Sociální ostuda Prahy

14. 9. 2023

čas čtení 1 minuta


Chápu to správně, že více než milionová Praha v nejbrutálnějši krizi bydlení a s pomalu nejdražšími nemovitostmi v Evropě teď nabídne tolik sociálních bytů, kolik by se jich vešlo do jednoho jedenáctipatrového paneláku?, ptá se na sociální síti Jan Bělíček.

"Pražská rada schválila nová pravidla přidělování bytů. Podle Pirátů jde Praha cestou Brna. Nová pravidla obsahují řadu změn, které přístup k sociálním bytům ztíží. V prvé řadě se jedná o rozdělení městských bytů do kategorií, podle něhož budou nově byty pro osoby v sociální tísni tvořit pouhých 20 procent z uvolňovaných bytů. To znamená, že Praha bude pronajímat ročně jen zhruba 45 sociálních bytů."

Pozn. redakce: Sociální záležitosti, bydlení a zdravotnictví má v gesci náměstkyně primátora Alexandra Udženija. Její profil v otázce sociální politiky ilustruje článek Pavla Velemana o tragickém příběhu pana Halamky. Nový politický přístup schválila rada hlavního města tvořená také zástupci Pirátské strany, kteří v minulém období setrvávali s tehdejší zastupitelkou Udženijí v trvalém, vypjatě konfliktním vztahu. Ti sice pro návrh nehlasovali, nicméně bez jejich účasti by koalice nemohla politicky prosperovat.

1
Vytisknout
3346

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2023