Spojené státy zvažují dodávky raket dlouhého doletu s kazetovými hlavicemi na Ukrajinu

13. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena je blízko schválení dodávek střel dlouhého doletu s kazetovou municí na Ukrajinu, řekli agentuře Reuters čtyři američtí představitelé.

Podle nich se jedná o taktické balistické rakety ATACMS s doletem více než 300 km. Zvažuje se také dodávka řízených střel GMLRS s doletem 70 km.

V současné době má ukrajinská armáda dělostřelectvo ráže 155 milimetrů s dostřelem asi 30 km. Jeho limit je 48 kazetových hlavic, zatímco dotyčná raketa ATACMS může vypálit více než 300 a GMLRS více než 400.

Podle zdrojů Spojené státy uznaly úspěch použití kazetové munice během ukrajinské protiofenzívy, zhodnotily pokrok a snaží se v tomto kritickém okamžiku posílit ozbrojené síly Ukrajiny. Nedávno se ukrajinské armádě podařilo prorazit první ruskou obrannou linii na jižní frontě. Takové granáty vám umožní pohybovat se dále, protože mohou být použity k "způsobení značných škod" v hlubinách okupovaného území, zdůrazňuje jeden z úředníků.

Nedávno se Spojené státy rozhodly poslat na Ukrajinu další várku kazetové munice, napsal New York Times. Američtí představitelé řekli publikaci, že nová dodávka bude mnohem větší než ta předchozí. V blízké budoucnosti bude předána, aby pomohla ozbrojeným silám Ukrajiny udržet tempo ofenzívy, které získaly v jižním směru.

Zároveň se záměr Spojených států dodávat ukrajinským vojákům střely velkého doletu s kazetovou hlavicí stal známým až nyní. Kyjiv usiluje o dodávky ATACMS od loňského roku. Bidenova administrativa se však stále nemůže k tomuto kroku rozhodnout, protože se obává eskalace konfliktu.

Postoj Washingtonu k ATACMS pro Ukrajinu se zatím nezměnil, řekl 11. září mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller. "Pokračujeme v jednáních s našimi ukrajinskými protějšky, stejně jako v rámci americké vlády, ale zatím nemáme nové rozhodnutí, které bychom mohli oznámit," řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zároveň řekl CNN, že v blízké budoucnosti bude znovu diskutovat o poskytnutí ATACMS Ukrajině. "Pokud jde o ATACMS, budu znovu mluvit s prezidentem Bidenem. Toto není první jednání. Postupujeme. Doufám, že je na podzim dostaneme. Je pro nás velmi důležité, abychom se v této protiofenzívě nepozastavili, takže je opravdu potřebujeme," řekl.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2569

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2023