíme?" ruský ministr obrany zvedl bezradně ruce. Pak dodal: "Nemáme jinou možnost." Ruská televize rozhovor ze svých stránek odstranila:



 20800

Bryan Johnson: "Můj konečný cíl? Neumřít"

14. 9. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Bryan Johnson se synem

Rozhlas BBC svým desetidílným podcastem o amerických milionářích, kteří se snaží zrušit smrt, ZDE zjevně vyvolal o věc širší zájem. Deník Guardian nyní přinesl rozhovor s jedním tímto podivínem, Bryanem Johnsonem. Jeho životní styl je, přiznejme si, trochu šílený. Skutečně musíme všechno toto dělat, abychom nestárli? A vůbec, funguje to?

Technologický podnikatel Bryan Johnson vede válku proti stárnutí. Stojí ale za to brát 100 prášků denně, jíst jen do 11 hodin dopoledne, a to jen zeleninu a ořechy, vzdát se alkoholu i společenského života?

Bryan Johnson vstává v půl páté ráno, všechna jídla jí před jedenáctou a spát chodí - sám - bez výjimky v půl deváté večer. Během dne spolyká více než 100 pilulek, koupe své tělo v LED světle a sedí na vysoce intenzivním elektromagnetickém přístroji, který podle něj posílí jeho pánevní dno. To vše dělá proto, aby zpomalil své stárnutí. Jeho konečný cíl? "Neumřít."

A  chce, aby se k němu přidalo co nejvíce lidí.

30736

Sociální ostuda Prahy

14. 9. 2023

čas čtení 1 minuta


Chápu to správně, že více než milionová Praha v nejbrutálnějši krizi bydlení a s pomalu nejdražšími nemovitostmi v Evropě teď nabídne tolik sociálních bytů, kolik by se jich vešlo do jednoho jedenáctipatrového paneláku?, ptá se na sociální síti Jan Bělíček.

"Pražská rada schválila nová pravidla přidělování bytů. Podle Pirátů jde Praha cestou Brna. Nová pravidla obsahují řadu změn, které přístup k sociálním bytům ztíží. V prvé řadě se jedná o rozdělení městských bytů do kategorií, podle něhož budou nově byty pro osoby v sociální tísni tvořit pouhých 20 procent z uvolňovaných bytů. To znamená, že Praha bude pronajímat ročně jen zhruba 45 sociálních bytů."

Pozn. redakce: Sociální záležitosti, bydlení a zdravotnictví má v gesci náměstkyně primátora Alexandra Udženija. Její profil v otázce sociální politiky ilustruje článek Pavla Velemana o tragickém příběhu pana Halamky. Nový politický přístup schválila rada hlavního města tvořená také zástupci Pirátské strany, kteří v minulém období setrvávali s tehdejší zastupitelkou Udženijí v trvalém, vypjatě konfliktním vztahu. Ti sice pro návrh nehlasovali, nicméně bez jejich účasti by koalice nemohla politicky prosperovat.

 18993

Varování z Británie: Zaveďte univerzitní školné - zničíte si univerzity

14. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Skoro jako všechno se nyní v Británii v důsledku zavedení univerzitního školného rozkládají i britské univerzity. Jsou na hranici finančního bankrotu. V zoufalství se snaží naverbovat co největší množství zahraničních studentů, jimž účtují astronomické školné (18 000 liber, tedy půl milionu Kč! ročně). Tito zahraniční studenti, především z chudých rozvojových zemí, financují své studium v Británii ze státních stipendií udělovaných vládami jejich zemí. Obscénním způsobem tak nyní Británie financuje své krachující univerzity ze státních rozpočtů chudých zemí světa.

Profesor Glen O'Hara z Oxford Brookes University píše v deníku Financial Times o nezvládnutelné krizi dnes krachujících britských univerzit a o idiocii vládních ministrů (ultrapravicoví extremisté z vládních kruhů Konzervativní strany si stěžují v televizi, že "příliš mnoho lidí studuje na univerzitách, získává vzdělání,  a tak se stávají levičáky a nevolí konzervativce". Británie zešílela). JČ

30050

Co začalo za Kalouska, směle nakročuje do budoucnosti

Na daně z automatů se nesahá, protože prodlouženou ruku ruské mafie si potřebujeme hýčkat?

14. 9. 2023

čas čtení 7 minut


Na konferenci o hazardu v Senátu, kterou pořádala senátorka
Adéla Šípová za přítomnosti senátora Bohuslava Procházky z Kutné Hory či pirátské poslankyně Kláry Kocmanové, jsem pojal téma „gambling a kriminalita“ možná trochu netradičně. Že existuje nelegální hazard, černé herny, je skutečnost známá. Že herny generují majetkovou trestnou činnost, protože kradete kvůli potřebě naházet to tam zas a snažit se vytáhnout zpátky to, co už tam zahučelo dřív, taky, píše na sociální síti brněnský lokální politik Matěj Hollan. Ale co se vlastně ne tak často zmiňuje, je obecně korupční prostředí a bezpečnostní rizika spjaté s tímto fenoménem. Hazard a korupce, hazard a praní špinavých peněz…, to jsou dvě strany téže mince, jak jen moderní paměť sahá. Pojďme si jen letmo připomenout, co tady bylo na celorepublikové úrovni nedávno. Za časů Miroslava Kalouska ve funkci ministra financí docházelo k nejmasivnějšímu porušování ústavního práva na samosprávu obcí v dějinách Česka. Kalousek a jeho melody boys prohlašovali, že jsou jim nálezy Ústavní soudu ukradené a ve spolupráci se Synotem nebo právě tady Novomaticem nechali celou Českou republiku zaplevelit všudypřítomnými videoloterními terminály a jejich deriváty.

Ruská agrese na Ukrajině: Kim Čong-un přislíbil podporu Putinovi a Rusku "v boji proti imperialismu"; Ukrajina bombardovala loděnice v Sevastopolu

13. 9. 2023

čas čtení 19 minut


Kim řekl Putinovi, že "hlavní prioritou" Severní Koreje jsou vztahy s Ruskem; podle ruských představitelů byly při útoku na černomořský přístav Sevastopol poškozeny dvě lodě


- Obrovský požár v sevastopolské loděnici po ukrajinském leteckém útoku, sděluje Rusko

Po ukrajinském raketovém útoku na loděnici v Sevastopolu na okupovaném Krymu vypukl požár a 24 lidí bylo zraněno, uvedl Ruskem dosazený guvernér přístavu.

Michail Razvožajev v příspěvku na Telegramu uvedl, že požár "nebyl v civilním objektu" a že civilistům "nehrozí žádné nebezpečí". Zveřejnil také svou fotografii před něčím, co vypadá jako hořící plavidlo nebo přístavní infrastruktura.

Ruské kanály Telegramu rovněž zveřejnily videa výbuchů a obrovských plamenů.

Loděnice na Krymském poloostrově, který Rusko anektovalo v roce 2014, staví a opravuje lodě a ponorky pro ruskou Černomořskou flotilu, která podniká na Ukrajinu útoky drony a raketami.

Ukrajina v posledních měsících zvýšila počet útoků na Krym. Začátkem tohoto týdne také uvedla, že znovu získala strategické ropné plošiny v Černém moři, které v roce 2015 zabavilo Rusko.

- Ukrajina sděluje, že při útoku na Sevastopol byla zasažena velká ruská výsadková loď a ponorka


 20804

Příliš mnoho a příliš mladí: Mluvila jsem s 10 000 dětmi o pornografii. Zde je 10 věcí, které jsem se dozvěděla

13. 9. 2023

čas čtení 9 minut

 
Mladí lidé vyrůstají na internetu a od pornografie je dělí jen pár kliknutí. Položila jsem jimjednoduchou otázku - co si o tom myslíte?
píše Abbey Wrightová
 

V letech 2016 až 2022 jsem hovořila s přibližně 10 000 dětmi a mladými lidmi ve věku od šesti do 22 let o tom, jaký dopad má pornografie na jejich životy.

Jsem divadelní režisérka a tvůrce a tento výzkum jsem provedla v rámci tvorby dvou nových muzikálů.

Při setkání s tolika dětmi a mladými lidmi jsem si uvědomila, jak rozsáhlé a složité je toto téma. Obávám se, že časné a opakované vystavení dětí pornografii škodí lidskému spojení a lásce. Obávám se také, že se o pornografii mluví pod pokličkou: musíme se nebát mluvit s dětmi o pornografii a najít pro to jazyk.


1. S pornografií se setkávají děti již od šesti let

 20802

"Inverzní vakcína" vykazuje potenciál k léčbě roztroušené sklerózy a dalších autoimunitních onemocnění

13. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Nový typ vakcíny vyvinutý výzkumníky na Pritzkerově škole molekulárního inženýrství (PME) na univerzitě v Chicagu ukázal v laboratorním prostředí, že může zcela zvrátit autoimunitní onemocnění, jako je roztroušená skleróza, diabetes typu 1 a Crohnova choroba - to vše bez vypnutí zbytku imunitního systému.

 16578

Když školník Bek ani nebek, aneb hrozí nám ostrá letáková kampaň?

13. 9. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut


Bek ani nebek

Zacinkaly nám rolničky na kašpárkovských čepicích druhé nejsilnější koaliční strany. Nadmíru odvážní „Starostové“ jen poskočili, zacinkali a hodili úsměvem po ministru financí. Tváří se, že toho podivného ministra financí vidí prvně a že tudíž vůbec netuší, proč zrovna ministerstvu školství bere státní peníze na největší prioritu vlády ODS.

Stanjura nejprve nahodil balónkových mínus 30 mld., pak nahodil mínus 12 mld., pak Bek, který dříve ani nebek už konečně bek a prý uhrál spravedlivou remízu, a tedy resort nedostane ani korunu navíc, což ovšem není jisté, neboť ještě není odhlasováno, ani podepsáno. Nicméně Bek už beká běhaje po organizacích jemu svěřených a vysvětluje, že recese, že inflace, že prostě školství není prioritou a Babiš sežral „všetky“ peníze. Potrefené finančně postižené instituce se už daly slyšet, že by jako na podzim, kdyby se jako vláda neurazila, mohli i spunktovat rebelii ve formě ostré letákové kampaně s výrazným zostřením ve formě barevných potisků plně odvážných hesel na tričku.

 20801

Školní jídelny a veřejná doprava jsou podle vlády dotační byznys

13. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Od prvního teatrálního oznámení vládního úsporného balíčku na jaře tohoto roku čekám na to, kdy bude jasné, jak vláda v balíčku zakročí proti tzv. dotačnímu byznysu. Celkem se na tom mělo ušetřit asi 50 miliard korun. Vycházelo to vstříc vyjádřením šéfa NKÚ, že stát dotuje zcela absurdně podnikání soukromých firem.

Pedofilové využívají volně přístupný software umělé inteligenci k vytváření obrazů sexuálního zneužívání dětí

13. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

  

Lidé sdílejí na temném webu návod, jak upravit software v počítači tak, aby manipuloval s fotografiemi dětí a vytvářel dětskou pornografii

Volně dostupný software umělé  inteligence využívají pedofilové k tvorbě materiálů ukazujícího sexuální zneužívání dětí, konstatuje  bezpečnostní dozorčí orgán, přičemž pachatelé diskutují o tom, jak pozměňovat fotografie slavných dětí nebo známých obětí a vytvořit z nich nový pornografický materiál.

Nadace Internet Watch Foundation uvedla, že na internetových fórech, která používají pachatelé sexuálních trestných činů, se diskutuje o používání volně přístupného software umělé inteligence k vytváření nových nezákonných materiálů. Varování přichází v době, kdy předseda britské vládní pracovní skupiny pro umělou inteligenci Ian Hogarth v úterý kolegům sdělil, že modely s volně přístupným zdrojovým kódem jsou využívány k vytváření "těch nejodpornějších věcí".

Školství: Mikuláš Bek vysvětluje, proč stát nemůže podfinancovaným vysokým školám přidat

13. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta




Globální oteplování: Maastricht a další místa v pondělí večer

13. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta


Perpignan, Francie:



Taif, Saúdská Arábie:



 18993

Británie: Téměř každá třetí žena z řad chirurgů britského zdravotnictví byla sexuálně napadena, vyplývá z průzkumu

13. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Průzkum představuje "moment #MeToo pro chirurgii", říká vedoucí britského fóra žen v chirurgii



Téměř každá třetí žena pracující v britském zdravotnictví byla v posledních pěti letech sexuálně napadena, vyplývá z průzkumu, který je označován za "hnutí #MeToo pro chirurgii".

Chirurgové, kteří se zúčastnili studie zveřejněné v časopise British Journal of Surgery a sdílené s BBC a deníkem Times, uvedli 11 případů znásilnění.

Průzkum zjistil, že 30 % chirurgů a chirurgiček, kteří odpověděli, uvedlo, že byli sexuálně napadeni, 29 % žen zažilo v práci nechtěné sexuální návrhy, více než 40 % obdrželo nevyžádané komentáře o svém těle a 38 % bzlo podrobeno v práci sexuálnímu "škádlení".

 20613

Úpadek, strach a AfD v Německu

13. 9. 2023

čas čtení 9 minut

V Německu si dnes pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) udržuje v průzkumech veřejného mínění stabilních 20 % – vede o dva až čtyři procentní body před vládnoucí středolevou Sociálně demokratickou stranou (SPD) a tvrdě šlape na paty středopravé Křesťanskodemokratické unii (CDU), napsal Mathias Döpfner.

 20740

Obyvatelé 36 zemí označili Rusko za hlavní světovou hrozbu

13. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Více než 70 % účastníků mezinárodního průzkumu se domnívá, že Rusko představuje hrozbu pro svět. Vysoká míra vštípeného strachu je charakteristická pro největší země, které aspirují na vedoucí postavení v mezinárodním a vojenském smyslu. Zároveň se však Rusko jeví jako extrémně nepřátelská země - ve vztahu ke svým občanům i cizincům.

 20690

BRICS není pro USA strategickou hrozbou

13. 9. 2023

čas čtení 9 minut

Skupina BRICS nedávno oznámila, že Argentina, Egypt, Etiopie, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty se k "alianci" připojí v roce 2024. Navzdory všeobecnému nadšení v protizápadních kruzích je ekonomický blok, který se brzy stane jedenáctičlenným partnerstvím, partnerstvím z rozumu. Není to dlouhodobá aliance ani strategická hrozba pro Spojené státy. Kritéria pro vstup do BRICS jsou vágní. Neexistuje žádná charta ani stálý sekretariát. Ani funkční web. Tento papírový tygr má také dlouhý seznam strukturálních problémů, které je třeba překonat. Jeho ideologická nesoudržnost, charakterizovaná otázkami sahajícími od vnitřních střetů zájmů až po odlišné mezinárodní perspektivy, bude pro "blok" v dohledné budoucnosti představovat komplexní výzvy, upozorňuje George Monastiriakos.

33349