Šéf OSN pro lidská práva: Změna klimatu a dystopická budoucnost "už jsou tady"

13. 9. 2023

čas čtení 4 minuty
Změna klimatu vyvolává v mnoha zemích stav nouze v oblasti lidských práv, řekl šéf OSN pro lidská práva a zdůraznil potřebu bojovat proti beztrestnosti těch, kteří "drancují naše životní prostředí", informuje Nina Larson.

Ve svém projevu před Radou OSN pro lidská práva Volker Turk poukázal na nedávné příklady "ekologické hrůzy, kterou je naše globální planetární krize".

Popsal návštěvu Basry v Iráku, kde datlové palmy kdysi lemovaly kanály, ale nyní "sucho, spalující horko, extrémní znečištění a rychle se vyčerpávající zásoby sladké vody vytvářejí neúrodnou krajinu suti a prachu".

"Tato spirála škod je pro Irák a mnoho dalších zemí naléhavou situací v oblasti lidských práv," řekl ve svém projevu na zahájení 54. zasedání rady v Ženevě.

"Změna klimatu tlačí miliony lidí do hladomoru. Ničí naděje, příležitosti, domovy a životy. V posledních měsících se naléhavá varování stala smrtící realitou znovu a znovu po celém světě," řekl Turk.

"Nepotřebujeme další varování. Dystopická budoucnost je již zde. Naléhavě potřebujeme jednat."

Turk hovořil poté, co se G20 o víkendu nezavázala k postupnému odklonu od fosilních paliv, což je podle něj zoufale potřeba.

"Nonšalance" při úmrtí migrantů

V době, kdy pustošení změny klimatu nutí stále více lidí opouštět své domovy, vysoký komisař OSN pro lidská práva uvedl, že je "šokován nonšalancí", která je vidět vůči rostoucímu počtu úmrtí migrantů.

"Je zřejmé, že mnohem více migrantů a uprchlíků umírá bez povšimnutí," řekl a poukázal na více než "2 300 lidí, kteří letos zemřeli nebo se pohřešují ve Středozemním moři, včetně ztráty více než 600 životů při jediném ztroskotání u Řecka v červnu."

Zdůraznil také úmrtí migrantů v Lamanšském průlivu, v Bengálském zálivu, v Karibiku, podél americko-mexické hranice a na saúdské hranici, kde řekl, že jeho "úřad hledá naléhavé objasnění obvinění ze zabíjení a špatného zacházení".

Šéf OSN pro lidská práva také zdůraznil širokou škálu dalších znepokojivých situací po celém světě, včetně Ruska, Pákistánu a palestinského území.

Pokud jde o Čínu, zopakoval obavy vznesené ve zprávě jeho úřadu před rokem o situaci v dalekém západním regionu Sin-ťiang, která citovala možné zločiny proti lidskosti proti Ujgurům a dalším muslimským menšinám.

"Jak můj úřad zdůraznil před rokem, obavy v Sin-ťiangu... vyžadují silná nápravná opatření ze strany úřadů," řekl Turk a také vyjádřil znepokojení nad "pokračujícím zadržováním obhájců lidských práv".

"Ekocida"

Turk také hovořil o situaci v Libanonu, odsoudil naprostý nedostatek odpovědnosti za výbuch v přístavu v Bejrútu v roce 2020, který zabil více než 220 lidí, a vyzval k "mezinárodní vyšetřovací misi, která by se zabývala porušováním lidských práv v souvislosti s touto tragédií."

A zmínil situaci v Íránu, rok po smrti Mahsy Amini ve vazbě po jejím zatčení za údajné porušení přísného pravidla oblékání žen.

Turk vyjádřil znepokojení nad návrhem zákona, který by ukládal tvrdší tresty za porušení pravidel oblékání a "obnovil nasazení mravnostní policie".

Změna klimatu a zhoršování životního prostředí hrály roli v řadě situací v oblasti lidských práv, které zmínil, včetně afrického regionu Sahel.

Turk trval na potřebě "čelit beztrestnosti lidí a podniků, kteří vážně drancují naše životní prostředí", a uvítal návrh uznat "ekocidu" jako mezinárodní zločin.

Uprostřed obrovských problémů, kterým čelí svět, Turk odsoudil "politiku podvodu".

"S pomocí nových technologií jsou lži a dezinformace masově produkovány, aby zasévaly chaos, mátly a nakonec popíraly realitu a zajistily, že nebudou podniknuty žádné kroky, které by mohly ohrozit zájmy etablovaných elit," řekl.

"Nejzjevnějším případem je změna klimatu."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4646

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2023