Italské domy evakuovány kvůli riziku kolapsu ledovce na Mont Blancu

7. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Silnice poblíž Courmayeuru byly uzavřeny pro turisty kvůli hrozbě ledu z rozpadajícího se ledovce Planpincieux, informuje Angela Giuffridová.


V Courmayeuru v italském údolí Aosta byly evakuovány domy poté, co přišlo obnovené varování, že velká část ledovce na hoře Mont Blanc se může zhroutit.

Opatření byla zavedena ve středu ráno poté, co experti nadace Fondazione Montagne Sicura prohlásili, že 500 000 krychlových metrů ledu se může oddělit z ledovce Planpincieux v parku Grandes Jorasses.

Zhruba 65 lidí, včetně 50 turistů, opustilo domy ve Val Ferret, vesnici nedaleko ledovce. Silnice byly uzavřeny pro vozidla i chodce.

"Nalezneme řešení pro obyvatele," prohlásil starosta Courmayeuru Stefano Miserocchi pro italskou zpravodajskou agenturu ANSA. "Turisté budou muset nalézt jiná řešení."

Glaciologové monitorující ledovec Planpincieux tvrdí, že hrozí zhroucení nové části ledové hmoty. Také vloni v září byly evakuovány domy - po varování před možným zhroucením 250 000 krychlových metrů ledu. Pohyb ledovcové hmoty je vyvolán "anomálními tepelnými trendy", tvrdí experti.

Ledovec je pozorně monitorován od roku 2013 za účelem zjišťování rychlosti tání ledu.

V srpnu 2018 silná bouře vyvolala sesun drti, který zabil pár seniorů, jejichž auto bylo svrženo ze silnice. Ta je nyní uzavřena.

V případě zhroucení ledovce by ledová masa dosáhla veřejné silnice pod ním za méně než dvě minuty.

Experti nadace Fondazione Montagne Sicura monitorují v údolí Aosta 184 ledovců.

Po celém masivu Mont Blancu se nachází 4 000 ledovců.

Vědci předpovídají, že pokud emise skleníkových plynů budou růst stávajícím tempem, alpské ledovce se k roku 2050 zmenší o polovinu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5783

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020