Opět mrtví (a nejen teď, a nejen tam)!

8. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty
 


Burkina Faso. Četli jste už o této zemi někdy? Je v Africe, že? Relativně menší subsaharská oblast, pod pásem zemí přes celou Afriku od východu na západ se specifickými životními podmínkami (a nazvaná „Sahel“; jen malým severním cípečkem Burkina Faso je k tomu pásu začleněna). Ze severu a od západu je sousedem tohoto státu Mali. Od východu pak Niger a Benin. Z jihu (počínaje na východě) jsou to pak Benin, Togo, Ghana a Pobřeží slonoviny. Název shora citovaného státu v českém překladu by měl mít znění „Země Spravedlivých“. (Jde zároveň o turisticky vděčnou oblast; pokud nezvažujeme možná klimatická a další rizika.)

 

Právě včera (v pátek, 7. srpna 2020) ve východním tamním příhraničí došlo k nečekanému útoku ze strany ozbrojených teroristů, kteří tam na tržišti v Namoungou zastřelili dvě desítky obětí a nato unikli za hranice, odkud předtím přišli. Existují otřesné mapy, podle nichž je přímo i Burkina Faso plná rozmanitých základen teroristů (ve většině příhraničních států včetně). Ne tedy, že ten náš svět spočívá jen v míru a v pohodě. A pokud se podaří někde (a nikdy dost rychle a bez obětí) nějakou ilegálně operující skupinu ozbrojenců neutralizovat, často „obratem ruky“ vznikne někde jinde jiná, obdobně nebezpečná.

Asi je účelné připomínat, že v informačním 21 století stále ještě nedokážeme si globálně poradit s terorismem. Hraje tu svou „doprovodnou“ roli rovněž to, že jisté závažné antagonismy vykazují vzájemně třeba Čína a USA, anebo Rusko a Evropská Unie. Nemluvě o možných problematických postojích vůči menšinám třeba v Myanmaru nebo i v Číně. (Neměli jsme nedávno 25. výročí genocidy přímo na Balkáně, v Srebrenici? I když v současnosti máme „na krku“ především pandemii koronaviru. A i když v ČR kromě toho česká vláda hledá paralelně prostředky k tomu, jak nepřipustit hospodářskou krizi… když to může mít zásadní vliv v řadě dalších oblastí, včetně způsobu života pro pracovníky v některých kategoriích povolání. A když máme mnozí z nás před možná až příliš slunečnou dovolenou…)



0
Vytisknout
7310

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020