Ruská agrese na Ukrajině: Kim Čong-un přislíbil podporu Putinovi a Rusku "v boji proti imperialismu"; Ukrajina bombardovala loděnice v Sevastopolu

13. 9. 2023

čas čtení 19 minut

Kim řekl Putinovi, že "hlavní prioritou" Severní Koreje jsou vztahy s Ruskem; podle ruských představitelů byly při útoku na černomořský přístav Sevastopol poškozeny dvě lodě


- Obrovský požár v sevastopolské loděnici po ukrajinském leteckém útoku, sděluje Rusko

Po ukrajinském raketovém útoku na loděnici v Sevastopolu na okupovaném Krymu vypukl požár a 24 lidí bylo zraněno, uvedl Ruskem dosazený guvernér přístavu.

Michail Razvožajev v příspěvku na Telegramu uvedl, že požár "nebyl v civilním objektu" a že civilistům "nehrozí žádné nebezpečí". Zveřejnil také svou fotografii před něčím, co vypadá jako hořící plavidlo nebo přístavní infrastruktura.

Ruské kanály Telegramu rovněž zveřejnily videa výbuchů a obrovských plamenů.

Loděnice na Krymském poloostrově, který Rusko anektovalo v roce 2014, staví a opravuje lodě a ponorky pro ruskou Černomořskou flotilu, která podniká na Ukrajinu útoky drony a raketami.

Ukrajina v posledních měsících zvýšila počet útoků na Krym. Začátkem tohoto týdne také uvedla, že znovu získala strategické ropné plošiny v Černém moři, které v roce 2015 zabavilo Rusko.

- Ukrajina sděluje, že při útoku na Sevastopol byla zasažena velká ruská výsadková loď a ponorka



- Rusko "nemá jinou možnost" než  na Ukrajině zvítězit,řekl ruský ministr obrany


Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu prohlásil, že jeho síly udržují "aktivní obranu" tváří v tvář ukrajinské protiofenzívě a že Moskva nemá jinou možnost než zvítězit.

Šojgu uvedl, že nyní probíhá podzimní boj, a v komentáři pro reportéra státní televize Rossija-1 připustil, že situace na frontě je místy obtížná.

Řekl: "Vojska udržují aktivní obranu na nezbytných, zásadních frontách. Na některých místech je to těžší, na jiných jednodušší. Ale mohu říci, že chlapci  a velitel vystupují sebevědomě a spolehlivě brání to, co v tuto chvíli bránit musíme - tedy ta místa, kde se samozřejmě ukrajinské ozbrojené síly snaží prorazit. Hlavním úkolem je  vyřadit nepřátelské zbraně, "dodal.

Ukrajina v červnu zahájila dlouho očekávanou protiofenzívu, při níž získala zpět více než tucet vesnic, ale kterou komplikují rozsáhlá minová pole a silně zakořeněné ruské jednotky.

- Indie a Rusko prozkoumají možnost využití nových dopravních koridorů, jako je Severní mořská cesta a Východní námořní koridor, k rozšíření námořní spolupráce,
uvedla ve středu indická vláda ve svém prohlášení.

- Rumunské ministerstvo obrany uvedlo o nálezu fragmentů ruských dronů na svém území:

    Posádka vrtulníku IAR 330 Puma rumunského letectva ... (identifikovala) úlomky, které mohly pocházet z dronu, rozptýlené na ploše několika desítek metrů.

Uvedla, že úlomky byly nalezeny poblíž obcí Nufarul a Victoria v okrese Tulcea.

Pokud by se nález potvrdil, bylo by to již potřetí, co byly takové úlomky v posledních dnech nalezeny na rumunském území.

Předběžné analýzy prvních dvou úlomků dronu podle agentury Reuters ukázaly, že nevybuchly v Rumunsku a nenesly výbušniny.

"Nikdo na nás nezaútočil," řekl novinářům premiér Marcel Ciolacu. "Spadly některé kusy dronu, který zasáhla ukrajinská armáda. Nebyly v něm výbušniny ani nic škodlivého."

Ministerstvo obrany začalo v malé pohraniční vesnici Plauru, kde byly nalezeny první dva úlomky, budovat dva protiatomové kryty.

Uvedlo, že v oblasti rozmístí další vojáky a posílí hlídky a pozorovací stanoviště, zatímco místní obyvatelé budou dostávat upozornění, aby se ukryli.

NATO přislíbilo "silnou solidaritu" s Rumunskem v souvislosti s pravděpodobnými troskami ruského dronu

- Vladimir Putin a Kim Čong-un ve středu jednali o možnosti vyslání severokorejského kosmonauta do vesmíru, citovala agentura RIA mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. Peskov rovněž uvedl, že ministři zahraničí obou zemí se příští měsíc sejdou v Severní Koreji. Peskov dodal, že návštěva samotného Putina v Pchjongjangu se neplánuje.

- Vysoce postavený ukrajinský představitel označil noční úder na Sevastopol za "profesionální a smysluplný 'signál'". Ukrajina sděluje, že při úderu na základnu ruské černomořské flotily na okupovaném Krymu poškodila velkou výsadkovou loď a ponorku.

Na sociálních sítích uvedl poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak:

"Demilitarizace ruské černomořské flotily je reálnou dlouhodobou zárukou bezpečnosti regionálních obchodních tras a obilního koridoru.

    Je to jediná správná odpověď na pokusy Ruska udělat z hladu zbraň a jediný způsob, jak zajistit nepřerušené dodávky obilí do zemí na východě a v Africe.

    Způsob, jak toho dosáhnout, spočívá v budování kapacit ukrajinských ozbrojených sil, včetně rozšíření sortimentu zbraní. Výsledky tohoto postupu již můžeme vidět v Sevastopolu. Profesionální a smysluplné "prohlášení"...

Již dříve ruské ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že Ukrajina zaútočila deseti řízenými střelami 

- Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová  uvedla, že Ukrajina učinila "velký pokrok" ve své snaze vstoupit do EU
. Ukrajina rovněž požádala o vstup do NATO, které se po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 rozšířilo o Finsko, přičemž Švédsko čeká na ratifikaci svého členství v alianci.

- Podle Kyjeva bylo od 18. července při ruských útocích poškozeno 105 ukrajinských přístavních infrastrukturních zařízení

Při ruských útocích na ukrajinské přístavy bylo od 18. července poškozeno více než 100 zařízení přístavní infrastruktury, uvedl ve středu ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov.

Uvedl také, že ukrajinský vývoz obilí se od 18. července - den poté, co Rusko odstoupilo od dohody o vývozu obilí do Černomoří podporované OSN - snížil o téměř 3 miliony tun měsíčně.

Kubrakov napsal na Facebooku:

    Od 18. července bylo v důsledku ruských útoků na ukrajinské přístavy poškozeno a částečně zničeno 105 zařízení přístavní infrastruktury. V důsledku úderů na přístavy dunajského uskupení a blokování námořních přístavů se vývoz obilí do Asie, Afriky a Evropy snížil o téměř 3 miliony tun měsíčně.

- Ukrajina již více než rok vyváží obilí přes chorvatský přístav


Ukrajina vyváží obilí přes severochorvatský přístav již více než rok, řekl ve středu agentuře AFP jeden z úředníků.

 Přestože je Chorvatsko vzdáleno stovky kilometrů od západní hranice Ukrajiny, stalo se kvůli pokračující ruské blokádě Černého moře nepravděpodobným tranzitním místem pro ukrajinské obilí.

    Podle Marina Klariče, vedoucího obilného terminálu tohoto zařízení, bylo od května 2022 ze severochorvatského přístavu Rijeka vyvezeno přibližně 100 000 tun ukrajinské kukuřice a pšenice.

    Obilí putuje do Chorvatska po železnici přes Maďarsko. Toto množství je pouhým zlomkem milionů tun obilí, které Ukrajina ročně vyprodukuje.

    Dosavadní roční kapacita rijeckého přístavu činí pouhý jeden milion tun obilí. Úředníci však usilují o rozšíření exportní kapacity zařízení.

    Začátkem tohoto měsíce premiér Andrej Plenković zopakoval záhřebský slib, že zvýší vývoz ukrajinského obilí přes své přístavy.

    "Chorvatsko se považuje za středomořské dveře pro střední Evropu," řekl Plenković.

- USA jsou nejvíce znepokojeny údajným Putinovým zájmem o severokorejské zbraně a minulý týden uvedly, že Pchjongjang "zaplatí cenu", pokud bude dodávat zbraně do Ruska.


Jižní Korea a USA uvedly, že jakýkoli obchod se zbraněmi by porušil rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které Rusko podporuje.

Očekávalo se, že Rusko využije středečních rozhovorů k tomu, aby od Pchjongjangu získalo dělostřelecké granáty a protitankové střely, za což chce vyspělou satelitní technologii a technologii ponorek s jaderným pohonem.

Zůstává nejasné, zda by Rusko bylo ochotno sdílet tyto citlivé technologie výměnou za to, co by mohlo být omezeným množstvím severokorejské munice pomalu dodávané přes malou společnou hranici zemí.





- Kim Čong-un přislíbil podporu Putinovi a Rusku "v boji proti imperialismu"

Kim Čong-un přislíbil, že bude podporovat všechna rozhodnutí Ruska, když se během své mimořádné cesty mimo Severní Koreu setkal s Vladimirem Putinem.

V projevu na ruském kosmodromu Vostočnyj Kim řekl: "Rusko povstalo do svatého boje na ochranu své suverenity a bezpečnosti. Vždy budeme podporovat rozhodnutí prezidenta Putina a ruského vedení ... a budeme společně bojovat proti imperialismu."

Putin Kima přivítal: "Musíme samozřejmě hovořit o otázkách hospodářské spolupráce a o otázkách humanitárního charakteru. Máme spoustu otázek". USA naznačily, že Rusko chce získat severokorejskou vojenskou techniku, pro  invazi na Ukrajinu. Severní Korea již dříve popřela, že by Moskvě dodávala zbraně.

Mluvčí Kremlu uvedl, že vztahy mezi Ruskem a Severní Koreou nejsou zaměřeny proti jiným zemím :)  a neměly by znepokojovat třetí země. Severní Korea ve středu ráno odpálila dvě balistické rakety do moře jako demonstraci síly, zatímco Kim byl mimo zemi. Japonsko proti tomu protestovalo.
 
- Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ve středu  dopoledne rovněž pořádala tiskovou konferenci a v ní se obořila na Ázerbájdžán a Arménii.

Podle agentury Reuters obvinila Arménii z "nepřijatelných a škodlivých" prohlášení, která poškozují vyhlídky na mírové urovnání mezi Arménií a Ázerbájdžánem ohledně separatistického území Náhorního Karabachu.

Uvedla, že ruské ministerstvo zahraničí rovněž protestovalo u Ázerbájdžánu kvůli jeho výrokům o víkendových regionálních volbách, které se konaly v Ruskem anektovaných oblastech Ukrajiny. . Kyjev prohlásil, že volby byly zmanipulované.

-
Vysoký ukrajinský představitel označil noční úder na Sevastopol za "profesionální a smysluplné 'prohlášení'. Ukrajina tvrdí, že při úderu na základnu ruské černomořské flotily v Sevastopolu poškodila velkou vyloďovací loď a ponorku.

- Maďarsko signalizuje, že má v úmyslu zachovat zákaz ukrajinského obilí

Maďarsko se dohodlo s Rumunskem, Slovenskem a Bulharskem, že tyto čtyři země zavedou národní zákaz dovozu ukrajinského obilí, pokud EU neprodlouží stávající zákaz, který vyprší 15. září, uvedl ve středu maďarský ministr zemědělství.

Podle agentury Reuters ministr zemědělství István Nagy v příspěvku na Facebooku uvedl, že tento nový národní zákaz by se vztahoval na širší škálu ukrajinských výrobků než stávající opatření.

Některé východoevropské země si stěžují, že neschopnost Ukrajiny vyvážet zboží přes černomořské přístavy vede k zaplavení místních trhů levnou ukrajinskou produkcí, což má dopad na jejich vlastní zemědělské odvětví.

- Agentura Reuters  zveřejnila úplný přepis výroků, které Vladimir Putin a Kim Čong-un pronesli před zástupci médií na kosmodromu Vostočnyj. Ruský prezident přivítal severokorejského vůdce slovy:

"Vážený pane předsedo, jsem velmi rád, že Vás mohu opět vidět a přivítat v Rusku - tentokrát, jak jsme se dohodli, na našem kosmodromu Vostočnyj.

    Jsme hrdí na to, jak se u nás toto odvětví rozvíjí, a toto je naše nové zařízení. Doufám, že to vás i vaše kolegy zaujme.

    Naše setkání se koneckonců koná ve velmi výjimečné době. Nedávno Korejská lidově demokratická republika oslavila 75 let od svého vzniku a založení. Sedmdesát pět let navázání diplomatických vztahů mezi našimi zeměmi. Dovolte mi připomenout, že to byla právě naše země, která jako první uznala suverénní nezávislý stát - Korejskou lidově demokratickou republiku.

    Velmi brzy pak oslavíme sedmdesáté výročí konce války za nezávislost a vítězství korejského lidu v této válce. Je to přelomové datum, protože i naše země pomáhala našim přátelům v Korejské lidově demokratické republice v boji za tuto nezávislost.

    Musíme samozřejmě hovořit o otázkách hospodářské spolupráce a o otázkách humanitárního charakteru. Máme spoustu otázek. Chci říci, že jsem velmi rád, že vás vidím. Děkuji vám, že jste přijal pozvání a přijel do Ruska."

Kimova odpověď zněla následovně:

"Vyjadřuji vám vděčnost za to, že jste naší návštěvě v Rusku věnoval takovou pozornost.

    Sovětský svaz sehrál velmi velkou roli při osvobozování naší země. Naše přátelství má hluboké kořeny a nyní jsou vztahy s Ruskou federací pro naši zemi prioritou Jsem si jist, že naše setkání bude dalším krokem k tomu, aby se vztahy posunuly na novou úroveň.

    Rusko povstalo do svatého boje za ochranu své suverenity a bezpečnosti... proti hegemonistickým silám. Vždy budeme podporovat rozhodnutí prezidenta Putina a ruského vedení ... a budeme společně bojovat proti imperialismu."

Agentura Reuters rovněž poznamenává, že Kim napsal do návštěvní knihy centra: "Sláva Rusku, které dalo vzniknout prvním dobyvatelům vesmíru, bude nesmrtelná".


- Na Ukrajině přináší Suspilne tento souhrn nočních zpráv:


    V noci ruská armáda zaútočila bezpilotními letouny na Oděščinu: je poškozen přístav a civilní infrastruktura. Sedm lidí bylo zraněno.

    Síly protivzdušné obrany zničily 32 bezpilotních letounů Šahed ze 44 vypuštěných. Ruská vojska s nimi v noci zaútočila na Oděščinu a Sumskou oblast.

    Obranné síly mají částečný úspěch u Kliščiivky ve směru na Bachmut, uvedl mluvčí generálního štábu.

    Za posledních 24 hodin byli v důsledku ostřelování ze strany Ruské federace v Doněcké oblasti zabiti tři lidé a tři další byli zraněni. V Chersonské oblasti byly zraněny čtyři osoby. Jedna osoba byla zraněna v Záporoží.

- Kosmodrom Vostočnyj  který byl uveden do provozu v roce 2016, se nachází v Amurské oblasti na ruském Dálném východě, nedaleko ruských hranic s Čínou a asi 1 500 km od přístavu Vladivostok. 

    Putin nařídil výstavbu kosmodromu, aby snížil závislost na kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, který získal nezávislost po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

    Jen několik kilometrů od komplexu Vostočnyj se kdysi nacházela sovětská základna mezikontinentálních balistických raket (ICBM) známá pod názvem Svobodnyj 18. Tato základna byla uzavřena v roce 1993.

    Vostočnyj stál miliardy dolarů, čímž podpořil místní ekonomiku. Výstavbu však provázela opakovaná zpoždění a několik korupčních skandálů.

    První start se uskutečnil v roce 2016, kdy odstartovala raketa Sojuz-2. Naposledy odstartovala raketa Sojuz s nešťastnou měsíční lodí Luna-25, která se zřítila na Měsíc.


- Zatímco Ukrajina zahajovala útok na Sevastopol, Rusko útočilo na černomořské město Oděsa pomocí bezpilotních letounů, které se zaměřovaly na přístavní infrastrukturu
, uvedlo ukrajinské letectvo. Terčem útoku se stala také severovýchodní Sumská oblast.

Celkem bylo zaznamenáno 44 dronů, uvedlo letectvo, přičemž většina z nich mířila na Oděsu. Třicet dva z nich bylo sestřeleno.

V Rusku byl dron sestřelen v okrese Konakovo v Tverské oblasti severozápadně od Moskvy, uvedla agentura Ria s odvoláním na regionální úřady. Nebyly hlášeny žádné oběti.


-  Kim Čong-un přijel do Ruska ve svém obrněném vlaku na mimořádný summit s Vladimirem Putinem, na kterém se má projednat možná dohoda o dodávkách severokorejských zbraní pro válku na Ukrajině. 

- Spojené státy by mohly mít první ukrajinské piloty vycvičené na stíhačkách F-16 do konce roku, i když bude trvat déle, než budou létat na bojové mise, uvedl ředitel americké Národní letecké gardy. Očekává se, že ukrajinští piloti přijedou na výcvik do Arizony do října a v závislosti na jejich znalosti angličtiny a předchozích zkušenostech s létáním by mohli výcvik dokončit za tři měsíce.

- Člen NATO Rumunsko uvedlo, že začalo budovat protiletecké kryty pro obyvatele v blízkosti ukrajinských hranic poté, co tam byly minulý týden nalezeny úlomky dronů. Přibližně 50 rumunských vojáků začalo v úterý stavět dva kryty v oblasti Plauru, uvedlo ministerstvo obrany v prohlášení.

-  Polsko uvedlo, že jednostranně prodlouží zákaz dovozu ukrajinského obilí, a to i v případě, že v pátek vyprší stávající omezení EU. V červnu se EU dohodla na omezení dovozu obilí z Ukrajiny do pěti členských států, včetně Polska, ve snaze ochránit své zemědělce, kteří tento dovoz viní z poklesu cen na místních trzích.

- Ruský prezident Vladimír Putin se přímo vyjádřil k válce na Ukrajině během zasedání otázek a odpovědí na východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku. Uvedl, že ukrajinská protiofenzíva nedosáhla žádného pokroku, a obvinil britské tajné služby, že se podílejí na výcviku ukrajinských diverzantů, kteří mají podnikat útoky na ruskou infrastrukturu.

    Putin také zřejmě vyloučil další odvody nebo mobilizaci na pomoc válečnému úsilí a prohlásil, že každý den podepisuje 1 000 až 1 500 Rusů dobrovolné smlouvy o vstupu do armády. Britské ministerstvo obrany v pondělí ve svém každodenním zpravodajském briefingu uvedlo, že Rusko se pravděpodobně bude snažit vyhnout nucené mobilizaci před prezidentskými volbami, které se mají konat příští rok v březnu.

- Ministři zahraničních věcí skupiny velkých průmyslových zemí G7 odsoudili inscenaci, kterou označili za "fingované volby" ze strany Ruska na okupovaných ukrajinských územích. "Tyto falešné 'volby' nezmění náš přístup ani naši podporu Ukrajině v jejím boji za znovuzískání mezinárodně uznaného území," uvedli.

- Dánsko poskytne Ukrajině dalších 5,8 miliardy korun (833 milionů dolarů), především na financování protivzdušné obrany, munice a tanků, uvedlo ministerstvo obrany. "Aby se Ukrajina mohla nadále bránit proti nezákonné invazi Ruska, je nezbytné, aby země jako Dánsko zachovaly svou vojenskou a ekonomickou podporu," uvedl ministr obrany Troels Lund Poulsen.

- Ruský válečný letoun se zřítil během cvičné mise v jižním Rusku
, uvedla armáda, aniž by upřesnila, co se stalo jeho dvoučlenné posádce nebo co bylo příčinou havárie. Ministerstvo obrany uvedlo, že bombardér Su-24 spadl v neobydlené oblasti ve Volgogradské oblasti.

- Švédská vláda zvažuje darovat Ukrajině stíhačky Gripen, aby pomohly odrazit ruské síly, uvedl švédský veřejnoprávní rozhlas (SR).
Podle zprávy vláda možná již ve čtvrtek oficiálně požádá ozbrojené síly, aby tuto záležitost oficiálně zvážily.

 Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2918

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2023