Koronavirus: Švédsko zaznamenává nový nárůst infekcí u mladých dospělých

7. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Švédští zdravotníci varují mladé dospělé, aby respektovali pravidla po nárůstu nových případů, který ukončil trend ostrého poklesu infekcí.


K dnešnímu dni bylo ve Švédsku pozitivně testováno 81 967 osob.

Dalších šest úmrtí pozitivně testovaných bylo potvrzeno ve čtvrtek, což zvedlo celkový počet zemřelých na koronavirus v zemi na 5 766. Na jednotkách intenzivní péče od počátku pandemie skončilo 2 526 osob a v současnosti je zde na nucené ventilaci plic 41 osob.

Poslední údaje jsou ve srovnání s více než 500 na vrcholu pandemie nízké. Ale jde také o potenciálně špatnou zprávu: Po prudkém poklesu na počátku léta v posledních týdnech došlo k mírnému nárůstu počtu nových případů.

Většinu nových případů tvoří lidé ve věku 20-29, kteří obvykle (ale ne vždy) vykazují jen mírné příznaky. Počet nových případů mezi staršími je nyní nízký. Nicméně státní epidemiolog Andres Tegnell poukázal na fakt, že nárůst mezi mladými je stále důvodem ke znepokojení. Z této skupiny, která většinou vážně neonemocní, se choroba podle něj může opět rozšířit mezi zranitelnější populaci.

Tegnell prohlásil, že úřady neznají příčinu nárůstu, ale sledují podobný trend v jiných evropských zemích.

Hlavním sdělením je, že je třeba dodržovat pravidla sociálního distancování, i když nepatříte k rizikové skupině, aby došlo ke zlomení trendu nárůstu a zabránilo se šíření mezi dalšími lidmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6342

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020